miten-opettaa-koiralle-luopuminen
Energisen koiran koulutus

Miten opettaa koiralle luopuminen

 

Olen käynyt kahdessa edellisessä artikkelissani läpi, miten opetetaan koiralle rauhallista käytöstä ja itsehillintää sekä miksi nämä kannattaa opettaa. Tämä aihe on jaettu kolmeen osaan, joten suosittelen lukemaan ensin nuo kaksi edellistä. Tässä kolmannessa osassa käsittelen luopumista. 

Lue osa 1: Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös

ja osa 2: Miten ja miksi opettaa koiralle itsehilintää

Tavoitteenahan oli se, että koira osaa tietyissä tilanteissa käyttäytyä miellyttävästi ja rauhallisesti, hillitä itseään oma-aloitteisesti, kun kierrokset meinaavat nousta ja luopua kokonaan joistakin asioista. Ja nyt siis käsittelemme viimeisenä tätä luopumista.

 

Mitä on luopuminen

Luopuminen on tavallaan itsehillinnästä vielä seuraava taso (katso edellinen artikkeli itsehillinnästä). Tässäkin on kyseessä sama asia, eli koira osaa hillitä itsensä ja siitä seuraa palkinto.

Tavoitteena saada koira luopumaan ei-toivotusta käytöksestä tai sitä kiinnostavasta asiasta. Eli esim. jos koira näkee jotain mielenkiintoista, jota ei voi mennä tutkimaan, se pystyy luopumaan siitä ja jatkamaan matkaansa.

Luopumista voidaan opettaa myös samalla tavalla kuin itsehillintää, eli tässäkin tilanteessa palkkio voi olla myös se tavoiteltu asia. Siitä täyty vain osata luopua ensin kokonaan. Ei siis riitä, että odotetaan vain rauhallisesti palkintoa, vaan tavoiteltavasta asiasta on ensin luovuttava kokonaan. Mutta sitä voidaan myös ( ja kannattaa) opettaa siten, että palkinto on jokin muu kuin luovuttu asia.

Miten opettaa koiralle luopuminen

Treenaus aloitetaan siten, että ei anneta pennulle mitään vihjeitä, laitetaan vain nami käteen ja käsi nyrkkiin. Nyrkki ojennetaan pennulle ja niin kauan, kun pentu yrittää saada namia (raapimalla, tökkimällä, ääntelemällä), ei tapahdu mitään. Kun koira sitten ihmetellen lopettaa yrittämisen, kehutaan ja palkitaan se namilla, joka on toisessa kädessä. Eli luopumalla tuosta namista, sai kuitenkin toisen namin.

Ei kannata kuitenkaan näyttää, että toisessakin kädessä olisi namia. Vaihda välillä kättä, mistä palkkio tulee tai laita palkkio tulemaan kokonaan jostain muualta, jos huomaat, että koira alkaa hoksata ja katsoa jo aina sitä toista kättä.

Tässäkään harjoituksessa, ei käsketä koiraa tekemään mitään, vaan odotetaan, että se itse tarjoaa haluttua käytöstä.

 

Huomaa, että koira saattaa alkaa luopumaan myös siten, ettei se edes tule enää käden lähelle. Älä silloin enää odota, että se kiinnittää ensin huomioita käteen ja sitten vasta luopuu, koska saatat vahingossa alkaa vahvistamaan käytöstä, jossa koira tulee tökkämään kättäsi ja esim. peruuttaa pois päin ja saa namin. Silloin ei enää ole kyse oikeasta asiasta. Tällöin palkkaat siitä, että se nimenomaan tuli huomioimaan sen käden, josta oli tarkoitus luopua.

Kun koiraa osaa luopua nyrkistä, vaikeuta avaamalla käsi. Jos koira yrittää ottaa namin, sulje käsi. Palkitse, kun se osaa luopua avoimella kämmenellä olevasta namista (sillä toisella namilla, toisella kädellä).

On erittäin tärkeää, että kerrot koiralle oikean kohdan, jolloin se toimii oikein, naksuttimella tai sanomalla jonkin kehusanan ”hyvä”. Parasta on, jos saat tässäkin koiran kontaktin, eli sen katsomaan sinua, jolloin palkkaat. Tällöin et ala palkata siitä, että koira katsoo namia kaivavaa kättä. Voit tehdä samoja harjoituksia myös lelulla, jolloin lelun saa vasta kun siitä on luovuttu. Eli lelu otetaan esille ja laitetaan lattialle ja kun koira ei yritä tavoitella sitä, se saa sen. Tässä tapauksessa siis lelu on nyt sekä houkutin, että palkkio. Muista tällöin antaa erikseen lupa ottaa lelu, esimerkiksi ”saa ottaa”.

Lue lisää kontaktista: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle

 

Luopumisen pyytäminen

Kun tavoiteltu käytös on saatu, voit alkaa nimetä sen, esimerkiksi ”jätä” sanalla. Eli kun koira luopuu ja katsoo sinua, sanot ”jätä”, kehut ja annat namit. Lopuksi koira ymmärtää, että kun sanot ”jätä”, sen on luovuttava kyseisestä asiasta.

Vasta kun koira ymmärtää luopimusen, voit yhdistää siihen sanan ja vasta kun koira ymmärtää sanan, voit alkaa käyttää sitä sen yrittäessä tavoitella jotakin.

Voit sitten alkaa vaikeuttamaan treenejä. Laita esim. jokin herkku maahan ja kävelkää vaikka hihnassa sen ohi ja kun koira meinaa mennä namin luokse, sano ”jätä” ja kun se luopuu siitä (esim. istahtaa, katsoo sinua tms, ei yritä ottaa sitä), palkkaa kädestä namilla. Jos koira luopuu herkusta jo ennen ”jätä” sanaa, palkkaa myös siitä heti.

Ole aluksi tarpeeksi kaukana kiinnostavasta tavarasta/herkusta, ettei tilanne ole liian vaikea. Voit myös päästää vapautussanalla (esim ”saa ottaa”) koiran palkkioksi sitä kiinnostavan asian luokse, mutta muista, että kehusana (esim ”hyvä”) ei koskaan ole vapautussana. Eli kehu ei tarkoita sitä, että koira pääsee tavoittelemansa asian luokse, koska oikeassa tilanteessa saattaa juurikin olla niin, että koira ei missään nimessä saa mennä sitä kiinnostavan asian luokse. Tällöin, jos koira luopuu, se ansaitsee tietenkin kehuja, mutta ei silti saa mennä. Ei siis kannata myöskään pitää pelkästään kohteen luokse pääsyä palkkana, niin se ei jää koiralle oletukseksi.

Luopuminen elämäntavaksi

Arjessa hyödynnä luopumisen periaatetta myös sekä rauhallisen käytöksen että itsehillinnän opettamisessa. Luovun ulko-ovesta – pääsen ulos. Tai koira vetää hihnassa jotain asiaa kohti – kun se luopuu (lopettaa vetämisen, istuu alas, katsoo sinua, on rauhallinen), se saa palkkion tai pääsee sitä kiinnostavan asian luokse.

 

Lue lisää miten luopumista hyödynnetään hihnakäytöksen opettelussa täältä:  3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa.

Käytä luopumisen käskyä vasta, jos koira ei itse osaa luopua automaattisesti jostain asiasta 🙂 Muista kuitenkin, että luopuminen pitää olla aluksi koiralle ehdottoman kannattavaa, eli muista palkata lenkkipolullakin joka kerta, kun koira luopuu jostakin 🙂

Ota luopumisesta elämäntapa, eli käytä luopumista kokoajan estääksesi koiran negatiivinen käytös – luopumalla jostain mielenkiintoisesta, saa kuitenkin jotain ihanaa 🙂 Tai väärällä käytöksellä estetään palkkio ja oikeanlaisella käytöksellä saa luvan kiinnostavaan asiaan. 

 

Kuten huomaat, luopumisen ja itsehillinnän välillä ei hirveästi ole eroa ja näillä saavutetaan myös sitä rauhallista käytöstä 🙂

Katso itse mitä koirasi tarvitsee ja mitä sinä tarvitset. Eli riittääkö ulko-ovesta ulos pääsyyn rauhassa odottaminen? Jos koira rauhoittuu hyvin, se varmaan riittää. Jos se ei vain onnistu, voidaan odottaa kunnes koira luopuu ulko-ovesta kokonaan (menee johonkin muualle ovelta) ja sitten palkataan ja mennään ulos. Aseta siis jo ennen opettelua ne tavoitteet, jotka haluat saavuttaa ja lähde työstämään näitä asioita sitä kohti 🙂

Palaa ihmeessä kertomaan, miten teillä onnistui rauhallisen käytöksen, itsehillinnän ja luopumisen opettelu 🙂

Tiedän kuitenkin, että joskus sitä saa osakseen sellaisen energisen pakkauksen, että vaikka kaikkia näitä opettaisi, saatetaan olla tilanteessa, että koira osaa kyllä käyttäytyä nätisti joissakin tilanteissa, mutta sillä on silminnähden hurjasti energiaa…

Silloin ei ehkä olla osattu lukea tilannetta tarpeeksi hyvin, että millainen koiratyyppi itsellä on, jonka mukaan treenausta tarjota tai sitten tilanne on se, että ihan kaikkea tätä ei ole käyty pentuna läpi, joten tahveroinen on nyt sitten hieman vanhempana aina vain superenerginen pakkaus, joka nostaa kierrokset nollasta sataan alle sekunnissa. Oli alkuperäinen syy mikä hyvänsä, tulossa on vielä erillinen artikkeli, jossa käyn läpi miten opetetaan ihan vaan rauhoittumista energiselle koiralle (joka ei ole enää välttämättä pentu). Stay tuned 😉

Lue täältä: Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading