koiran-kanssa-ohittaminen-rennosti-on-mahdollista
Energisen koiran koulutus

Koiran kanssa ohittaminen rennosti on mahdollista!

Kaupallinen yhteistyö: Bloggaaja Saara Junttila (Häntä heilumaan blogi)

*Affiliatelinkit on merkitty tähdellä

 

Kävin läpi vuotta 2019 ja huomasin erään asian, joka vaati toimenpiteitä. Nimittäin tein 2018 vuoden lopulla teille lukijoille kyselyn, jossa kysyin mitkä ovat teille niitä haastavampia asioita koirienne kanssa, joihin toivoisitte lisää tietoa/apua. 2019 vuoden aikana kirjoitin erittäin laajasti monia kymmeniä postauksia aiheista, joita mainitsitte (kiitos paljon vastauksista), mutta yksi aihe on minulta jäänyt vähän vähemmälle huomiolle.

Pahinta on se, että tämä aihe, josta minä olen vähiten kirjoittanut, on sellainen haaste/ongelma, joka oli saanut teiltä eniten huomiota! Tämä kyseinen ongelma/haaste on toisten korien ohittaminen/kohtaaminen. 48,8% teistä kyselyyn vastanneista mainitsi tällä saralla olevan haasteita ja minulta löytyy vain kaksi postausta aiheesta (kun muihin aiheisiin on paljon enemmän)! Kun huomasin tämän, halusin ehdottomasti korjata asian.

Olen toki kirjoittanut paljon niin sanottuja tukipostauksia, jotka auttavat tätä asiaa. Eli varmasti monelle on ollut apua ohitusongelmiin postauksistani, jossa käsitellään esimerkiksi hihnakäytöstä, rauhallista käytöstä ja koiran itsehillintää. Sillä toki ne auttavat myös ohitustilanteissa, kun on hihnakäytös kunnossa ja koira osaa laskea kierroksiaan jne. Mutta suoraan itse ongelmasta, miten onnistuisit ohituksissa, en ole kirjoittanut kovin laajasti.

Aloin pohtia, miten saisin parhaiten autettua juuri sinua tässä asiassa, oli ongelmasi sitten iso tai pieni. Löysin ratkaisun, jonka kerron tässä postauksessa.

 

 

Koiran kanssa ohittaminen rennosti ja stressittömästi?

 

Mietin, että tämä ohitustilanteisiin liittyvä aihe on niin laaja, että niistä kirjoittamiseen menisi aivan tolkuttomasti aikaa kertoa sanallisesti, miten kenenkäkin kannattaisi missäkin tilanteessa toimia. Toki voisi tehdä ihan kurssin aiheesta, mutta resurssini eivät riittäneet valitettavasti siihen, varsinkin kun en ole ammatiltani koirien kouluttaja. Niinpä kolusin internettiä läpi ja löysin Saara Junttilan *”Onnistu ohituksissa” -kurssin. Pohdin, voisiko tämä kurssi olla juuri sitä mitä etsin. Sellainen kurssi, millaisen itsekin tekisin ja siitä olisi hyötyä lukijoilleni. Vastaus on kyllä, kurssi on juurikin sellainen 🙂

 

-Saara Junttila-

 

Otin yhteyttä Saaraan ja hän lähti mielellään kanssani yhteistyöhön. Eli avoimesti nyt kerron, että sain tämän kurssin Saaralta ilmaiseksi, mutta kurssin kokonaan nyt läpikäyneenä voin rehellisesti sanoa, että sisältö on hintansa arvoinen ja myös varmasti juuri sinulle sopiva kurssi. Mikäli en olisi pitänyt kurssista, en esittelisi sitä nyt sinulle.

 

Onnistu ohituksissa verkkokurssi 

 

Onnistu ohituksista -kurssi on kokonaan internetissä suoritettava verkkokurssi, jonka kesto on 10 viikkoa. Kurssi on todella laaja ja asiaa on paljon, joten on aivan ymmärrettävää, että se on näin pitkä. Lisäksi koirat harvemmin oppivat yhdessä yössä mitään, puhumattakaan ihmisistä.

 

Koiran kanssa ohittaminen

 

Kurssin koko tarjonta on kuitenkin heti saatavilla, joten sen voi myös käydä nopeammin läpi, mikäli joidenkin asioiden opettelu sujuu itseltä nopeammin. Kurssi ei myöskään sulkeudu 10 viikon jälkeen, eli mikäli sinulla ja koiralla prosessi kestää pidempään tai tulee takapakkia, materiaali on käytettävissäsi niin kauan kuin tarvitset. Voit palata kurssiin ja sen johonkin tiettyyn vaiheeseen, milloin tahansa, myös tulevaisuudessa, vaikka vuoden päästä.

 

Kurssin sisältö ja hyödyt

 

Kurssi ei luonnollisestikaan tarjoa mitään nopeaa yhtä ”tee näin” ratkaisua ongelmiin. Kurssilla pyritään ensin löytämään jokaisen koiran henkilökohtainen syy käytöksen taustalla ja opetellaan lukemaan omaa koiraa ja sen mielentilaa.

Eli ensin opetetaan ihmistä, ennen kuin aletaan opettamaan koiraa. Se tapahtuu käymällä läpi teoriaa ja tekemällä kotitehtäviä, jotka käsittelevät mm. syyn löytämistä käytöksen taustalla, koirien elekielen opettelemista, palkkaamiseen liittyviä asioita, stressiä ja paljon muuta.

Kuitenkin, vaikka kurssilla ensin käydään teoriaa, se tarjoaa yhtä aikaisesti keinoja, miten voit toimia koirasi kanssa lenkeillä tällä aikaa, ennen kuin aletaan opettamaan koiraa. Heti ensimmäisessä videoissa on keino, jota kokeilla.

 

Koiran kanssa ohittaminen

 

Kurssi tarjoaa myös ns. ”hätäkeinoja” ohituksista selviytymiseen, kun ongelma ilmenee (jokin tapa ohittaa ja selviytyä/harhauttaa), mutta kurssin perinpohjainen tarkoitus on muuttaa koiran tunnetila ja käytös ohituksissa, ettei mitään ongelmatilannetta edes synny.

Onnistu ohituksissa -kurssi
Ote Onnistu ohituksissa -kurssin teoriasta.

 

Kurssin videot läpi katsomalla ja teorian läpikäymällä ei tietenkään sitä muutosta vielä saada aikaan itse ongelmaan, vaan sinun on oikeasti tehtävä kaikki kotitehtävät ja vietävä kaikki opittu käytännön elämään sekä tehtävä niitä jokusen aikaa, ennen kuin kunnollista tulosta alkaa syntyä.

Noh, itse asiassa täytyy ottaa vähän puheitani takaisin, nimittäin minun ongelmani kyllä ainakin helpottui jo ainakin 30% ellei jopa puolella pelkkiä videoita katsomalla ja teoriaa lukemalla, koska aloin ymmärtämään tilannetta ja näkemään asioita ihan eri tavalla. Eli voit kyllä saadakin muutosta jo itse ongelmaankin pelkällä teorialla 🙂 Mutta lopullinen ongelman ratkaisu tehdään kuitenkin koiran kanssa ja täytyy ymmärtää, että se työ on todella tehtävä itse. Mikäli ei meinaa onnistua, niin Saaraan saa olla yhteydessä henkilökohtaisestikin.

 

Kenelle kurssi sopii

 

Suosittelen tätä kurssia henkilölle, jolla on koira. Toisin sanoen kurssi sopii sinulle, oli sinulla minkä rotuinen tai ikäinen koira tahansa ja oli sinulla sitten iso ongelma tai ei ongelmaa ollenkaan.

Sillä ei ole väliä millainen aiheeseen liittyvä ongelma juuri sinulla on. Eli onko ongelma esimerkiksi toisten koirien, ihmisten, autojen, pyörien ohittaminen/kohtaaminen tai saako jotkut hajut tai äänet aikaan koirassasi reaktiota ohitustilanteessa vai onko koirasi yli-innostunut taikka sitten peloissaan. Joka tapauksessa kurssi sopii sinulle ja tarjoaa sinulle ratkaisun ongelmaan.

Koiran kanssa ohittaminen
Onnistu ohituksissa -kurssin viikkojen 4-6 opinto-ohjelma

Mikäli sinulla ei ole suurempaa ongelmaa, kurssi sopii sinulle silti, koska sen jälkeen pysyt ymmärtämään vastaantulevaa, joilla on ongelmia ja auttamaan tilanteessa omalta osaltasi sekä opit kurssin aikana lukemaan koiraasi paremmin ja ehkä löytämään paremman palkkaustavan tai vaikka mitä muuta hyödyllistä.

 

Kurssin hinta

 

Kurssi on hinnaltaan 73,16€. Mielestäni tuo on erittäin hyvä hinta kyseiselle kurssille, jossa on 10 viikkoa materiaalia. Mikä tahansa lähiopetus/sparraus/yksityistunti missä tahansa elämän alueella maksaa jotain 60 – 150€/tunti oli se sitten koiriin liittyvää yksityistuntia tai muuta. Ja tässä ei ole kyseessä 1 tunti, vaan saat monen viikon asiat yhden yksityistunnin hinnalla. Jokainen koiranomistaja hyötyy yhdestä ammattilaisen tunnista, vaikka ei olisi edes mitään ongelmaa. Uudet asiat herättävät aina ahaa elämyksiä ja jo sekin auttaa, jos saa vahvistusta siihen, että tekee jo oikein. *Osallistu Onnistu ohituksissa kurssille tästä linkistä.

 

Kuka on kurssin takaa löytävä Saara, joka on ohjaajasi kurssilla

 

Löysin Saaran hänen Häntä heilumaan -bloginsa kautta. Saara Junttila on suorittanut eläinten käyttäytymisen ja hyvinvoinnin kandin tutkinnon sekä kliinisen eläinten käyttäytymisen maisterin tutkinnon, jossa erikoistuttiin erityisesti eläinten käyttäytymisongelmien ymmärtämiseen ja hoitamiseen; pääosassa olivat enimmäkseen koirat. Lisäksi hän on työskennellyt Englannissa ns. rescuekoirien parissa koirankouluttajana.

Hänellä on myös itsellä rescuekoira Jessie, jonka kanssa on ollut runsaasti haasteita ja hän käyttääkin Jessietä paljon esimerkeissään ja videoissaan kurssilla. Saara kirjoittaa nyt blogia Häntä Heilumaan ja hänellä on yritys, joka tarjoaa koiranomistajille yksityiskoulutusta ja käytösterapiaa. Lue lisää Saarasta täältä: https://hantaheilumaan.wordpress.com/kirjoittajasta/

 

Kurssin plussat

 

Minun mielestäni nämä alla listatut ovat selkeästi plussaa:

+ Videoiden katsomiseen on helppo löytää aikaa, koska ne ovat sopivan lyhyitä (kesto alle 1h/video) ja niihin voi helposti palata, videoita voi kelata tai laittaa paussille

+ Jokaisen kurssivideon yhteydessä on vielä tekstinä yhteenveto, joten niistä lukemalla voit helposti palauttaa mieleen asioita, tai löytää jonkun hyvän videon uudelleen katsottavaksi sisällön perusteella

+ Kurssin saa edetä aivan omassa tahdissa joko nopeasti tai hitaasti

+ Kurssin materiaali jää omaan käyttöön niin pitkäksi aikaa kuin on tarvetta

+ Kurssilla on paljon asiaa ja apua erilaisiin tilanteisiin, eli se tarjoaa ratkaisun monen tyyppiseen ongelmaan

+ Kurssin avulla vahvistat suhdetta koiraasi ja saat paljon työkaluja, joiden avulla kävelyt muuttuvat rennommiksi

+ Saara kertoo paljon esimerkkejä omasta elämästään hankalien koirien kanssa ja näyttää videoilla oman koiransa kanssa selkeästi askel askeleelta, miten mikäkin kohta tehdään ja missä voi mennä pieleen

+Kurssia voi suorittaa missä tahansa, mihin aikaan tahansa, sillä materiaali on verkossa

 

Kurssin kehityskohteet

 

Jokaisesta kurssista löytyy aina jotain parannettavaa. Itse jäin kurssialustalta kaipaamaan jotain kotitehtäväpohjaa. Eli kun tehtävissä kehotetaan kirjoittamaan asioita ylös tilanteista jne., niin itsellä ei ainakaan tätä tullut tehtyä. Kannattaisi ottaa jokin vihko tai avata vain tekstinkäsittelyohjelma tietokoneelta, mutta ei sitä vain tullut tehtyä.

Itse lisäisin kurssiin vielä omalle koneelle tallennettavat tehtävä/päiväkirjapohjat, joita voisi täytellä koneella tai tulostaa itselleen (minä olen edelleen kynällä kirjoittaja). Ymmärrän päiväkirjan ja siihen asioiden kirjaamisen tärkeyden näissä tehtävissä, jotta niihin voi palata ja huomata edistyksen, sekä muistaa asioita. Jotta opiskelija todella hyötyisi tehtävistä, kannustaisin häntä enemmän kirjoittamiseen tarjoamalla tehtäviin valmiit pohjat.

 

Entä jos kurssi ei sovikaan minulle?

 

Mietitkö ehkä, että mitä jos maksat kurssin hinnan, mutta oma koirasi ei reagoikaan samalla tavalla kuin Saaran koira videoilla? Tai jokin tekniikka mitä siinä opetetaan ei vain toimi sinulle?

Minulle kävi kurssia läpikäyden seuraavalla tavalla: Todella usein, kun Saara ohjeistaa tekemään jotain videolla, saatoin kysyä ”mutta entä jos koirani tekeekin näin?” Tai ”mitä jos tuo ei onnistu?” ja kuin tilauksesta Saara sitten totesikin seuraavaksi: ”Jos sinun koirasi tekeekin näin…” tai ”Jos tämä ei onnistu…” eli itse koin, että kurssilla saa todella kattavan vastauksen jokaisen omaan ongelmaan ja jatko-/erikoistilanteisiin.  Kurssin lopussa saa vielä kattavasti vastauksia kysymyksiin ja miten jatkaa eteenpäin.

Koirien ohituskurssi
Onnistu ohituksissa -kurssin opinto-ohjelma viikot 9-10

Saaraan saa tosiaan ottaa suoraan myös yhteyttä sähköpostilla, mikäli sinua askarruttaa jokin asia ja kurssilla on myös mahdollisuus kommentointiin. Lisäksi kurssilla on oma facebook -ryhmä.

Mutta jos kuitenkin olet kurssiin tyytymätön, ota Saaraan yhteyttä 30 päivän aikana tilauksesta, niin kurssimaksusi hyvitetään sinulle. Et siis menetä mitään kokeilemalla kurssia.

 

Yhteenveto kurssista

 

Minun mielestäni tämä kurssi on todella hyvä ja hyödyllinen ihan kenelle tahansa, kenellä on koira tai on tekemisissä koirien kanssa. Kurssi tarjoaa todella kattavasti tietoa ja avaa ajatuslukkoja.

 

Kurssin vikko 7

 

Suosittelen laittamaan tähän kunnolla aikaa ja tekemään kaikki tehtävät rauhassa ajan kanssa ja ajatuksella. Näin saat varmemmin kurssin tarjoaman avun toimimaan. Joten ei kannata yrittää liian nopeasti siirtyä asiasta toiseen ja käydä kurssia vauhdilla läpi.

Yhdellä viikolla voi olla monta videota (2-4 videota per viikko), mutta videot itsessään eivät ole pitkiä. Kaikki videot ovat alle tunnin mittaisia ja jotkut jopa vain 10-15min. Eli videot ehtii kyllä hyvin katsoa, vaikka yhden joka päivä. Lisäksi videoista löytyy vielä teoria tekstiversiona.

 

Lähde mukaan *Onnistu ohituksissa -kurssille, klikkaamalla  tätä linkkiä.

 

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä bloggaajan Saara Junttilan kanssa, joka pitää blogia Häntä heilumaan.

*Tähdellä merkityt linkit ovat afffiliatelinkkejä. Jos ostat kurssin näiden linkkien kautta, saan siitä pienen komission, jolla rahoitan blogini ylläpitoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja eikä tuota minulle mitään tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivuihin ja harkita tarvettasi kurssille. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut hyviksi. Mielipide tästä kurssista on 100% minun omani.

 

4 Comments

4 Comments

 1. Kari Kangas
  13.1.2020 at 2:56 pm

  Kiitoksia hienosta kurssiesittelystä!
  Arvostan myös sitä, miten selkeästi ja läpinäkyvästi tuot oman roolisi esille tässä yhteydessä, harva bloggari sen tekee.
  Ja kyllä, tiölasin kurssin.

  • admin
   15.1.2020 at 1:52 pm

   Moi Kari!

   Kiitos tästä kommentista 🙂 Minulle on todella tärkeää olla rehellinen lukijoille. Olen onnellinen siitä, että löysin tämän kurssin teille, toivottavasti sinäkin koet sen hyödylliseksi 🙂

   Terkuin

   Miia

 2. Terhi
  18.1.2020 at 1:01 pm

  Tämä on todella hyvä verkkokurssi. Olen käynyt aikanaan erittäin hyvän ohituskurssin pätevän kouluttajan johdolla, mutta en silloin saanut vietyä asioita kunnolla käytäntöön, koska en ehkä kuitenkaan vielä sisäistänyt oppeja tarpeeksi hyvin ja sitoutunut niiden treenaamiseen riittävästi. Tämä verkkokurssi on linjassa aiempien oppien kanssa, ja olen nyt lyhyessä ajassa saanut isoja muutoksia aikaan omassa ja koiran käyttäytymisessä ja suhtautumisessa ohituksiin. Kurssi vaatii keskittymistä ja sitoutumista harjoituksiin, mutta itse olen saanut siitä huomattavan paljon apua jo noin kolmen viikon aikana. Aiemmin tilanne oli se, että koiraan ei juuri mitenkään saanut kontaktia koko lenkin aikana, vaan se kiskoi yleensä aivan vauhkona muiden koirien hajujen perässä ja stressasi lähialueen narttujen juoksuista kohtuuttomasti. Tästä syystä pitkän pohdinnan ja ammattilaisten (kouluttaja ja eläinlääkäri) kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen koiralle laitettiin joulukuussa kemiallinen kastraatioimplantti. Ymmärsin, että kastraatio ei suinkaan poista hihnakäytösongelmia, mutta tein päätöksen että hoidan samalla myös hihnakäytöksen kuntoon. Tämä oli ikäänkuin kannustin intensiiviselle ja johdonmukaiselle treenille. Lähtötilanne oli se, että koira jännittyi heti nähdessään muita koiria 50m etäisyydellä, mistä seurauksena oli että koiraa oli vaikea, melkein mahdoton saada vaihtamaan suuntaa ja lopulta kohtaamistilanteessa koira yleensä rähisi ja kiskoi ja kieppui hihnassa. Vaihtoehtoisesti se ensin hiipi, sitten ryntäili ja veti kaikin voimin toisesta koirasta kohti ja ohi. Nameilla tai vihjesanoilla ei ollut kohtaamisissa mitään virkaa, sillä koira ei välittänyt niistä pätkääkään kun oli huomannut koiran ja saanut kierrokset päälle. Nyt koira ottaa usein itse kontaktia minuun lenkillä, pystyy katsomaan muita koiria ilman välitöntä kierrosten nousua ja sopivan välimatkan (nyt ehkä 10-15m) päästä namien syönti ja liikkuminen onnistuu rennosti samalla kun toinen koira menee ohi. Koiran saa myös tekemään u-käännöksen vihjesanalla ’käänny’, kun tilaa on vielä riittävästi vastaantulevaan koiraan. Uskon, että tämän kevään aikana riittävän harjoitusmäärän jälkeen ohitukset sujuvat rennosti ja iloisesti. Ja mikä parasta, lenkkeily on nyt mukava yhteinen projekti ja yhteistä leikkiä, eikä vain samaan aikaan ulkoilua ja tilanteista selviytymistä. Melkeinpä odotan, että lenkillä nähtäisiin muita koiria sopivissa ohituspaikoissa, että päästään treenaamaan taitoja eteenpäin!

  • admin
   18.1.2020 at 5:36 pm

   Moi Terhi!

   Wau mitä tuloksia olet saanut koirasi kanssa, onneksi olkoon! Sitkeys palkitaan kun oikeat keinot vain löytyvät <3 Kiitos todella paljon, että jaoit tämän tarinasi meille 🙂 Se varmasti kannustaa myös muita jatkamaan työskentelyä koiransa kanssa. Ja on todella ihanaa, että olet saanut tästä kurssista avun 🙂 Tsemppiä jatkoon!

   Terkuin

   Miia

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

%d bloggaajaa tykkää tästä: