osaako-koira-uida-nain-opetat-sen-turvallisesti
Vinkkejä koiran omistajalle

Osaako koira uida? Näin opetat sen turvallisesti

 

Osaako koira uida? Entä osaavatko nimenomaan Staffit? Jotkut taitavat osata paremmin kuin toiset 🙂 Totuus on se, että kaikki koirat eivät osaa uida. Tietyillä roduilla on luontaisesti suurempi into vettä ja uimista kohtaan, mutta aina kuitenkin jokainen koira on yksilö. Toisia ei tarvitse veteen houkutella tai opettaa uimaan, kun taas toinen pelkää tai inhoaa vettä. Toisille uimatekniikka tulee luonnostaan, toisille ei.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten meidän Staffi oppi uimaan. Kerron myös, mitkä ovat hyvät keinot opettaa koira turvallisesti uimaan ja missä opettelu kannattaa tehdä.

 

Uimaan opettaminen

 

Staffit eivät ole syntyjään mitään uimamaistereita. Ensimmäisen kerran kun meidän Nita oli kosketuksessa meriveteen, se liukui mökillä vahingossa kiveltä mereen ja meni kuin kivi pohjaan.

Nita oppi kuitenkin uimaan, kun olin itse vedessä sen kanssa ja rohkaisin sitä uimaan luokseni. Se alkoi uimaan koko ajan pidempiä matkoja esimerkiksi lelun avulla. Pidin Nitaa aluksi kiinni hihnassa, jottei se päässyt liian kauaksi.


Osaako koira uida

 

Meressä uimaan opettaminen oli kuitenkin aika stressaavaa äkkisyvien kohtien ja kivien takia. Mikäli opetat omaa koiraasi uimaan meressä, kannattaa yrittää löytää sellainen paikka, jossa on loiva hitaasti syvenevä ranta ja matalaa pitkälti.

Lisäksi, vaikka Nita osasi nyt jotenkin uida, uima-asento oli melko ”pysty” eli se ui pää pinnalla, mutta takajalat suoraan kohti pohjaa. Koska Nita kuitenkin halusi aina uimaan ja meni veteen aina itsekseenkin, joskus jääden jumiin veneen viereen, kun ei tajunnut missä päin ranta on, menimme koirauimalaan opettelemaan uimista.

 

Opettelu koirauimalassa

 

Oikeastaan meidän ensimmäinen käyntimme koirauimalaan oli vain mielenkiinnosta nähdä, millainen paikka se on.

Lisäksi ajattelin, että se olisi hyvää vaihtelua lenkin tilalle, koska silloin oli aivan kamala sää ulkona.

Uimalassa kuitenkin huomasin vielä paremmin Nitan huonon uima-asennon ja laitoimme sille pelastusliivit päälle uinnin ajaksi. Liivien avulla se oppi sekä uintitekniikan (kun ei tarvinnut ”räpiköidä paniikissa”) että uintiasennon, kun liivit pitivät sen vaakatasossa veden pintaan nähden, eikä se päässyt pystyasentoon.

 

Osaako koira uida - koirauimalassa opetellaan
Nita koirauimalassa

 

Ei Nitasta edelleenkään mitään uimamaisteria tullut, mutta se ui jo sen verran pitkiäkin matkoja, että itseäni välillä jännittää 🙂 Kesällä sitä ei saa pidettyä pois vedestä ja joskus heittelemme sille laiturilta leluja veteen. Pidämme välillä pelastusliivejä kuitenkin päällä tilanteesta riippuen, ettei sattuisi mitään. Lisäksi pelastusliivin kahvasta on helppo kiskoa koira ylös, jos se joutuu johonkin tilanteeseen eikä pääse itse ylös. Huomasin myös, että uinti oli tosiaan aivan loistava energiankulutuskeino!

 

Jokainen koira on yksilö

 

Olen kuullut, että jotkut staffit oppivat ihan itsekseen tosi hyviksi uimareiksi ajan kanssa, mutta enemmän olen törmännyt tähän tilanteeseen, jossa ne tosiaan eivät kovin hyvin ui muihin rotuihin verrattuna. Kuten jo todettu, myös muiden koirarotujen sisällä on eroja siinä, osaako koira uida vai ei. Jokainen koira on yksilö.

Pelastusliivit kannattaa joka tapauksessa koiralle ostaa, niin saa mielenrauhaa opetteluun. Ja varsinkin jos veneilette, vaikka koira osaisikin jo uida, on liivit erittäin tärkeät.

 

Yhteenveto uimaan opettelusta

 

Suosittelen aloittamaan uimaan opettelun pelastusliivit päällä, turvallisessa paikassa, kuten koirauimalassa. Uimaloissa on yleensä vielä mahdollista varata myös uittaja mukaan opetteluun. Mikäli opetat koiraa meressä tai esimerkiksi järvessä, valitse paikka, jossa on matalaa rannassa sekä hyvä ja loivasti syvenevä pohja.

Ole itse alussa koiran kanssa vedessä. Uimalassa veteen saa mennä muistaakseni vain uittaja, mutta uimalassa kulje koiran vierellä altaan ulkopuolella koko ajan.

Uiminen on kesällä loistava viilennyskeino koiralle, joten siksi myös on hyödyllistä ja turvallista opettaa koiraa uimaan. Lisäksi se on erittäin hyvää lihaksistoa vahvistavaa liikuntaa.

Mikäli koira pelkää tai inhoaa vettä, älä pakota sitä mihinkään. Anna sen totutella rauhassa rantavedessä tai omassa kotona/pihassa kahluualtaassa. Kannusta, kehu ja palkitse sitä, kun se kastelee tassujaan tai kokeilee vettä. Varmista, että koira pääsee helposti veteen ja sieltä pois. Houkuttele koiraa lelun ja leikin avulla. Mikäli keinot eivät auta, hyväksy, että koirasi ei pidä vedestä ja uimisesta 🙂

Koirille, jotka rakastavat vettä ja sukeltavat jokaiseen mutalammikkoon, voi kesäksi hankkia oman kahluualtaan pihaan, jossa ne voivat viilentyä ja leikkiä, ilman, että täytyy lähteä rannalle tai koirauimalaan. Lue lisää aiheesta täältä: Koiralle helpotusta helteellä – 3 loistavaa vinkkiä

Millaisia uimareita teillä on? 🙂 itse oppineita vai opetettuja?

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading