nain-saastat-koirasi-nivelia-3-tarkeinta-asiaa
Staffin korkea kipukynnys

Koiran nivelten hoito – 3 tärkeintä asiaa


Artikkeli päivitetty 1.4.2019 Alennuskampanja on päättynyt ja alennuskoodi poistettu.

 

Kuten mainitsin artikkelissani ”Staffilla on korkea kipukynnys”, Staffit ovat erittäin etupainotteinen rotu. Tuo etupainotteisuus vaikuttaa paljon kyynärpäiden niveliin. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten tämä kannattaa ottaa huomioon ihan arkisessa elämässä kaikkien tämän tyyppisten rotujen kohdalla.

Nivelrikko on yleinen, ikävä ja kipeä vaiva, jota ei voi parantaa, joten sen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa.

Staffit ovat tosiaan yksi näistä etupainotteisista roduista. Niillä on siis paljon enemmän painoa etupäässä kuin takapäässä. Tassut ovat melko pienet leveään rintakehään, massiiviseen päähän ja suuriin lihaksiin nähden. Tästä johtuen niiden etutassujen nivelet ovat aika kovilla jo ilman mitään ylimääräistä rasitusta.

 

Näin säästät koirasi niveliä

Nivelrikko

Nivelrikko tarkoittaa koiran jonkun nivelen rappeutumista ja kulumista.

Vanhemmiten melkein kaikille koirille kehittyy jonkin verran nivelrikkoa, joten ennalta ehkäisevät toimenpiteet kannattaa aloittaa jo nuorella koiralla. Nivelrikko ei kuitenkaan liity suoraan vanhuuteen, sitä voi tulla missä iässä tahansa. Nitalle sitä tuli murtuneen nivelen leikkauksen takia.

Näillä seuraavilla pienillä ja jopa itsestään selvillä asioilla pidät huolta koirasi nivelistä. Näitä asioita ei aina välttämättä tule miettineeksi nivelten kannalta, miten suuri niiden merkitys oikein onkaan.

 

Näin säästät koirasi niveliä – 3 tärkeintä asiaa

Painonhallinta

Ylipaino rasittaa niveliäjoten pidä koira hoikkana. Ylipaino vauhdittaa nivelrikkoa erityisesti vanhemmilla koirilla, joiden niveliin kehittyy lähes poikkeuksetta jonkinasteista nivelrikkoa. Joten vaikka täydellinen priimapaino ei tuntuisi niin tärkeältä kotikoiralle, joka ei käy näyttelyissä tms., mieti kuitenkin koiran niveliä ja pidä siis koira hoikkana.

Mikä on hoikka? Pääsääntö on ainakin nämä kaksi asiaa: kylkiluut tuntuvat, kun kosketat kevyesti kylkiä. Mikäli niitä täytyy etsiä tai niitä ei tunnu, on rasvakerrosta liikaa. Kun katsot koiraa ylhäältäpäin, on vyötärön erotuttava selkeästi ja oltava koiran kapein kohta. Tarkista myös hännän juuri, sinne kertyy myös usein ylimääräistä rasvaa.

Jos koirasi näyttää mielestäsi lihavalta tai et ole varma, käytä koira eläinlääkärissä puntarilla ja pyydä eläinlääkärin arvio.

Näin säästät koirasi niveliä

Oikeanlainen liikunta

Säännöllinen liikunta ylläpitää lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta. Oikeanlaisen ruokavalion kanssa se auttaa myös painonhallinnassa. Nivelten kannalta on kuitenkin myös merkitystä millaista liikunnan kannattaisi olla.

Erityisesti nivelille hyvää tekeviä liikuntamuotoja ovat: liikkuminen pehmeällä alustalla (kova asfaltti rasittaa eniten), liikkuminen vaihtelevassa maastossa (kuten metsässä) sekä uiminen ja vedessä kahlailu. Myös vatsaan ulottuvassa lumihangessa liikkuminen on hyväksi.

Olen puhunut paljon siitä, että koska staffit ovat niin energisiä, niitä kannattaa käyttää vapaana metsälenkeillä jne. Mutta vaikka oma koirasi ei niin energinen olisikaan ja normaalit asfalttilenkit tuntuvat riittävän, kannattaa niveliä miettien käydä myös metsässä ja pehmeällä alustalla lenkkeilemässä. Lisäksi voi viedä koiraa talvisin pehmeään lumihankeen kahlailemaan ja kesällä veteen uimaan.

Näin säästät koirasi niveliä

Ravintolisät

Staffeille ja muille tällaisille etupainotteisille koirille on hyvä lisätä ruokaan nivelravinnetta. Suosittelen siis ottamaan jonkun nivelravinteen käyttöön nivelvaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Paras on sellainen, joka sisältää glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Nivelterveyden kannalta tärkeitä ainesosia ovat myös MSM (orgaaninen rikki) ja hyaluronihappo. Näillä kaikilla neljällä ainesosalla on tärkeä tehtävänsä nivelnesteen tuotannossa ja ylläpidossa.

Tässä mm Tohtori Tolosen artikkeli glukosamiinista : http://www.tritolonen.fi/artikkelit

Ja tässä saman Tolosen artikkeli glukosamiinin ja kondroittiinisulfaatin yhteisvaikutuksesta: http://www.tritolonen.fi/uutiset

 

Lisäravinne Suppleaze Gold

Itse aloin syöttämään Nitalle nivelille tarkoitettua ravintolisää vasta kun tämä tapaturma sattui ja leikkauksesta huolimatta kyynärpäihin jää nivelrikkoa. Nyt fiksumpana suosittelen tosiaan syöttämään sitä jo ennaltaehkäisevästi.

Me käytämme nivelravinteena Aviformin Suppleaze Gold – nimistä tuotetta, joka on tarkoitettu hevosille, mutta sitä voidaan käyttää aivan hyvin myös koirille.

Tuote sopii varsinkin isokokoisille koirille. Pienemmille annostelu saattaa olla haastavaa (annostus alkaa pienistä 300kg poneista), mutta ei mahdotonta. Tuotteella ei ole sivuvaikutuksia eikä yliannostusvaaraa, joten liiallinen annostelu ei sinänsä ole mikään haitta. Valmistetta ei kuitenkaan kannata turhaan syöttää liian paljon. Itse annan Nitalle n. 1/5 mitallisen joka päivä. Suppleaze Gold tuotetta maahantuo ja myy 1hevosvoima.

Omega 3-rasvahapot

Myös omega 3- rasvahapot (kuten kalaöljy) ovat oikein hyviä nivelille. Suosittelen siis myös öljyn lisäämistä ruokavalioon nivelten turvaksi. Itse olemme käyttäneet joko jäädytettyä kylmäpuristettua lohiöljyä tai ihan pullosta annosteltavaa.

Glukosamiinin sekä omega-3-rasvahappojen vaikutuksia on tutkittu paljon ja niiden hyöty on ihan todellinen.

Lue Tohtori Tolosen artikkeli omega 3:sta: http://www.tritolonen.fi/uutiset/2290-polvivaivat-ja-kalaoljy

 

Näin säästät koirasi niveliä arjessa:

Miten leikitte

Heität koirallesi lelua. Tapahtuuko seuraavaa: Koira juoksee täydellä vauhdilla kohti lelua ja lyö sitten etutassut jarruksi maahan ja ehkä liukuu palan matkaa jopa eteenpäin tai takajalat nousevat ylös? Auts… mikä määrä painoa sieltä rynnii pienille kyynärpäille! Kuulostaako tämä tutulta? Se voi näyttää hauskalta, mutta nivelille aikamoinen rasite.

Voisiko lelua heittää suoraan koiralle napattavaksi (ns. kopitella), tai vaikka piilottaa lelua ennemmin, jotta koirasi voisi etsiä sitä? Tai heittää lelu veteen/lumihankeen, josta koira voi hakea sen niveliä rasittamatta.

Miten lenkkeilette

Käyttekö pitkillä asfalttilenkeillä?  Voisiko lenkkien pituutta lyhentää, mutta kertoja lisätä? Tai käydä säännöllisesti jossain metsässä lenkillä? Tai löytyisikö läheltä muita vaihtoehtoja kuten rannalla tai pururadalla lenkkeily.

Millainen lattia teillä on

Luisteleeko koirasi innoissaan pitkin laminaattia? Jälleen hauskan näköistä, mutta nivelparat ovat taas kovilla. Mikäli teillä on liukas lattia, kannattaa laittaa mattoja lattiaan ja mattojen alle kumiesteet, etteivät ne luista.

Mitä syötätte

Suosittelen huomioimaan ruokavaliossa rasvat ja lisäravinteet nivelille, varsinkin, jos nivelten kanssa on vähääkään mitään ongelmia, mutta myös ennaltaehkäisevästi.

Kuten huomaat, nämä asiat ovat melko itsestään selviä asioita, mutta ne on hyvä muistaa arjessa 🙂 Vaikka koirallasi ei olisi mitään niveloireita tällä hetkellä, kannattaa silti panostaa ennaltaehkäisyyn.

 

 

Mikä oli sinulle hyödyllisintä tässä postauksessa? Jos pidit artikkelista, olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin.

Tiesitkö, että nivelrikkoon voi auttaa myös laserhoito? Lue lisää: Koiran nivelrikko – Lue helposta hoitotavasta, jolla voit helpottaa koirasi kipua

Suosittelen vain niitä tuotteita ja palveluja joita olen itse käyttänyt ja/tai joita käytän parhaillaan. Kaikki mielipiteet ovat omiani.

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading