koiralla-on-liikaa-energiaa
Koiran energian purkaminen

Koiralla on liikaa energiaa – Mistä se johtuu ja miten siihen voi vaikuttaa?

 

Oletko ottanut energisen koirarodun? Onko kyseinen koira niin energinen kuin mitä oletit? Mikäli koirasi on rauhallisempi, kuin mitä ajattelit, olet ehkä saanut sattumalta rauhallisemman yksilön tai sitten olet tehnyt asiat erittäin oikein ja olet varmaan tästä tilanteesta erittäin tyytyväinen 🙂

Vai onko koirasi kuitenkin vielä energisempi kuin mihin osasit varautua eli oletko tilanteessa, jossa koiralla on liikaa energiaa tai hirvittääkö millaiseksi energiapakkaukseksi se vielä kehittyy? Suosittelen ottamaan käyttöön oikeat keinot heti alussa, ettei tämän asian kanssa tarvitse olla pulassa tai jännittää sitä. Lisäksi kannattaa miettiä onko sinulla energinen koira(rotu) vai oletko tehnyt koirastasi (yli)energisen?

Tässä postauksessa kerron sinulle:

  • miten ennaltaehkäistä liiallisen energian syntymistä
  • miten sitä jo kertynyttä liikaenergiaa kannattaa purkaa oikein
  • mistä liiallinen energisyys voi johtua – miten siihen voi vaikuttaa

Koiralla on liikaa energiaa

 

Tiedän, että olen paljon toistanut Staffin olevan energinen koirarotu. Ja onhan se. Täytyy kuitenkin muistaa, että energia kasvattaa energiaa. Eli mikäli itse yliaktivoit energistä koiraa, sen energiantaso ja tarve kasvaa entisestään. Luettuasi tämän artikkelin, tiedät, miten oikeasti puretaan energiseltä koiralta liikaenergiaa ja missä mennään pieleen.

Se, että esimerkiksi Staffi on energinen koirarotu tarkoittaa sitä, että se tarvitsee liikuntaa kunnolla päivittäin, sekä virikkeitä ja leikkiä, koska muuten se saattaa purkaa ylimääräisen energian vääriin asioihin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että energianpurkukeinoissa kannattaisi mennä liiallisuuksiin tai tarjota energiselle koiralle vääränlaisia virikkeitä, jotka pahentavat asiaa.

Energia tuottaa lisää energiaa

 

Tiedän tapauksia, jossa on otettu perheeseen ”energinen koirarotu” ja siihen on sitten oikein kunnolla asennoiduttu, että siltä koiralta on muuten purettava sitä energiaa koko ajan ja joka päivä. Ja kyllä, onhan se hyvä purkaa, mutta miten? Miten, on se avainsana koko tähän aiheeseen.

Kun heität pennulle palloa, niin se väsyy kyllä siitä. Mutta mitä isommaksi se kasvaa, sitä kauemmin on heitettävä palloa ja pian täytyy lähteä jo futiskentälle heittämään sitä palloa, jotta koira saisi juosta enemmän ja kovemmin, koska tavallinen heittely ei enää riitä. Kotiin tullaan sitten itse autolla, kun koira juoksee auton vieressä vielä viimeisiä energioita pois… Huhhuh…mitä järkeä tuossa on? Tuo on tilanne jossa tosiaan koiralla on liikaa energiaa ja se on melkoisen itseaiheutettua.

Muista tämä: energia synnyttää energiaa. Mitä enemmän itse tarjoat korkeaenergistä toimintaa, sitä enemmän energiaa syntyy. Pian mikään ei enää riitä. Täytyy siis oikeasti muistaa, että varsinkin energisen koirarodun kohdalla, on mietittävä, mikä toiminta kiihdyttää ja nostaa kierroksia ja mikä taas oikeasti purkaa sen energian sekä rauhoittaa ja helpottaa siten koiran oloa.

 

Energinen koirarotu vai ylivireystila

 

Pallonheitto saattaa nostaa energiaa vauhkoilla tapauksilla. Kun koiralle on paljon heitelty leluja ja keppejä, se on pian ”keppihullu”, joka on ajanut koiran sellaiseen tilaan, jossa kepin tai pallon nouto on sille todella stressaavaa. Siitä on tullut koiralle pakkomielle eikä se siis todellakaan enää väsytä koiraa.

Jälleen kerran: minä tein juuri näin! (nostan täällä käden pystyyn ja tunnustan) Nitalle voi siis nykyään heittää palloa tai keppiä, vaikka vuorokauden ympäri, niin se jaksaa kyllä hakea sen väsymättä. Se ei tällöin huomaa juurikaan mitään muuta ympäristöstä (joka siis jossain tilanteissa toki on ollut ihan hyväkin, kun esimerkiksi lähellä on mennyt muita koiria, niin se ei piittaa niistä silloin kun sillä on rakas keppinsä…)

 

Koiralla on liikaa energiaa - keppihullu

 

Muistutan vielä myös, että jokainen kerta, kun vahvistat jotain käytöstä, eli palkitset, se voimistuu. Eli jos vielä joka kerta heität palloa tai keppiä tuollaiselle pallohullulle, kun se sinulle sen kepin tuo (palkitset), niin saat aika varmasti aikaan ylivireisen ja rauhattoman koiran. Luultavasti se koiran lelujen roudaaminen sinulle, alkaa myös stressaamaan sinua itseäsi. Saatat heittää lelun, jotta koira lähtisi pois, mutta sehän palaa aina uudestaan… Silloin kun näet koiran valppaana odottavan, että heittäisit hänelle sen lelun, saattaa mielesi heltyä ja heität sen. Mieti seuraavilla kerroilla, että kannattaako se, vai tulisiko tämä käytös katkaista koiran parhaaksi.

Eli kun koiraa koko ajan aktivoidaan, se voi jäädä yliviretilaan. Silloin se reagoi aina heti kun sinä vaikka liikahdat ollakseen valmis aina kaikkeen menoon. Myös siis muulloinkin, kuin leikkiessä. Se voi johtaa siihen, että vaikka koira nukkuu, aina kun menet vaikka vessaan, se nousee myös valppaana katsomaan, josko taas jotain tekemistä olisi luvassa. Tällainen stressitila ei ole hyväksi koiralle eikä se välttämättä osaa ollenkaan vain olla ja rauhoittua.

Ja tässä kohtaa tarkennus, että pallo – ja keppileikit tietenkin totta kai kuuluvat koiran elämään! En missään nimessä tarkoita, ettei energisen koiran kanssa voisi tai kannattaisi leikkiä näitä leikkejä. Mutta näitä leikkejä voidaan käyttää enemmän siihen yhdessä olemiseen ja hauskanpitoon silloin kun energiaa saakin olla 🙂 Ne eivät siis välttämättä ole hyvä keino energian purkamiseen ja kannattaa olla tarkkana, ettei koiralle synny sitä pakkomiellettä. Eli aloitetaan leikki, leikitään tätä hetki ja osataan myös lopettaa ja luopua lelusta.

 

Pura energiseltä koiralta ylimääräistä energiaa oikein

 

Energisten koirien kohdalla kannattaa keskittyä enemmän oikeanlaiseen energian purkamiseen ja rauhoittumisen opetteluun. Suosittelen opettamaan jo varhain, että joka kerta kun touhottava koira tuo sinulle jonkun lelun, et saman tien heitä sitä tai lähde mukaan leikkiin. Eli älä vahvista sitä, että koira rauhattomalla/villillä käytöksellä saisi sinut aktivoitua. Pennun kohdalla esimerkiksi aina kun se vouhottaa, niin tarjotaan äkkiä jotain aktiviteettia… tässä mennään heti pieleen. Eli opetetaan, että rauhattomalla käytöksellä saadaan palkkio.

 

Koiralla on liikaa energiaa

 

Päätä sinä, milloin on leikkihetki. Kun koira on rauhallinen ja luopunut lelusta, voit aktivoitua ja haastaa sen leikkiin ja vaikka siihen pallon heittelyyn. Tällä tavalla voit pennunkin kohdalla ennakoida ja ”ajastaa” iltahepulit. Näin koira oppii olemaan rauhallisesti, kunnes sinä kerrot, että on aika leikkiä ja pitää hauskaa, jota tietenkin tehdään päivittäin.

Opeta myös laskemaan kierroksia leikin jälkeen, eli kun leikki on ohi, ollaan taas rauhallisesti. Meillä tähän on käsky ”riittää” ja/tai se ”rauhassa”, josta olen edellisissä postauksissa puhunut. Riippuen tilanteesta kerron koiralle, että leikki on loppunut ja nyt on rauhoituttava. Kun sanon tuon ”riittää” (toimii myös ”ei enää”) niin lelu tippuu suusta ja se tulee esimerkiksi vierelle istumaan ja rauhoittumaan.

 

Rauhalliset leikit

Energiselle koiralle energianpurkukeinoksi soveltuu paremmin sellaiset aktiviteetit, joissa se joutuu käyttämään päätään ja/tai nenäänsä. Kaikenlaiset aivopelit, ostetut tai itsetehdyt ovat loistava tapa virikkeellistää energistä koiraa. Itse tehdyt aivopelit voivat olla esim. seuraavan laisia: piilota nameja kotiin tai pihalle koiran etsittäväksi, tee munakennosta namipiilo tai tee vanhasta sukasta solmu missä on nameja sisällä, tehkää noseworkkia vaikka pilttipurkkien ja kanelin avulla.

Esimerkkejä meidän mielestämme hyvistä ostetuista aivopeleistä löydät tästä postauksesta: 4 Koiran aktivointipeliä vertailussa ja yksi meidän lempileluista on myös aktivointimatto, josta löytyy lisätietoa täältä: Koiran aktivointi aktivointimatolla – me testasimme

Kannattaa myös opettaa koiralle, että kotona ollaan rauhallisesti. Eli kun kotona sisällä ei riehuta, vaan mennään aina vaikka pihalle aktivoimaan koiraa, niin koira oppii siihen, että kotona vain nukutaan ja syödään sekä oleillaan rauhallisesti. Silloin se osaa olla rauhallisesti kotona myös yksin jäädessään. Mikäli sisällä leikitään, sinä päätät kuitenkin, milloin se tapahtuu ja miten.

Lelut kannattaa pitää piilossa/niille tarkoitetussa paikassa, josta voidaan jokin lelu hakea aina leikkihetkeä varten ja palauttaa lelu sinne, kun leikki on loppu. Toki jotain puruleluja tai muita rauhallisia/rauhoittavia leluja voi pitää esillä, jotta koira voi niillä rauhallisesti jotain touhuta, kuten järsiä puruluutaan.

Lue lisää järsimisen rauhoittavasta vaikutuksesta ja hyvistä puruleluista: Koiran tapa järsiä – mistä apua

 

Koiralla on liikaa energiaa - järsiminen rauhoittaa

 

Sekä liika tekeminen että tekemättömyys aiheuttavat stressiä

Tässä artikkelissa olen nyt paasannut, että liiallinen koiran aktivoiminen voi aiheuttaa koiralle stressiä. Tähän väliin on siis hyvä muistuttaa, että myös se toinen ääripää eli täysi tekemättömyys tekee aivan saman. Mikäli koiraa ei aktivoida tarpeeksi, on se yhtä stressaavaa, kun ei ole mahdollisuutta purkaa energiaansa ja lisäksi pitkään tekemättömyys aiheuttaa kenelle tahansa alakuloisuutta ja muita oireita. Muista siis hyvä ohjenuora: Lyhytkestoinen stressitila virkistää mieltä ja kehoa, mutta liian pitkään kestävä (yli)aktivointi saattaa johtaa ongelmiin.

Sinun tulee tarkkailla omaa koiraasi. Juokseminenkin (esimerkiksi pyörän vieressä tai juoksevan ihmisen tai jopa sen auton…) voi toimia sekä stressaavana aktiviteettinä tai rauhoittavana riippuen koirasta ja sen vireystilasta. Joka tapauksessa pitkät ja rauhalliset lenkit eivät kiihdytä koiraa, kun taas nopeatempoiset voivat nostaa kierroksia.

Tästä syystä on melko vaikeaa päättä välillä mikä on oikein: Koiralta kuluu parhaiten ja nopeimmin energia metsässä vapaana juosten, se on helppoa ja saan nopeasti takaisin rauhallisen koiran… Se on siis nopeaa, helppoa ja toimivaa. Kävelyllä koira ei saa purettua energiaansa, täytyy käydä todella pitkä lenkki, jotta koiralta olisi energia kulutettu.

Mutta kun pitkiä rauhallisia lenkkejä ei tehdä, koira ei opi olemaan ulkona rauhallisesti, vaan olettaa, että aina päästään täysiä juoksemaan, kun mennään ulos. Ulos menokin saattaa sitten jo alkaa aina nostamaan kierroksia liiallisuuksiin.

Kannattaisi ehkä kuitenkin siis nähdä myös se vaiva opettaa koiralle pitkät ihanat rauhoittavat kävelylenkit, vaikka se viekin enemmän aikaa päivästä. Ja sitten lisään taas, että tämä ei siis tarkoita, että metsässä vapaana olemista täytyisi tai kannattaisi lopettaa missään nimessä! Se on kuitenkin erittäin hyvä energian kulutuskeino ja nostaa kuntoakin koiralle 🙂

 

Hyviä energianpurkamiskeinoja energisille koirille

Kertaan tähän tässä artikkelissa jo esille tulleita asioita ja listassa on lisäksi muutama muukin keino, jonka olen huomannut rauhoittavan koiraa.

  • Luonnossa vapaana juoksentelu kuluttaa energiaa nopeasti
  • Rauhalliset pitkät kävelylenkit rauhoittavat ja opettavat rauhallista olemista
  • Kun haluat purkaa energiseltä koiralta ylimääräistä energiaa, valitse mielummin älypelejä, joita pelata tai tee niitä itse. Se pallon heittäminen, kun luultavasti vain nostaa niitä kierroksia. Pallopelit ja kepitkin ovat totta kai myös osa hauskanpitoa silloin kun energiaa saa olla
  • Ruuan antaminen virikkeellisesti esimerkiksi Kongista, sumosta tai muusta lelusta. Tässäkin koira joutuu käyttämään aivojaan ja nenäänsä, niin se purkaa energiaa.
  • Uusien temppujen opettelu on myös aivotyötä, mutta vaatii koiralta oikean mielentilan
  • Saunan lauteilla köllöttely rentouttaa mukavasti energistäkin menijää ja meillä ainakin saunan jälkeen pötkötellään aivan rauhallisen raukeana loppuilta

 

Lopuksi kerron kaksi omaa havainnollistavaa esimerkkiä siitä, miten energiaa voidaan kuluttaa oikein tietynlaisissa tilanteissa:

Tilanne: Koirahieronta

Kun meille oli tulossa koirahieroja, ajattelin, että käyn lenkittämässä ja leikittämässä Nitalta ylimääräisen energian pois ennen hierontaa. Käytin sen metsässä juoksemassa, jotta se oikeasti olisi sitten rauhallinen. Näimpä se ei sitten mennyt. Kantapään kautta opin, että hierojan ollessa tulossa meidän täytyy tehdä aivotyöskentelyä, rauhoittua ja jopa tylsistyä. Muuten hieronta sessiot olivat aivan liian riehakkaat… toki kävimme lenkillä ensin, mutta ei liian lähellä hieronta aikaa, sillä se vain nosti kierroksia.

(mainittakoon vielä, että nyt viimeksi hieroja sanoi Nitan olevan kuin eri koira verrattuna ensimmäisiin kertoihin rauhallisuudessaan/rauhoittumisessaan. Olen tehnyt niitä treenejä, joista kirjoitan täällä blogissani. Se tuntui oikeasti hyvältä ja voin siis aidosti suositella sinullekin kokeiluun <3 )

 

Tilanne: agilityn odotustila

Agilityssa Nita nostaa kierroksia ja alkaa välillä jopa vinkua odotustilassa, koska se rakastaa sitä juoksemista niin kovasti. Yleensä aluksi tehdään silloin Nitan kanssa alkulämmittelytemppuja ja kosketusharjoituksia (Nitan on kosketettava kättäni tai makupala-alustaa, kun siirtelen sitä), jolloin kierrokset laskevat, kun se saa aivoille töitä. Lopuksi voin pyytää sitä rauhoittumaan, eli käytän taas sitä käskyä ”rauhassa”, jolloin se nyt jo pistää makuuasentoon. Kun en hyväksy vielä valpasta maassaoloa, se päästää takajalat rennoksi niin palkkaan. Jos käymme ennen treenejä vain pitkällä lenkillä tai juoksemassa niin se ei auta yhtään, se vain lisää kierroksia.

Lue aiheesta lisää: Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

 

Mikäli pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading