sftaffi-harrastukset
Energisen koiran koulutus

Mitä staffin kanssa voi harrastaa?

 

Mitä staffin kanssa voi harrastaa?

 

Mietitkö, mitä staffin kanssa voi harrastaa ja mitä lähtisit kokeilemaan oman karvakamusi kanssa? Minä listasin sinulle hiukan tietoa hyvistä harrastuksista Staffille.

 

 

Useimmat staffit rakastavat vetoleikkejä ja muita sellaisia leikkejä, joissa tarvitaan voimaa.

Jo pentuna ne haluavat repiä ja vetää, jonka vuoksi on hyvä opettaa varhain ”irti”-käsky, jolloin niiden kanssa leikkiminen on hallittavampaa ja lelupalkkaus harrastuksissa toimii.

Staffin kanssa voi harrastaa monenmoista lajia. Voimaa vaativia, aivoja vaativia tai nopeutta vaativia lajeja.

Kuten jo aiemmin todettu, niin staffihan on erittäin vauhdikas luonne ja tarvitsee paljon liikuntaa, joten on ihan hyväkin olla jokin harrastus metsälenkkien lisäksi. Joka tapauksessa yhteinen harrastus myös lähentää koiraa ja omistajaa 🙂

 

Voimaa vaativat lajit

Staffi-rodulle on olemassa monenmoista harrastusta ja lajia, joissa he saavat käyttää heidän taistelukoirataustansa mukaisia ominaisuuksia. Lajit eivät ole välttämättä tehty juuri kyseiselle rodulle, mutta bullterriereille yleensä. Näissä lajeissa koirat saavat toteuttaa saalisviettiään, taistelutahtoaan ja voimiaan.

Lue lisää: Staffin historia

 

 

Olen kuullut, että löytyy lajeja joissa koirat kiskovat hampaillaan motivaatiopatukkaa tai ottavat kiinni viehesäkkiä, mutta eniten olen kuullut ja nähnyt staffiharrastajien piireissä puhuttavan taakan vedosta.

Taakanvedossa koira vetää taakkaa taakanvetovaljailla. Koiraa ei voi pakottaa vetämään yhtään enempää kuin se itse haluaa, joten se ei juodu siinä mitenkään kohtuuttomasti rasituksen alaiseksi.

Olen itsekkin miettinyt tätä harrastusta, se voisi laji, josta tämä rotu tykkää.

Lisätietoa taakanvedosta löytyy mm täältä: http://www.fwpa.info

 

Aivotyöskentelyä vaativat lajit

 

Muita kivoja harrastuksia Staffin kanssa on esimerkiksi toko ja agility.

Toko eli tottelevaisuuskokeessa tuomari arvioi koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa sekä koiran ja ihmisen välistä yhteistyötä. Se opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä sekä ihmiselle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Toko sopii kaikille roduille ja on samalla sekä hyödyllistä, että hauskaa.

Itse harrastamme Nitan kanssa agilitya. Agility on koirien esteratakilpailu, jossa ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi.

Staffeilla ei ole palvelukoiramaista luonnetta, joten siinä on omat haasteensa. Uusien asioiden opettelussa palkan täytyy olla mieleinen ja itse tekeminenkin on oltava sen mielestä kivaa. Eikä kannata tehdä liikaa toistoja.

 

 

Itse ajattelin joskus, etten taatusti alkaa mitään agilitya koiran kanssa harrastamaan, mutta jo pentukoulussa saimme testata vähän agilityn esteitä ja huomasin, että Nita rakasti niitä.

Kun toiset koirat kieltäytyivät menemästä putkeen tai pelkäsivät sitä, Nita juoksi niistä läpi nauttien täysin rinnoin 🙂 Silloin päätin, että lähden sittenkin kokeilemaan sen kanssa kyseistä harrastusta ja niin vaan on, että se on sen lempparipuuhaa!

Nita ottaa kontaktia todella hyvin minuun seuraten mitä on seuraavaksi tehtävä. Tämä kertoo siitä, kuinka monipuolinen kyseinen rotu on. Kömpelöstä ja tönköstä ruumiinrakenteesta huolimatta, löytyy aika paljon Staffeja, jotka harrastavat agilityä ja jopa pärjäävät lajissa hyvin.

Agilityssä myös ihmisen ja koiran välinen side ja kommunikaatio syventyy. 

 

Lue lisää: Agility harrastuksena ja kokemus Paws Berra Areenasta

 

Sitten on vielä Rally-Toko, joka on tavallaan yhdistelmä tokoa, agilitya ja koiratanssia. Siinä suoritetaan rataa, jossa on tehtäväkylttejä.

Radalla edetään siten, että koira seuraa ja kyltin kohdalla suoritetaan siinä määrätty tehtävä. Tehtäviä voi olla esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus.

Koiratanssia täytyy kyllä itse ehdottomasti joskus myös testata! 😀 Siinä ohjaaja ja koira esittävät ”tanssin” eli ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa, jonka tuomari arvostelee. Ohjelmassa huomioidaan koiran ertyisominaisuudet, esitellään koirankoulutustaitoja ja taiteellista ilmaisua 🙂 Tästä löytyy netistä paljon kivoja videoita.

 

Näyttelyt

Yksi harrastus on myös koiranäyttelyt. Koiranäyttelyiden tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä.

Koirat siis arvostellaan näissä tapahtumissa, joissa niitä ”esitellään” kehässä. Niissä katsotaan koiran liikehdintää, ruumiinrakennetta ja muita asioita, jonka mukaan ne laitetaan paremmuusjärjestykseen ja joku voittaa.

 

 

Staffeille ja amstaffeille järjestetään omia erikoisnäyttelyitä vuosittain, mutta staffit voivat toki osallistua myös kansainvälisiin ja kaikkien rotujen kansallisiin näyttelyihin. 

Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat. Ne ovat myös samalla tilaisuuksia, joissa samanhenkiset koiraharrastajat tapaavat toisiaan.

 

Muutama huomio staffin kanssa harrastamisesta

 

Harrastaminen on kivaa! Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kun lähtee staffin kanssa harrastamaan mitä tahansa lajia:

Toisia koiria kohtaan staffi ei ole yhtä kärsivällinen, kuin ihmisiä. Pitää siis muistaa, että aikuinen rotu ei välttämättä siedä muita koiria lähellään, varsinkaan uros toista urosta. Tätä kannattaa miettiä jos joutuu tilaan jossa monet koirat odottavat vuoroaan. Mieti etukäteen miten hoidat tilanteet ja harjoittele koiran kanssa ahkerasti odottamista myös kotona.

Staffit saattavat olla vähän.. hmm tai aika paljon kranttuja sään suhteen 😀 Eli mikäli harrastatte jotain pihalla, kannattaa varautua huonompaan työskentelymotivaatioon kylmällä tai sateisella säällä. Itse harrastamme agilitya sisähallissa, jolloin tätä ongelmaa ei tule. Mutta jos harrastus on koiralle kivaa, niin kyllä se huonommallakin säällä suorittaa 🙂

Staffi ei ole palveluskoiraluonteinen, eli koiran on tykättävä siitä mitä tekee ja palkan oltava mieleinen.

 

 

 

0 Comments
Avainsanat:

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading