rauhoittumisen-opettaminen-koiralle
Energisen koiran koulutus

Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

 

Rauhoittumisen opettaminen koiralle on tärkeää, koska se helpottaa niin meidän ihmisten, kuin koirankin arkea ja elämää. Lisäksi koira voi paremmin, kun se saa laskettua stressitasoaan. Lienee turha todeta, että luonnostaan todella energisille koiraroduille, kuten staffeille, tuo taito on todella hyvä osata.

Olen puhunut tästä asiasta ennenkin ja antanut vinkkejä, miten koiralle tulisi tätä opettaa, mutta nyt aion paneutua aiheeseen vielä syvemmin varsinkin energisen koirarodun näkökulmasta ja antaa tarkempia ohjeita. Tässä artikkelisarjassa kerron sinulle 4 keinoa missä ja miten harjoitella rauhoittumista. Lisäksi viimeisessä postauksessa pohditaan, miksi koirasi on energinen…

Olen jakanut tämän aihealueen neljään eri postaukseen, jottei tulisi liikaa tietoa yhdellä kertaa luettavaksi ja harjoiteltavaksi. Voit siis viikon treenata tämän postauksen asioita ja ensi viikolla syventää harjoituksia seuraavan postauksen mukaan.

Mikäli sinulla on pentu, harjoittelu kannattaa aloittaa tämän postauksen mukaisesti: Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös. Tuossa artikkelissa käyn läpi perusteita. Ne sopivat myös toki aikuiselle koiralle.

Jos saat opetettua koiralle käskyn esimerkiksi ”rauhassa”, siitä on hyötyä monessa paikassa ja se auttaa myös hihnakäytöksessä. Meillä on jo hihnakäytös aika hienosti hallinnassa, mutta välillä meinataan innostua ja käsky ”rauhassa” saa koirassa heti aikaan kierrosten laskun.

 

Rauhoittumisen opettaminen koiralle

Käyn läpi muutaman erilaisen tilanteen, jossa kannattaa opettaa koiralle rauhoittumista. Kerron sinulle myös keinot miten se tehdään.

Toiset suosivat sitä, että koiralla olisi jokin rauhoittumisalusta, johon se aina rauhoittuisi. Tällöin myös aina sen alustan näkeminen jo kertoisi koiralle, että on aika rauhoittua. Tämä toimii esimerkiksi agilityssa, jossa on odotettava vuoroaan. Siellä on todella hyvä idea opettaa, että rauhoitutaan alustalle ja ollaan siellä rauhassa odottamassa vuoroaan.

Itse en kuitenkaan jotenkin saanut sisäistettyä tätä alusta asiaa, koska en ollut valmis kantamaan mukanani koko ajan alustaa ja jos se jäisi, vaikka kotiin, olisi kuitenkin oltava toinenkin keino saada koira rauhoittumaan. Siksi itse päädyin rauhassa-käskyn ja rauhallisen tilan opettamiseen koiralle muilla keinoin. Sinä voit kuitenkin halutessasi käyttää tätä tiettyä alustaa, eli mm tämän artikkelin harjoitus tulisi tehdä sitten sen päällä (kun koiralle on ensin opetettu, mikä se alusta on, kosketusharjoituksilla).

Toinen hyvä tilanne, jossa käyttää tuota rauhoittumisalustaa on se, kun kotiin saapuu vieraita. Koira voidaan opettaa, että silloin mennään sinne alustalle rauhoittumaan, jonka jälkeen vasta vieraita saa tervehtiä, kun on rauhoituttu.

En kuitenkaan tässäkään tilanteessa halua luottaa siihen, että se alusta olisi aina esillä tai se pitäisi siinä hässäkässä jostain kaivaa. Koiran oma paikka (peti, häkki, huone, mikä kenelläkin on) toimii mielestäni oikein hyvin kotona rauhoittumisen paikaksi, kun vieraita saapuu. Tästä lisää myöhemmin tässä artikkelisarjassa 🙂

 

Rauhoittumisen opettaminen koiralle

 

 

Ennen kuin aloitetaan rauhoittumisen opettaminen

Muista asettaa taas se sinun oma tavoitteesi. Tavoitteletko sitä, että koira osaa rauhoittua ihan makuuasentoon täydellisen rentoja vai riittääkö, että se osaa lopettaa vouhottamisen ja pysyy omalla paikallaan, vaikkakin suhteellisen vireässä tilassa. Minä en päätä mitä sinä itse haluat vaatia koiraltasi. Kaikkien koirien kohdalla se totaalinen rentoutuminen ei ehkä ole enää mahdollista, jolloin on vain tyydyttävä vähän alempaan tasoon, jotta koiran kanssa on kuitenkin helppo toimia. Aloitetaan 🙂

 

Rauhassa – käsky

Rauhassa käskyn opettaminen kannattaa aloittaa tilanteessa, jossa koira on jo rauhallinen. Eli esimerkiksi illalla, kun koira rauhoittuu itse ja alkaa olla valmis yöunille. Huomaa, että alla olevia ohjeita ei voi tietenkään tehdä yhden illan aikana. Aloita pienestä, vaikeuta pikkuhiljaa, jos koiralle on liian vaikeaa, palaa askel taaksepäin. Muista kaikissa rauhoittumisen opettamistilanteissa olla itse täysin rauhallinen. Jos sinua alkaa hermostuttamaan tai olet itse energiaa täynnä, kannattaa lopettaa treeni ja treenata jokin toinen ilta.

 

Odota oikeaa hetkeä treenille – kun koira on jo rauhallinen

Kun koira käy makuulle, mene hiljaa viereen. On hyvä, jos koira on tässä tilanteessa omalla paikallaan, pedissään tms (tai siinä tietyllä alustalla), mutta se ei ole pakollista. Jos se nousee katsomaan, että mitä oikein siihen tulit, älä katso sitä, istu vain ihan rauhassa. Kun koira sitten asettuu uudelleen makuulleen rennosti, sano rauhallisesti ja hiljaa ”rauhassa”, kehu ja anna nami.

Yleensä se tuosta sitten innostuu, että ”hei täällä jaetaan nyt jotain nameja!” Istu silloin taas vaan aivan rauhassa, äläkä välitä siitä, että koira saattaa pökkiä sinua ja namikättäsi. Jos koira lopettaa edes hetkeksi (menee vaikka maahan), sano ”rauhassa” ja anna nami.

 

Vaikeuta asteittain ja auta koiraa rentoutumaan

Vaikeuta pikkuhiljaa. Kun koira menee maahan, houkuttele se kääntymään kyljelleen (ohjaamalla vaikka namin avulla ja kädellä auttamalla). Jos se kääntyy, sano ”rauhassa” ja anna nami. Pian kun sanot rauhassa, se menee makaamaan kyljelleen. Vaadi sitten lisää, on oikeasti rentouduttava. Kokeile, että jalat ja pää, kaikki on rentona, odottele, mikäli koirasi huokaisee rentouttaen itsensä, palkitse heti (heti, mutta tietenkin rauhallisin elein 🙂 ).

Voit auttaa koiraa rauhoittumaan silittelemällä sitä pitkillä rauhallisilla vedoilla päästä hännänpäähän. Silmien välissä on rauhoittava piste, jota voit rauhallisesti painaa/silittää sormella. Hoe hiljaa ja hitaasti sanaa ”rauhassa” ja kun koira on siinä rentona, voit aina hyvin pienin elkein antaa namin. Pyri siihen, että koira ei edes nosta päätään ottaakseen namin, se saa sen syötyä myös kyljellään maaten, kunhan nami ei ole kovin iso.

Tämän harjoituksen aikana koira voi aivan hyvin myös nukahtaa. Se olisi oikein täydellistä, koska silloin se on oikeasti rentoutunut ja saanut palkan siitä olotilasta. Voit siis silitellessä jopa myös itse maata koiran vieressä. Kun toistatte tätä usein, alat huomaaman, että kun sanot koiralle rauhassa-sanan, se menee (kyljelleen) makaamaan ja odottamaan namia. Odota kuitenkin vielä, että koira oikeasti rentoutuu, ei tuijota sinua/namikättäsi, laittaa vaikka silmät kiinni tai muutoin osoittaa rauhoittumista, ennen kuin annat namin.

 

Rauhoittumisen opettaminen koiralle

 

 

Näin on alettu opettamaan koiralle rauhallista olotilaa. On myös osoitettu, että aina ei tarvitse tehdä aktiivisesti jokin temppu tai muuten suorittaa saadakseen herkkuja. Mukavasta rauhallisesta olotilasta myös palkitaan!

Seuraavassa osassa käydään läpi rauhoittumista ennen kuin lähdetään ulos. Monille energiakimpuille ulos lähtemiseen liittyvät toimenpiteet nostavat kierroksia. Perehdytään siis seuraavaksi siihen, miten saadaan ulos lähtemisestä rauhallista ja mukavaa 🙂 Rentouttavia treenejä ja nähdään ensi viikolla! Seuraavaan artikkeliin: Energisen koiran opettaminen rauhoittumaan ulos lähtiessä

P.s Kannattaa tilata postaukset suoraan sähköpostiin ja laittaa staffilife facebookissa seurantaan niin et missaa mitään!

Jos pidit artikkelista, olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä myös muille 🙂

4 Comments

4 Comments

  1. Inka
    1.4.2019 at 9:32 pm

    hyvä opetusteksti? tällä saadaan varmasti opettelut käyntiin

    • admin
      2.4.2019 at 6:57 am

      Hei Inka,

      Kiitos tosi paljon kommentista 🙂 Onnea teillekin harjoitteluun! Mielelläni kuulisin myös miten edistytte 🙂

      Terveisin Miia/Staffilife

  2. Jonna
    1.4.2019 at 9:57 pm

    Todella hyödyllistä tietoa, kiitos! Nämä harjoitukset aloitamme hetimmiten 🙂

    • admin
      2.4.2019 at 6:48 am

      Moi Jonna!

      Tosi mukava kuulla että pidit tekstistä 🙂 Onnea harjoitteluun! Kerro ihmeessä sitten miten edistytte 🙂

      Terveisin Miia/Staffilife

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading