koiran-uittaminen-ota-huomioon-nama-asiat
Vinkkejä koiran omistajalle

Koiran uittaminen – ota huomioon nämä asiat

 

Koiran uittaminen on sekä hauskaa että hyödyllistä koiralle. Uimisessa ja vesileikeissä piilee kuitenkin muutama pieni riski, jotka on hyvä ottaa huomioon. Tässä artikkelissa käyn läpi miksi koiraa kannattaa uittaa ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon, jotta uimisella ei olisi mitään ikäviä seurauksia.

Monet koirat pitävät uimisesta ja vedessä leikkimisestä. Uiminen onkin hauskan ajanvietteen lisäksi myös hyödyllistä koiralle:

  • Uiminen on erinomainen ja tehokas lihaksistoa vahvistava liikuntamuoto. Siitä on suurta hyötyä nivelrikkoiselle, mutta myös ihan terveelle kavereille. Vesi toimii turvallisena ja lempeänä vastuksena lihasvoiman kasvattamiseksi. Uiminen parantaa koordinaatiota ja lisää fyysistä kestävyyttä. Se vahvistaa myös syviä lihaksia ihan eri tavalla kuin muut liikuntamuodot.
  • Uiminen on mukava ja hauska energianpurkukeino. Usein liikunta on hyvä keino energian purkamiseen, mutta toisilla koirilla vauhdikas liikunta enemmänkin lisää energiaa. Näiden koirien kohdalla energian purkuun toimii usein paremmin aivotyöskentely. Uiminen toimii todella hyvin myös energian purkuun, mutta lelujen heittely veteen saattaa jälleen enemmänkin nostaa kierroksia. Yritä saada koirasi ihan kunnolla uimaan ja motivoi sitä uimaan mahdollisimman pitkää matkaa (joko sinun ympärilläsi, vierelläsi tai uimalassa niin, että kuljet koiran vieressä, jotta pystyt toiminaan nopeasti, mikäli tulee jokin hätätilanne), sillä tällainen uiminen rentouttaa.
  • Uiminen on kesällä loistava viilennyskeino. Viileä vesi viilentää koiraa tehokkaasti. Aina ei kuitenkaan ole pakko lähteä rannalle uimaan, sillä jo pelkkä viileässä vedessä seisominen ja hyppiminen viilentää koiraa. Hyvä vaihto ehto uimarannalle onkin oma kahluuallas koiralle kotipihaan, sillä tehokkaimpia viilennyskohtia koirassa ovat vatsa, sisäreidet, kainalot ja tassut. Nämä ovat tehokkaimpia viilennyskohtia, koska niissä paikoissa on vähiten karvaa ja niissä sijaitsee isoimpia verisuonia. Näiden kohtien viilentämiseen riittää tosiaan matalampikin vesi ja vain vedessä oleilu.

Lue lisää täältä: Koiralle helpotusta helteellä – 3 loistavaa vinkkiä

 

 

Koiran uittaminen

Ota nämä asiat huomioon koiran uittamisessa

Vaikka uimisessa on todella paljon hyviä puolia, kannattaa muutamaan asiaan kiinnittää huomioita. Uiminen saattaa nimittäin altistaa muutamalle huonollekin seuraukselle, mutta kun osaat ottaa nämä huomioon, voit rauhallisin mielin uittaa koiraasi ja antaa sen nauttia:

Korvatulehdukset

Jos korviin jää kosteutta vesileikkien jälkeen, on lämmin ja kostea korvakäytävä täydellinen ympäristö bakteereille ja hiivoille. Jos päivällä on oikein kunnolla polskittu vedessä, kannattaa illalla tarkistaa korvat ja tarvittaessa laittaa niihin (kuivattavaa) korvanpuhdistusainetta. Näin vältytään erilaisilta korvatulehduksilta. Ei kannata odottaa oireita, vaan ennalta ehkäistä tilanne, mikäli on paljon vedessä vietetty aikaa ja varsinkin jos koira on sukellellut.

 

Tassutulehdukset

Samalla tavalla kuin korvissa, tassujen varpaiden väleissä on myös otolliset olosuhteet bakteereille, jos ne jäävät kosteaksi. Kuten talvella ja vesisateen jälkeen tavataan kuivata tassut, tulee se muistaa tehdä myös uimisen jälkeen. Kuivaa tassut aina huolellisesti kunnolla ihan varpaiden väleistä, niin vältyt parhaiten tassutulehdukselta ja hiivojen villiintymiseltä. Mikäli varpaiden välit alkavat punoittaa, voit hoitaa niitä desinfioivalla voiteella. Itse olen käyttänyt tassuihin samaa korvienpuhdistusainetta kuin korviinkin sekä AniWipe pihkapyyhkeitä, joita saa ihan apteekista. Lue täältä lisää AniWipe hoitopyyhkeestä: https://repolar.com/fi/products/aniwipe-wet-wipes/

 

Ihon kutiseminen tai tulehtuminen

Koira saattaa pyöriä uimisen jälkeen märän turkkinsa kanssa hiekassa. Tuo hiekka saattaa jäädä iholle ärsyttämään, sillä välttämättä kaikki hiekka ei poistu, vaikka koira pudistelee itseään, edes turkin kuivuttuakaan. Hiekkaa on myös ihan vain merivedestä/ nousee meren/järven pohjasta, joten myös pelkkä merivedessä/järvessä/lammessa oleskelu saattaa jättää hiekkaa turkin tyveen iholle. Eli muista pestä koira kunnolla tuollaisen reissun jälkeen, ettei hiekka ja muu (roska, meriveden suolaisuus jne.) ala ärsyttämään ihoa.

Toisaalta myös jatkuva pesu kuivattaa ihoa ja voi saada ihon kutisemaan, joten olisi hyvä, jos välillä uiminen tai vesileikit tapahtuisivat muualla kuin merivedessä, järvessä tai lammessa. Tähän tarkoitukseen se kahluuallas on omiaan, sillä sen voi täyttää ihan tavallisella vedellä, eikä koiraa tarvitse sen jälkeen enää pestä.

Mikäli koiraa joudutaan pesemään usein, kannattaa käyttää välillä jotain mietoa kutinaa helpottavaa shampoota, ettei koiran iho ala kutisemaan, joka voisi johtaa raapimiseen ja ihotulehduksiin.

Muista myös kuivata turkki kunnolla. Varsinkin paksuturkkisilla koirilla turkin kuivuminen voi kestää kauan, mikä on viilennyksen kannalta mukavaa, mutta kun karvapeite ei pääse kunnolla kuivumaan, saattaa myös se aiheuttaa iholla tulehduksia.

 

Vesihäntä

Joskus uimisen(kin) seurauksena voi olla vesihäntä. Vesihäntä on akuutti lihasvamma, joka saattaa tulla, jos koira on uinut kylmässä vedessä ja/tai häntä on joutunut kovaan rasitukseen. Uiminen ei kuitenkaan ole ainut vesihännän aiheuttaja, mutta se kannattaa ottaa huomioon ja lukea oireet, jotta sen tunnistaa. Usein vesihäntä paranee itsestään muutamassa päivässä, kun häntää kuivaa, pitää koiran lämpimässä ja lisäksi hoidoksi tulehduskipulääkettä. Ota kuitenkin heti yhteyttä lääkäriin, mikäli tila ei muutu tai epäilet jotain muuta, esimerkiksi hännän murtumista. Tässä muutama linkki vesihäntään liittyen:

https://evidensia.fi/hoitovinkit/koiran-vesihanta/

https://www.agria.fi/koira/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/koiran-vesihanta/

Yhteenveto koiran uittamiseen – ota huomioon nämä asiat:

Tarkista ennen koiran uittamista, että sillä ei ole mitään haavoja tai muuta iho-oiretta. Ihon tulee olla terve ja korvat kunnossa. Uimisen jälkeen pese tai/ja kuivaa koira kunnolla joka paikasta, tarkista turkki, tassut ja korvat. Uita tai leiki koiran kanssa välillä muualla kuin merivedessä, ettei iho rasitu merivedestä ja useista pesuista liikaa.

Muistathan, että koiria ei pääsääntöisesti saa uittaa yleisillä uimarannoilla, mutta melkeinpä missä tahansa muualla koiralla on lupa pulahtaa. Tarkista myös oman paikkakuntasi mahdolliset koirauimarannat 🙂

Piditkö tätä artikkelia hyödyllisenä? Mikäli kyllä, olisin kiitollinen, jos jaat sitä eteenpäin.

Lue myös: Osaako koira uida? Näin opetat sen turvallisesti

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading