viisi-vinkkia-energisen-koiran-arkeen-lue-taalta
Energisen koiran koulutus

Viisi vinkkiä energisen koiran arkeen – lue täältä

Kerron tässä artikkelissa viisi vinkkiä energisen koiran arkeen. Tiettyjen rutiinien luominen voi auttaa arjessa. Vähän samalla tavalla, kuin lapsen kanssa luodaan päivärutiini helpottaakseen arjen kulkua, voi saman tehdä koiran kanssa. Itse rutiinien luominen muutenkin tuo turvallisuuden tunnetta koiralle, joka edesauttaa rauhallista käytöstä.

 

Viis vinkkiä energisen koiran arkeen:

 

1. Rauhoita aamut ja jätä jopa aamulenkki väliin

Jos koirasi on heti aamusta aina virkeä, tulee herättämään sinut ja olisi heti valmiina kaikkeen, on ratkaisuna yleensä heti aamusta yrittää saada se energia purettua koiralta. Joko käydään mahdollisimman pitkä lenkki, mitä aamulla vain ehtii ja/tai tarjotaan aktivointileluja ja muuta siksi aikaa, kun valmistaudutaan töihin, jotta koira sitten jaksaisi olla rauhallinen työpäivän ajan.

Kaikkien koirien kanssa ei kuitenkaan kannata mennä aamulla lenkkiä, tai muutoin yrittää aktivoida. Monilla työssäkäyvillä aamulenkki jää usein aika lyhyeksi, joten se ei yleensä toimi energian kuluttajana vaan lähinnä herättäjänä ja energisöivänä eli energiaa lisäävänä toimintana, joka on yleensä ihmiselle hyväksi, kun hänen täytyisi energisenä lähteä töihin, mutta koiran taas tulisi olla rauhassa koko päivän.

Meille tilanteeseen on toiminut se, kun nimenomaan aamulla ei touhuta mitään. Kun koira herää, annan sille ruuan ja käymme sen verran ulkona, että se käy tarpeillaan, jonka jälkeen viikonloppuisin mennään ehkä takaisin sänkyyn vielä makoilemaan, tai aletaan rauhallisesti aamutoimille ja arkena aletaan valmistautumaan töihin, mutta mitään ylimääräistä ei riehuta, eikä mitään oikein lenkkiä suoriteta. Näin kun olemme toimineet, menee koira nykyään aina aamutoimien jälkeen takaisin nukkumaan ja jaksaa aivan hyvin odottaa iltapäivän pitkää kunnon lenkkiä.

 

viisi vinkkiä energisen koiran arkeen

 

Minäkin kävin ennen koiran kanssa aamulenkin ja sitten kun yritin meikata, se raahasi minulle lelujaan ja leikinkin välillä sen kanssa. Kuitenkin omatuntoa soimasi, kun ei ehtinyt sen kanssa kunnolla touhuamaan ja joskus se osoittikin turhautumisen, vaikka räjäyttämällä vanulappupussin. Lisäksi oli aina jokin sotku ja ylienerginen koira vastassa, kun tulin kotiin töistä. Tämä johtui ihan vain siitä, että jatkuva puuhaaminen ja leikittäminen vain nostaa koiran vireyden tasoa.

 

Kokeilemalla sen näet

Suosittelen ainakin kokeilemaan aamujen rauhoittamista ja mikäli mahdollista, jopa aamulenkistä luopumista. Toki olettaen, että sinulla on sitten aikaa töiden jälkeen kunnolla lenkittää koiraasi ja tietenkin aamulla täytyy koiran kuitenkin tarpeilleen päästä. Ainoa lelu, mikä meillä on esillä aamuisin, on Nylabone, jota se saattaa joskus itsekseen hiukan järsiä, ennen kuin menee takaisin unille.

Lue lisää Nylabone-lelusta täältä: Koiran tapa järsiä – mistä apua

Kaikilla ei toki ongelmaa ole, toisilla on jopa aamu-unisia koiria, joita täytyy herätellä 😀 Jos kuulut näihin, ole onnellinen tilanteestasi! Ja mikäli taas kuulut niihin, joilla on aamulla todella paljon aikaa, ei sinulla luultavasti ole ongelmaa käydä sellaista lenkkiä koiran kanssa, että se todella purkaisi sen energian, joka on siis aivan yhtä hyvä (ellei jopa parempi) vaihtoehto.

Pääasia on kuitenkin se, että ei kannata yrittää energistä koiraa aktivoida aamuisin liikaa, jolloin sen vireystila pysyy matalalla mahdollisimman pitkään, kunnes on aika mennä lenkille ja aktivoitua kunnolla.

2. Valmistaudu oikein erilaisiin tapahtumiin ja vieraisiin

Jos koirasi on energinen, innokas ja taipuvainen sähläämiseen, kannattaa erilaisiin tilanteisiin valmistautua ja se kannattaa tehdä oikein. Tässäkin koirat ovat erilaisia, joten kokeile, mikä omalle koirallesi toimii. Minun kokemukseni ja sitä mukaan suositukseni on, että mikäli esimerkiksi koirahieroja on tulossa ja koiran tulisi osata pysyä paikallaan rauhallisena käsittelyssä, ei kannata energisen koiran energian tasoa nostaa heittelemällä sille, vaikka lelua.

Muista, että kaikki rauhallinen toiminta rauhoittaa, aivotyöskentely purkaa energiaa ja kaikki nopeatempoiset toiminnat nostavat energiatasoa. Nopeatempoisista aktiviteeteistä kuitenkin metsässä vapaana juokseminen tai pitkään rauhallisesti ravaamalla juokseminen voivat purkaa hyvin energiaa ja myös rauhoittaa. Myös pitkät rauhalliset lenkit ja uintireissut usein rauhoittavat.

Koirahierojan tai vieraiden tuloa ennen kannattaa suorittaa energiaa purkavia aktiviteettejä sekä rauhoittavia toimintoja. Kannattaa ennen jonkun saapumista, tai johonkin vieraiden luokse lähtemistä ennen välttää riekkumisleikkejä ja sellaisia, joissa heitellään lelua. Lenkillä kannattaa käydä tällaisia tapahtumia ennen, mikäli sinulla on siihen kunnolla aikaa. Eli nopea juoksupyrähdys jossain saattaa taas vain nostaa energisyyttä, kun taas pitkään ravaaminen, metsässä vapaana juoksentelu tai oikein pitkä rauhallisesti suoritettu kävelylenkki voi saada koiran rauhoittumaan paremmin.

Pikaspurtti ei siis yleensä ole oikotie onneen. Mikäli aika ei ole, kannattaa keskittyä enemmän energian purkamiseen aivotyöskentelyllä, jotta koira ei tursuilisi sitä energiaa vieraan saapuessa tai teidän saapuessa vieraiden luokse. Tai ainakin se luultavasti rauhoittuu nopeammin tilanteessa, kun energiaa on jo purettu.

3. Koira ei saavuta mitään sähläämällä

Energiaa pursuava koira käyttäytyy usein myös rauhattomasti ja niin sanotusti sählää. Eli se ei oikein edes tiedä mitä se tekee, se vain on niin innoissaan, että se soheltaa. Energiselle koiralle kannattaa opettaa, että ihan tavallisessa arjessa pisimmälle pääsee rauhallisuudella. Jokaisessa tilanteessa, kannattaa pitää sääntöä, ettei koira saavuta mitään rauhattomalla käytöksellä. Ihan kaikki: lelut, ruoka, huomio, ulos pääsy, autoon meneminen/sieltä pois pääseminen, vieraiden tervehtiminen, ihan kaikki tapahtuu vain siten, että koira on rauhallinen. Näin toimimalla koira oppii laskemaan kierroksiaan näissä tilanteissa ja sen kanssa toimiminen arjessa on helpompaa.

 

vinkkejä energisen koiran arkeen

 

Pidä huoli kuitenkin siitä, että se pääsee myös luvan kanssa riehumaan. Eli älä vaadi energiseltä koiralta vain koko ajan rauhallista ja täydellistä käytöstä. Anna sen välillä repiä vanha pyörän rengas pihalla ja anna sen spurtata omiaan kieli pitkällä. Se on reilua, kun se tekee niin kuin sinä haluat 🙂 Haluathan sinäkin välillä tehdä juuri sitä mitä haluat, mitä et voi tehdä töissä tai vieraiden luona… olla täysin oma itsesi ja päästellä höyryjä. Onnellinen koira jaksaa käyttäytyä paremmin.

 

4. Opeta rauhallinen käytös tarvittaviin tilanteisiin

Joissakin tilanteissa on vaikeampi toteuttaa tätä edellistä vinkkiä. Esimerkiksi vieraiden saapuessa voi olla hankalaa vain odottaa koiran rauhoittumista ennen kuin se saa tavata vieraita, jos se siinä odotellessa vain hyppii vieraan päälle tai juoksentelee jaloissa niin, että polvilumpiot meinaavat murtua. Tällaisiin erityisiin tilanteisiin kannattaa opettaa jokin toiminta, joka saa aikanaan koiran rauhoittumaan. Kuten esimerkiksi, että aina vieraiden saapuessa koira menee omalle paikalleen odottelemaan, milloin vierasta voi mennä tervehtimään. Silloin pystyt paremmin toimimaan tilanteessa, kun vieras pääsee rauhassa sisään, hän pääsee asettumaan johonkin ja ehdit ohjeistaa myös vierasta, miten toimia koiran tullessa tervehtimään.

Lue lisää: Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

 

5. Iltarutiinit

Iltalenkki kannattaa pitää aina rauhallisena ja mahdollisuuksien mukaan suurin piirtein samaan aikaan. Lyhytkin lenkki voi kestää kauemmin, kun kuljetaan rauhallisesti ja annetaan koiran nuuskia. Voit luoda rutiinin, että lenkin jälkeen ei enää leikitä, jolloin koira alkaa tottua siihen rutiiniin, että iltalenkin jälkeen ollaan enää vain rauhallisesti ja mennään nukkumaan.

Pennulla on aina ne kuuluisat iltahepulit. Tähänkin voit valmistautua ja ”ajastaa” iltahepulin niin, että kun koira on vielä rauhallinen, innosta se leikkiin ja hepuliin, jolloin se jälleen oppii, että sinä kerrot, milloin saa vouhottaa ja milloin on oltava rauhallinen.

Mikäli teillä on sauna, niin suosittelen ehdottomasti ottamaan koiran mukaan iltasaunaan. Sen jälkeen se loikoilee rentoutuneena, kunnes nukahtaa yöunille. Sauna rentouttaa yhtä lailla koiraa, kuin ihmistäkin.

Nita rakastaa saunassa rentoutumista

Muutenkin kannattaa keskittyä siihen, että se ilta rauhoitetaan samalla tavalla kuin aamut. Nita yrittää joskus jatkaa riekkumista illalla, jolloin pyydän sitä luopumaan lelusta tai muusta ja rauhoittumaan. Kerron, rauhallisesti, että päivän leikit on nyt leikitty ja on aika rauhoittua iltaan.

Rutiinien luominen saattaa kuulostaa tylsältä elämältä, mutta se kyllä myös auttaa paljon, kun koirat tottuvat tiettyihin rutiineihin. Lisäksi rutiinit luovat turvallisuuden tunnetta, kun koira tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Sen on myös mahdollista olla rauhallinen, koska sen ei tarvitse olla valppaana koko ajan miettien mitähän seuraavaksi tapahtuu.

Mikäli koit nämä viisi vinkkiä energisen koiran arkeen hyödyllisinä, olisin kiitollinen, mikäli jakaisit tätä artikkelia eteenpäin.

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading