staffin-korkea-kipukynnys-mista-tunnistat-kivun
Staffin korkea kipukynnys

Koiran korkea kipukynnys-mistä tunnistat kivun?

Kuten olen aikaisemmin maininnut, Staffeilla on todella korkea kipukynnys. Ne eivät helposti näytä kipua. Tämä ominaisuus on aikoinaan haluttu niille, kun niitä pidettiin taistelukoirina.

Lue lisää aiheesta: Staffin historia

 

Staffin korkea kipukynnys – mistä tunnistat kivun?

Kerron tässä artikkelissa sinulle enemmän Staffien kivun näyttämisestä ja omista kokemuksistani miten ja mitä oireita ilmaantui. Haluan painottaa, että älä säikähdä näitä ja ala etsimään näitä oireita koirastasi, tulet hulluksi ja alat nähdä niitä vaikka niitä ei olisikaan 🙂

Lopussa on tiivistelmä koiran kivun merkeistä, mutta oikeastaan mikä tahansa poikkeava käytös voi tietenkin johtua kivusta. Tärkeintä on oppia tuntemaan oma koiransa. Siirry suoraan artikkelin yhteenvetoon kivun merkeistä tästä linkistä.

 

Korkean kipukynnyksen hyvät ja huonot puolet

Jotkut koirarodut saattavat vinkua tai muutoin ilmoittaa heti kun johonkin sattuu. Staffi ei yleisesti tee niin.

Tämä on sinänsä hyvä ominaisuus, sillä ne eivät pienistä hätkähdä, näykkäise tai murahda kun esimerkiksi vauva repii korvasta tai eläinlääkäri käsittelee.

Huono ominaisuus se taas on silloin kun koira on oikeasti kipeä, etkä tiedä sitä, kun se ei kipua näytä. Silloin et välttämättä osaa viedä sitä lääkäriin tai muutoin auttaa. Kun Staffi näyttää kipua, se on jo todella kipeä, eli sitten on kiire. Kiputilat voivat pitkittyä juuri tästä syystä ettei päästä hoitamaan niiden kipua.

 

Mistä kivun sitten tunnistaa?

Staffien kohdalla (kuten noin yleensäkin koirien), on opittava tunnistamaan milloin siihen sattuu.

Oireena voi olla esimerkiksi pelkästään tärisemistä silloin tällöin. Ruokahaluttomuus kertoo myös jo usein kovasta kivusta. Mikäli kovaa menevä staffi ei yhtäkkiä haluakkaan vauhdilla hypätä sohvalta alas tai autosta ulos/autoon, vaan katselee vähän mihin hyppäisi, on luultavasti jossain kipua.

Vaikka koskettelisit kaikkia tassuja, selkää yms, ei se välttämättä reagoi ollenkaan, mutta huomaat että se vaivihkaa vähän miettii, eikä hypikkään täysillä kuten ennen.

Lääkärikäynneillä on myös hyvä kysyä onko lääkäri hoitanut ennen staffeja ja muistuttaa, että rotu ei näytä kipua. Sillä hyvin vaikeaa on myös heidän nähdä tällaisen rodun kipua.

Usein voi joutua vähän arvailemaan kivun syytä ja kokeilla vain jotain. Mikäli itse epäilet jotain pahempaa, vaadi rohkeasti lääkäriä tekemään tutkimuksia.

 

Omat kokemukseni Staffin kivun näyttämisestä – oireista

 

Kohtutulehdus

Oma kokemukseni Staffin kivun näyttämisestä on sellainen, että neidillä oli kohtutulehdus ja se juoksi silti mettässä täysillä ja riehui!

Huomasin yhtenä iltana, että se tärisi hieman maatessaan sohvalla. Ajattelin ensin, että sillä oli tassu jotenkin hassusti ja siksi hetken tärisi. Sitten ei enää ruoka maistunut.. vein sen lekurille ja samantien leikkauspöydälle! Sen jälkeen olen havahtunut pienimmistäkin tärinöistä.

 

Selkäkipu treeneistä

Erään kerran neiti ilmeisesti loukkasi agilityssä selkänsä. En tiennyt tilanteessa kävikö pahemmin, kun koira pudottuaan esteeltä nousi iloisena pystyyn ja jatkoi rataa täysillä (niin kuin kunnon taistelukoiran kuuluukin!).

Meni aika kauan, ennen kuin huomasin, että juuri esimerkiksi autosta se ei hypännytkään heti kun sai luvan, vaan kuikuili vähän ensin mihin hyppäisi. Vein lekurille, joka ei löytänyt mitään vikaa. Sitten se alkoi tehdä samaa sohvalta pois hypätessään.

Muutoin normaaleilla lenkeillä se ei näyttänyt mitään kipuja tms. Menimme toiselle lääkärille, jolla oli aivan erilainen ote koiran käsittelyyn. Hän totesi että Nita aristi selkää, jonka jälkeen saimme kunnon lääkkeet ja hoitohohjeet.

Sitten vasta se palasi normaaliksi.. niin pieni ele koiralta mutta selkä oli kipeä 🙂

Olen kuullut, että staffi antaa murtunuttakin koipea käännellä ja väännellä ilman mitään kivun merkkejä, joten mikäli näet staffin satuttavan vaikka tassunsa ja se vinkaisee, niin vaikka hetken ontumisen jälkeen se jatkaisikin menoa, kannattaa ehkä kuitenkin käydä tarkistuttamassa.

Tämä ”olen kuullut” muuttui vielä ihan omakohtaiseksi kokemuksesi. Siitä minulla on monen artikkelin verran juttua alkaen tästä: Miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun?

 

Meidän Nita leikkauksen jälkeen

Yhteenveto oireista, joista voi tunnistaa kivun

  • Tärinä (muu kuin iloisuustärinä tai jännitys, esimerkiksi ihan levossa)
  • Ruokahaluttomuus
  • Muutokset koiran käytöksessä (on vaisu, ärähtelee muille koirille tai ihmisille tai vaikka alkaa tuhoamaan paikkoja)
  • Hyppyhaluttomuus (etsii paikkaa, josta hypätä alas esim. autosta tai sohvalta)
  • Läähättää paljon (voi myös olla huonoa oloa)
  • Selkeät oireet kuten ontuminen, vinkuminen

Tarkkaile koiraa aina, jos sen käytös muuttuu epätavalliseksi.

Edellisestä artikkelistani koskien koirahierontaa, löytyy myös hyvä lista, mistä tunnistaa koiran lihasjumeja, jotka siis myös voivat aiheuttaa kipua. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös tuohon artikkeliin ja sen lopussa olevaan listaan.

 

Lue tämä: Koirahieronta – tarvitseeko koiria hieroa?

 

Älä kuitenkaan ala neuroottiseksi (niinkuin minulle kävi)

Tarkoitukseni ei ollut säikäyttää sinua 🙂 Tarkoituksenani oli vain jakaa tietoa, jotta sinun olisi helpompi tunnistaa Staffin kipua ja ymmärtää, että ne eivät sitä välttämättä näytä. Tietenkin tässäkin on eroja itse koirissa, miten he kipua ilmaisevat, jotkut herkemmin, jotkut eivät juuri ollenkaan.

Älä siis kuitenkaan ala stressata liikaa (kuten minä tein!) ja ala liikaa vahtimaan koiraa sekä soittelemaan lekurille jokaisesta pienestä asiasta, jotkut haverit parantuvat ihan itsestäänkin, kuten ihmisilläkin.

Se on kuitenkin koira, naarmut ja muut kuuluvat asiaan, kun kovaa mennään pitkin metsiä ja pitää saada remutakin ja pitää hauskaa koiran elämää 🙂

Lue lisää Miten annan ensiapua koiralle akuuttiin kipuun

Mitenkäs teidän muiden kokemukset koirienne kivusta? Onko ollut millaisia oireita?

0 Comments
Avainsanat:

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading