Miten opetetaan hihnakäytöstä
Staffi on melko pieni koirarotu, mutta se on isojen lihaksiensa ansiosta aika vahva ja voimakas. Tähän kun lisää niiden energian määrä, niin saadaan lopputulokseksi sinkoileva tykinkuula 😀 Tämän takia hihnakäytöksen opettelu on erityisen tärkeää.
Hihnakäytöksen opettelu on kyllä ihan jokaiselle koiralle erittäin tärkeää. Kuten totesin artikkelissani 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle, se kuuluu yksiin tärkeimpiin asioihin opettaa. Sanotaan nyt vaikka näin, että sen tarve korostuu vahvojen rotujen kohdalla, mutta miellyttäväähän löysällä hihnalla kävely on aina rodusta riippumatta.
Mikäli sinulla on vielä pentu, aloita opettelu kontaktista. Eli kontakti on edelleen kaiken A ja O. Se täytyy olla ensin hallinnassa. Artikkelistani 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle, löytyy miten tämä prosessi aloitetaan pennun kohdalla tai jos kontakti ei vielä ole hallinnassa. Hihnakäytöksen opettelu alkaa aina ilman hihnaa 🙂
Lue lisää: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle
Koira vetää – Eri tapoja opettaa
Aina ei kaikki kuitenkaan mene niin kuin elokuvissa ja hihnakäytöksen opettelun puutteen huomaa vasta sitten, kun kättä särkee koiran vetäessä. Tai sitten se on opetettu tai luultu opettavansa, mutta hetken päästä huomataan, että koira vetää. Silloin aletaan kitkemään vetämistä pois, mutta hetken päästä huomataan, että omistetaan koiran sijasta Jojo. Näin kävi minulle.
Eli kun aloin opettamaan koiraa olemaan vetämättä, olin seuraavan laisessa tilanteessa: hihna kiristyi, koira pysähtyy, se löysää hihnaa palaamalla takaisin päin ja rynnii sitten taas eteenpäin. Kuulostaako tutulta? Mikäli kyllä, sinulla on mennyt sama asia pieleen kuin minulla.
Olet ehkä kuullut muutamankin eri tavan, jolla opetetaan hihnakäytöstä taikka yritetään kytkeä jo opittu vetäminen pois. Minäkin kuulin.
Kokeilin mm pysähtymistekniikkaa, jossa pysähdytään aivan kokonaan paikalleen kun koira vetää. Sitten on se tekniikka, jossa lähdetään kävelemään täysin toisen suuntaan koiran vetäessä eli tehdään sunnan vaihdos tai peruutetaan.
Näissä on oikea idea, eli se, että koira ei pääse vetämällä eteenpäin, vaan siitä seuraa pysähtyminen tai suunnan vaihto. Joillekin nämä voivat toimiakin… meille nämä eivät kyllä toimineet. Kaikki ei toimi kaikille, koirat ovat erilaisia. Onneksi löysin keinon, joka meille toimi 🙂
En väitä näitä edellä mainittuja tekniikoita huonoiksi tai että minun kohta kertomani tekniikat olisivat ainoat oikeat, mutta tiedän mistä löysin ratkaisun meidän ongelmaan, joten voin suositella kokeilemaan niitä 🙂 Voit toki kyllä kokeilla myös näitä edellä mainittuja, mikäli haluat, tai jos olet näillä konsteilla saanut tuloksia nopeasti, niin hienoa!
Miksi nämä eivät toimi kaikille
Kaikille koirille nuo yllä mainitut tekniikat eivät tosiaan toimi. Toisille koirille pysähtyminen ei ole negatiivista, ne saattavat alkaa haistelemaan maata tai tekemään ihan muuta. Lisäksi pysähtyminen ja uudelleen liikkeelle lähteminen hihnan löystyessä ei välttämättä opeta koiraa olemaan vetämättä, se opettaa vain, miten päästään taas eteenpäin.
Meillä se ainakin opetti tosiaan vain, että hihnaa löysäämällä pääsee taas eteenpäin. Eli koira sinkosi uudelleen pysähtymisen jälkeen. Suunnanvaihto-tekniikassa, kun oli löydetty taas hyvä käytös, suunnan vaihtuessa takaisin sinne minne olimme alun perin menossa, vetäminen alkoi taas.
Lisäksi Staffit ainakin ovat niin jääräpäitä, että näiden kahden tavan läpivieminen ihan joka lenkillä ei välttämättä vain onnistu. (Ja se 100% johdonmukaisuus olisi todella tärkeää!)
Eli aamullakin voisi mennä tunti kääntyilyyn niin, ettei ikinä päästä perille. Se ottaa aika koville ja kiristää omaa hermoa varsinkin jos vielä kiire töihin. Hermojen kiristyminen taas haittaa koulutusta. Staffi pitkäjänteisenä jaksaa kyllä pysähdellä ja kierrellä… tuskastuttavasti hamaan tulevaisuuteen…!
Ja se hihnan nykiminen ei myöskään johda mihinkään. Nykäisemällä hihnaa ei kerrota koiralle mitä sen halutaan tekevän. Puhumattakaan siitä, mitä fyysistä vahinkoa nykiminen voi tehdä koiralle.
3 sääntöä, joita täytyy noudattaa hihnakäytöksen opettelussa
Hihnakäytöksessä ja sen opettelussa on mielestäni kolme tärkeintä sääntöä, joita noudattamalla kirjaimellisesti, onnistuu. Minä itse siis epäonnistuin juurikin siksi, että en noudattanut yhtä näistä säännöistä ja sitten kun sitä noudatin, huomasin vielä erään toisenkin asian olevan pielessä. Älä siis tee niin kuin minä tein, vaan tee heti oikein 😀 Tai sitten korjaa asia nyt näillä ohjeilla.
1. Sääntö: Vetämällä ei päästä eteenpäin milloinkaan, missään tilanteessa
Koira ei saa päästä vetämällä eteenpäin. Koskaan. Jokainen kerta, kun koira pääsee pienenkin matkan eteenpäin vetämällä, se vahvistaa vetämistä. Ja vielä jos vetämällä saadaan ”palkka” eli päästään lähemmäs kiinnostavaa asiaa, koiran näkökulmasta vetäminen kannattaa.
Kun koira oppii, että ilman paineen tunnetta kehossa pääsee sinne, minne haluaa ja vielä nopeammin kuin sen paineen tunteen kanssa, niin tämä oikeanlainen käytös alkaa vahvistua 🙂 Tiedän, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on täyttä totta. Ja tiedän myös sen, että kappaleen alussa oleva ”koskaan” -sana on ärsyttävä, koska se on melkeinpä mahdottomuus, mutta siihen on hyvä pyrkiä ja pitää tuo asia mielessä.
Alkuvaiheessa, kun lähdetään opettelemaan hihnakäytöstä koiran kanssa, joka on jo oppinut vetämään, on toki pakko hyväksyä se, että vetämistä tulee tapahtumaan tietyillä lenkeillä, mutta on hyvä pitää erikseen vaikka ihan lyhyitä sellaisia lenkkejä, jossa ei vetämistä pääse tapahtumaan. Näillä treenilenkeillä treenataan jossain rauhallisessa mielellään koiralle tylsässä ympäristössä (ettei vetäisi kaikkea sitä kiinnostavaa kohti) kontaktia ja lähelläpysymistä.
2. Sääntö: Koira ei milloinkaan itse löysää hihnaa, sen tekee ohjaaja, saatuaan kontaktin koiralta
Tässä minä tein oman virheeni. Minulle riitti, että koira vetäessään pysähtyy ja tulee vierelleni/lähemmäs minua ja joskus otti katsekontaktin. Ajattelin, että nyt se on oppinut, että hihnan kiristyessä sen on otettava kontaktia minuun ja se on hyvä juttu.
Tällä tavalla sain kuitenkin aikaan jojo-koiran, joka hihnan kiristyessä tuli vierelleni tai jonkin verran takaisinpäin, jonka jälkeen ampaisi taas vauhdilla eteenpäin ja veti jälleen, jolloin palasi taas takaisinpäin jne.
Eli tämä on tärkeää: Kun hihna kiristyy, pidä hihna tiukalla ja odota, että koira ottaa sinuun kontaktin. Samalla hetkellä, kun saat kontaktin, koira saa herkun ja paineen tunne katoaa, kun sinä löysäät hihnaa, jonka jälkeen se pääsee eteenpäin.
Löysää siis hihna täsmälleen samalla hetkellä, kun koira ottaa sinuun kontaktin, kehu ja anna samalla myös herkkupalkka (kun ojennat kädestä herkun, koira joutuu vielä tulla luoksesi). Hihnan kiristymisestä alkaa tulla positiivinen vihje siihen, että on otettava sinuun kontaktia ja tultava sinun luoksesi.
Tämän jälkeen on vielä tärkeää vahvistaa lähellä pysymistä, koska muuten sinulla voi silti olla jojo-koira, jonka jojoefekti on vain pidempi. Eli koira oppii nopeasti, että on otettava kontakti päästäkseen taas eteenpäin. Tässä oli se toinen asia, joka oli minulla pielessä. Sain tämänkin onnistumaan, mutta silti hienon suorituksen jälkeen koira palasi vetämään. Eli lisää kontaktin opettelua ja lähellä pysymistä kehiin!
Mikäli koira tulee hihnan kiristyessä heti vierellesi tai lähemmäs sinua esimerkiksi peruutellen (eli hihna löystyisi sen aloitteesta), älä päästä hihnaa löysäksi, ennen kuin koira on ottanut kontaktin sinuun. Muuten koira hallitsee itse tätä tilannetta, eikä sitä kiinnosta mitä sinä teet siellä hihnan toisessa päässä.
Nami kannattaa olla jotain oikeasti herkullista, jotta se kiinnostaa koiraa enemmän kuin ympäristö. Muista lisäksi palkata myös muutenkin siitä, jos kävely onnistuu vetämättä, ei vain silloin kun vetäminen korjataan 🙂
3. Sääntö: Ajatus näkymättömästä hihnasta
Hihnalla ei ohjailla koiraa. Sillä ei estetä sitä pääsemään paikkoihin tai johdateta sen avulla, minne halutaan. Tarkoitan tällä sitä ajatusta, että ulkoilun tulee olla aktiivista vuorovaikutusta koiran kanssa ja kaiken tulisi toimia periaatteessa myös ilman hihnaa.
Koiralle tulee viestiä äänellä ja kehonkielellä, ei hihnalla. Asennoidu ja käyttäydy siis jo alusta asti siten, kuin hihnaa ei olisi. Eli yritä heti alun alkaen pitää koirasi niin lähellä sinua, ettei hihna pääse kiristymään ja saamaan erilaiset tilanteet onnistumaan niin, ettei hihnasta kiristetä tai vedetä koiraa myöskään pois mistään tilanteesta, vaan se haluaa tulla luoksesi, kun pyydät ja pysyä lähelläsi. Näin hihnan kiristymisestä ei tule arkipäivää. Päätä, missä kohtaan joka kerta kerrot koiralle sen menevän liian kauas, jotta se oppii tunnistamaan rajan, kuinka lähellä sinua kävellään.
Ajattele, että hihna on olemassa vain lain vaatimuksen takia ja ihan vain varmuuden vuoksi. Sinun tavoitteesi on, että koira kävelee lähelläsi rauhallisesti ja nätisti oli hihnaa tai ei. Mikäli onnistut tässä, ei sinulla tule ikinä olemaan mitään ongelmia koiran kanssa ulkoillessa. Mutta se täytyy oikeasti miettiä, eli mikäli luotat vain hihnaan, on sinun koulutuskäytöksesi erilaista. Pyri siihen, että teillä on aina näkymätön hihna : hyvä suhde.
Mikäli sinulle käy niin, että noudatat näitä sääntöjä täsmällisesti ja koira hihnan kiristyessä ottaa sinuun hienosti kontaktia, mutta palkkion saatuaan hihna kiristyy uudelleen, on sinun vahvistettava enemmän lähellä olemista.
Tehkää siis vielä enemmän seuraamis-/lähellä pysymistreenejä sekä kontaktinottamisharjoituksia, jotta koiralle on kannattavaa pysyä lähelläsi ja pitää sinuun kontaktia. Tee näitä mielellään myös ilman hihnaa. Hanki kunnon herkkuja (palkkaaminen tässä ruualla on hyvä idea, mikäli se vain koirallasi onnistuu, sillä syöminen rauhoittaa koiraa), jotta sinulta saatu palkkio on oikeasti mielenkiintoisempi kuin se, mitä kohti koira on vetämässä.
Kontaktin opettelu löytyy myös artikkelista: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle
Onnistuuko teillä? Otitko nämä säännöt omille lenkeille mukaan? Kommentoi alle kokemuksia 🙂
Eikö vieläkään onnistunut? Et ole yksin 🙂 Käydään seuraavassa artikkelissa vielä tarkemmin vaihe vaiheelta miten vetäminen saadaan loppumaan jääräpäisemmältäkin vetäjältä.
Lue lisää täältä: Miten saadaan energinen koira lopettamaan vetäminen.
Tilaa blogi suoraan sähköpostiin niin et missaa yhtäkään vinkkiä 🙂 Nähdään pian!
Noora
27.10.2022 at 10:35 amÄlyttömän hyviä neuvoja, jumituin koko aamuksi kahmimaan tietoa 😍