staffilla-on-korkea-kipukynnys
Energisen koiran koulutus, Staffin korkea kipukynnys

Staffilla on korkea kipukynnys

Olen tuonut muutaman kerran jo esille artikkeleissani, että Staffilla on korkea kipukynnys.

Lue lisää: Staffin korkea kipukynnys – mistä tunnistat kivun?

Kerron tässä artikkelissa enemmän meidän omasta tapauksesta. Mitä sattui, millaiset oireet olivat, miten toimittiin ja millainen tilanne on nyt.

Lisäksi kerron muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida staffin kohdalla taikka muun sellaisen rodun, jolla on korkea kipukynnys/ei näytä kipua. Kerron myös millainen paranemisprosessi on kyynärpään tähystysleikkauksesta.

 

Staffilla on korkea kipukynnys

Kirjoitin artikkelissani ”Staffin korkea kipukynnys – mistä tunnistat kivun” seuraavaa:

Olen kuullut, että staffi antaa murtunuttakin koipea käännellä ja väännellä ilman mitään kivun merkkejä, joten mikäli näet staffin satuttavan vaikka tassunsa ja se vinkaisee, niin vaikka se hetken ontumisen jälkeen jatkaa menoa, kannattaa ehkä kuitenkin käydä tarkistuttamassa.

Nyt omalla kohdallani tämä ”olen kuullut” muuttui ihan omakohtaiseksi kokemukseksi.

Kertaus tapaturmasta

Kertauksena vielä: Nita hyppäsi ja laskeutui huonosti alas tassulle. Se nilkutti, joten tiesin, että nyt sattui ja kovasti.

Lääkäri huomasi Nitan aristavan hiukan vasenta tassua, mutta aristus oli niin vähäistä, että katsottiin kotona paraneeko ihan vaan levolla.

Nita nilkutti tassua edelleen, joten kävimme röntkenissä. Kuvissa ei näkynyt mitään suurta, kuvat lähetettiin ortopedille, joka ehkä saattoi nähdä jotakin, mutta ei mitään selkeää.

Nitan nilkuttaminen oli jo aivan huomaamaatonta ja se nilkutti lähinnä rasituksen jälkeen vähäisesti. Lähdimme kuitenkin vielä Seinäjoelle leikkaukseen, jotta asiaan saataisiin selvyys ja varmuus. Leikkauksessa selvisi kuitenkin murtuma ja irronut luukappale, joka poistettiin.

Jos haluat lukea taustasta tarkemmin, lue myös tämä artikkeli, joissa kerron yksityiskohtaisemmin tapahtumat:

Miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun?

 

 

Pieni oire – suuri merkitys

Kuten viimeisimmässä artikkelissani mainitsin, lähdimme siis Nitan kanssa Seinäjoelle Evidensiaan lääkärille kyynärpään tähystysleikkaukseen.

Lähdimme, sillä vaikka Nita oli aivan oma energinen itsensä, sen kävelyssä oli kuitenkin varsinkin rasituksen jälkeen huomattavissa, että se laittoi painoa enemmän toiselle tassulle kuin toiselle.

Tähystysleikkauksessa löytyi murtuma kyynärluun varislisäkkeen kärkiosassa ja irtonainen luukappale poistettiin! 

 

Toipumisaika 10-12 viikkoa.. (ääk) Koko tämän 6 viikkoa Nita on siis riehunut iloisesti murtuneella tassulla! Tämä vahvistaa sen, että  Staffilla todellakin on korkea kipukynnys. Onneksi menimme kuitenkin operaatioon, vaikka röntkenissä murtumaa ei näkynyt ja oireet olivat enää melko huomaamattomat.

Tottakai harmittaa, ettemme menneet heti operaatioon, mutta kun nämä jästipäät piilottaa sen kipunsa niin hyvin, että on vain tehtävä parhaansa ja toimittava kuten parhaaksi näkee. Kuitenkin kokemukseni kohtutulehduksesta, on saanut minut olemaan tarkkaavaisempi näiden kanssa. On tätä rotua vaan vaikea pitää hengissä 😀

 

Huomioi Staffin kanssa nämä asiat:

Jos Staffi näyttää kipua selvästi (klenkkaa tassua, vinkuu, ei syö yms.). Silloin on todellakin tosi kyseessä, eli on jo kiire. Älä silloin enää mieti, tarkkailetko tilannetta kotona. (Tietenkin saattaa löytyä niitä draamakuningattaria ja -kuninkaita, jotka ovat poikkeus tähän. Eli omille omistajilleen esittää vielä kipeämpää kuin on, saadakseen huomiota 🙂 ensimmäisellä kerralla ei kannata riskeerata kummasta kyse, jatkossa toki tällaisen käytöksen oppii tunnistamaan omasta koirastaan.)

 

Katso vielä kivun merkit artikkelista: Staffin korkea kipukynnys – mistä tunnistat kivun?

 

Jos näet Staffille sattuvan jotakin (kuten kaatuu, satuttaa jonkun raajansa), kannattaa ottaa se vakavasti, vaikka se ei näyttäisi minkäänlaista kivun merkkiä tai näyttää vain hetken aikaa. Suosittelen siis edelleen käymään tarkistuttamassa, vaikka akuutit oireet häviäisivät melko pian tapaturman jälkeen.

 

Kurkkaa vielä tästä artikkelista mitä koirien lääkekaapissa kannattaa pitää: Miten annan koiralle ensiapua akuuttiin kipuun?

 

Staffit ovat aika pieniä, mutta niiden kroppa on sen mallinen, että ne ovat todella etupainotteisia. Eli niiden etutassuilla on suuri paino, kun yläkroppa on niin paljon massiiviisempi kuin alakroppa. Niiden kyynerpäät ovat siis jo muutenkin kovilla. Mieti miten voit itse auttaa koiraa niitä ”säästämään”.

 

Lue lisää aiheesta: Näin säästät koirasi niveliä – 3 tärkeintä asiaa

 

 

Toipuminen ja paranemisaika

Leikkaus oli maanantaina ja nyt on sunnuntai… Nita on taas jo omasta mielestään täysin terve/ se ei piittaa siitä, että tassu on juuri leikattu! Ei millään ehdi mukaan kun se jo hyppelee sohville ja riehuu..  vaikka kaikki hyppiminen yms olisi nyt kielletty! Apua millaiset 10-12 viikkoa tästä vielä tulee. Nyt niitä aivojumppia kehiin energiaa kuluttamaan 🙂

Ensimmäiset 2viikkoa saa käydä vain maksimissaan 15min lenkkejä tarpeiden tekoa varten tosi lyhyessä hihnassa (ettei pääse riehumaan). Emme käy edes sitä, koska se liikkuu niin kovin kotona jo ja rasittaa tassua!

Kolme ensimmäistä päivää se oli sen verran hidas, että sain kannettua sen rappusia jne, mutta nyt se on taas oma liukas itsensä, joka livahtaa jatkuvasti johonkin. Vien sitä vain omaan pihaan tarpeilleen ja jonkun 5min lenkin pihapiirin ympäri on tehty.

Ensi viikon jälkeen poistamme tikit, jonka jälkeen se saa sentään jo mennä uimaan ja lenkittää saa sitten seuraavalla viikolla jo 20minuuttia.

Kuukauden päästä sitä saa jo pitää vapaana, lenkki saa olla jo 30min ja sen pitäisi jo linkuttaa vähemmän. Kuitenkaan ei saa vielä toisten koirien kanssa leikkiä, noutaa keppejä/palloja tai muuta rajua liikuntaa.

Kyynärniveleen jää kuulemma hoidosta huolimatta nivelrikkoa, jonka seurauksena nivelet ovat jäykemmät ja kipeytyvät helposti. Ylipainon välttäminen on todella tärkeää jatkossa nivelten rasituksen välttämiseksi ja ulkoillessa olisi järkevämpää tehdä useampi pieni lenkki kuin harvemmin pitkiä rasittavia lenkkejä (tämä on aika kurjaa, kun päivärytmi on sellainen, että juuri se muutama pitkä lenkki päivässä on ollut helpointa toteuttaa kuin monta pientä)

Onko sinulla omaa kokemusta samanlaisesta tilanteesta? Tai oletko parhaillaan samassa tilanteessa? Kerro omasta tilanteestasi ja mitä apua sait tästä artikkelista.

2 Comments
Avainsanat:

2 Comments

  1. Cati
    5.8.2018 at 8:17 am

    Meillä on sama toipuminen meneillään, nyt 4 viikkoa leikkauksesta. Veimme pojan heti lääkärille kun huomasimme ontumisen, otettiin röntgenit lähes koko koirasta eikä röntgenissä näkynyt juuri mitään. Tämän jälkeen käytiin monen suosittelemalla ortopedilla, jossa saimme väärän diagnoosin ontumiseen. Ontumista kesti yli 2kk välillä vähemmän välillä enemmän. Kun ontuminen muuttui pahemmaksi veimme toiselle ortopedille, jossa saimme aivan toisen diagnoosin. Tämän jälkeen otin enemmän selvää ortopedeistä ja päädyimme vielä kolmannelle ortopedille, joka oli samaa mieltä toisen ortopedin kanssa. Siellä järjestettiin heti aika CT kuvauksille, jossa näkyi pieni muutos kyynärnivelessä. Saimme leikkausajan heti sitä seuraavalle viikolle. Tähystysleikkauksessa löytyi irtopala joka poistettiin, ja toipuminen on mennyt hyvin. Lähinnä harmittaa ihan hirveästi väärän diagnoosin saaminen ja hoidon saamisen venyminen. 🙁 onneksi syy selvisi ja meitä auttanut ja leikkauksen suorittanut ortopedi saa meiltä kyllä täyden kympin.
    Olemme tällä viikolla käyneet fyssarilla, ja voin sitä suositella lämpimästi kuntoutumiseen! 🙂 saimme hyvät jumppaohjeet ja tarkkailemme fyssarin kanssa yhdessä kuntoutumista ja lisäämme sen mukaan fyysistä rasitusta. Tarkoituksena olisi myös ottaa vesikäveky kuntoutumisen tueksi, mutta ekalla kerralla vesimatolle meneminen oli vähän jännittävää meidän herran mielestä. 😀

    Hirveästi tsemppiä toipumiseen Nitalle! 🙂

    • admin
      5.8.2018 at 11:03 am

      Hei Cati,

      Kiitos kommentistasi <3 todella harmi, että diagnoosin löytyminen kesti teillä noin kauan 🙁 mutta onneksi pidit pintasi ja ongelma löytyi! Tosi kiva kuitenkin kuulla, että herra on nyt jo toipumaan päin ja saa hyvää kuntoutusta 🙂 minkähän ikäinen herra teillä on? Onko teillä ollut näitä samoja "ongelmia" että herra turhautuu kun ei saa riehua ja juosta täysillä? 😀

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading