koiran-aktivointi-aktivointimatolla-me-testasimme
Koiran energian purkaminen

Koiran aktivointi aktivointimatolla – me testasimme

II Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä II

 

Syksyn kurjat kelit ovat taas nostaneet ainakin meillä erityisen paljon esille tarpeen purkaa koiran ylimääräistä energiaa. Kun sataa kaatamalla vaakatasossa monta päivää putkeen, on selvää, ettei ulkona tule ehkä vietettyä kovin paljon aikaa. Siksi on keksittävä koiran kanssa tekemistä sisällä kotona, joka myös purkaisi koiran energiaa, ettei se aivan mene pitkin seiniä.

Koiran aktivointi onnistuu helposti ilman juurikaan rahallista panostusta, mutta minä halusin myös testata markkinoilla olevan hittituotteen: aktivointimaton.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mikä kyseinen tuote oikein on, miten matto toimii (vai toimiiko?) sekä tuotteen hyvät ja huonot puolet. Lisäski lopussa on video, jossa Nita käyttää tuotetta, niin näet sen ihan käytännössä 🙂 Artikkelissa esittämäni mielipiteet tuotteesta ovat täysin minun omiani.

 

Koiran aktivointi – Trixie Sniffing Carpet

 

Aktivointimatto, jonka ostin, on *Trixien valmistama tuote nimeltään Sniffing Carpet. Maton tarkoitus on aktivoida koiraa ja tarjota virikettä. Aktivointi purkaa koiralta energiaa ja väsyttää sitä sekä on mukavaa puuhastelua tai vaihtoehto esimerkiksi lenkille, mikäli ulos ei ole mahdollista mennä.

Millainen tuote on

Kyseessä on pieni matto, kooltaan 50 x 34cm, jossa on kangassuikaleita/”hapsuja”, ns. nukkaa tiheästi pystyssä. Matto on materiaaliltaan 100% polyesteriä ja sen voi pestä koneessa.

Aktivointimaton eripituiset hapsut

 

Miten tuotetta käytetään

Maton hapsujen sekaan piilotetaan koiran nameja tai kuivaruokaa ja koiran tulee etsiä ne sieltä.

Koiran aktivointi : aktivointimaton käyttö

Maton toimivuus

Nenätyöskentely ja etsiminen ovat koiralle luontaista puuhaa, joten yleensä useimmat koirat rakastavat sellaista toimintaa, jossa ne saavat käyttää nenäänsä. Sekä nenä- että aivotyöskentely väsyttää ja purkaa energiaa hyvin. Kun koira käyttää yhtä aikaa sekä nenäänsä, että päätään, on myös virikkeellisyys teholtaan täydellinen. (Aktivointi = mikä tahansa aktiviteetti/tekemistä koiralle -koira oppii uutta, ihminen opettaa/osallistuu itsekin. Virikkeistäminen = koiralla on mahdollisuus toteuttaa luontaista käyttäytymistään, ihminen vain tarjoaa mahdollisuuden tähän ja valvoo tilannetta)

Nita ymmärsi heti mistä tässä matossa oli kyse. Piilotin kourallisen sen omia kuivanappuloita mattoon, jonka jälkeen annoin sille luvan syödä ne. Se alkoi heti etsiä nenällään nameja matosta. Tämä tapahtui yllättävän rauhallisesti. Yleensä kaikista leluista ollaan niin innoissaan, että ne lentelevät pitkin seiniä tai liukuvat pitkin lattiaa. Tähän se keskittyi ja rauhallisesti nuuskutteli sekä käytti välillä tassujaan etsiessään ruokaa matosta. Aktiviteetti myös kesti mukavan pitkään, eli Nita todella joutui jonkin aikaa työskentelemään. Mattoon voi laittaa vaikka koko ruoka-annoksen etsittäväksi muutamassa erässä.

Koiran aktivointi aktivointimatolla

Tuote myös pysyy hyvin paikoillaan ja suorassa sen sisällä olevan jämäkän muovimaton ansiosta. (Matto/päällinen on irrotettavissa tuon maton päältä vetoketjulla esim. pesutilanteessa) Mukana tulevassa säilytyskassissa tuote on mukava säilyttää (kuva alempana artikkelissa).

Päällinen irrotetaan vetoketjulla kumipohjan päältä

 

Tuotteen hyvät ja huonot puolet

 

Plussat

+ Ainakin meillä koira touhuaa tämän kanssa oikeasti rauhallisesti, eikä lelu lentele pitkin seiniä, niin kuin staffeilla yleensä. Tämä oli meille ensimmäinen aktivointilelu, jonka kanssa työskenneltiin rauhallisesti, joten olen tästä ominaisuudesta erittäin tyytyväinen. Tuote oikeasti purkaa hyvin energiaa ja rauhoittaa koiraa.

+ Konepestävyys on plussaa, en toki ole vielä sitä pessyt, eli en tiedä vielä millainen tuote on pesun jälkeen

+ Namien etsintä kestää ajallisesti mukavan kauan, joten se väsyttää oikeasti koiraa. Toki tämä riippuu myös siitä, paljonko nameja tai ruokaa mattoon piilottaa. Tähän voi aivan hyvin laittaa vaikka kokonaisen ruoka-annoksen. (Olen nimittäin myös törmännyt aktivointileluihin, jossa namit tulevat heti ulos ja koira vain syö ne ilman mitään panostusta, eli vaikka herkkuja olisi kuinka paljon, ei se lisää aktivoinnin kestoa tai vaikeutta.)

+ Matto on sen verran muhkea, että siitä voi käyttää myös makuupaikkana. Toki se on siihen ehkä hiukan pieni, mutta varmasti käy hätävaramattona

+ Maton sisällä on jämäkästä muovista tehty alusta, joka pitää maton suorassa, kun koira kuopii sitä ja se pysyy sen avulla ehkä hiukan paremmin myös paikallaan. Minun mielestäni oli myös kätevää kääntää matto käytön jälkeen vain ylösalaisin ja ravistella siitä murut pois.

+ Tästä tuotteesta voi olla apua myös ahmijalle, koska maton avulla ruuan syöminen kestää kauemmin

+ Mukana tulee säilytykseen oma kassi, joten tuote pysyy siinä suojassa ja hyväkuntoisena

 

Aktivointimaton säilytyspussi

Miinukset

En keksinyt oikein mitään huonoja puolia tästä tuotteesta, mutta yksi asia tuli mieleen, joka voi olla jollekin miinus: koska maton sisällä on se kumimatto, tuotetta ei voi esimerkiksi rullata rullalle tai taitella säilytystä varten, vaan se tarvitsee säilytykseen sen koko maton kokoisen tilan. Kyseessä on kuitenkin pieni matto, joka menee litteäksi, eli säilytyksestä ei meille ainakaan tullut kuitenkaan ongelmaa.

Lue lisää tuotteesta ja osta omasi täältä.

Katso video, jossa Nita käyttää mattoa:

 

 

Vaihtoehtoinen tuote

Markkinoilta löytyy myös Little&Bigger -nimisen valmistajan versio kyseistä tuotteesta, joka on hinnaltaan huokeampi, kuin tämä Trixien oma. Kävin kaupassa ihan tutkimassa ja tunnustelemassa myös tätä heidän versiotaan löytääkseni syyn, joka selittäisi hintaeron.

Eroja löytyi muutama:

  • Trixien versiossa hapsuja on enemmän, eri mittaisia ja tiheämmin. Little&Biggerin omassa on vähemmän hapsuja ja vain yhden mittaisia, joten minun mielestäni Trixien matosta on hiukan vaikeampi löytää nameja, mikä on siis hyvä, koska jos ne löytyvät liian helposti, ei koira joudu työskentelemään tarpeeksi kovaa, eli se ei silloin aktivoi tarpeeksi. Nuo hapsut tai nukka tuntuivat myös hiukan kestävämmiltä Trixien versiossa, vaikka materiaali on sama. Trixien hapsuissa näyttäisi olevan kaksi puolta.

 

  • Trixien matossa on irrotettava päällinen, jonka sisällä/hapsujen alla on muovipohja. Little&Biggerin matto on kokonaan yhtä mattoa, jonka pohja on puuvillaa ja pinta polyesteriä. Kumipohja, jonka päältä matto irrotetaan tekee Trixien matosta jämäkämmän ja pitää sen suorana, kun taas L&B:n matto on ”lötrö” eli ns. löysä ja voisi kuvitella, että se menee kurttuun tai liikkuu koiran sitä kuopiessa. Minulla ei kuitenkaan ole siitä kokemusta, koska emme ole käytännössä sitä testanneet, se oli vain mielikuva, joka minulle tuotetta koskettaessa tuli mieleen. Joka tapauksessa yhtenä erona on se, että toisessa on kumimatto, jonka päällä on tuo hapsumatto ja toinen on kokonaan yhtä mattoa.

Kaiken kaikkiaan olen henkilökohtaisesti todella tyytyväinen tähän Trixien tuotteeseen ja voin rehellisesti suositella sitä myös sinulle 🙂 *Tilaa oma Trixie Sniffing Carpet täältä.

Lue myös artikkeli: Koiran aktivointi kotikonstein – helppo ja halpa Tee Se Itse -peli, jossa itse tehdyn aktivointipelin toiminta perustuu hyvin pitkälle samaan, kuin tässä artikkelissa esitellyssä aktivointimatossa.

*Osa tämän artikkelin linkeistä on ns. affiliatelinkkejä (merkitty *merkillä), mikä tarkoittaa, että ostaessasi tuotteen linkkini kautta, saan pienen komission, jonka avulla rahoitan blogini ylläpitoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivuilla ja tutkia tuotteita. Komissio ei kasvata sinun ostoksesi summaa. Suosittelen vain niitä tuotteita ja palveluja, joita olen itse käyttänyt ja/tai joita käytän parhaillaan. 

0 Comments

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

%d bloggaajaa tykkää tästä: