Joulukuussa 2018 tekemässäni lukijakyselyssä kaikista eniten (48,8%) kysymyksiä tuli muiden koirien kohtaamisesta/ohittamisesta. Tästä aiheesta olette toivoneet lisää tietoa ja nyt alan tähän aiheeseen pureutua 🙂 Tämä aihe on sellainen, jonka kanssa itsekin painin jokaisella lenkillä.
Vaikeaa ohitusten treenaamisesta tekee se, että sitä on todella vaikea harjoitella tuolla kadulla. Joskus ei tule ketään vastaan, joskus tulee vain ”vaikeita” tapauksia vastaan, joskus on huono päivä tai namit unohtuneet kotiin… Tarvittavaa toistoa ja onnistumista on siis vaikea luoda. Jos taas harjoittelet aina saman kaverin kanssa, tulee treenistä liian helppo. Toisen koiran kohtaaminen on kuitenkin hyvä saada sujumaan, koska lenkeistä ja koko elämästä tulee huomattavasti mukavampaa.
Olemme Nitan kanssa osallistuneet täällä Vaasassa Tmi Treenikaverin järjestämiin ohitustreeneihin ja tällaisten treenien avulla edistyminen on ollut hyvää, koska näin saa kunnolla toistoa asian treenaamiseen valvotussa ympäristössä. Treeneissä huomaa nopeasti mitkä koirat ovat vaikeimpia ohittaa ja ne voi sitten ottaa haasteeksi ja oikein yrittää sitä onnistumista. Tällaisiin treeneihin voi mennä mukaan myös siten, ettei osallistu ohituksiin vielä ollenkaan, vaan katselee oman koiransa kanssa kauempaa muita ja yrittää ensin selviytyä siitä tilanteena.
Treenien alussa yrittäjä Tiina Syrjä pitää aina ensin pienen tuokion ilman koiria, jossa hän käy tärkeimpiä asioita läpi ja mm. hänen opeillaan olen itse onnistunut, joten siksi pyysinkin, josko hän kirjoittasi teille blogini lukijoille aiheesta artikkelin 🙂
Tiinan yritys Tmi Treenikaveri järjestää pääasiassa lajikoulutusta (rally-toko, agility, toko) mutta myös pentu- ja perustottelevaisuuskursseja sekä mm. näitä ohitustreenejä. Jonkun verran hänellä käy yksityisasiakkaita, ja juuri koirien remmikäytös on yleisin syy ottaa yhteyttä.
Pidemmittä puheitta, tässä Tiina Syrjän pyynnöstäni kirjoittama artikkeli liittyen ohittamiseen ja toisten koirien kohtaamiseen. Kiitos Tiina kun halusit jakaa asiantuntemustasi lukijoilleni!
Koiran koulutus – toisen koiran kohtaaminen
Varmasti yksi yleisimpiä ongelmia mitä koiran kanssa voi tulla eteen on ns. remmirähjääminen. Siihen voi olla hyvin monia eri syitä ja niistä voisi kirjoittaa ihan oman artikkelin tai vaikka kirjan. Näihin taustalla oleviin syihin en sen kummemmin nyt syvenny. Monet tekijät voivat aiheuttaa koirassa kiihtymistä ja se ylenmääräinen kiihtyminen on epätoivottua. Tässä artikkelissa esitellään ajatuksia ja neuvoja, joiden kannalta ei ole niin suurta merkitystä kiihtyykö koira esimerkiksi epävarmuuden, vilkkauden vai ylenpalttisen sosiaalisuuden takia. Meillä ihmisillä on muutenkin taipumusta käyttää valtavasti energiaa selittelyyn, miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla, sen sijaan että opettaisimme koiralle uusia toimintamalleja.
Mistä on hyvät ohitukset tehty?
Ihanneohitus on siis sellainen, että koira on rauhallinen, taluttaja on rauhallinen ja hihna pysyy löysällä. Perusedellytys tälle on se, että koira osaa ylipäätään kulkea hihna löysällä. Löytyy niitäkin yksilöitä, jotka kävelevät luonnostaan niin, mutta useimmille sen kyllä joutuu opettamaan. Pentuvaiheessa yksi opeteltava peruskäsky on siis jokin sana sille, että koira siirtyy kävelemään omistajansa läheisyyteen niin, että remmi roikkuu löysällä. Se on sitten taas makuasia, että haluaako koiransa kävelevän aina niin, kun se on kytkettynä, vai vapauttaako koiran välillä nuuskimaan tienreunan tuoksuja. Olennaisempaa on, että saa koiransa tarvittaessa kulkemaan remmi löysällä.
Jokainen määrittelee itse sen, kuinka lähellä tai missä kohdassa haluaa lenkkikaverinsa kävelevän, tärkeintä on pitää kriteeristään kiinni eli olla johdonmukainen. Joissakin tapauksissa voi olla helpompi opettaa koira kulkemaan takana, joko koko ajan tai kohtaamistilanteen lähestyessä. Se on kriteerinä selkeä ja samalla taluttaja peittää näkyvyyttä vastaantulijoihin, mikä voi jo sinänsä rauhoittaa.
Vierellä kulkeminen rauhallisesti
Samaan tapaan kuin kaikki muutkin peruskäskyt, vierellä (tai takana) kulkeminen opetetaan ensin tilanteessa ja paikassa, jossa häiriötä on mahdollisimman vähän. Kun koira selvästi ymmärtää, mitä käsky tarkoittaa, sitä voi hiljalleen siirtää haastavampiin tilanteisiin. Ajoittaisia epäonnistumisia tulee aina, eikä niitä pidä pelätä mutta hyvä nyrkkisääntö on se, että jos niitä tulee usein, on tehtävä vielä liian vaikea, tai tässä tapauksessa ehkä paremminkin ympäristö on liian vaikea. Onnistumisia pitää tulla selkeästi enemmän kuin epäonnistumisia, muuten tehtävää pitää helpottaa jollain lailla. Kun ohituksista puhutaan, niin etäisyys ohitettavaan on ehkä se keskeisin helpotuskeino.
Yhtälön haastavin osuus saattaa olla sitten se koiran pitäminen rauhallisena. Jos satut omistamaan koiran, joka ei kiihdy tai edes kiinnostu toisista koirista, juoksevista ihmisistä tai vaikka autoista, niin kannattaa olla erittäin tyytyväinen. Välttäisin myös jakamasta neuvoja remmirähjääjien omistajille, jos oman koiran koulutukseksi on esimerkiksi riittänyt se, että ”olet kerran kertonut sille, että haukkua ei saa”. Koirien luonteiden välillä on tässä asiassa, niin kuin monessa muussakin, niin valtavia eroja, että siinä missä toiset koiranomistajat pääsevät melko helpolla, toisilla on edessä melkoinen savotta.
Aloita opettaminen jo pentuna
Yksi tärkeimpiä asioita, mitä pennulle kannattaa opettaa, on se, että ihmisistä, pyöristä, autoista tai toisista koirista ei tarvitse välittää. Vielä parempi, jos onnistut ehdollistamaan pennun niin, että kun jotain ilmestyy näkökenttään niin kannattaa kurkata sinne omistajan suuntaan. Siitä voi saada namia tai vähintäänkin kehut.
Toki pennun on hyvä saada silloin tällöin myös onnistuneita ihmis- ja koirakokemuksia, mutta pentua tervehtimään haluavien ihmisten kanssakin kannattaa toimia niin, että pyydät pennun ensin vaikkapa istumaan ja odotat, että se ottaa kontaktin sinuun ja sen jälkeen vasta pääsee tervehtimään. Harkintaa kannattaa kuitenkin käyttää. Helpoimmalla pääsee, jos koira on joko luonnostaan tai sen saa opetettua rauhallisen välinpitämättömäksi muita kulkijoita kohtaan tai vähän haastavammassa tapauksessa niin, että silloin kannattaa tarjota kontaktia taluttajaan.
Kuulostaa sinänsä helpolta, mutta on paljon hyvin reaktiivisia koiria, jotka kiihtyvät koirista, pyöristä, autoista, juoksijoista tai vaikka lapsista niin paljon, että toimivien ohitusten kouluttaminen voi olla erittäin haastavaa, varsinkin kun ympäristöä ei pysty hallitsemaan. Oma lukunsa ovat kodinvaihtajat, joiden kanssa ei ole päässyt samalla lailla tekemään pohjatyötä ja rakentamaan hyvää suhdetta. Tilanne on vielä hankalampi, jos sattuu asumaan paikassa, jossa liikkuu paljon kaikkea mahdollista ja vastaantulijoita joutuu kohtaamaan ahtaissa paikoissa. Hyvin tärkeää erityisesti reaktiivisten ja vilkkaiden koirien kanssa on myös kiinnittää huomiota siihen millä lailla lenkille lähdetään, eli onko koira kierroksilla jo sisällä tai ulko-ovesta ulos astuttaessa. Kannattaa panostaa erilaisiin rauhoittumisharjoituksiin arjessa, jotta lähtötilanne olisi mahdollisimman hyvä ja rauhallinen.
Näin aloitat ohitusharjoittelun
Harjoittelussa kannattaa suosia paikkoja, missä on mahdollista saada riittävä etäisyys ohitettaviin. Kannattaa opettaa muutama peruskäytös, joihin koiran keskittymisen voi ohjata. Samalla ne toimivat testinä siihen, että koira ei ole liian kiihtynyt oppimaan. Perinteinen istuminenkin on oikein hyvä tai esimerkiksi kuonokosketus käteen. Ajatuksena on siis pyrkiä pitämään koira sen verran rentona, että se pystyy kuuntelemaan ja noudattamaan käskyjä sekä syömään saamansa palkkanamit.
Etäisyyttä ohitettaviin lähdetään pienentämään vähitellen. Vältä ainakin näissä hallitummissa harjoitustilanteissa houkuttelua, eli sitä, että sinä haet koiran huomion heiluttelemalla ruokaa sen naaman edessä. Pidä namit piilossa ja koira saa palkkion, kun se tarjoaa kontaktia. Halutessaan voi käyttää ohituksissa esimerkiksi ”jätä” -tai ”ohi”-käskyä, jos kokee sen auttavan.
Tunnista koiran kiihtymisen merkit ja säilytä kontakti
Kannattaa opetella tunnistamaan omassa koirassa ne kiihtymyksen ihan ensimmäiset merkit. Usein se on koiran hienoinen jäykistyminen ja katseella kiinni jääminen. Se on se hetki, kun ohitustilanne saattaa vielä olla pelastettavissa. Jos et saa koiraan kontaktia, käänny itse koirasi ja vastaantulijoiden väliin ja keskeytä tuijottaminen.
Jos on tilaa, voi tarvittaessa kiertää koiran kanssa ympyrän vasemmalle (jos koira on vasemmalla puolella taluttajaa) ja koittaa ympyrää tehdessään saada menetetty kontakti takaisin, jonka jälkeen yrittää lähestymistä uudelleen. Jos ei ole tilaa, eikä saa käskyillä koiran huomiota, voi yrittää väistättää koiraa ottamalla muutaman rauhallisen mutta päättäväisen askeleen koiraa kohti. Usein koira silloin vilkaisee ylös, jolloin tarjoutuu uusi tilaisuus koiran kuulolle saamiseen.
Jos koira sen sijaan pääsee jo kiihtymään niin, että se huutaa ja hyppii, niin taluttaja pysyy vastaantulijan ja koiransa välissä ja ottaa sitä mahdollisimman läheltä kiinni tai jos koiran koko sallii, niin pidetään se rauhoittavalla otteella paikoillaan. Valjaat ovat siitä hyvät, että niistä voi ottaa kiinni sieltä rinnan edestä menevistä osista, jolloin koiraa saa pidettyä hyvin paikallaan. Kaikenlainen sinkoilu ja poukkoilu nostaa koiran kierroksia entisestään, joten pyritään mahdollisuuksien mukaan estämään se. Jos koira on iso ja voimakas, sen hallitseminen voi olla helpompaa kuonopannan avulla. Kuonopannan avulla koiran katseen saa myös käännettyä tehokkaasti poispäin kohteesta. Jos koiran kiihtymys on todella voimakasta tai jos on vaarana, että koira kohdistaa aggression taluttajaan, kannattaa viedä raivoava koira ensin ohi ja rauhoitella vasta sitten.
Jo kiihtymään ehtinyt koira ei pysty oppimaan
Olennaisinta on ymmärtää, että sitä kuola roiskuen raivoavaa koiraa on ihan turha siinä yrittää kouluttaa. Se ei ole siinä mielentilassa, että pystyisi jotain oppimaan. Ne on ne ensimmäiset jäykistelyt, tuijottelut, maahan vaanimaan menemiset ym., mitkä pitäisi saada koulutettua pois. Silloin sitä ei tule sitä räjähtämistäkään. Kannattaa myös tosiaan olla terveen kriittinen sen suhteen, että kulkeeko koira ylipäätään remmissä asiallisesti ja minkälainen kontakti sillä on omistajaansa. Kaikki mahdolliset tilanteet koiran elämässä kannattaa hyödyntää kontaktitreeninä. Kun menet paikkoihin, missä on paljon ihmisiä ja koiria, käytä hetki aikaa siihen, että juurrut odottelemaan, että koira luopuu kaikesta mielenkiintoisesta ja ottaa kontaktin sinuun. Pieniä asioita, joilla on suuri merkitys.
Taluttajan mielentila
Sitten on vielä se yhtälön kolmas palanen, eli taluttaja itse. Varmasti se kaikkein isoin ongelma, mikä remmirähjän kanssa aika nopeasti tulee eteen, on omistajan nolostuminen. Meillä ihmisillä on taipumus ajatella niin kovasti sitä, mitä muut ihmiset ovat meistä ja tässä tapauksessa meidän koirankoulutustaidoistamme mieltä. Siihen vielä muutama ”etkö saa pidettyä koiraasi kurissa?” tai ”sinun pitää kouluttaa se koira!”, niin rentous on ohituksista hyvin kaukana.
Voin lohduttaa sillä, että koiranomistajat, joilla on oikeasti ollut todella haastava koira, eivät takuulla ole viisastelemassa muille, ja ne, joilla ei ole, eivät tiedä mistä puhuvat. On myös tärkeää, että omistajalla on varma olo sen suhteen, että koira pysyy varmasti fyysisesti hallinnassa. Eli talutukseen sellaiset välineet, jotka kestävät ja pysyvät päällä, ja tarvittaessa kuonopanta lisäavuksi.
Järjestetyt ohitustreenit ovat siitä mukavia, että siellä tietää, että muut painivat samanlaisten ongelmien kanssa. Paineet ovat heti pienemmät ja taluttaja on rennompi. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kaikkiin ohitustilanteisiin voisi yrittää suhtautua treeninä, sillä sitähän ne ovat. Älä mieti epäonnistumista, vaan suhtaudu jokaiseen kohtaamiseen mahdollisuutena. Valtaosa ihmisistä suhtautuu sitä paitsi oikein hienosti, jos heiltä kysyy: ”otetaanko uudelleen?”, jos ohitus ei ihan suju. Yksittäisille epäonnistumisille ei myöskään kannata laittaa liikaa painoarvoa, kaikilla meillä on huonoja päiviä.
Varmista, ettei rähjäämisen taustalla ole terveyteen liittyvä seikka
Kuten kaikkien muidenkin koiran ongelmakäytösten kanssa, miettisin aina myös kipujen mahdollisuutta. Se on tullut valitettavasti vuosien varrella huomattua, että hyvin usein remmirähjääjiltä löytyy sitten jossain vaiheessa terveydestä jotain. Erityisesti, jos ongelmat tuntuvat alkavan yhtäkkiä tai jos koiran käytös tuntuu olevan kovin vaihtelevaa, pitäisi hälytyskellojen soida. Ylipäätään jos koiran reaktiot asioihin ovat tarpeettoman voimakkaita, käyttäisin sen kyllä ensimmäisenä sekä eläinlääkärillä että hierojalla.
Muutenkin, hae apua, jos tuntuu, että omat taidot eivät riitä. Koiran omistamisen on kuitenkin tarkoitus tuoda iloa elämään ja yhteisten lenkkien pitäisi olla rentouttavia, ei ahdistavia. Lue, kysy kokeneemmilta, mene koulutuksiin! Jos tuntuu, että perusasiat pitäisi olla kunnossa ja nämä tässäkin artikkelissa kerrotut asiat on mietitty ja tehty, niin apu voi löytyä kääntymällä ongelmakoirakouluttajan puoleen. Avun hakeminen ei ole häpeä ja usein jo se auttaa, kun tulee tunne, että asioille tehdään jotain ja niille on tehtävissä jotain.
Useimmiten ohitusongelmat liittyvät enemmänkin siihen, että perusasiat eivät ole kunnossa, eli koiraa ei esimerkiksi ole opetettu kulkemaan remmissä kunnolla tai omistajan käskytys, palkkaus ym. ovat epäjohdonmukaisia. Omista asiakkaistani selkeästi haastavammat tapaukset ohjaan Anni Saarelalle Koirapalvelu Balanssiin, jolla on koirien kouluttamisen ja ihmisten ohjaamisen lisäksi osaamista myös koiran ravitsemukseen ja kehonhuoltoon.
Tiina Syrjä
Tmi Treenikaveriin voit tutustua heidän facebooksivuiltaan: https://www.facebook.com/tmitreenikaveri/
Artikkelin kuvat on otettu Treenikaverin ohitustreenistä, johon Nitan kanssa viimeksi osallistuimme 🙂 Treenit menivät todella hyvin! Kiitos myös kanssa treenajille, jotka antoivat luvan kuvaamiseen.
Aiheeseen liittyen on tulossa lisää asiaa, joten kannattaa tilata blogi sähköpostiin tai laittaa facebookissa Staffilife seurantaan, niin et missaa mitään.
Mikäli pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂
Lue myös nämä:
Koiran kanssa ohittaminen rennosti on mahdollista!
Toisten koirien ohittaminen – 4 vinkkiä joiden avulla onnistut
7 vinkkiä hihnakäytöksen opetteluun
Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle
Muista nämä 6 asiaa, kun koulutat koiraasi