Tarvitseeko koiria hieroa? Mistä tietää tarvitseeko oma koira hierontaa?
Kerron sinulle vastauksia näihin kysymyksiin tässä artikkelissa sekä oman kokemukseni koirahieronnasta ja miten se vaikutti koiraani 🙂
Lisäksi artikkelin lopussa on hyvä lista, mistä tunnistaa oireita ja tarpeita hieronnalle. Siirry suoraan listaan tästä.
Tarvitseeko koirasi hierontaa?
Koirilla lihakset jumiutuvat aivan kuten ihmisilläkin. Varsinkin aktiivisesti jotain fyysistä lajia, kuten agilitya harrastavalla koiralla lihakset voivat jumiutua tai kireytyä.
Lue myös: Agility harrastuksena ja kokemus Paws Berra Arenasta
Ihmisilläkin käy välillä niin, että vaikka kuinka lämmittelet ja venyyttelet treenien yhteydessä, lihakset saattavat jumiutua. Toiset kovaa treenavat käyvätkin säännöllisesti urheiluhierojalla. Tilanne on suoraan verrattavissa koiraan.
Harrastuskoiran hierottaminen on järkevää tietenkin jo ENNEN tulleita lihasjumeja sekä ennaltaehkäisemään rasitusvammoja. Kun koiran lihaksia huolletaan säännöllisesti, ne eivät kipeydy ja koira pystyy suoriutumaan paremmin.
Entä jos koira ei harrasta mitään, tarvisteeko sellainen koira hierontaa?
Kysyin tätä hieronnan yhteydessä koirahieroja Heidiltä. Hän kertoi, että on olemassa se toinenkin ääripää. Kotikoirat ja vähemmän liikuntaa saavat koirat ovat usein yllättävän jumissa. Hieronta auttaa myös vanhenevaa koiraa pysymään vetreänä ja virkeänä. Se tuo helpotusta rasittuneille lihaksille ja jänteille sekä samalla myös nivelille.
Miten oma koirani oireili ja miten päädyin kokeilemaan koirahierontaa
Olin miettinyt koirahierontaa jonkin aikaa, sillä agilityssa olin kuullut, että olisi suositeltavaa säännöllisesti hierotuttaa koiraansa.
Otin yhteyttä hierojaan koska Nita muutti käytöstään, jonka epäilin johtuvan kivusta. Nita kieltäytyi agilityssa A-esteeltä. A-este on haastava ja raskas este, aiemmin ei kuitenkaan ongelmia esteen suorituksessa ole ollut. Agilityohjaaja epäili syyksi lihasjumia ja katsoin itse vielä seuraavalla kerralla, kuinka käy ja kieltäytyminen tapahtui taas. Tämän jälkeen päätin ottaa yhteyttä hierojaan.
Itse en tosiaan tiennyt, kuinka koiria hierotaan, joten otin yhteyttä paikalliseen koirahierojaan. Laitoin facebookin kautta viestiä Vaasan Koirahieronnalle ja sovin Heidin kanssa hieronta-ajan. Vaasan koirahieronta toimii Vaasassa ja sen lähialueilla. Heidi tulee asiakkaan kotiin hieromaan.
Kokemukseni Vaasan Koirahieronnasta
Kerroin aikaa varatessani, että kyseessä on vilkas staffi, ja Heidi ohjeisti käymään pitkällä lenkillä ennen hierontaa ja leikittämään koirasta energiapiikin pois.
Vaasan Koirahieronnan Facebook-sivuilla on myös ohje, kuinka toimia ennen ja jälkeen hieronnan ja mitä ottaa huomioon hieronnasta yleisesti.
Pääset Vaasan Koirahieronnan FB-sivuille tästä: facebook.com/vaasankoirahieronta
Tapasimme aluksi ulkona, jossa Heidi katseli koiran liikettä ja annettiin Nitan hiukan rauhoittua.. Tiedätte varmasti ihmisrakkaan Staffin… kuinka ihanaa on, kun paikalle ilmaantuu uusi tuntematon ihminen 😀 hetken mielessäni kävi, ettei tästä varmasti tule yhtään mitään. Hieroja kiinnitti huomioita Nitan outoon askellukseen ja osoitti sen minulle, jolloin huomasin sen itsekkin.
Hieronnan alkaessa sisätiloissa Nita alkoi rauhoittumaan. Toki ensin piti haistella uuden ihmisen vaatteet, laukku ja suudelmia olisi pitänyt saada koko ajan antaa. Pikkuhiljaa pääsimme kuitenkin asiaan, kun Heidi meni tilanteessa täysin koiran ehdoilla, eikä pakottanut sitä mihinkään. Hän ohjeisti myös minua rentoutumaan, sillä koirat aistivat herkästi, jos omistaja jännittää tilannetta.
Nitan takaosa oli todella kovaa jumissa ja hieroja antoi minun myös itse kokeilla ja katsoa. Kireät lihassäikeet erottuivat hyvin lihaksista ja rentoutumisen pystyi silmin havaitsemaan hieronnan aikana, sekä kädellä tunnustelemalla. Lihas alkoi tuntumaan pehmeältä ja elastiselta.
Hieroja näytti, miten itse voi hieroa koiraa sekä millaisia venytyksiä kannattaa tehdä ja miten. Lisäksi hän kertoi miten koiraa saisi rauhoittumaan ja näytti miten opetetaan kylkiasentoa leikin varjolla. Venytysliikkeet tehdään nyt treeneissä lämmittelyn yhteydessä sekä rauhoittumista ja kylkiasentoakin on treenattu.
Kokemus oli todella miellyttävä ja päätimme varata vielä uuden ajan muutamien viikkojen päähän. Silloin pääsemme varmasti nopeammin ja paremmin itse asiaan, kun hieroja ei olisi enää Nitalle aivan uusi tuttavuus.
Miten hieronta vaikutti koiraan, oliko hieronnasta apua?
Sinua varmasti kiinnostaa nyt kuulla oliko hieronnasta mitään hyötyä 🙂 Vastaus on kyllä.
Seuraavan kerran kun menimme agilityyn, niin kappas vain kun meni Nitalta jälleen A-este ilman minkäänlaisia ongelmia! 🙂 Mahtavaa!
Hieronta siis todella auttoi! Lisäksi nitan käytös muita koiria kohtaan muuttui. Se ei enää ärissyt yhtä helposti muille lähestyville koirille. Olisiko siis myös ärsyyntymisen syy ollut kipeät ja kireät lihakset? Onhan se täysin mahdollista.. Yritin seurata myös Nitan askellusta, enkä huomannut siinäkään enää sitä samaa pompottelua jota silloin meidän pihassa hierojan kanssa.
Toisella hierontakerralla Nita rauhoittui puolet nopeammin hierottavaksi. Meidän tapaus on toki hiukan hulivili, että välillä oli huomattavissa kuinka kovasti hakeutui hierottavaksi, mutta ei sitten jaksanutkaan ihan kokoajan rennosti loikoilla.
Mistä tunnistat koiran kivun/hierontatarpeen?
- Mikä tahansa muutos koiran olemuksessa
- Venyttelyn väheneminen/ lisääntyminen/ poisjäänti
- Koira on haluton liikkumaan tai väsyy helposti lenkillä tai kilpailutilanteessa
- Liikkeelle lähtö kankeaa, koira on jäykkä rasituksen tai levon jälkeen
- Koiran liike muuttuu lyhyemmäksi
- Koira peitsaa herkästi tai ei ravaa
- Koira välttelee hyppäämistä, hakee ponnistuspaikkaa
- Koira vaihtaa jatkuvasti makuuasentoa tai paikkaa
- Käytös muuttuu agressiiviseksi (ihmisille tai muille koirille)
- Ruokahaluttomuus, apaattisuus, yleiskunnon heikkentyminen
- Koira seisoo takajalat allaan
- Heiluttaa häntää toispuoleisesti tai ei ollenkaan
- Selkä värähtää kosketuksesta
Kun ylläolevaa listaa nyt katselee (lähde Vaasan Koirahieronta), huomaan, että oireita oli kyllä lihaskivusta enemmänkin kuin vain esteeltä kieltäytyminen.
Voin kyllä lämpimästi suositella Vaasan Koirahierontaa, sillä Heidi ottaa todella hyvin asiakkaan huomioon, hieroo täysin koiran ehdoilla, antaa vinkkejä tulevaisuuteen ja näyttää konkreettisesti omistajalle mistä tunnistaa lihasjumit ja miten venytellä. Kokonaisuudessan hyvä kokemus ja todella hyvä että se auttoi Nitaa! 🙂 Vaasan Koirahieronnan sivuille pääset tästä: facebook/vaasankoirahieronta
Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Vaasan Koirahieronnan kanssa. Minä suosittelen vain niitä yrityksiä ja tuotteita joita olen itse käyttänyt ja/tai käytän parhaillaan.