Päivitetty 16.8.2019
Kerron tässä artikkelissa 3+1 tapaa saada energia pois liikuntakiellossa olevalta koiralta.
Nämä staffit kun ovat edelleen niin energisiä ja meneviä, että niitä tuntuu olevan vaikea pitää hengissä 😀 Sitä sattuu ja tapahtuu kokoajan.
Olen kirjoittanut artikkelin, jossa listasin 5 parasta energiankulutusvinkkiä. Mutta ne eivät kaikki sitten autakaan enää siinä tilanteessa, kun koira onkin liikuntakiellossa!
Lue täältä: 5 parasta koiran energiankulutusvinkkiä
Koira liikuntakiellossa
Jouduimme tosiaan itse sellaiseen tilanteeseen, jossa Nita joutui täysin liikuntakieltoon. Mikäli haluat tietää taustaa, lue tämä artikkelini:
Miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun
Menimme tosiaan tapaturman jälkeen Nitan kanssa lekurille. Se sai kipulääkettä ja 2 viikkoa tulisi olla täysin liikuntakiellossa. Pissa- ja kakkalenkit olivat sallittuja, mutta nekin vain lyhyessä hihnassa ja lenkki oli pidettävä niin lyhyenä, että tarpeet vain tuli tehtyä.
HAH! Oli se kyllä vaikeaa… Kun staffi kyseessä. Kyllä se oli sen ensimmäisen viikon kipeä, joten ei paljon liikunut, makoili vain. Mutta sittenhän kun kipu hieman helpotti, niin alkoi turhautuminen ja järjetön spurttailu tassun kanssa klenkaten!
Talon seinät paisuvat, energiaa on! Nita on selvästi omasta mielestään jo terve.. (sitä se ei toki ollut, tassu kuvattiin myöhemmin ja nyt olemme menossa Seinäjoelle tähystämään kyynärpäätä, jos sieltä löytyisi jokin luunsiru tms…)
Lue lisää miten meidän kävi tästä artikkelista: Staffilla on korkea kipukynnys
3+1 tapaa saada energia pois liikuntakiellossa olevalta koiralta
No sitten itse asiaan. Eli jos olet tällä hetkellä tai joudut joskus samanlaiseen tilanteeseen, niin tässä minun omista kokemuksistani 3+1 vinkkiä, miten tällaisessa tapauksessa saadaan energiseltä koiralta ylimääräinen energia pois.
1. Keskittymistä ja aivotyöskentelyä lenkillä
Kun käyt pissatus tms ”lenkillä” pyydä koiraa seuraamaan/opeta sitä seuraamaan mikäli ei vielä sitä osaa (ihan vaan aivotyöskentelyn takia, jos et muuten halua sitä opettaa). Yritä vähintään saada se kävelemään vierelläsi nätisti, ottaen sinuun kontaktia. Pyydä sitä välillä istumaan, antamaan tassua yms, jolloin lyhyestä lenkistä saadaan tehokas aivotyöskentelytuokio, joka kuluttaa koiran energiaa ja koira saa olla hallitusti ulkona, vaikka lenkki kestäisi vain vähän aikaa.
2. Ympäristön tutkimista lenkillä
Nyt on aikaa haistella. Mikäli yleensä kuljette lenkit reippaasti ja koiralla ei ehkä ole lupa jäädä koko ajan jotakin haistelemaan, niin nyt sen voi antaa haistella ja tutkia tienpientareita. Nyt ei ole tärkeää vauhti, vaan nimenomaan hidastelu. Keräile itse (näin kesällä) kukkia sillä aikaa, kun koira lueskelee viestejä koirien facebookista 🙂 Taas koira saa hallitusti olla ulkona. Koiralle saattaa tämä tyyli kyllä jäädä päälle, eli kun se on taas terve, haluaa silloinkin kokojan pysähdellä, mutta oppii varmasti nopeasti taas vanhaan tapaan. Voit myös viedä koiran autolla johonkin uuteen paikkaan, jossa on enemmän uusia hajuja tutkittavana.
3. Kotona sisällä rauhallista aivo- ja nenätyöskentelyä
Kotona sisällä voidaan myös harjoitella erilaisia rauhallisia aivotyöskentelyjuttuja. Voi opettaa koiraa, vaikka koskettamaan kuonollaan tavaroita ja erottamaan niitä toisistaan, esimerkiksi koskettamaan juuri punaista kynää. Eli koira voi oppia erottamaan kahdesta mahdollisimman eri sävyisestä (koska koira ei näe värejä) kynästä se punainen. Eihän se mikään hyödyllinen taito ole, mutta tärkeintä tässä kuitenkin on, että aktiviteetissa koira joutuu käyttämään aivojaan, mutta samalla olemaan rauhallisesti paikallaan.
Voit myös opettaa koiralle hajuja. Opeta vaikka kanelin tai aniksen haju. Opeta se ensin haistamaan, laittamalla kanelia purkkiin ja tarjoa purkkia koiralle haisteltavaksi. Kun koira haistaa purkkia, palkitse. Sitten kun koira ymmärtää, että tuota hajua on haistettava ja se on sitä jonkun aikaa haistellut, eli tietää nyt miltä se haisee, ota toinen tyhjä purkki ja ala opettamaan, että sen täytyy osoittaa kummassa purkissa on sitä hajua 🙂 Tarjoa kumpikin purkki haisteltavaksi ja kun koira haistaa kanelia, pyydä vaikka tökkäämään kuonollla tai menemään maahan. Palkitse. Koira alkaa ymmärtämään, että kun se löytää tuon hajun, sen on tökättävä sitä tai mentävä sen eteen maahan. Huomioi, että tämä ei ollut mikään oikea Noseworkin oppitunti, vaan ihan vaan ajanvietettä. Joka tapauksessa tarjoa rauhallisia aktiviteetteja, joissa käytetään aivoja ja nenää 🙂
+1 vinki ja Bonusvinkkejä
Tässä se +1 vinkki: tämä on sama kuin artikkelissani 5 parasta koiran energiankulutusvinkkiä, eli tarjoa ruoka sellaisella tavalla, jossa koira joutuu hommiin. Eli esimerkiksi märkäruokaa jäisenä Kongista.
Katso vinkit parhaasta itsetehdystä ”koirajäätelöstä” tähän tarkoitukseen täältä: Paras itsetehty koirajäätelö
Bonusvinkkejä!
Mikäli koirasi rakastaa autossa olemista, lähtekää ajelulle ensin ja sitten perillä sille lyhyelle lenkille, jossa voitte treenata seuraamista yms ja haistella aivan uusia hajuja. Uusi ympäristö ja sen tutkiminen kuluttaa taas enemmän energiaa. Tai ajakaa Musti ja Mirriin ostoksille (ei todellakaan kyllä yleensä ainakaan minulle halvin vaihtoehto). Ostakaa sieltä vaikka koirajäätelöä ja menkää puistoon nauttimaan se <3 Me ajoimme ensin Musti ja Mirriin muuten vaan ja haimme kaupasta jäätelöä. Ajoimme sitten vielä meidän lähellä olevaan puistoon kävelylle sekä nauttimaan jäätelöstä 🙂 Nitakin pääsi sitten vielä veneenlaskupaikalta uimaan (uiminen oli sallittua).
Liikuntakiellossa olevan koiran kanssa voi myös pelata koirien aktivointipelejä, joita myydään kaupoissa. Niitä löytyy eri tasoisia ja koira joutuu niissä käyttämään aivojaan kunnolla, joka kuluttaa energiaa.
Lue tämä: 4 koiran aktivointipeliä vertailussa
Toivottavasti vinkeistä oli sinulle hyötyä ja sait jonkun oivalluksen/apua omaan tilanteeseen. Onko muita jotka ovat nyt tai ovat olleet samassa tilanteessa? 🙂 Oletteko kokeilleet näitä tai tuliko uusia ideoita?