3-tarkeinta-asiaa-jotka-opettaa-koiralle
Energisen koiran koulutus

3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle

Edellisessä artikkelissani kerroin 5 vinkkiä uudelle pennun omistajalle. Koira oppii tosiaan muutaman kuukauden ikäisenä asioita todella hyvin ja imee tietoa kuin sieni, joten se kannattaa hyödyntää!

Lue edellinen artikkeli: 5 vinkkiä uudelle staffipennun omistajalle

Uusien asioiden opetteluun käytetty aika on myös pois pennun tuhotöistä, eikä se ehdi siis keskittyä tuhoamiseen 😉

Lisäksi se väsyttää ja sitä mukaa myös rauhoittaa aktiivista menijää. Vaikka et opettaisi koirallesi mitään käskyjä tai ”temppuja”, nämä seuraavat asiat ovat kuitenkin ne ”the” 3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle, jonka jälkeen koiran kanssa on mukava elää. Ja näiden opettelu kannattaa aloittaa aivan heti. Nämä voidaan opettaa myös vanhemmalle koiralle, mutta varaudu siihen, että oppimiseen menee kauemmin aikaa.

 

1. Kontakti

 

Kontakti on kaiken A ja O. Eli koiran täytyy olla kiinnostunut sinusta, jotta se voisi kuunnella ja uskoa sinua. Ohjeet on kirjoitettu uuden pennun omistajalle, mutta mikäli koirasi ei ole enää pentu, seuraa kuitenkin näitä ohjeita, sillä ne soveltuvat myös vanhemman koiran opettamiseen.

Ala heti opettamaan pennulle kontaktin ottamista ja tee sitä ihan koko ajan.. aivan koko ajan, vuorokauden ympäri… ja palkkaa aluksi ihan aina. Eli jokainen kerta, kun koira oma-alotteisesti luo sinuun kontaktin, palkkaa sitä.

 

 

Kun alat heti opettamaan koirallesi, että sinuun kannattaa kiinnittää huomioita ja toistoja on paljon, saadaan kontaktista oletuskäytös.

Kun kontakti sinuun on koiran oletuskäytös, kaiken muunkin opettaminen on paljon helpompaa ja koira on arjessa hyvin hallinnassa. Se on myös koiralle itselle mukavaa, kun sillä on sinuun yhteys ja teillä on molemmin puolinen luottamus.

 

Näin harjoittelet kontaktia

 

Aloita pennun kanssa siten, että istu vaikka täysin passiivisena lattialla. Kun pentu katsoo sinua, merkitse oikea käytös heti haluamallasi tavalla (naksutin, sanomalla ”hyvä” tms.) ja anna herkkupala heti (heti, eli ei edes sekunnin päästä, jolloin se ei enää tiedä minkä takia herkku tuli). Palaa sitten passiiviseksi ja kun pentu taas katsoo sinua, palkkaa taas. Hetken päästä se tuijottaa sinua namien toivossa… Palkkaa silloin muutamien sekuntien välein (jes nyt pentu kiinnittää täysin huomion sinuun).

Lähde sitten liikkeelle ja sama juttu, jos koira seuraa sinua, vaikka liikut, palkkaa heti. Aluksi vain hieman liikehtien, asentoa vaihdellen ja sitten lopulta kävellen ympäri kotia, jolloin koira seuraa sinua. Voit siirtyä sitten ulos harjoittelemaan ja lisätä häiriötä koko ajan enemmän.

Muista että edelleen koira itse ottaa sinuun kontaktia, et pyydä sitä millään (esimerkiksi omalla äänelläsi) katsomaan sinua. Jos houkuttelet koiraa ottamaan kontaktin, sitä ei jatkossa ole, ellet houkuttele koiraa siihen.

 

Ulkona on enemmän hajuja ja kiinnostavia juttuja, joten siellä se on haastavampaa. Jos on mahdollista olla turvallisessa paikassa koira vapaana, se olisi paras tilanne (emme haluaisi kytkeä sitä vielä hihnaan, sillä yksi hihnakäytöksen peruspilareista olisi opetella kulkemaan ensin ilman hihnaa).

Aloita ulkona samalla tavalla, ole passiivinen ja aina kun koira itse katsoo sinua tai vilkaisee, heti annetaan palkka. Älä vieläkään kutsu koiraa tms, vaan anna sen vapaaehtoisesti luoda sinuun kontaktia. Mikäli se on koiralle ulkona liian vaikeaa, palatkaa sisälle vielä vahvistamaan tätä. Anna koiran onnistua, eli pysy aluksi ulkonakin ihan paikallaan ja lisää vaikeustasoa vasta kun alkaa onnistumaan.

 

Kontakti pyynnöstä

 

Vahvista kontaktia myös opetushetkien välissä, eli jos esimerkiksi lenkillä koira luo katseensa sinuun, palkitse heti nameilla tai ruhtinaallisilla kehuilla.

Kun koira on oppinut ottamaan kontaktin sinuun vapaaehtoisesti, voit lisätä siihen käskyn/vihjeen esim. koiran nimen tai ”katso”. Eli aina kun koira ottaa sinuun kontaktia, sano haluamasi käsky/vihje ja palkkaa.

Toistojen jälkeen käsky/vihjesana kertoo koiralle, että sen on otettava kontaktia sinuun. Nyt teillä on hyvä kontakti toisiinne ja koira kuuntelee sinua lisäohjeita varten, kun sanot sen nimen (tai vihjeesanan) 🙂

Tämän avulla voit nyt opettaa millaisissa tilanteissa haluat kontaktin. Eli esim. lenkillä, kun tulee vastaantulija, voit antaa käskyn. Kun koira ottaa sinuun kontaktin ja palkkaat siitä, hetken päästä et tarvitse enää käskyä, vaan koiraa oppii tietämään missä tilanteissa on otettava kontakti sinuun 🙂 Näin voidaan päästä tilanteeseen, jossa koira ottaa sinuun kontaktia kertoakseen, että hei nyt tulee joku vastaan.

2. Käsky ”Täällä” tai ”Tänne”

 

Toinen erittäin tärkeä asia on opettaa koiralle käsky täällä/tänne. Eli kun koirasi osaa tulla kutsusta luoksesi ihan aina, kaikissa tilanteissa, kaikista ulkoisista häiriöistä huolimatta, koira on turvallisesti sinun hallinnassasi koko ajan. Kun koira saa olla hallitusti vapaana, se on kaikista paras tilanne ja nostaa koiran elämänlaatua.

 

Näin treenat tänne-käskyä

 

Aloita taas sisätiloissa. Tee tämä treeni aina silloin kun pentu on virkeimmillään. Pyydä vaikka jotakuta pitämään pentua kiinni ja mene itse muutaman metrin päähän.

Voit innostaa pentua äänelläsi ja vaikka lelulla. Kun se on super innoissaan, avustaja voi päästää koiran irti, jolloin sanot samalla hetkellä reippaalla äänellä ”tänne” tai ”täällä” ja kun pentu juoksee luoksesi, palkitse riemukkaasti lelulla ja rapsutuksilla, namilla, riehakkaalla leikillä tms. Voit myös kokeilla heti sanoa sen tänne, ilman innostamista, jos koirasi on muutenkin pirtsakka tapaus (kuten meidän staffi 😀 )

Pidennä sitten pikkuhiljaa välimatkaa. Älä vaikeuta liikaa liian nopeasti, tämän täytyy onnistua joka kerta! Pidä taukoja ja lopeta ajoissa treeni ennen kuin pentu kyllästyy. Älä käytä ”tänne”/”täällä” käskyä vielä tilanteissa, jossa on epäonnistumisen riski, esimerkiksi kun pentu leikkii toisen koiran kanssa (silloin saatetaan olla melko ”korvaton” ). Vasta myöhemmin on vaikeampien tilanteiden vuoro. Joka kerta kun käytät käskyä ja se ei toimi, sen toimivuus heikentyy, joten siksi sitä ei kannata käyttää vielä tilanteissa, joissa tietää, ettei se tule todennäköisesti toimimaan.

 

 

Sitten voidaan siirtyä taas ulos tätä harjoittelemaan. On aivan ok ”käydä vain hakemassa palkka” sinulta kun sanot käskyn, kunhan saat sen lopulta tulemaan luoksesi aivan joka kerta.

Ei kannatta kuitenkaan kutsua koiraa tänne-sanalla ja laita koiraa kiinni, siinä voi käydä niin, ettei pentu kohta halua enää tulla luoksesi.

Jos kuitenkin seuraa tilanne, ettet saa pentua enää kiinni, eli se juoksee vain sinun luo ja lipeää kuin saippua aina riemuissaan jatkamaan hömpöttämistä, voit heittää palkaksi enemmän namuja maahan. Kun pentu haistelee ja popsii niitä, voit rauhallisesti ja eleettömästi kytkeä sen hihnaan. Suosittelen myös opettamaan käskyn ”hihna” joka ei ole sama kuin ”tänne”. Sanotaan siis ”hihna”, kytketään kiinni ja superisti nameja. Lopulta kun sanot hihna-sanan, koira pysähtyy odottelemaan, että hihna kytketään (näin meillä tehdään).

3. Hihnassa kulkeminen

 

Hihnakäytös on luoksetulon kanssa kaksi tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle. Mutta hihnaan opettelukin lähtee kontaktin opettelusta. Siksi nämä yhdessä: Kontakti, luoksetulo ja hihnakäytös muodostavat yhdessä 3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle 🙂

Ennen kuin tutustutat pentusi hihnaan, opetelkaa ensin kontaktia ja tänne -käskyä sisällä.  Tämän jälkeen treenaa kontaktia ensin koiran kanssa myös ulkona ilman hihnaa (turvallisessa ympäristössä), sekä täällä/tänne käskyä. Sen jälkeen kokeillaan hihnassa kävelyä sisällä ja vasta sitten treenataan hihnassa kulkemista ulkona.

 

 

Kun koira osaa jo ottaa sinuun kontaktia ja kulkea lähelläsi, lisää sitten vasta hihna mukaan kuvioihin (ensin sisällä ja sitten ulkona).

Koska hihna voi tuntua oudolta koiralle, se voi alkaa vetämään tms. ja jos koira saavuttaa kaikki sitä kiinnostavat asiat taluttimessa vetämällä tai karkaamalla, se vetää tai karkaa jatkossakin. Tämä estetään opettamalla ensin, että oletuksena kuljetaan lähellä.

Mietitkö nyt, että jos koira ei ole kytkettynä, se voi karata? Pennulle sinä olet koirasi maailman tärkein asia, joten luultavasti se ei lähde vielä luotasi yhtään mihinkään. (Huom siis parin kk ikäisenä, jos opetat hihnakäytöstä jo vanhemmalle, tilanne ei enää ole sama) Toki joka tapauksessa tätä kannattaa harjoitella mahdollisimman turvallisessa paikassa, jossa pentu ei pääse esim juoksemaan autotielle.

Lue lisää hihnakäytöksen opettelusta:

3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa.

Mikäli pentu lähtee kuitenkin kauas, niin että takatassut vain vilkkuvat, niin lähde itse poispäin. Mikäli se ei huomaa tätä, kutsu sitä iloisesti ja kun se katsoo sinuun, lähde kauemmas (ehkä jopa juosten). Pentu säntää tällöin perääsi, jolloin palkitse se kunnolla suurilla määrillä herkkuja ja rapsuja! Älä lähde karkaavan pennun perään, ellei ole hätätilanne. Yleensä ne palaavat tällä tapaa takaisin, jolloin saat opetettua sille, että hän seuraa sinua, eikä toisinpäin.

Lopputuloksena mukava kanssakulkija

Kun koira osaa kulkea kanssasi ilman hihnaa, tulla luoksesi ja ottaa sinuun kontaktia, hihnassa kulkeminen tulee olemaan erittäin miellyttävää.

Treenaa lenkillä hihnassakin luoksetuloa sekä kontaktin ottamista useita kertoja lenkin aikana ja vaikeuta koko ajan lisäämällä häiriöitä tilanteeseen.

Kun sinulla on koira, johon saat hyvän kontaktin, joka haluaa ottaa sinuun oma-aloitteisesti kontaktia, kuuntelee sinua, tulee luoksesi käskystä ja osaa kulkea hienosti hihnassa, ei periaatteessa enää muuta tarvita. Sen kanssa ulkoilu ja asioiminen on nyt miellyttävää sekä sinulle, koiralle, että muille. Siinä on hyvän elämän peruspilarit 🙂

Mutta tarvitaanhan me kuitenkin muutakin 😛 Mielestäni seuraavaksi tärkeimmät asiat, jotka opettaa koiralle, on luopuminen ja itsehillintä sekä rauhallinen käytös. Käydään niitä ensi artikkelissa läpi 🙂 Pysyhän kuulolla.

Lue myös:  Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös.

Mikäli pidit tätä artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen, jos jaat sitä eteenpäin.

1 Comments

1 Comments

  1. Saana
    13.12.2022 at 1:17 am

    Kiitos näistä hyvistä neuvoista! Tunnen olevani taas hieman fiksumpi luettuani tekstejäsi ja opin taas jotain uutta. Arvelen että täällä oli muutama puuttuva palanen mitä me vanhemman koiran kanssa vielä tarvitaan jotta yhteiselo olisi vielä sujuvampaa! Kaikkea hyvää! ❤️

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading