annatko-koiran-haistella-lenkilla-kiireessa-haistelulenkki-pelastaa
Koiran energian purkaminen

Annatko koiran haistella lenkillä? – Kiireessä haistelulenkki voi pelastaa

 

Kun olet koiran kanssa lenkillä, annatko sen haistella niin paljon kuin se haluaa, tien pientareita ja muita juttuja? Kerron tässä artikkelissa, miten voi käyttää hyödyksi haistelulenkkejä ja miksi haistelulenkit ovat tärkeitä. Koria on erilaisia, joten siksi käyn läpi ensin vähän erilaisia tilanteita.

 

En anna koiran haistella

 

Jos vastasit ”en” alun kysymyksen ”annatko koiran haistella lenkillä?”, syynä on yleensä se, että muuten liikkumisnopeus olisi 500m tunnissa, koska koira pysähtyy koko ajan pitkäksi aikaa haistelemaan ihan jokaisen asian. Mikäli sinulla on tällainen tilanne, ymmärrän että se voi olla raskasta. Jotkut koirat ovat juurikin sellaisia, että mikäli niiden antaa mielin määrin haistella, ne myös tekevät sen hartaasti ja yleensä vielä samalla katoaa korvat.

Varsinkin uroskoirilla narttujen juoksujen aikaan haistelu saattaa mennä överiksi, kun niitä mahtavia tuoksuja on niin paljon… Voi olla todella työlästä saada koiraa liikkumaan eteenpäin, joka raastaa hermoja, joka taas johtaa kaikkeen muuhun ikävään. Joten, kuten sanoin, ymmärrän, että silloin ei välttämättä halua antaa koiran pysähdellä jatkuvasti haistelemaan. Mutta tällainen koira varsinkin hyötyy erikseen tehtävistä haistelulenkeistä varmasti todella paljon.

En kuitenkaan halua uskoa, että kukaan evää täysin koiraltaan haistelemisen iloa (tavallisellakaan lenkillä, vaikka se olisi kuinka ärsyttävää), koska sehän on niille täysin luonnollinen ja tärkeä asia, jota ne tarvitsevat, koska he tutkivat siten ympäristöään ja hajujen perusteella tunnistavat toisia koiria. (Palaan tähän alempana artikkelissa)

 

Paljon ja hartaasti haistelevan koiran ratkaisu

 

Tämän kaltaisen koiran kanssa, joka pysähtelee jatkuvasti haistelemaan niin pitkäksi aikaa, ettei lenkki etene, voidaan tehdä muutama ratkaisu:

Koiralle voidaan järjestää erikseen paikkoja ja tilanteita, joissa koiralle sallitaan haistelu. Esimeriksi viikonloppuisin mökillä koira saa sitten koko viikonlopun haistella, kun viikolla on menty lenkit ripeästi eteenpäin. Tai käydään erikseen metsälenkeillä, jossa liikutaan rauhallisesti ja koira saa mahdollisesti jopa vapaana haistella mitä haluaa.

Myös tavalliseen lenkkiin saadaan järkeä, kun opetetaan tähänkin käsky/vihjesana, milloin saa haistella ja milloin on jatkettava matkaa eteenpäin. Eli mikäli saat luotua koiraasi hyvän yhteyden, se uskoo sinua aina, kun pyydät sitä jättämään hajut ja jatakamaan matkaa. En tarkoita, että on opetettava erikseen sana haistelun lopettamiselle (mutta toki voit niinkin tehdä), vaan ihan peruskoulutusta.

Eli kun sanot koirallesi ”tänne” se tulee luoksesi, aina. Tai jos sanot ”jätä”, se jättää sen mitä on tekemässä… Näillä päästään jo pitkälle. Itse olen opettanut koiralle vihjesanan ”mennään”, joka tarkoittaa sitä, että nyt matka jatkuu tilanteessa kuin tilanteessa, metsässä, kadulla… Kannattaa myös ehkä ostaa pidempi hihna, jolloin sinun oma menosi ei niin paljon pysähtele koiran mukana.

Voi myös auttaa ottaa mukaan lenkille jokin lelu tai namia, jolla saat huomion itseesi ja pääset palkkaaman koiraa sinun huomioisesta ja sen haistelun hetkeksi jättämisestä.

Mikäli haluat päästä nopeasti johonkin paikkaan, jossa koira sitten saa haistella, voit opettaa vierellä kävelyn sitä varten, että pääset nopeasti tähän paikkaan ja vapauttaa se sitten haistelemaan.

Mikäli koirasi on tuollainen kova haistelemaan, koira sekä sinä voitte silti vielä hyötyä siitä erikseen tehtävillä haistelulenkeillä. Kannattaa siten jatkaa artikkelin lukemista 🙂

 

Koira ei vain haistele ympäristöään

 

Saatoit vastata alun kysymykseen ”antaisin, mutta se ei haistele”, sen takia, että koiraasi ei kiinnosta haistelu niin paljon, joten sinulla ei ole mahdollisuutta antaa sen haistella, tai et ole ajatellut koko asiaa. Sinulla saattaa olla tilanne, että koira vetää kovasti hihnassa halutakseen päästä vain paikasta A paikkaan B, eikä kiinnitä hirveästi mitään huomiota muuhun ympäristöön. Koira saattaa myös olla esim. herkkä äänille tai olla muutoin epävarma, jolloin se kulkee ennemmin pää pystyssä ympärilleen pälyillen. Tällaisessa tilanteessa haistelutavan opettamisesta voi olla suurta hyötyä. Joten jatka lukemista 🙂

 

Kyllä, koira saa haistella ympäristöään vapaasti

 

Mikäli vastasit ”kyllä” alun kysymykseen, sinulla on ehkä koira, joka menee juuri sellaiseen normaalin kaavan sisälle, että se kulkee todella hyvin eteenpäin lenkillä, vaikka se kulkeekin suurimman osan ajasta nenä maassa. Siitä ei koidu sinulle mitään ongelmaa, niin annat koiran haistella. Aika mahtava tilanne tämä. Voit silti myös erikseen hyödyntää tätä koirasi luontaista tapaa haistella.

Anna koiran haistella

 

Saatat toki myös antaa koiran haistella silti, vaikka lenkki sen takia kestääkin ikuisuuden. Ehkä sinulla ei ole mihinkään kiire ja ajattelet, että tämä on koiran aikaa, joten haistelkoot. Sekin on aika ihana tilanne. Aina tätä mahdollisuutta mennä niin sanotusti koiran ehdoilla ei kuitenkaan ole ja silloin koiran on tietenkin toteltava sinua. Mitäs, jos olisi erikseen haistelulenkit tai hyödyntäisit haistelua niin, että siitä tulee koiralle palkka?

 

Kiireessä lyhyt haistelulenkki voi pelastaa

 

Oletko miettinyt sitä, että voisit myös hyötyä lenkillä haistelemisesta? Aina ei ehdi tai pysty syystä tai toisesta käydä sitä pitkää lenkkiä joka ikinen päivä ja sisällä tehtävät aivotyöskentelyt ei aina toimi tai ole mahdollisia toteuttaa. Silloin molemmat voivat hyötyä lyhyestä vain haisteluun painottuvasta lenkistä.

 

Miksi haistelu kannattaa?

Joka tapauksessa koira tarvitsee tämän haistelutavan toteuttamista. Sehän on niille luonnollinen ja tärkeä asia. Siinä missä me ihmiset näemme kaiken ympärillämme, koira haistelee ympäristön. Mieti, jos itse pääsisit ulos päivästä vain hetkeksi upeisiin maisemiin, mutta sinulle laitettaisiin side silmille. Tämä on verrattavissa siihen, jos ei anneta koiran haistella ollenkaan. Sen lisäksi haistelusta on muutenkin hyötyä:

  • Haistelu on koiralle täysin ominainen asia, se tekee sitä mielellään ja siitä tulee sille hyvä mieli
  • Koira voi aina paremmin ja stressaa vähemmän, mitä enemmän se saa totuttaa sen luontaisia toimia
  • Haistelu toimii rauhoittavana eleenä vastaantulijoille, joten siitä on myös hyötyä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa (kuten toisen koiran kohtaaminen kadulla. lue lisää: Koiran elekieli osana koulutusta)
  • Olen paljon puhunut siitä, että nenähommat ovat yksi tehokkaimmista energianpurkukeinoista. Haistelu kuluttaa energiaa koiralta, joten kunnon haistelulenkit ovat hyvä tapa purkaa energiaa koiralle luonnollisella tavalla
  • Haistelu parantaa koiran itsevarmuutta
  • Koira saa haistelemalla tiedon ympäristöstään: ketä on kulkenut missä, millä mielellä, onko uusia tulokkaita, kissoja, kenellä on juoksut… Toisin sanoen, koira kokee maailman nenällään ja pitää ne yhteydessä muuhun maailmaan.

 

Miten haistelulenkkiä voi hyödyntää energisellä koiralla?

 

Kerron sinulle esimerkin minun tilanteestani, jossa käytän haistelulenkkiä:

Todella kiireinen päivä, kun raskas työpäivä venyy pitkäksi ja harrastuksiin on lähettävä melkein suoraan töistä. Päivälenkki koiran kanssa jää lyhyeen ja se edetään aika rivakasti. On vielä käytävä kaupassa ja tehtävä ruokaa. Illalla ei enää treenien jälkeen ole puhtia jäljellä, silloin haistelulenkki voi pelastaa.

Alle 1km lenkki aivan rauhallisesti tallustaen 10-15min niin, että koiran annetaan haistella ihan kaikki mitä se haluaa, aivan rauhassa. Meillä ainakin se riittää rauhoittamaan koiran illaksi, eikä se mene pitkin seiniä. Molemmat saavat tässä happea ja ei ole mitään kiirettä, ei tarvitse miettiä millaista aktivointia keksisi koiralle, minne piilottaisi nameja tms. ja täytyyhän ne iltatarpeet käydä kuitenkin myös hoitamassa… Molemmat etenevät täysin rauhallisesti, niin hitaasti kuin koiralla kestää. Nautin siitä, kun näen miten paljon koira nauttii ympäristön tutkimisesta.

Tätä ei tietenkään voi tehdä monta päivää putkeen, koska eihän se todellakaan ole riittävä koiralle pidemmän päälle. Mutta tuollaisen traagisen ”apua-päivän” kyseinen lenkki voi tosiaan pelastaa, eikä teillä kummallakaan mene hermot toisiinne illalla 🙂

Haistelulenkkejä voi suorittaa toki pitkiäkin vaikka päivällä, mutta varsinkin, jos päivän lenkki on jäänyt lyhyeen, haistelulenkki kannattaa toteuttaa illalla iltatarpeiden teon yhteydessä, niin saadaan sieltä illasta sitä energiaa pois ja ilta rauhoitettua.

 

Miten voin hyödyntää haistelulenkkejä oman koiran kohdalla

 

Mikäli koirasi oli se erittäin kovasti haisteleva, pääasia on vain kouluttaa koira hyvin. Eli kun sanot jonkun ”ei” sanaa tarkoittavan sanan, koira jättää kaiken mitä on tekemässä tai kun sanot ”tänne”, koira tulee aina luoksesi. Silloin haistelusta ei voi tulla liiallista ongelmaa. Ja nuo ”käskyt” ovat kuitenkin sellaisia asioita, jotka kannattaa joka tapauksessa koiralle opettaa, niiden oman turvallisuuden vuoksi (jotta saat sen lopettamaan esim. vaarallisen esineen maistelun tai tulemaan luoksesi, kun tilanne sitä vaatii, ettei synny jotain vaaratilannetta). Aloita siis luomalla koiran kanssa kontakti kuntoon, niin voitte molemmat nauttia muutenkin lenkistä enemmän.

Lue lisää: 3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle

Sitten voit käydä välillä koirasi kanssa tällaisilla kokonaan haisteluun pyhitetyillä lenkeillä, jonka voit sitten päättää jollain sanalla, mistä koira ymmärtää, että nyt on lopetettava ja mentävä kotiin. Tämä vähentää myös omaa stressiäsi lenkeistä ja siitä, ettei koira saisi tarpeeksi haistella, kun järjestät rauhalliset haistelulenkit erikseen.

Anna koiran haistella

 

Mikäli koirasi on sellainen, ettei se haistele juuri ollenkaan, tai on epävarma, voit rohkaista koiraa haistelemaan. Koiran luontaista tapaa haistella voi herätellä esimeriksi lenkillä heittelemällä nameja koiralle maahan. Rohkaise sitä myös silloin, jos se sattuu jäädä jotakin järkevää haistelamaan lenkillä, anna sen päästä nuuhkujen maailmaan.

Mikäli ongelmana on esimerkiksi hihnakäytös, laittakaa se asia ensin kuntoon, jotta lenkeistä tulee teille molemmille rentoa. Hihnakäytöksenkin opettelussa voi käyttää palkkiona namien heittämistä maahan tai rauhoittaa tilannetta vain tutkiskelemalla ympäristöä ja antamalla koiran haistella.

Lue myös: Muistilista hihnakäytöksen opetteluun – 10 kohdan lista

Nita oli juuri sellainen ennen, ettei se haistellut ympäristöään. Se oli epävarma ja veti kovasti hihnassa. Treenasimme hihnakäytöstä, sekä kontaktia paljon, jonka jälkeen Nita alkoi rentoutua lenkillä. Aloin rohkaista sitä haisteluun ja odottelin sitä, kun se sitten alkoi haistelemaan.

 

Tee vaihtelevasti erilaisia lenkkejä ja kokeile haistelulenkkiä

Nyt meillä on kolmenlaisia lenkkejä: Metsälenkit, jossa juostaan vapaana ja leikitään, hihnalenkit, jossa kävellään rivakasti pitkää matkaa tai juostaan (sitten on toki vielä yhdistelmä hihna-ja metsälenkeistä) sekä haistelulenkit, jotka ovat paljon lyhyempiä, mutta voivat nekin kestää pitkäänkin. Toki yleensä hihnalenkeilläkin saa haistella, mutta sanon tarvittaessa vihjesanan ”mennään”, jotta ehditään ajoissa kotiin.

Eli, kun koira haistelee mielellään, voit hyödyntää sitä energian kulutuksessa toki sisätiloissa piilotellen tavaraa/nameja pitkin kotia (näin voi myös herätellä sitä luontaista haistelemista) tai sitten haistelulenkkiä käyttäen: Jos esimerkiksi jostain syystä ei tänään ole tarpeeksi aikaa koiran kanssa lenkkeilyyn, niin 10-15min iltalenkki voi riittää! Jos koira saa haistella koko tuon ajan, se purkaa paljon enemmän energiaa, kuin saman mittainen lenkki ilman haistelua. Mikäli koirasi vaatii/on tottunut sellaisiin 1,5h lenkkeihin, voit toki tehdä vaikka 30minuutin haistelulenkin.

Kokeile vaikka heti tänään, kun viet koiraasi iltapissalle, niin anna sen haistella kaikkea ihan rauhassa. Tutki miten se käyttäytyy tai haluaako se edes haistella. Toki jos iltapissatus tapahtuu vasta niin myöhään, että koira on jo nukkunutkin välissä, ei kannata alkaa sitä liikaa herättelemään. Mutta mikäli on alkuilta ja virtaa on, niin kokeile seurata mitä tapahtuu. Päätä etukäteen minkä pienen lenkin teette, tai kävele vain tietä suoraan ja vaihda tien sivua ja palaa takaisin kun siltä tuntuu.

Mikäli pidit artikkelista, olisin kiittolinen, jos jakaisit sen 🙂

Lue myös: Toisten koirien ohittaminen – 4 vinkkiä joiden avulla onnistut

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading