Minulta kysyttiin aika hauskalta kuulostava kysymys, mutta oikeasti se on ihan vakava asia. Kysymys kuului näin: ”Siis miten aktivoida koiraa niin, ettei se leviä käsiin?” Lisäkysymysten jälkeen ongelma on siis se, että joko koira on tuhrautunut eli aktivointia ei ole tarpeeksi tai sitten aktivointi saa sen vain enemmän energiseksi. Jotta koiran aktivoiminen tapahtuisi järkevästi, kannattaa muutamaan asiaan kiinnittää huomiota. Joskus saatetaan tosiaan yrittää aktivoida koiraa, jotta siltä purkautuisi energiaa, mutta onnistutaankin vain lisäämään energian tasoa.
Kerron tässä 4 asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja joista voit saada uusia ideoita kokeiltavaksi arkeen energisen koiran kanssa:
1. Valitse oikeanlaiset lelut sisälle ja ulos
Artikkelissani parhaat lelut energiselle koiralle mainitsen, että varsinkin energiselle koiralle kannattaa valita sisätiloihin jokin koiraa rauhallisesti aktivoiva lelu. Hyviä leluja ovat juuri nämä järsimislelut, aktivointilelut jne. joita voi myös tehdä itse (katso esimerkiksi tämä postaus: Koiran aktivointi kotikonstein – helppo ja halpa Tee Se Itse -peli.)
Ulkoleluksi voi valita jonkun vauhtia lisäävän lelun, mutta on muistettava, että mikäli tarkoituksena on energian purkaminen, joillekin koirille esimerkiksi pallon tai kepin heittely ei välttämättä pura energiaa, vaan nostaa kierrokset korkealle. Tällaisessa tilanteessa lelu kannattaa heittää/asettaa/piilottaa puskiin, nurmikkoon, lumikasaan tms, että koira ei juoksekaan täysillä heitettävän lelun perässä, vaan joutuu etsimään sitä.
Etsiessään lelua koira käyttää myös nenäänsä ja haistelee missä lelu voisi olla, joka purkaa paljon paremmin energiaa, kuin suoraan lelun perässä juokseminen. Lelun voi piilottaa tai heittää kauas, jotta koira saa kuitenkin myös juosta, mutta joutuu perillä tekemään työn nenällään miettien, missä se lelu voisi olla. On hauska huomata, miten koira muuttuu: ensin se saattaa juosta lelun ylikin ihan vauhkona, eikä tunnu löytävän sitä, vaikka se on aivan nenän edessä. Kun se sitten vihdoin ymmärtää rauhoittua, pysähtyä ja käyttää nenäänsä, se löytää sen. Silloin kehutaan kovasi! 🙂 Mahtavaa nähdä tuo oivallus ja energiatason alentuminen sekä keskittymisen mukaan tuleminen.
Tarkkaile omaa koiraasi ja huomaa, mikäli sillä alkaa ilmetä oireita siitä, että aktiviteetti tekee päinvastaista kuin mitä oli tarkoitus. Esimerkiksi jos koira vain tuo koko ajan palloa takaisin lepäämättä tai väsymättä hullunkiilto silmissä, on syytä lopettaa pallon heittely ja keksiä muuta puuhaa, koska koira selkeästi menee vain enemmän ylikierroksille.
2. Valitse koiralle sellainen aktivoiva harrastus, josta se pitää
Sinun täytyy hyväksyä se, että koira ei välttämättä pidä siitä harrastuksesta, josta sinä haluaisit sen pitävän. Kokeile myös rohkeasti sellaista, mistä et ehkä itse niin pidä, selvittääksesi, olisiko se kuitenkin jotain sellaista, mitä koirasi rakastaa. Itse päätin aikoinaan, etten todellakaan ala mitään agilityä harrastelemaan… kuitenkin jollain kurssilla missä olin koiran kanssa, sai kokeilla agiesteitä ja Nitahan innostui niin kovasti! Näki oikein sen riemun ja innon… Niinpä päätin sitten mennä alkeisryhmään ja Nita todella rakasti sitä harrastusta.
Pidä kuitenkin mielessä, ettet valitse sellaista lajia, joka stressaa koiraa tai teitä yhdessä liikaa. Myös harrastuksen ajankohta tai sen määrä per viikko voi koitua stressiksi ja sitä stressiä haluamme tietenkin välttää, koska se harrastus ei enää sitten tee sitä, mitä sen pitäisi.
Lisäksi, mikäli harrastus on kovasti kierroksia nostava, varmista, että sille löytyy myös vastapainoa, jolla saadaan koiran kierrokset myös helposti laskettua. Esimerkiksi juuri agility on sellaista aika kovasti kierroksia nostattavaa, jonka vastapainoksi sopii hyvin esimerkiksi ralllytoko, jossa joudutaankin käyttämään päätään ja etenemään hitaammin. Heti agilitytunnin jälkeen voi myös miettiä, mitä voisi koiran kanssa puuhastella kierrosten laskemiseksi ja mm. erilaiset hauskat jälkivenytykset ovat siihen hyvä vaihtoehto, koska se samalla myös edesauttaa fyysistä palautumista treenistä. Ne toimivat koiralle temppujen tekemisenä ja niihin keskittymisenä, liikkeet jotka tehdään vain ovat venyttäviä ja palauttavia.
Kun ylläpidät koiran uutta oppimista, se kuluttaa hyvin energiaa, saatat saada myös uusia oivalluksia arkeen harrastusten kautta. Esimerkiksi rallytokon esteiden treenaaminen kotona muuten vaan on myös hyvä energianpurkukeino. Lähde kokeilemaan avoimesti kaikkea, jossa koira saa testata itseään. Muista kuitenkin edetä koiran ehdoilla ja kunnioita sen omaa luonnetta ja persoonallisuutta. Se ei välttämättä pidä kaikesta, mistä sinun mielestä sen tulisi pitää (esim. toisista koirista ei välttämättä tule treenikavereita tms.).
Lue lisää eri harrastuksista: Mitä staffin kanssa voi harrastaa?
3. Leiki koiran kanssa päivittäin
Vietä aikaa sen kanssa ja järjestä sille erilaisia aktivointeja, jotta se ei turhaudu. Kaikki käyttäytyminen arjessa, kuten hihnassa kulkeminen, on paljon rauhallisempaa, mikäli koira on päässyt toteuttamaan sen tarpeita, kuten juuri leikkimistä ja lajityyppisiä muita käytöksiä. Meidän päivään kuuluu päivittäin ainakin yksi kunnon leikkimishetki, jossa keskityn ihan vain leikkimään koiran kanssa.
Ei sen tarvitse olla pitkä aika, kunhan sitä on. Usein se saa myös itselleni hymyn huulille ja joskus nauran ihan kippurassa koiran kanssa. Muutamankin minuutin leikkihetki tekee ihmeitä kummallekin 🙂 Se kohottaa kummankin mieltä ja purkaa pahaa mieltä sekä turhautumista. Iloinen mieli toimii paremmin.
4. Poista lelut, mikäli kierrokset nousevat liikaa
Joskus energisellä koiralla menee kierrokset yli ja se saattaa olla ylivireystilassa. Tunnistat ylivireystilan ainakin siitä, että koira saattaa vinkua, läähättää kovasti ja olla todella levoton. Välttämättä kuitenkaan mitään tällaisia ulkoisia ”oireita” ei ole, koira ei vain rauhoitu, mutta tiedät sen puuhanneen jo niin kauan, että sitä kuuluisi jo väsyttää. Usein koiran oloa voi silloin helpottaa, jos lelu(t) otetaan pois kokonaan.
Nitalle käy näin joskus. Silloin viemme Nitan kanssa yhdessä lelun laatikkoon, laatikko laitetaan kiinni ja Nita saa herkun. Tiedän siitä, että tein oikean ratkaisun, kun Nita menee sen jälkeen petiinsä, rojahtaa oikein kyljelleen aivan kuin helpottuneena, rentoutuu ja nukahtaa.
Siinä voi aluksi mennä tovi, eli koira voi vinkua lelun perään ja pyöriä rauhattomana etsien jotain toista lelua millä leikkiä. Kun koira lopulta antaa periksi, se rauhoittuu kokonaan ja usein nukahtaa. Jos koira ei meinaa millään itse rauhoittua, voit auttaa koiraa teettämällä sillä jotain temppuja kuten istu, maahan, ihan perusjuttuja, jotta se joutuu hetken käyttämään päätään, se usein purkaa ylivireystilan.
Lue myös:
Koiralla on liikaa energiaa – Mistä se johtuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
Viisi vinkkiä energisen koiran arkeen – lue täältä
Toivottavasti sait tästä vähän jotain uutta oivallusta siihen, miten aktivoidaan koiraa ”ilman, että se leviää käsiin” 🙂 Mikäli pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen, jos jakaisit sen eteenpäin.