toisten-koirien-ohittaminen
Energisen koiran koulutus

Toisten koirien ohittaminen – 4 vinkkiä joiden avulla onnistut

 

Toisten koirien ohittaminen oman koiransa kanssa nätisti, rauhallisesti ja itsevarmasti on monille haastavaa. Niin se oli myös minulle, eikä se vieläkään joka kerta ole priimaa. Tilanteen haastavuus korostuu, kun hihnan päässä on todella energinen ja vahva rotu. Työtä on tehtävä ehkä joidenkin kohdalla hiukan enemmän. Kuitenkin onnistuneet ohitukset ovat mahdollisia ihan jokaiselle. Nämä neljä vinkkiä auttavat erittäin paljon ohituksen onnistumista.

 

4 vinkkiä onnistuneeseen toisten koirien ohittamiseen

 

1. Ensin kontakti kuntoon

 

Aivan ensin on saatava koiran kanssa yhteys muualla, kuin siellä lenkkipolulla tai edes ulkona. Jotta ohitukset voisivat ikinä onnistua, on kontakti koiran kanssa oltava ensin kunnossa. Parasta on, mikäli saat opetettua koirallesi tavan, että aina kun joku tulee vastaan, se ottaa sinuun kontaktin, vaikka vain vilkaisemalla sinua. Treenaa kontaktia jatkuvasti arjen kaikissa hetkissä, jotta se tulee oletuskäytökseksi.

Lue tästä artikkelista, miten aloitat kontaktin opettelun:  3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle

 

2. Valitse palkka huolella

 

Harjoitellessasi koirasi kanssa yritä löytää sellainen palkkio/nami, jota koira ei oikeasti pysty vastustamaan. Suosittelen ruokapalkkaa, koska syöminen jo itsessään rauhoittaa koiraa ja namin kelpaavuudesta ja syömisestä pystyy hyvin havainnoimaan, onko harjoitus liian vaikea (koira ei syö namiaan tai ottaa sen suuhun, mutta sylkee sen pois). Mutta ensin täytyy siis olla varma, että tuo nami on oikeasti koiralle aivan super suurta herkkua, joka saa kuolan valumaan.

Testaile erilaisia herkkuja erilaisissa tilanteissa, kunnes löydät sen herkun, jolla tiedät, että saat koiran huomion. Huomioi kuitenkin, ettei kannata jatkuvasti syöttää koiralle jotain suolaisia makkaroita tai juustoa, mutta aluksi se saattaa olla se, jolla saat koiran huomion. Mikäli koira pitää omasta ruuastaan, voit kokeilla myös sitä lenkillä palkaksi (meillä tämä toimii).

 

3. Rauhallinen katsominen

 

Kun kontakti on kunnossa ja oikeanlainen palkkio löytynyt, voit opettaa koiraa katsomaan muita koiria. Palkkaa siis siitä, kun koira katsoo toista koiraa rauhallisesti. Voit toki aloittaa ensin ihmisistä tai muista ohi menevistä pyöristä tai autoista.

Palkitse HETI kun koira katsahtaa jotakin ohi menevää tai lähestyvää asiaa ENNEN kuin se ehtii reagoida siihen. Kun koira näkee jotain ja kuulee sinun kehusi (tai naksuttimen), se luultavasti katsoo sinuun päin koska muutenkin olette jo kontaktia opetelleet, jolloin voit antaa palkkioksi namin.

Mikäli koira ei katsokaan sinua, kokeile syöttää nami suoraan koiran suuhun, jotta se saa syödä naminsa samalla kun se katsoo kohdetta. Mikäli tämä ei toimi (koira riehaantuu, ei syö namia, sylkee sen pois suusta, alkaa haukkumaan tms), on harjoitus liian vaikea ja etäisyyttä täytyy lisätä niin kauas, että koira pystyy katsomaan ja sitten syömään palkkionsa. Kun tämä onnistuu ja sitä toistesaan, se saa aikaan koirassa reaktion: jotain ilmestyy näkökenttääni, pyydän havainnostani namin katsomalla taluttajaa.

 

Toisten koirien ohittaminen

Kun koira oppii tämän, se alkaa vilkaista sinua aina heti kun se näkee toisen koiran. Sait siis koiran huomion, nyt pidä se. Saatat joutua ensimmäisillä kerroilla syöttämään sarjatulella nameja koiralle, jotta saat pidettyä sen huomion. Näin kannattaa toimia, kun et pysty kontrolloimaan tilannetta tuntemattoman vastaantulevan kanssa. Tutun kanssa tätä treenatessa voit kokeilla hitaasti lähestyä kohdetta tai kokeilla sitä, että lähestyvä kohde nostaa vauhtiaan lähestyessä.

Pyri sitten lisäämään namin saamisen väliä siitä sarjatulimaisesta syöttämisestä siihen, että koira nähdessään toisen koiran katsoo sinua, saa namin, jonka jälkeen samalla kun lähestytte edelleen heitä, se katsoo taas vierasta koiraa uudelleen ja sitten jälleen sinua, josta saa taas uudelleen namin. Eli joka kerta kun se katsoo sinua se saa namin ja mahdollisesti juuri toisen koiran kohdalla taas sarjatulella. Pyritään sitten vielä pidentämään namin saamista siten, ettei aivan joka kerta katseesta tule namia ja yritetään päästä ohi ilman jatkuvaa namin syöttöä.

Lue myös tämä artikkeli rauhalliseen katsomiseen liittyen: Toisen koiran ohittaminen – Se täydellinen ohitus

 

4. Osallistu ohitustreeneihin

 

Mikäli sinulla on haastava tapaus, voit ensin mennä treeneihin vain harjoittelemaan tuota rauhallisesti katsomista kontrolloidussa tilanteessa. Ilmoita vain ohjaajalle, että osallistutte, mutta jäätte kauemmaksi ettekä tule mukaan ohittelemaan. Yritä silloin treeneissä vain saada koira katsomaan rauhallisesti muita koiria, josta palkkaat ja yritätte siirtyä koko ajan lähemmäksi muita treenaajia. Siirryt vain kauemmaksi, mikäli etäisyys on koiralle liian vaikea. Myöhemmin sitten rohkeasti mukaan muita ohittelemaan, koska tällaiset treenit ovat siihen tehty. Saa epäonnistua, kysyä neuvoa kouluttajalta ja stressittömästi havainnoida mitä oikein ohitustilanteessa tapahtuu tai menee pieleen.

Tässä postauksessa on lisää tietoa liittyen toisten koirien ohittamiseen ja kuvia ohitustreeneistä: Toisen koiran kohtaaminen – koiran koulutus

Mikäli paikkakunnallasi ei järjestetä ohitustreenejä, voit ehdottaa sitä paikallisille koirakouluille tai järjestää sellaisen itse. Itse järjestetyssä treenissä voit vain pyytää muita koiranomistajia mukaan ja menette johonkin paikkaan, jossa on tilaa (kuten pururata tms) ja sovitte ensin pelisäännöt keskenänne, jonka jälkeen toiset lähtevät toisesta suunnasta ja toiset tulevat vastaan.

Tässä täytyy tietenkin ottaa huomioon, ettei se ole valvottua, eikä kukaan neuvo miten tulisi tehdä, mutta ainakin tiedät, että vastaan on tulossa koiria ja saat tutustua heihin etukäteen. Voit ainakin varmasti tällaisessa sovitussa tilanteessa treenata ohi menemistä, kun normaalille lenkille lähtiessä et voi tietää tuleeko kukaan edes vastaan.

Mikäli tarvitset enemmän apua, tästä postauksesta löytyy tietoa verkossa suoritettavasta Onnistu ohituksissa -kurssista: Koiran kanssa ohittaminen rennosti on mahdollista!

Näiden vinkkien lisäksi on tietenkin monta muutakin asiaa, jotka kannattaa ottaa haltuun, jotta ohitus voisi onnistua. Esimerkiksi hyvää hihnakäytöstä kannattaa treenata erikseen, jolloin koira on jo paremmin sinulla hallinnassa kun ohitustilanne tulee. Myös rauhallisuuden opetteluun kannattaa panostaa, koska se edesauttaa myös koiran hallintaa.

Lue lisää näistä aiheista:

Toisen koiran kohtaaminen – koiran koulutus

Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

Koira vetää – 3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading