koiran-kyynarpaa-leikkaus-toipumisaika
Staffin korkea kipukynnys

Koiran kyynärpään leikkaus – toipumisaika ja apukeinoja paranemiseen

 

Onko koirasi ollut juuri kyynärpään tähystysleikkauksessa ja mietit, mitä toipumisessa ja sen edesauttamisessa kannattasi ottaa huomioon? Tai onko leikkaus kenties vasta tulossa ja haluaisit valmistautua siihen, mitä tuleman pitää. Vai onko toipuminen jo menossa, mutta kaipaat vertaistukea ja lisää apukeinoja, jos toipuminen on ottanut takapakkia tai kestää odotettua kauemmin? Tähän kaikkeen löytyy apu/vastaus tästä postauksesta.

Kerron sinulle millainen toipumisaika leikkauksesta meillä oli ja mitä asioita sinun kannattaa ottaa huomioon. Kerron myös ideoita ja apukeinoja, joita voit kokeilla edesauttaaksesi paranemista 🙂

Nitalle sattui tapaturma kesäkuussa 2018. Kyynärpään leikkaus oli 30.7.2018, josta alkoi meidän toipumisemme. Leikkaus suoritettiin tähystysleikkauksella, kyynärluun varislisäke oli murtunut ja irtonainen luunkappale poistettiin. Mikäli haluat lukea lisää tapaturman taustaa, lue tämä postaus: Staffilla on korkea kipukynnys

 

Koiran kyynärpään leikkauksen hinta

 

Joitain saattaa kiinnostaa, kuinka paljon tällainen kyynärpään tähystysleikkaus maksaa. Meidän leikkauksemme suoritettiin Seinäjoen Evidensiassa, koska se oli lähin eläinlääkäri, jossa tällaisia leikkauksia voidaan suorittaa. Siellä leikkaus maksoi 1256,25€, josta meidän vakuutuksemme korvasi 897,19€.

 

Koiran kyynärpään leikkaus – toipumisaika

Lääkäriltä tulleen hoito-ohjeen mukaan toipumisaika tällaisesta leikkauksesta on 10-12 viikkoa, eli noin 3kk. Lopullinen paraneminen vie 2-4kk nivelrikon asteesta riippuen. Meillä kuitenkin leikkauksesta täydelliseen paranemiseen meni melkein puoli vuotta. (huomaa se, että mainitsin kuitenkin täydellisen paranemisen! 🙂 Älä siis säikähdä sitä, että paraneminen saattaa viivästyä tai jopa tuplaantua) Tiedän. Tämä kuulostaa pitkältä ajalta ja sitä se myös on, mutta siitä selviää ja kerron sinulle, miten voit vauhdittaa toipumista.

 

Lenkkeily

2 ensimmäistä viikkoa koiraa saa lenkittää maksimissaan 15 minuuttia kerrallaan. Lenkillä käydään vain tarpeiden tekoa varten. Koira on pidettävä lyhyessä hihnassa, ettei se pääse riekkumaan, pomppimaan tai juoksemaan. 2 viikon jälkeen lenkin pituutta voi lisätä 5min per viikko, eli kolmannella viikolla 20min ja kuukauden päästä 30min.

Kuukauden päästä koiraa voi pitää jo vapaana, mutta edelleen kontrolloidusti. Toisten koirien kanssa ei vielä tässä vaiheessa voi leikkiä, eikä muutenkaan vielä harrastaa mitään rajua liikuntaa tai esimerkiksi pallojen tai keppien noutamista. Vasta, kun koiran ontuminen on kokonaan loppunut, voidaan alkaa palata takaisin normaaliin elämään.

Meillä Nita ei ollut valmis 5 viikon päästä leikkauksesta yli 30 minuutin lenkkeihin varsinkaan vapaana, ne aiheuttivat ontumisen pahenemisen uudelleen. Lisäksi 3 kuukauden päästä leikkauksesta mm. päivä mökillä vapaana aiheutti illalla taas kipuilua (ei astunut koko painolla jalalle), joten palasimme takaisin 20-30min lenkkeilyyn lyhyessä hihnassa. Syynä tähän takapakkiin oli luultavasti se, että Nita rasitti itseään liikaa jo ilman lenkkejä, sillä hän oli omasta mielestään jo viikon päästä terve ja täynnä energiaa!

 

Liikkumattomuus energisen koiran kanssa

Turha kai mainita, että tämä oli lievästi sanottuna raskasta aikaa, kun pitäisi niin monta viikkoa olla rauhassa ja tämä energiaa pursuava rotu ei olisi siihen millään suostunut. Se keksi omaa energian kulutusta jatkuvasti ja antoi meidän huomata, että nyt on liian vähän liikuntaa erilaisilla hepulikohtauksilla. Me pelasimme paljon aktivointipelejä ja tehtiin muuta aivotyöskentelyä, niin kyllä siitäkin vain selvisi.

Mutta tosiaan, rodun energisyyden takia paranemisprosessi luultavasti hieman piteni, tai siis meidän takiamme, koska emme saaneet sitä joka kerta pysymään aisoissa, kun se yhtäkkiä lähti odottamatta hepuloimaan.

Näistä postauksista löydät apuja tähän ongelmaan:

3+1 tapaa saada energia pois liikuntakiellossa olevalta koiralta

4 koiran aktivointipeliä vertailussa

Kun tikit on poistettu, on uiminen sallittua. Ja sehän on aivan loistavaa energiankulutusta! Uiminen on turvallista liikuntaa nivelille ja siksi mekin lähdimme sitten heti koirauimalaan, kun se oli luvallista.

 

Tikkien poisto

Meillä laitettiin poistettavat tikit, eikä itsesulavat (en tiedä miksi). Mikäli teille siis tulee myös normaalit ”vanhanaikaiset” tikit, ne poistetaan muutaman viikon kuluttua leikkauksesta.

Tikit voi poistaa myös itse. Näin minä tein. Eli eläinlääkärissä oli nyt rampattu ihan tarpeeksi, joten itse desinfioin kädet ja kynsisakset ja lähdin niitä poistamaan itse. Ei muuten ollut mikään helppo homma enkä saanut niitä ensi yrittämällä pois. Vasta kun toinen piti taskulamppua ja koira oli oikeassa asennossa ja olin hiukan harjoitellut ja pohtinut asiaa, sain vihdoin tikit itse pois eikä koira reagoinut siihen mitenkään 🙂

koiran kyynärpään leikkaus

Asioita, joihin saatat törmätä ja jotka kannattaa huomioida

Listasin tähän muutaman asian, jotka itse olisin halunnut tietää sekä muutaman asian, joita haluan painottaa.

Nukutus ja kipulääke saavat koiran tokkuraiseksi. Älä siis säikähdä, vaikka koira heräämisen jälkeen loppuillan tärisee tai ulvoo/uikuttaa, se kuuluu asiaan. Usein koiralle annetaan sellaista lääkettä, joka vaikuttaa ikään kuin se olisi huumattuna, joka aiheuttaa tätä ulvomista ja uikutusta.

Se kuulostaa kamalalta ja on sydäntä repivää, kun ei voi auttaa. Tuo vaihe menee kuitenkin ohi ihan vuorokauden sisällä. Mutta mikäli saat tätä samaa lääkettä kipulääkkeeksi annettavaksi, on tämä sama show luvassa joka kerta kun annat kipulääkkeen.

Muutaman päivän koira ei oikeasti juurikaan liiku, mutta aika nopeasti ne alkavat liikkua enemmän. Silloin täytyy yrittää vain tehdä parhaansa, ettei se pääse hyppimään sohville ja muutoin riehumaan. Itse kannoin Nitan aina yläkertaan ja ulos terassin rappuset jne. jotta jalkaa ei oikeasti tulisi rasitettua.

Liikkumattomuus saattaa alkaa aiheuttaa ylipainoa, jota tulisi nyt nimenomaan välttää nivelen turvaamiseksi, joten muista ottaa huomioon huima lasku liikunnassa myös ruoan määrässä/laadussa.

Toipuminen voi ”aiheuttaa” anaalirauhasten tukkeutumista. Syitä siihen, miksi joillakin tukkeutuvat anaalirauhaset, ei ole virallisesti todistettu, mutta syiksi on ainakin epäilty mm. sopimatonta ruokavaliota, liikunnan puutetta ja ylipainoa, sillä tällaisilla yksilöillä näitä ongelmia on eniten havaittu. Myös pienemmillä roduilla se on yleisempää, kuin isoilla.

Useimmiten anaalirauhasten tukkeutuminen johtuu liian löysästä ulosteesta, jota aiheuttaa sopimaton ruoka, liian vähäinen kuitujen määrä (kuitujen määrä on yksilöllistä mikä määrä kenellekin sopii) ja stressi. Eli leikkauksen jälkeinen stressi ja pitkä aikainen lääkkeiden popsiminen aiheuttaa usein juurikin näitä löysähköjä ulosteita, joka taas voi aiheuttaa rauhasten tukkeutumista.

En tietenkään voi 100% varmuudella sanoa, että meidän osalta ilman tätä operaatiota ja toipumisaikaa ongelmia ei olisi tullut. Mutta on kuitenkin mahdollista, että se johtui juurikin tästä liikkumattomuudesta, stressistä ja lääkkeistä, joten kannattaa ottaa tämäkin huomioon ruokavaliossa ja tarkkailla, että uloste pysyy kiinteänä, joka auttaa rauhasten tyhjenemisessä 🙂

Koira varoo kipeää tassuaan, joka on kipeä kauan. Se aiheuttaa usein sitä, että joku muukin paikka kipeytyy ja menee jumiin. Mieti itse, jos varot 3kk yhtä jalkaa, niin varmasti pitkän aikaa jatkuneen oudon askelluksen ansiosta menee selkä jumiin ja toinen jalkaa kipeytyy. Kannattaa siis toipumisaikana käyttää koiraa myös koirahierojalla.

Nita seisoi jo aivan oudosti tuon oudon askelluksen takia ja oli tosi jumissa. Yhdellä hierontakerralla huomasi jo eron siinä, miten seisonta-asento parantui.

 

Koiran kyynärpään leikkaus - lepo

Paranemista vauhdittavat tai/ ja edesauttavat asiat

Tässä vielä yhteenvetona tärkeimmät, paranemista vauhdittavat ja edesauttavat/tukevat asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Ruokavalio

Ruokavalio kannattaa vaihtaa kevyempään (jossa mahdollisesti enemmän kuituja, jotta anaalirauhaset eivät tukkeutuisi) lihomisen varalta ja lisäravinteet kuten nivelravinne ja Omega 3 (esim lohiöjy) kannattaa lisätä ruokavalioon edesauttamaan nivelten toipumista ja ylläpitoon jatkossa.

Lue lisää, miten nivelravineet auttavat: Näin säästät koirasi niveliä – 3 tärkeintä asiaa

 

Lepo

Oikeasti. Liikuntakieltoa kannattaa noudattaa ja lepuuttaa koiraa. Ja kuuntele omaa koiraasi, kuinka pitkään se tarvitsee lepoa. Tiedän, että tämä prosessi on raastavan pitkä ja siksi minäkin hätiköin. Koska halusin itse niin kovaa jo mennä pidempiä lenkkejä ja pitää koiraa vapaana, lisäsin lenkin kestoa ennen kuin koira oli valmis. Menin ohjekirjan mukaan, vaikka olisi pitänyt kuunnella koiran tarpeita paremmin. Yrittäkää keksiä enemmin niitä aivotyöskentelyä vaativia leikkejä, uimista ja vaikka tottelevaisuustreeniä energian kulutukseen.

 

Oikeanlainen liikunta

Lepo on tärkeää, mutta myös nivelen ja sen ympärillä olevien lihasten treenaaminen on osa paranemisprosessia. Ne 2 ensimmäistä viikkoa on tietenkin levättävä kokonaan, mutta paranemisen edetessä voidaan ottaa mukaan kuvioihin esimerkiksi se uiminen. Myös kesällä vatsaan ulottuvassa vedessä tai talvella pehmeässä lumessa kahlailu on hyvä liikuntamuoto. Pehmeällä alustalla kävely, kuten metsässä, on myös hyväksi. Koira joutuu pehmeällä alustalla taikka heinikossa nostelemaan jalkojaan ja samalla voimistelemaan niveliään. Tuossa edellä mainitsemassani artikkelissa koirien nivelien säästämisestä, on myös tästä aiheesta kerrottu enemmän.

 

Koirahieronta ja laserhoito

Hieronnalla hoidetaan muita lihaksia, jottei huonosti askeltaminen aiheuttaisi muita kiputiloja ja jumeja. Laserhoito taas on helppo ja lääkkeetön tapa helpottaa koiran kipua. Lisäksi se todella edesauttaa ja vauhdittaa paranemista muunmuassa juurikin tällaisissa tapauksissa.

Lue lisää laserhoidosta ja miten siitä oli meille apua paranemisprosesissa: Lue helposta hoitotavasta, jolla helpottaa koirasi kipua

Koiran kyynärpään leikkaus - ravinto

Toipumisen jälkeen

Kyynärniveleen jää hyvästä hoidosta huolimatta nivelrikkoa, jonka seurauksena nivelet saattavat olla jäykemmät ja kipeytyä helposti. Jos et vielä lukenut mainitsemaani artikkelia 3:sta tärkeimmästä asiasta, miten säästää koiran niveliä, niin tässä alla vielä kertaalleen linkki siihen, sieltä nimittäin löytyy hyvä paketti siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon.

Näin säästät koirasi niveliä – 3 tärkeintä asiaa

Kun koira on pitkään käyttänyt vähemmän yhtä tassuaan, käy helposti siten, että tästä tassusta lihasvoima hiukan katoaa ja koko lihas hieman pienenee. Meillä voi tuntea selvästi, kuinka toisessa etutassussa on lihas ja toisessa lihaksen kohdalla on melkeinpä kuoppa.

Toipumisen jälkeen kannattaa siis alkaa harjoittaa lihaskuntoa. Erilaiset tasapainoharjoitukset ovat tähän hyviä. Voit esimerkiksi laittaa tyynyn lattialle ja yritä saada koira laittamaan etutassut (meillä leikkaus oli etutassussa) tyynyn päälle ja anna sen tasapainotella siinä.

Koirahieroja suositteli meille Doboa lihaskunnon parantamiseen 🙂 Me aloitimme Nitan kanssa EILEN hyppytekniikka ja fyssarikurssin, jossa opettelemme uudelleen agilityyn liittyvää hyppytekniikkaa ja pääsimme myös Doboilemaan. Me otimme siis ensi askeleen nyt taas kohti harrastamista! Kerron myöhemmin oliko tästä Doboilusta vielä lisäapua tähän lihasten uudelleen vahvistamiseen. Ainakin todella hauskaa meillä oli!

Lopuksi

Toipumisaika on pitkä, varsinkin tällaisen energisen rodun kohdalla, mutta lupaan sinulle, että siitä selviää ja normaaliin elämään päästään taas (tai ainakin hyvin lähelle normaalia)! 🙂

Jos koit tämän postauksen hyödylliseksi, olisin kiitollinen, jos jakaisit sen. Kerro myös ihmeessä alle oma tarinasi tai missä vaiheessa itse olet oman koiras kanssa, niin tsempataan toinen toisiamme <3

0 Comments
Avainsanat: ,

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading