koiran-tapa-jarsia-mista-apua
Vinkkejä koiran omistajalle

Koiran tapa järsiä – mistä apua

II Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä II

Muokattu 18.11.2018 – Lisätty tietoa tuotteesta Nylabone.

Olen luvannut muutamissa edellisissä artikkeleissani palata vielä järsimisasiaan, joten tässä nyt oma artikkelinsa koskien vain järsimistä ja miten sitä tulisi käsitellä 🙂

Luettuasi tämän artikkelin, ymmärrät paremmin syitä miksi koira järsii ja miksi tätä tapaa ei kannata kokonaan estää. Opit, miten saat järsimisen kuriin kuolutuksella ja millaisista tuotteista voi olla apua sekä hyötyä koiralle.

Kerron tässä artikkelissa omia kokeumuksia myös Nylabone-purulelutuotteesta. Mikäli haluat, voit siirtyä artikkelissa kohtaan, josta alkaa tieto Nylabonesta, suoraan tästä linkistä.

 

Koiran tapa järsiä

Koiralle on luontaista tutustua maailmaan hampaillaan. Heille suu on kutakuinkin sama asia, kuin meille kädet. Lisäksi kun niiden maitohampaat vaihtuvat, hampaita kutittaa, jolloin jonkun tavaran järsiminen helpottaa kutinaa.

Koira myös saattaa pureskella leikkiessään vaistonvaraisesti. Heille kun raateleminen ja järsiminen on ihan luontaista puuhaa.

Mutta pureskelu, näykkiminen ja kunnon järsiminen eivät kyllä oikein käy päinsä meidän ihmisten mielestä, kun kyseessä on meidän huonekalut, kengät jne… Varsinkin, kun Staffin kohdalla yhdistyy sekä energisyys, että korkea puruvoima, on syytä olla suunnitelma puruvimman varalle.

Kuitenkin, koska järsiminen mm rauhoittaa koiraa, vähentää stressiä ja on sille luontaista puuhaa, ei tätä käytöstä tulisi kuitenkaan kokonaan kieltääkään.

 

Mistä apua järsimiseen

Yleisesti ottaen väärien asioiden, eli tavaroiden, huonekalujen jne järsimisen ja pureskelun saa loppumaan opettamalla toivottu käytös, eli miten koiran halutaan toimivan. Helpointa on ohjata koira pureskelemaan jotakin sallittua.

Tämän takia mainitsin artikkelissani ”5 vinkkiä uudelle staffipennun omistajalle” sekä ”Staffipennun hankinta – tärkeimmät huomiot”, että hanki paljon sallittua järsittävää, koska kielto ja fyysinen rangaistus ei oikein toimi ja sillä voi olla vielä pahemmat seuraukset. Paljon parempi on hankkia koiralle jotain mitä se saa järsiä. Silloin se saa toteuttaa sille luontaista tapaa, kunhan se tekee sen luvallisiin kohteisiin 🙂

 

Lue myös:

 

 

Eri tilanteita joissa järsimistä esiintyy ja miten puuttua siihen

Kun järsimisen syynä on vain pentuna maailmaan tutustuminen, pureskelun saa loppumaan antamalle koiralle purulelu suuhun ja kehumalla kun se pureskelee sitä.

Jos koira näykkii/puree sinua leikkiessään, anna taas purulelu suuhun ja kehu kun se pureskelee sitä. Voit myös kokeilla passivoitua, lopettaa leikin, lähteä pois, tms., joka opettaa koiralle, että sinun pureminen aiheuttaa heti leikin loppumisen.

Nopeat liikkeet myös innostavat usein pentua, joten jos saat hampaat lahkeeseen kun kävelet pennun ohi, pysähdy. Jos se repii edelleen, yritä mennä liikkeen mukana, ettet pyristele vastaan. Hanttiin laittaminen nimittäin vasta innostaakin. Jos purulelu on lähellä, tunge sitä taas koiran suuhun 😀

Joskus myös sormen painaminen kitalakeen tai poskeen koiran puriessa kättäsi voi saada sen lopettamaan, koska sinun puremisesta tulee epämukavaa. Joskus toimii myös jos päästät oikein korkean ääneen eli ”vinkaiset”. Koira ei halua satuttaa sinua, joten tajuaa siitä että sinuun muka sattui. Mutta näitä kahta neuvoa en käyttäisi ihan heti. Vasta mikäli pureminen ei lopu.

Jos koirallasi vaihtuvat maitohampaat, luonnollinen järsimisvimma on huipussaan, eikä sille voi mitään. Tätä voi verrata ihmisvauvan ensihampaiden puhkeamiseen.

Hampaiden vaihtuminen kutittaa hirmuisesti ja saattaa aiheuttaa särkyä. Joudut kestämään tämän vaiheen ja yrittää helpottaa koiran oloa. Voit kokeilla jäädyttää lelua tai valmistaa jonkun jäätyneen herkun sille pureskeltavaksi, sekä taas ohjata sitä pureskelemaan näitä asiaankuuluvia leluja.

 

Tee järsimisestä koulutustilanne

Näe pureskelu ja järsiminen mahdollisuutena koulutukselle, älä siis menetä hermojasi koirasi ärsyttävään tapaan (juu tiedän, helppo sanoa). Tiedän, että se on hankalaa, varsinkin pennun kanssa, kun on muutenkin elämä valvomista, pissaa ja kakkaa jne, mutta yritä 🙂 Yritä asennoitua siihen siten, että jokainen tilanne on loistava tilanne opetukselle!

Mikäli koirasi osaa käskyn ”jätä”, voit käyttää näitä tilanteita tuon käskyn vahvistamiseen. Eli juuri kun näet että koira on iskemässä hampaitaan johonkin, sano käsky ”jätä” ja jos koira luopuu ja toimii haluamallasi tavalla, eli saa hillittyä itsensä, palkitse se ruhtinaallisesti 🙂 Ja anna purulelu järsittäväksi.

Lue lisää : Miten opettaa koiralle luopuminen

 

Luiden järsiminen

Kuten todettu, pureskelu ja järsiminen on koiralle lajityypillistä puuhaa. Luonnossa ne kaluavat luita jo pentuina. Järsiminen ja pureskelu erittää koiran kehoon hyvänolonhormoneja ja rauhoittaa koiraa, sekä lievittää stressiä.

Lisäksi juuri luiden kaluaminen putsaa myös hampaita koiran hangatessa hampaitaan siihen ja ehkäisee siten plakin kertymistä. Siksi juuri luiden tarjoaminen sallittavana järsimisenä on erittäin toimivaa ja kannattavaa.

Jokaisella koiralla on oma purukiintiö. Toiselle riittää lyhyt ja kevyt pureskeluhetki, kun taas toisille (esimerkiksi ainakin meidän staffille) järsiminen/pureskelu tuntuu olevan elämäntyö ja heillä on tarve käyttää leukojaan voimakkaasti ja pitkiä aikoja kerrallaan.

Varsinkin kun kyse on staffista, niin markkinoilla olevat lelut eivät ole kovin ”staffin kestäviä” 😀 Eli itsestä ainakin välillä tuntuu, että voisin yhtä hyvin käydä nostamassa Nitalle automaatista 20€ ja antaa se sille revittäväksi, ennemmin kuin ajella kauppaan ja nähdä vaivaa lelun valitsemiseen, joka kestää noin 3minuuttia 😀 Tiedätte varmaan tämän tunteen… kunnon paksu putkiluu on mielestäni paras ja kestävin staffille kaluamiseen.

 

Purulelu Nylabone

Aina ja ihan joka tilanteessa ei kuitenkaan voi tarjota luita ja koira saattaa olla allerginen esim naudalle ja porsaalle, jolloin luiden löytäminen voi olla hankalampaa (tai ainakin kalliimpaa).

Itse olin aika innoissani siitä, kun markkinoille tuli nämä Nylabone -purulelut, jotka ovat tehty täysin vain ja ainoastaan pureskeluun. Näissä on vielä muka joku haju/maku, jota ihminen ei haista. Pakkauksessa lukee esim ”hampurilainen” 😀

Koska itse omistan Staffin, joka on omistanut koko elämänsä järsimiselle, rakastaa järsiä ja repiä kaikki lelut jotka sille antaa ja jolla on ilmennyt nauta ja porsas allergia, niin tietenkin minun oli tätä kokeiltava.

Nylabone Extreme

Ostin ensin tällaisen vahvimman version Nylabone Extreme (katso kuva alla), makuna pekoni 😀

Tämä meni kaverin puruvoimasta niin teräväksi, että vaikka paketissa sanotaan, että se menee tällaiseksi ”harjaiseksi” ja että nuo harjakset jopa sitten auttaa hampaiden puhdistuksessa sekä että siitä voi irrota riisinjyvän kokoisia paloja, jotka eivät ole haitallista koiran niellä, niin nämä ”harjakset” ja palat joita siitä irtosi, olivat niin terävät, että en halunnut sitä enää koiralle antaa…

Ehkä olen hiukan vainoharhainen 🙂 Joku muu voisi sanoa että kovaa järsintää vain! Ja olenkin saanut lukijoilta palautetta, että tämä toimii heille joillekin loistavasti 🙂

Lue lisää  *Nylabone Extreme DA Baconista tästä linkistä.

 

Nylabone Extreme

Nylabone Strong

Otin sitten seuraavaksi kokeiluun tämän hieman kevyemmän vahvuisen Nylabone Strong (kuva alla), bacon cheeseburgerilta maistuvan 😀

No tämä menee aika helposti palasiksi Staffin käsittelyssä ollakseen järsimiseen tarkoitettu lelu ja kestävyydessä on iso ero tuohon seuraavaan extreme versioon, mutta kyllä tämä huomattavan paljon kauemmin kestää muihin leluihin verrattuna. Tätä kyllä meillä järsitään oikein nautinnolla.

Lue lisää *Nylabone Strong Bacon Cheeseburger M:stä tästä linkistä

 

Nylabone Strong

Tällä hetkellä meillä on siis toinen tämmöinen * Nylabone Strong Bacon Cheeseburger M menossa, josta on tämän verran jäljellä (kuva alla). Ensimmäinen meni muutamassa kuukaudessa ja tätä toista on järsitty jo melkein puoli vuotta 🙂 toki välillä ollut aikoja hukassa sohvan alla tms 😀

Olemme käyttäneet nyt tätä, koska se on ollut tähän asti mielestäni kuitenkin paras järsimistuote, jota Nita jaksaa ja tykkää järsiä, sekä samalla se putsaa hampaita.

Kyllä tämä tosiaan kuitenkin kestää jopa kuukausia, toisin kuin muut lelut, joita järsitään. Joten voin kyllä suositella tätä tuotetta. Toiset koirat eivät lämpene kyseiselle tuotteelle ollenkaan, mutta meillä ainakin nämä on toiminut. Täytyy ehkä seuraavaksi testata jokin muu vielä, josko olisi jo jokin versio näiden välistä joka olisi täydellisen sopiva. Lisäys: Testasin vielä kolmatta ja koin sen myös hyväksi, lue lisää alempaa.

Nylabone Extreme Antler

Löysin kuin löysinkin tosiaan kolmannen vaihtoehdon, joka on hyvin samantyyppinen kuin tuo ensimmäinen. Tuote on Nylabone Extreme Antler (kuva alla) ja sitäkin löytyy vahvuutta M ja L.

Meillä on M ja se tuntuu ihan riittävältä jopa Staffille. Se on jopa hiukan halvempi kuin nuo edelliset.

Alla kuva myös siitä kun se on ollut meillä nyt yhden kuukauden joka päiväisessä järsinnässä, hyvin näyttää kestävän. Ainoana miinuksena tuotteessa on se, että nuo irtoavat harjaspalaset jäävät pirun kovaa mattoon kiinni 😀 Ja itse tuote on järsittynä terävä jos sen päälle vaikka astuu, mutta nuo asiat eivät ainakaan minua haittaa kun näen Nitan tyytyväisenä sitä järsivän 🙂

Lue lisää tai tilaa oma *Extreme Antler -tuotteesi täältä.

 

Nylabone Extreme Antler
Extreme Antler 1kk käytön jälkeen

Nylabone pennulle

Näitä ei ollut olemassa silloin kun Nita oli pentu, mutta nyt näitä löytyy jopa ihan pentuvaiheeseen erikseen. En ole siis noita pennuille tarkoitettuja itse päässyt testaamaan. Voisikohan niistä olla esimerkiksi hampaiden vaihtumisvaiheeseen apua… Mikäli joku on kokeillut, niin kommentoi ihmeessä olivatko ne esim Staffille toimivia 🙂

Tästä linkistä > *Nylabone Puppy aloituspakkaus <pääset katsomaan tuollaista pentujen aloituspakkausta… mitenhän nuo mahtavat Staffille toimia 🙂

Huomautan vielä, että joskus koiran tavaroiden pureskelu saattaa olla myös reaktio esimerkiksi poissaoloosi. En suosittele jättämään koiraa minkään lelun kanssa valvomatta, joten mikäli sinulla on tilanne, että koira puree tavarat ja räjäyttelee sohvat sinun poissa ollessasi, kannattaa keskittyä ennemmin itse ongelmaan, joka aiheuttaa pureskelun ja kääntyä tarvittaessa asiantuntijan puoleen.

*Osa tämän artikkelin linkeistä on ns. affiliatelinkkejä (merkitty *merkillä), mikä tarkoittaa, että ostaessasi tuotteen linkkini kautta, saan pienen komission, jonka avulla rahoitan blogini ylläpitoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivuilla ja tutkia tuotteita. Komissio ei kasvata sinun ostoksesi summaa. Suosittelen vain niitä tuotteita ja palveluja joita olen itse käyttänyt ja/tai joita käytän parhaillaan. 

4 Comments

4 Comments

 1. Anna
  22.10.2018 at 12:45 pm

  Puruluista Rauhin hirvipuruluut on meidän staffin suurta herkkua ja kestävät tosi pitkään. Sopivat myös allergiselle. Meillä ainakin todettu parhaiksi, kun niitä saa vaikkapa 40cm koossakin, eli ovat aika isoja ?

  • admin
   22.10.2018 at 12:56 pm

   Moikka Anna! Kiitos kommentista ja hienoa, että olette löytäneet juuri teidän staffille sopivan puruluun ja herkun <3 meillä on tosiaan vähän taistelua ollut kun tuollaiset nahkaiset luut neiti nielaisee pienet kokonaisena ja isoista viimeistään sen ihan lopun ellei ole vahtimassa joten emme uskalla niitä enää antaa. Naudan putkiluu on ehdotonta herkkua eikä sitä saa nieltyä mutta näyttäisi aiheuttavan kutinaa ihoon, jotenka sekin nyt otettu pois ja käytetään nyt tällä hetkellä näitä "keinotekoisia" versioita kunnes keksitään jokin muu vaihtoehto 🙂 mutta itsekkin kyllä suosittelen staffille juuri tuollaista vahvempaa puruluuta kuten hirveä mikäli ei näitä muunlaisia ongelmia ole 🙂

 2. Justiina
  23.10.2018 at 5:00 pm

  Meidän uroksen puruvoimalla Nylabone Strong jäi kertakäyttöiseksi – etenkin kun sillä on tapana niellä isojakin paljon niin aika lyhyeksi jäi ilo siitä. Extreme on kestänyt, eikä pienten murujen nieleminen ole haitannut mitenkään.
  Meilläkin vedetään 40 senttistä Rauhin hirveä ja pakastettuja naudan putkiluita. Pureskelu on selvästikin koiran lempiharrastus – siihen nähden on ollut iloinen yllätys, miten helposti se on oppinut jättämään huonekalut yms. kielletyt tavarat rauhaan 🙂

  • admin
   23.10.2018 at 7:58 pm

   Moi Justiina! Kiitos kommentista <3 Joo meilläkin kyllä tuosta strongista lähtee aika isoja paloja, mutta meidän neiti on ehkä enemmän "jäyhäjä" 😀 eli tykkää kun on vähän pehmeää ja sitä jäyhää niin että narina vain käy xD myös siis erikseen niitä irronneita paloja... mutta tuo extreme oli tosiaan huomattavasti kovempaa tekoa kyllä. Neiti täytti eilen 3 niin ostin lahjaksi kokeiluun tuollaisen ruskean version joka ei ole pehmoinen ollenkaan ja se vaikuttaisi nyt olevan yhtä kova kuin extreme ja se kiinnostaa kovin sitä järsiä ja palat eivät ole yhtä terävät kuin mitä siinä extremessä oli 🙂 (voihan olla että meidän extremessä oli oikeastikin joku valmistusvirhe) pitää jossain kohtaa lisätä myös tämä uusi tuote tähän kun näen kauanko se kestää yms 🙂 itse olen myös tyytyväinen että hyvin nämä kyllä tajuaa nopeasti mitä saa järsiä ja mitä ei 🙂

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading