
Minun on pakko kirjoittaa vielä yksi artikkeli liittyen Staffien korkeaan kipukynnykseen. Sillä usko tai älä, juuri kun kirjoitin kaksi artikkelia tähän liittyen, niin jouduin jo kaksi kertaa tällä viikolla antamaan omalle koiralleni ensiapua kiputilaan! Kerron siis tässä artikkelissa miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun.
Artikkelista löytyy myös lista, mitä koirien lääkekaapissa kannattaa pitää. Siirry suoraan listaan tästä linkistä.
Lue myös: Staffin korkea kipukynnys – mistä tunnistat kivun
Tapaturma-altis koira
Elikkä jo kaksi kertaa meidän rämäpää on onnistunut satuttamaan itsensä samalla viikolla. (Eläinlääkärissä olemme jo vitsailleet että koska saamme jotakin kanta-asiakas alennusta… )
Nita oli viikonlopun hoidossa kun meillä oli juhlat. Sieltä kotiuduttuaan, se oli niiin jumissa metsässä juoksentelusta, että oireina sillä oli kutakuinkin kaikki, jotka on listattu koirahierontaa koskevassa artikkelissani. Hierontaa ei saanut siihen hätään, joten yritin itse lievittää koiran jumikipua.
Toinen tilanne sattui tänään. Olimme aamulla metsälenkillä ja Nita teki korkean hypyn ja laskeutui todella huonosti kaatuen, jonka jälkeen se käveli linkuttaen etutassuaan! Ja kuten artikkelistani koskien staffien kipukynnystä käy ilmi, mikäli Staffi näyttää kipuaan, se on jo todella kipeä! Se ei astunut enää jalalleen ja koska on sunnuntai, jouduin jälleen miettimään mikäs nyt ensiavuksi.
Nämä ovat aika tyypillisiä juttuja (ainakin meillä), kun on koira joka menee tuhatta ja sataa, niin jatkuvasti sattuu jotakin. Koiran kiputilat täytyy aina ottaa tosissaan, mutta kuitenkin rauhallisesti ja harkiten milloin on juostava lekurille ja milloin voi seurata kotona mihin suuntaan menee.

Koirien lääkekappi
Kannattaa pitää koirille samanlaista lääkevarastoa kuin ihmisillekkin. Tässä muutama tärkeä asia jota kannattaa hankkia koiran lääkekappiin:
- Tassuside-/haavatarvikkeet kuten haavateippiä, sideharsoa yms
- Kylmäpussi ja ”lämpöpussi” tai lämpöpeite
- Pinsetit
- Punkkipihdit
- Kuumemittari (ihan ihmisten käy, mutta kirjoita siihen että se on koiran, koska lämpö mitataan peräsuolesta, niin ei sekoitu perheen muiden mittareiden kanssa)
- Antiseptistä puhdistusainetta
- Koiran kipulääkettä
- Parafiiniöljyä (ummetukseen tai vierasesineen ulos saamiseen luonnollisesti)
- Lääkehiiltä (myrkytyksen varalle – esim. koira syö vahingossa rotanmyrkkyä)
Näiden lisäksi esimerkiksi meillä on vielä:
- lääkettä pahaan ripuliin tai oksentamiseen
- korvien putsausainetta
- loishäätövalmistetta
Miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun?
No millaista ensiapua koiralle kannattaa antaa kun kyse on kiputiloista? Kerron sinulle sen mitä minä tein kummassakin erilaisessa tilanteessa ja nämä todella toimivat.
Kun koiran lihakset ovat pahasti jumissa
Nita oli ollut viettämässä vauhdikasta mökkiviikonloppua hoidossa ja kotiin tultuaan käveli todella kankeasti, aristi selkää koskettaessa, oli vaisu, ei venytellyt takajalkojaan (tällä tarkoitan sitä hassua tapaa kun koira venyttää ensin eteenpäin takajalat ojennettuna ja lähtee sitten vielä kävelemään etutassuilla raahaten takajalkojaan, jotta ne oikein kunnolla venyy) ja köyristeli selkäänsä. Oli siis ihan vain juossut ja riehunut itsensä näin jumiin.
Ensiapuna pahaan jumiin tein seuraavaa: Annoin vähän kipulääkettä ja paljon vettä sekä laitoin lämpöpussin koiran lihaksien päälle. Näillä toimepiteillä yritin saada lihaksia rentoutumaan.
Viiteen päivään emme käyneet metsälenkeillä tai leikkineet rajusti, vaan lepuutin koiraa ja kävimme vain hihnalenkeillä,jonka jälkeen venyttelin koiraa kun lihakset olivat vetreät ja lämpöiset.
Lisäksi menimme sitten vielä saunaan. Viiden päivän päästä koiralla ei ollut enää mikään ja se venytteli taas jo takajalkojaan 🙂 Seuraavaksi vielä varaus koirahierontaan niin ei mene heti uudestaan jumiin.
Lue lisää: Koirahieronta – Tarvitseeko koiria hieroa?

Kun koira satuttaa itsensä tapaturmaisesti
Metsässä heitin Nitalle lelua ja se hyppäsi ilmaan napatakseen sen, mutta laskeutui todella huonosti kaatuen pensaisiin. Kun se nousi sieltä ylös nilkutti tassuaan, eikä varannut painoa sen päälle.Tämä tarkoittaa Staffin kohdalla, että nyt sattui ja pahasti!
Matka kotiin olisi ollut todella pitkä, joten kun katselin hetken koiran menoa linkuttaen, päätin kantaa koiran tielle, josta soitin kyydin meille kotiin. (On se melkoinen painava otus tuo pieni parinkytäkilon Staffikin kun se on tollanen kankea tykinkuula jota on vaikea kantaa varsinkin näin pienen ihmisen! )
Nita antoi minun kantaa sitä, eikä se siis rimpuillut, joten tiesin, että se oli kiitollinen siitä, ettei sen tarvinnut kävellä kipeällä tassullaan.
Kun päästiin kotiin tein seuraavat asiat ensiapuna: Pidin kipeää tassua koholla ja pidin siinä kylmäpussia.
Tunnustelin tassua ja liikuttelin sitä yrittääkseni selvittää onko tassu murtunut vai vaan venähtänyt. Staffimaiseen tapaan Nita ei näyttänyt minulle mitään vihiä mistä kohtaa sattuu, hän halusi vain omiin oloihinsa.
Soitin eläinlääkäripäivystykseen, jossa neuvottiin antamaan koiralle kipulääkettä, jota minulta löytyikin lääkekaapista. Päivystäjä kyseli tassusta ja kerroin mitä olin tunnustelemalla havainnut.
Kerroin lisäksi, että kyseessä on Staffi, jolloin lääkäri hiljeni, huokaisi ja totesi ”no sitten on kyllä vähän vaikeampi tapaus selvittää tilanteen vakavuutta”. Sain kuitenkin sieltä annostusohjeet kipulääkkeeseen ja katsotaan huomenna maanantaina sitten tarvitaanko vielä eläinlääkäriä.

Että tällainen viikko ja tällainen sunnuntai! 🙂 Tuossa se meidän potilas nyt makoilee..
Mitä mieltä olette, löytyykö koirien ensiavusta tarpeeksi tietoa? Ainakin koulutuksia aiheesta on melkoisen vähän..
Lue lisää aiheesta, sekä miten meidän kävi: 3+1 tapaa saada energia pois liikuntakiellossa olevalta koiralta