5-parasta-koiran-energiankulutusvinkkia
Koiran energian purkaminen

5 parasta koiran energiankulutusvinkkiä

 

5 keinoa energiankulutukseen energisille koiraroduille

 

Jos et ole vielä törmännyt, tulet varmasti vielä törmäämään sellaiseen tilanteeseen, jossa sinun tulisi saada koiralta liika energia kulutettua. Katselet, kun koira meinaa räjähtää energiasta eikä ulosmeno tai lenkki ole tällä hetkellä mahdollista.

Kuten ehkä jo tiedät, Staffi on erittäin energinen koirarotu. Mikäli et tätä vielä tiennyt, niin näin se tosiaan on. 😀 Joten varsinkin heille ylimääräiset energiankulutuskeinot ovat useilla mietinnässä, mutta kyllä näitä tarvitaan myös muiden energisten rotujen kohdalla.

 

Lue lisää siitä, millainen koira staffi on: Elämää Staffin kanssa.

 

Tilanteesi saattaa olla esimerkiksi joku seuraavista:

 • Sinulle on tullut äkillinen yllättävä (tai vähemmän yllättävä) meno, jolloin et ehdi tehdä koirasi kanssa sellaista lenkkiä, mitä hän vaatisi
 • Olet ehkä sairastunut ja heikossa kunnossa, eikä sinulla itsellä ole energiaa tai et yksinkertaisesti pysty juuri nyt lenkittämään koiraa
 • Ulkona saattaa olla aivan hirveä sää, jolloin ulkona ei viitsi tai pysty olla kovin pitkiä aikoja
 • Koirasi ei saa jostain syystä käydä lenkeillä (esimerkiksi leikkaus)

 

5 parasta keinoa energiankulutukseen energisille koiraroduille

 

Kokosin tähän sinulle 5 parasta koiran energiankulutustapaa, jotka varmasti kannattaa ottaa käyttöön. Nämä eivät vaadi ulkona olemista eikä sinulta suurta fyysistä panostusta.

Huomioi, että joka tapauksessa koira tarvitsee muutakin energian kulutusta, kuin vain kävely- ja juoksulenkit. Myös aivoja on hyvä harjoittaa muutoinkin – se parantaa koiran elämänlaatua ja yhdessä tekeminen vahvistaa teidän välistä sidettä.

 

Tässä 5 parasta koiran energiankulutusvinkkiä

 

1. Namien etsintä/hajuharhoittelu

Piilota koti täyteen koiran herkkuja ja anna koiran etsiä niitä. Tämä antaa koiralle paljon aivotyötä samalla kun hän harjoittaa nenänsä käyttöä etsinnässä. Aivan loistava energian kuluttaja!

Aloita helpoista piiloista, kun teet tätä koiralle ensimmäisen kerran. Laita nameja vain esimerkiksi lattialle ja helppoihin paikkoihin, josta ne löytyvät vaivatta. Vaikeuta sitten ajan kanssa tasoa ja piilota nameja korkeammalle, tavaroiden alle, sisälle… hurjan hauskaa 🙂

Namipiilo maton alla

Muista laittaa koira piilottamisen ajaksi muualle harjoittelemaan samalla odottamista ja paikallaoloa. Anna sitten lupa tulla etsimään, kun on valmista. Nosta itse jalat ylös sohvalla ja anna koiran etsiä. Muista kehua, kun namit löytyy!! 🙂

Tässä myös linkki meidän youtube-videoon, jossa näytän, miten harhoittelemme noseworkin tyylistä hajuharjoittelua: Nosework tyylinen hajuharjoittelu kotona

 

2. Opettele jokin uusi temppu

Mikä tahansa, niitä kyllä riittää 🙂

Istu, maahan, kierrä este, tassun antaminen, odottaminen, kieriminen… keksi jokin oma, joka olisi hyödyllinen. Itse opetin Nitan kaatosadepäivänä laittamaan ovia kiinni kotona, jos ne olivat jääneet auki 🙂

Uuden tempun opettelu vaatii paljon energiaa, joten tämä on loistavaa energian kulutusta. Muista kuitenkin se ominaisuus Staffissa, että ei ole rodunomaista miellyttää sinua, joten palkinnon on oltava sille mieleinen. Mikäli koirasi ei ole tempun opettelutuulella, älä pakota sitä.

 

Nita opetteli antamaan ylävitosen

 

3. Käykää koirauimalassa

Koirauimala on oikein hyvä vaihtoehto silloin,kun sää ulkona on kamala. Puolen tunnin uintikeikka ihan varmasti kuluttaa energiaa, samalla kun se tekee koirasi nivelille hyvää ja koira saa kuntoilla turvallisesti. Huomioi, että kuivaat koiran huolellisesti, mikäli on oikein kova pakkanen.

Lue lisää aiheesta: Osaako koira uida? Näin opetat sen turvallisesti ja Koiran uittaminen – ota huomioon nämä asiat

 

Nita koirauimalassa

 

4. Tarjoa ruoka tavalla, jossa koira joutuu käyttämään aivojaan

Anna koiralle esimerkiksi märkäruokaa kongista tai sumosta (molemmat ovat kovasta kumista tehtyjä leluja tähän tarkoitukseen), laita se ensin pakkaseen, jotta ruuan saaminen on enemmän haasteellista 🙂 Voit myös laittaa sisälle esimerkiksi jäisiä kana-kalkkunapullia, jotka eivät tule helposti ulos tai täytä jollain omilla herkuilla. Voit myös keksiä jonkin oman astian, jonka sisälle laittaa ruokaa, kuitenkin ideana se, että koira joutuu vähän työskentelemään saadakseen ruuan. Yksi meidän lempi aktivointilelu, jolla voi syöttää vaikka koko ruoka-annoksen nappuloita on aktivointimatto.

Lue lisää: Koiran aktivointi aktivointimatolla – me testasimme  ja Paras itsetehty koirajäätelö

 

Kong

 

5. Anna koiralle revittävää tai järsittävää

Välillä tuntuu, että Staffin elämäntehtävä on järsiä ja repiä! Anna koiralle putkiluu tai jokin järsimislelu työstämiseksi 🙂 Itse annan välillä vaikka pahvilaatikonkin, muropaketin tms… Toki se vaihtoehto vaatii sitten myös siivoamista… TAI mikä parasta, opeta se vielä repimisen jälkeen siivoamaan jälkensä! Eli keräämään roskat vaikka sankoon. Pahvilaatikon sisälle voi lisäksi laittaa jotain herkkua ja teipata pahvilaatikko kiinni, jotta koira joutuu oikeasti repimään sen saadakseen herkun ulos.

Lue lisää järsimisestä ja järsimisleluista: Koiran tapa järsiä – mistä apua?

 

Nitan pahvilaatikkoprojekti

 

Muita hyviä energiankulutuskeinoja on esimerkiksi erilaiset koirille tehdyt, ostettavat aktivointipelit.

Lue lisää energiankulutusvinkkejä näistä artikkeleista:

 

Mites teillä kulutellaan energioita? 🙂 Lisää energiankulutusvinkkejä, tapoja purkaa energiaa ja artikkeleita liittyen energisen koiran käsittelyyn on tulossa, joten tilaa blogi suoraan sähköpostiisi, niin et missaa mitään 🙂

2 Comments
Avainsanat:

2 Comments

 1. Markus
  16.4.2018 at 9:41 am

  Meillä toimii pahvilaatikot tai mitkä tahansa pahvipakkaukset kans tosi hyvin. Välillä laitetaan namuja niiden sisälle mut ei ole edes pakollista. Ne räjähtää kappaleiksi ihan sellaisenaankin ? etsimistä on myös treenattu ja sekin toimii!

  • admin
   16.4.2018 at 10:51 am

   Heippa!
   Kiitos kommentista! 🙂
   Meillä myös nuo pahvilaatikot on kyllä oikein lemppari ? siivoaminen tosin ei ole ihan niin hauskaa, joten siksi mietin saisiko vielä opetettua siivoamaan omat jälkensä ? se vasta olisikin huippua!

   Terveisin

   Miia

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading