laserhoito-koiralle
Staffin korkea kipukynnys

Koiran nivelrikko – Lue helposta hoitotavasta, jolla voit helpottaa koirasi kipua

 

Tiedätkö mitä on laserhoito koiralle? Tai miten siitä voisi olla apua omalle koirallesi?

Itse en tiennyt vielä vuosi sitten tällaisesta hoidosta mitään. Nitan loukkaantumisen jälkeen meidän hieroja Vaasan Koirahieronnasta suositteli tätä hoitomuotoa ja toi hierontaan mukanaan laserlaitteen. Ajattelin, että no kokeillaan nyt ainakin 🙂

Hoitojen jälkeen voin todeta, että en voisi olla tyytyväisempi. Saimme siitä suuren avun ja siksi haluan kertoa myös sinulle tästä 🙂

Haastattelin Nitan hierojaa Vaasan Koirahieronnasta, Heidi Hannusta, jotta saisin sinulle kaiken faktan oikein. Luettuasi tämän artikkelin tiedät, mitä on laserhoito koiralle, miten se toimii ja kenelle se sopii.

 

Mikä on laserhoito ja miten se toimii

Laserhoitoa annetaan lääketieteellisellä laserlaitteella. Se on yksinkertaisesti selitettynä eräänlainen lamppu, joka tuottaa näkyvää tai näkymätöntä puhdasta valoa eri aallonpituuksilla.

Laservalon teho yltää soluihin ja kudoksiin kiihdyttäen aineenvaihduntaa sekä vähentäen tulehdusta ja turvotusta. Alaan kouluttautunut henkilö voi hankkia laserlaitteen ja käydä erillisen koulutuksen sen käyttöön, jonka jälkeen hän voi antaa laserhoitoa.

 

Laserhoito koiralle
Laserlaite (kuva Heidi Hannus)

 

Kenelle ja millaisiin tilanteisiin laserhoidosta on apua

Laserhoito sopii kaikille koirille, iästä tai rodusta riippumatta.

Laserhoitoa voidaan käyttää mm:

  • nivelrikkoon
  • rasitusvammoihin
  • tulehduksiin
  • lihasongelmiin
  • jänneongelmiin
  • selkäongelmiin
  • leikkauksien jälkihoitoon
  • hermoston stimulointiin
  • reumaattiseen särkyyn

Laserhoidon teho on huomattava myös ihottumiin, akuutteihin haavoihin sekä arpien hoitoon.

 

Nita sai apua laserhoidosta leikkauksen jälkeiseen paranemiseen ja nivelrikkoon

 

Vaasan Koirahieronta on käynyt antamassa Nitalle laserhoitoa kyynärpään leikkauksen jälkeisen paranemisen vauhdittamiseen sekä leikkauksesta aiheutuneen nivelrikon hoitamiseen ja tulokset ovat olleet todella hyvät.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen Nita seisoi jo ihan eri tavalla jalallaan. Toisen hoitokerran jälkeen oli nilkuttaminen jo jäänyt unholaan ja päästiin jo pidemmille lenkeille.

Tietenkin hoidimme nivelrikkoa myös muilla tavoin, eli paranemiseen vaikutti myös lepo, ruokavalio ja treenaaminen, mutta laserhoidon jälkeen paraneminen otti selkeästi ison harppauksen eteenpäin.

 

Mitä laserhoidossa konkreettisesti tapahtuu

Laserhoitoa annetaan koiralle joko sen seisoessa, istuessa tai maatessa. Asennolla ei niinkään ole väliä, tärkeintä on, että laserpää saadaan juuri hoidettavaan kohtaan. Laservaloa kohdistetaan hoidettavaan (ongelma-alue) alueeseen. Laserlaitteen käsikappale asetetaan ihoa vasten.

Nita laserhoidossa (kuva Heidi Hannus)

 

Näkyvää punaista laservaloa käytetään tavallisesti hoitamaan pinnallisia ongelmia, kuten haavoja ja arpia. Näkymätöntä valoa taas käytetään syvemmällä kehossa olevien vammojen hoitoon, esim. nivelongelmiin ja lihaksiston hoitoon.

Laserilla voidaan antaa lääkkeetöntä kivunlievitystä, joka on erittäin hienoa, koska lääkkeillä on niin paljon haittavaikutuksia ja sivuvaikutuksia.

Hoito kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin.

 

Voiko laserhoidolla olla jotain haittavaikutuksia

Matalatehoisia lasereita kutsutaan lääketieteellisiksi lasereiksi. Lääketiteellinen laser ei polta ja valo on täysin vaaraton. Eli haittavaikutuksia ei siis ole. Koskaan ei kuitenkaan kirkasta laservaloa tule katsoa suoraan.

Niin sanottuja sivuvaikutuksia voi hoidon jälkeen ilmetä. Tällaisia ovat esimerkiksi: tilapäisesti lisääntynyt väsymys, uni syvenee ja ohimenevää kipua paranemisprosessin aktivoituessa.

Näiden lisäksi se voi aiheuttaa erittäin toivottua vaikutusta, eli tilapäistä tai pysyvää kivunlievitystä. Jos kudos on täysin terve, hoidosta ei synny minkäänlaisia reaktioita.

 

Miltä hoito tuntuu koiralle

Laserhoito on täysin kivutonta eikä juurikaan tunnu miltään muulta, kuin lämpimältä. Joskus hoito voi tuntua hieman kipristävältä, mutta ei kivuliaalta.

Nita tuntui ainakin myös enemmän ihmettelevän vain itse laitetta ja reagoivan sen ääniin. (Laite ei kyllä pidä oikeastaan mitään ääntä, mutta piippaa välillä)

Laserhoito koiralle Vaasan Koirahieronta
Vaasan Koirahieronnan Saulia ainakin laserhoito naurattaa (haukotuttaa) 😀 Eli ei voi kovin pahalta tuntua. (kuva Heidi Hannus)

Mitä täytyy ottaa huomioon laserhoidossa

Laserhoito on nopea ja yksinkertainen toimenpide. Kestoltaan muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Erityisiä huomioita ei tarvitse miettiä. Hoito vaikuttaa 24 tunnin kuluessa.

Oma kokemus ja mielipide

Me saimme laserhoidosta suuren avun Nitan paranemisprosessiin. Hoito oli helppo, varsinkin jo toisella kerralla, kun laite oli Nitalle jo tuttu. Se ei kestänyt kauaa eikä vaatinut mitään ihmeellistä (kuten asentoa, jossa koiran olisi pakko olla tai erityistä alustaa tms..). Laserhoito on meillä auttanut sekä nivelten hoitoon että lihasjumiin, joten voin kyllä näiden kokemusten perusteella suositella sitä 🙂

Lue myös aiheeseen liittyen: Koirahieronta – Tarvitseeko koiria hieroa?

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Vaasan Koirahieronnan kanssa. Vaasan Koirahieronnan yhteystiedot löydät täältä: facebook/vaasankoirahieronta
0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading