7-vinkkia-hihnakaytoksen-opetteluun
Energisen koiran koulutus

7 vinkkiä hihnakäytöksen opetteluun

Sisältää Affiliatelinkkejä*

 

Opetatko parhaillaan koirallesi hihnakäytöstä? Tai vetääkö koirasi hihnassa ja opetat sitä parhaillaan tästä käytöksestä pois?

Nämä 7 vinkkiä hihnakäytöksen opetteluun toimivat, oli opetustekniikkasi mikä tahansa (löytyy ainakin kolme eri tekniikkaa).

Luettuasi tämän postauksen, sinulla on taas muutama uusi vinkki, joita testata koulutuksessa.

Lue myös: 

Koira vetää – 3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa

Miten saada energinen koira lopettamaan vetäminen

 

7 vinkkiä hihnakäytöksen opetteluun

 

Kun koulutat koiraasi, kesken koulutuksen saattaa jäädä jumiin tai sokeutua omalle tekemiselle. Se on aivan normaalia varsinkin, kun työnalla on jotain, jonka opettaminen vie kauemmin aikaa. Nämä vinkit auttavat sinua taas eteenpäin.

Tiedän tunteen, kun turhautuminen iskee ja hampaita kiristellään. Silloin kannattaa ottaa hiukan etäisyyttä ja miettiä uudellen, tekeekö varmasti kaikki niin kuin pitää.

Kannattaa myös tarkistaa onko joku asia jäänyt huomioimatta tai kokeilematta, sekä kerrata mitä ja miten sitä oli tekemässä.

 

Tässä 7 vinkkiä hihnakäytöksen opetteluun

 

1. Rauhoittukaa jo ovella

Jos koirallasi on kierrokset tapissa kun olette lähdössä ulos, se tulee todennäköisemmin vetämään, verrattuna siihen, jos koira on rauhallisessa mielentilassa.

Opetelkaa rauhallista käytöstä ovella sekä itsehillintää. Näin olet jo paljon pidemmällä, sillä rauhallista koiraa on helpompi opettaa ja vetäminenkin saattaa olla lievempää jo tällä tekniikalla.

 

Lue lisää:

Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös 

Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää

 

2. Rauhallinen liikkeelle lähtö

Jos koira meinaa singota aina eteenpäin täysillä kun olet sen palkannut, voit kokeilla seuraavaa vinkkiä:

Kun koira on vierelläsi ennen kuin lähdette liikkeelle, palkkaa vierellä olemisesta. Kokeile sitten lähteä liikkeelle, mutta pysähdy heti yhden askeleen jälkeen ihan kokonaan. Palkkaa vierellä pysymisestä, mikäli koira jää paikalleen vierellesi. Jos koira meinaa heti singota kun liikut pysähdy vain uudelleen täysin paikalleen ja odota, että koira palaa taas vierellesi ja palkkaa. Jos pääset muutaman askeleen eteenpäin ja hihna kiristyy, toista se mitä tekniikkaa hihnan kiristyessä käytät, ota koira uudelleen sivulle ja palkkaa.

Mikäli ei meinaa onnistua, kokeile lähteä aivan liioitellun hitaasti ottamaan askelta eteenpäin. Mikäli koira sinkoaa heti kun meinaat liikkua, aloita taas alusta. Lopulta kun lähdet hitaasti liikkeelle, koirakin liikkuu hitaasti. Palkkaa samantien hyvästä käytöksestä.

Tee tätä harjoitusta jonkun aikaa siten, että otat aina askeleen ja palkkaat koiraa ja lisää sitten askelten määrää ennen palkkausta. Vaihtele askelväliä milloin nami tulee, välillä jo yhden askeleen jälkeen, välillä kymmenen askeleen jälkeen. Kun koira lähtee siitä sitten kävelemään normaalisti, eikä enää sinkoa, palkkaa lisää ja kehu rauhallisesti.

 

Hihnakäytöksen opetteluun

 

Tässä vielä *linkki mielestäni oikein hyvään minikurssiin nimeltään ”Hihnassa vetäminen”. Kurssilla käydään erittäin hyvin läpi erilaisia tekniikkoja, miten saat koiran pysymään lähellä ja koulutat sen kävelemään vetämättä hihnassa. Kurssilla on samantyyppinen harjoitus, kuin mitä kuvasin yllä, mutta myös paljon muuta ja erilaisten tilanteiden näkökulmasta. 

 

3. Tarkista miten palkkaat

Mikäli koira on ”liian innoissaan” palkasta, se saattaa innoissaan sinkoilla ja vetää.

Lelupalkka saattaa innostaa koiraa liikaa ja nostaa kierroksia, joten ruoka/namipalkka olisi parempi, sillä syöminen rauhoittaa koiraa.

Myös oma ääneensävysi vaikuttaa. Kiinnitä huomioita jos huutelet ”Hyyyväää” oikein korkealla iloisella äänellä ja koira sekoaa innosta, niin vaihda ääneensävyä tai äänenpainoa, eleitä ja kokeile mikä toimii.

 

4. Muista palkata löysästä hihnasta

Muistuttaisin, että älä pelkästään odota sitä, että koira vetää ja kehu kun se korjaa virheensä, vaan palkkaa kun hihna löysä.

Eli heti kun lähdette liikkeelle, ennen kuin vetäminen edes alkaa, voit palkata mikäli hihna on löysä. Alussa varsinkin ihan aina, jos se sattuu kulkemaan hihna löysällä, kerro sille, että se tekee nyt oikein.

Huomioi kuitenkin miksi koira ei vedä. Eli jos koira hidastaa ja löysää hihnaa koska pelkää vastaantulevaa, älä silloin kehu pelkäämisestä.

 

5. Varmista, että palkkanamit ovat oikeasti vastustamattomia

Jos koiraasi eivät namit kiinnosta ulkona, kannattaa hankkia joko parempia herkkuja, mitä koirasi oikeasti ei voi vastustaa tai miettiä jotain toisenlaista palkkaa. Palkan on oltava sellainen, jota koira oikeasti ei voi vastustaa, jotta se haluaa olla lähelläsi ja tulla luoksesi, eikä sinkoilla muualle. 

Mikäli et saa koiraasi kinnostumaan nameista, voit kokeilla toimiiko teillä lelupalkka, tai olisitko sinä itse parempi palkka. Tässä kyseisessä harjoituksessa kuitenkin ruokapalkka on melkeimpä se paras, sillä syöminen rauhoittaa koiraa. Leikki tai lelu nimittäin saattaa aiheuttaa ei halutun reaktion – kierrosten nosun. 

Voit kokeilla alkaa syöttämään koiraa ulkona, jos se lisäisi innostusta syömiseen myös lenkillä ja voit käyttää harjoituksissa ihan koiran päivän ruoka-annoksen.

Voit myös kokeilla hajupalkkaa. Eli mikäli koirasi vetää jotain hajua kohti haistelemaan, oikein toimiessaan se pääsee sinne. Tämä on kyllä hiukan hankala palkka alkuvaiheessa, mutta voi toimia tilanteessa, jossa jokin tuoksu on vastustamattomampi kuin sinulla olevat namit. Varo, ettei koira lähde hajulle palkaksi niin lujaa, että hihna kiristyy ja saakin palkan hihna kireällä.

 

6. Tarkista, että sinulla on varusteet kunnossa

Mikäli opettelu ei meinaa tuottaa tulosta, kokeile onko syy varusteissa. Mikäli käytät valjaita tai flexiä, kokeile vaihtaa pantaan ja hihnaan, josko se vaikuttaisi tuloksiin. Tai mikäli käytät nyt pantaa, kokeile vaihtaa valjaisiin ja katso meneekö vetäminen pahemmaksi vai mitä tapahtuu jne.

Varusteilla on suuri merkitys. Niin sinun, kuin koiran varusteilla. Mikäli koira kokee omat varusteensa epämukavaksi tai jopa tuottaa kipua, se saattaa vetää sen takia. Myös sinun kannaltasi on tärkeää, että varusteet ovat sellaiset, että sinä tunnet olosi varmaksi. Eli mikäli sinulla on tuntuu olevan parempi hallinta koiraan hihnalla, käytä hihnaa. Mikäli pelkäät, että koira pääsee karkuun tai käy jonkun päälle lenkillä, käytä vaikka kahta eri varustetta ja samanaikaisesti, että jos toinen pettää, toinen vielä pitää, tai kiinnitä liina koiran valjaisiin sekä selkään että etumukseen.

Jos palkkaus on hankalaa takin tai housun taskusta, hanki koulutusvyö avuksi. Hanki kunnolliset sinua auttavat varusteet ja varmista niiden sopivuus koirallesi ja kokeile vaihdella niitä löytääksesi teille parhaiten toimivat. 

 

7. Lisäksi kylmän sään vinkki:

Kun opetetaan hihnakäytöstä, palkataan yleensä melko paljon lenkillä. Jos on oikein kylmä tai viimainen ilma, laita nameja taskuun tai namivyölle kuten normaalistikin, mutta laita muutamia myös hanskan sisälle! Siten saat nopeammin palkattua koiraa ilman että näpit jäätyvät niin kovasti kun joudut kaivelemaan namuja 🙂 Lisää sitten taskusta aina lisää namia hanskaan.

Toivottavasti sait taas uusia ideoita ja uutta pontta opetteluun 🙂 

Tässä vielä kertaalleen *linkki aiemmin mainitsemaani lyhyeen netissä suoritettavaan ”Hihnassa vetäminen” kurssiin, jossa käydään läpi apuja hihnassa vetämiseen.

Lue myös:

8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista

Muista nämä 6 asiaa, kun koulutat koiraasi

3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle

3 tärkeää vinkkiä tuoreelle koirankouluttajalle

*Tähdellä merkityt linkit ovat afffiliatelinkkejä. Jos ostat kurssin näiden linkkien kautta, saan siitä pienen komission, jolla rahoitan blogini ylläpitoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja eikä tuota minulle mitään tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivuihin ja harkita tarvettasi kurssille. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut hyviksi. Mielipide tästä kurssista on 100% minun omani.

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading