5-vinkkia-uudelle-staffipennun-omistajalle
Staffin hankinta ja pentuaika

5 vinkkiä uudelle koiranpennun omistajalle

 

 

Ensinnäkin… ONNEKSI OLKOON! <3 😀 Ja sitten asiaan:

Teen pienen sarjan minun mielestäni tärkeimmistä asioista uuden pennun omistajalle 🙂 Tässä postauksessa kerron 5 vinkkiä ja seuraavissa artikkeleissa pureudun näihin ja hieman muihinkin asioihin syvemmin.

 

Tässä 5 vinkkiä uudelle koiranpennun omistajalle

Vinkki 1. Tavarat pois!

Lattialta kannattaa matot ottaa pois, johdot laittaa piiloon ja kaikki mikä voi mennä rikki järsiessä tai riehuessa, tulisi nostaa korkeammalle tai viedä kokonaan muualle.

Koira tulee pissaamaan monen monta kertaa lattialle, joten sen takia matot kannattaa poistaa. Pentu haluaa hammastella ja maistella kaikkea, joten laita ihan kaikki ylimääräinen koiran ulottumattomiin.

 

Vinkki 2. Varaa erikseen aikaa pennun tuloon

Olisi hyvä ottaa muutaman viikon loma, jotta pentu ei joutuisi heti olemaan aivan yksin. Käytä tämä muutama viikko ”laumoittumiseen”. Eli anna pennun tutustua rauhassa sekä ympäristöönsä että sinuun ja vietä paljon aikaa sen kanssa.

Myös sisäsiisteyden opettaminen on helpompi aloittaa siten, että olet aluksi koko ajan paikalla viemässä pentua ulos. Kaikilla ei toki kuitenkaan ole mahdollisuutta kovin pitkään lomaan..

Edes muutama päivä olisi mielestäni ehdoton minimi, joka olisi hyvä olla kotona koiran kanssa sen saapumisen jälkeen ja mielellään ei sen jälkeenkään heti jätetä sitä kahdeksaksi tunniksi yksin. Jos mahdollista, kannattaisi käydä edes vaikka ruokatunnilla kotona.

Lue lisää laumoittumisesta ja sisäsiisteydestä:

 

Vinkki 3. Yksinolemisen opettelu

Aloita kuitenkin heti yksinolemisen opettelu. Eli käy välillä esimerkiksi toisissa huoneissa ja palaa takaisin. Älä tee lähtemisestä tai palaamisesta mitään numeroa. Pitkitä sitten pikkuhiljaa aikoja mitä olet poissa ja lähde lopulta ovesta… Käy hakemassa posti tms.

Aloita tosi lyhyillä poissaoloilla, jottei koira ala heti uikuttamaan kun poistut. Ole aluksi niin vähän aikaa poissa, ettei se ehdi sitä edes tajuta. Anna vaikka jokin lelu sille työstettäväksi ensimmäisinä kertoina. Näin vältät eroahdistuksen aiheuttamia tuhoja ja stressiä. Tämänkin vuoksi olisi hyvä olla pienellä lomalla koiran tullessa kotiin, jotta yksin olemista voisi harjoitella ensin lyhyillä poissaoloilla.

 

Vinkki 4. Paljon järsittävää

Tarjoa koirallesi järsittävää. Pikku krokotiilisi on pelkkiä hampaita muutaman kuukauden 😀 Se on tottunut leikkimään sisarusten kanssa hampailla ja nipistely sekä järsiminen on sille täysin luontaista.

Sitten niitä hampaita vielä alkaa kutittamaan kun ne vaihtuvat pysyviin hampaisiin (yksilöstä riippuen noin 4kk iässä, jolloin puremisvimma on huipussaan).

Kannattaa tarjota koiralle paljon sallittavaa järsimistä, jotta se jättäisi huonekalut ja sinun varpaat rauhaan 🙂 Kieltosanat ja fyysinen rankaisu ei opeta pennulle miten sen tulisi toimia. Paras on näyttää sille mitä saa järsiä, eli anna sille esimerkiksi järsimistä varten oleva lelu suuhun silloin kun se järsii jotain kiellettyä.

Lue lisää: Koiran tapa järsiä, mistä apua

Voit myös laittaa pennulle lelun suuhun silloin kun se puree sinua. Tai voit lähteä pois tilanteesta/istu sohvalle äläkä huomioi sitä/passivoidu, näin se oppii että puremalla leikki loppuu ja kiva asia (sinä) lähdet pois.

Jos pentu roikkuu housunlahkeessasi, yritä olla vetämättä vastaan, jotta se ei ole sen mielestä hauska leikki, vaan se kyllästyy. Äläkä työnnä pentua pois tms, voin nimittäin kokemuksesta kertoa, että staffi ainakin painimisen mestarina vain villintyy ja innostuu tästä ”painileikistä” 😀

 

Vinkki 5. Sosiaalistaminen

Muutamien päivien jälkeen, kun pentu on tutustunut uuteen perheeseensä, voi aloittaa sosiaalistamisen.

Sosiaalistaminen käsittää paljon muutakin, kuin muihin koiriin totuttelun.

Sosiaalistaminen on uusia kokemuksia ja niihin totuttelua. Paras sosiaalistamisaika on 12 viikon ikään saakka. Totutelkaa ensin esimerkiksi imuriin, astianpesukoneeseen jne. Käykää sitten oleskelemassa kaupan pihassa katselemassa ihmisiä ja autoja, kulkekaa julkisilla, matkustakaa autolla. Piipahtakaa eläinlääkärin aulassa. Käykää siellä vaálla ja pyydä hoitajia tarjoamaan nameja.

Sosiaalistamisen tulee tapahtua aina pennun ehdoilla. Siitä on kuitenkin valtava hyöty jatkoa ajatellen eri tilanteisiin. Eli pennun kanssa oleillaan kaikessa rauhassa uudessa tilanteessa ja huolehditaan, että pennulla on koko ajan turvallinen olo.

Pennun annetaan määritellä sen näkökulmasta turvallinen etäisyys uuteen asiaan. Pentua ei koskaan tule pakottaa tai viedä väkisin katsomaan mitään, sillä se voi aiheuttaa pelkotiloja, eikä nopeuta asioihin tottumista.

Äläkä pidä kiirettä, anna pennulle runsaasti aikaa tottua uusiin tilanteisiin. Kaikkien uusien kokemusten vastapainoksi pentu tarvitsee säännöllisesti lepoa ja rauhaisaa unta, jolloin uudet kokemukset painuvat sen pitkäkestoiseen muistiin.

 

Sosiaalistaminen muihin koiriin

Rokottamaton pentu voi tavata hallitusti myös muita koiria, mutta ei mielellään täysin vieraita yksilöitä. Eli tuttujen koiria jotka tiedät, että ne ovat varmasti ystävällisiä, rokotettuja ja kaikin puolin terveitä, voi tavata.

Kun pentu saa ensimmäisen rokotuksensa, se voi kahden viikon varoajan jälkeen tavata monipuolisesti muita ystävällisiä koiria. Voitte siis käydä esimerkiksi Mustin ja Mirrin pentutreffeillä (huom ainakin meidän staffi sai sieltä kylläkin ”häädön” isojen puolelle 😀 vaikka se oli kooltaan pieni, niin leikit oli hiukan rajummat kuin muilla ja leikkikavereista tuntui tulevan keiloja).

Sitten muutaman kuukauden päästä voi alkaa käydä pentukoulussa, jota suosittelen erittäin lämpimästi 🙂 Pentukoulussa ei enää leikitä kavereiden kanssa. Toisia koiria opitaan jo ohittelemaan yms. eli totutellaan häiriöihin ja vahvistetaan kontaktia omistajaan. Lisäksi opit oman koirasi elekieltä ja hänen luonnettaan.

Muistutan, että staffin kohdalla saattaa käydä niin, ettei se tule vanhempana toimeen muiden koirien kanssa vaikka kuinka olisit sitä sosiaalistanut muihin koiriin pentuna. Kannattaa kuitenkin silti käydä sosiaalistaminen kunnolla läpi, sillä se voi kuitenkin saada vaikka yhden elinikäisen koirakaverin jonka kanssa tullaan toimeen 🙂 Ja itse tilanteet ovat kuitenkin opettavia ja voivat helpottaa elämää jatkossa.

 

Mitäs sitten seuraavaksi?

Tässä oli nyt 5 vinkkiä uudelle pennun omistajalle. Näistä olisi voinut kirjoittaa romaaneja, mutta nämä oli nyt tiivistettyjä.

Vinkkejä on tietenkin todella paljon enemmänkin ja yksi niistä on mm. ensimmäisten käskyjen opettaminen, joka kannattaa myös aloittaa ihan heti.

Lue lisää:

 

Pentu imee tietoa itseensä kuin sieni ja se kannattaa hyödyntää. Käyn seuraavassa artikkelissa läpi mitkä ovat ensimmäiset käskyt/asiat (tai jos ei aio opettaa kovin paljon käskyjä, niin edes ne ainoat jolla pärjää), jotka kannattaa opettaa aivan heti, jolloin elämästä koiran kanssa tulee mukavaa.

Pääset artikkeliin suoraan tästä. Aion myös palata tuohon järsimisaiheeseen vielä myöehmmin. Jää ihmeessä siis seuraamaan ja tilaa blogi sähköpostiisi, niin et jää paitsi näistä vinkeistä 🙂

Ja kommentoi ihmeessä alle omia pentujuttujasi, mitä pidit tässä artikkelissa hyödyllisenä tai omia vinkkejäsi.

1 Comments
Avainsanat:

1 Comments

  1. Hilda
    29.4.2022 at 11:50 pm

    Hyvä blogi jota on kiva seurata!

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading