Päivitetty 29.3.2020
Edellisessä artikkelissani kirjoitin 3 sääntöä, joita noudattamalla onnistutaan hihnakäytöksessä. Asiat eivät ehkä kuitenkaan ole niin yksinkertaiset kaikkien kohdalla, kun vahinko on jo sattunut. Tässä artikkelissa autan sinua vaihe vaiheelta, jotta opit miten saada koira lopettamaan vetäminen 🙂
Lue edellinen artikkeli:
Koira vetää – 3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa
Huomaa, että nämä tämän artikkelin vinkit on tarkoitettu parantamaan normaalia hihnakäytöstä arjessa. Mikäli ongelmana on esimerkiksi toisten koirien ohittaminen, suosittelen lukemaan tämän artikkelin: Toisten koirien ohittaminen – 4 vinkkiä joiden avulla onnistut
Asennoidu koulutukseen
Muista, että mikäli koira on jo oppinut vetämään, sillä on takana valtava määrä toistoja (toisilla enemmän, toisilla vähemmän), jotka ovat vahvistaneet tätä käytöstä. Vaatii siis pitkäjänteisyyttä viedä loppuun oikeasti tämä prosessi. Valmistaudu siis siihen, että tähän voi mennä viikkoja, joillain jopa kuukausi tai pari.
Älä kuitenkaan luovuta tai lannistu! Tehdään se yhdessä! Katso näistä ohjeista mikä teidän tilanne on ja aloita siitä kohdasta. Etene vasta sitten, kun olette valmiit ja siinä tahdissa kuin teidän on tarve.
Aseta ensin tavoite
Ennen kuin aloitetaan, päätä, mitä on ”vetämättä kävely”. Mieti millainen on juuri se sinulle sopiva käytös, jota vaadit koiralta.
Toisilla se voi olla, että koira kävelee aina ohjaajan vierellä. Toinen saattaa tavoitella sitä, että koira kävelee kolmen metrin pituisessa taluttimessa hallitusti ja turvallisesti, jolloin koira saa tehdä omia koiramaisia asioitaan, mutta oltava koko ajan kuulolla. Mieti, missä kohtaa toivot koiran aina kulkevan ja kuinka kaukana sinusta. Joillekin vetäminen on kovaa riuhtomista ja toiselle jo käden nouseminen riittää. Päätä mihin tähtäät ja mitä on sinulle vetämättä kävely 🙂
Miten saada koira lopettamaan vetäminen
Aloitetaan uudelleen taas kontaktista. Sinun täytyy saada koirasi kiinnostumaan sinusta (uudelleen) ja kuuntelemaan sinua. Tehkää paljon kontaktitreenejä niin sisällä, pihassa kuin lenkilläkin.
Lue täältä ohjeet kontaktin opetteluun: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle
Tee tänä aikana, kun vahvistat kontaktia, erillisiä lyhyitä ”kontaktilenkkejä”, joissa treenaatte vain kontaktia ja koira ei pääse vetämään missään välissä. Valitse mahdollisimman rauhallinen ja tylsä paikka/reitti, tai anna koiran tutkia paikka ensin, jotta se voi sitten kanssasi keskittyä treenaamaan kontaktia.
Lelupalkka saattaa nostaa kierroksia, josta voi tässä olla haittaa, joten ruokapalkka voi olla paras vaihtoehto. Mikäli koira on niin kiinnostunut ympäristöstään, ettei namit kelpaa ulkona, kannattaa alkaa ruokkimaan koiraa ulkona. Ensin rauhallisessa paikassa ja tarjota sitten ruoka erissä, vaikka lenkillä.
Vinkki: Voit käyttää parin päivän tai viikon ajan koiran koko päivän ruuan palkkioiksi hyvästä hihnakäytöksestä lenkeillä.
Hihnakäytös yhdistettynä itsehillintään ja luopumiseen
Kun kontakti on hyvää, suosittelen seuraavaksi treenaamaan itsehillintää ja luopumista. Itsehillintä todella auttaa hihnakäytökseen! Mikäli itsehillintä ja luopuminen ei ole vielä hallinnassa, aloita siis niistä.
Lue aiheista lisää:
- Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää
- Miten opettaa koiralle luopuminen
- Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös
Kun koira luopuessaan tai hillitessään itseään ottaa sinuun katsekontaktin, se ikään kuin pyytää lupaa. Palkkioksi koira saa mitä pyytää: ruokakipon, ulos ovesta jne… Yhdistä tämä treeni nyt seuraavaksi hihnakäytöksen opetteluun.
Vahvistetaan luopuminen ja itsehillintä
Valitse aluksi treenipaikaksi taas mahdollisimman rauhallinen ja tylsä ympäristö. Voit sitten lisätä vaikeustasoa vaihtamalla ympäristöä tai lisäämällä ohikulkijoita tms. Laita vaikka ruokakippo maahan ja lähtekää kävelemään kohti kippoa hihnassa. Pidä hihna melko lyhyellä, jotta voit estää mahdollisen sinkoilun kupille. Tämä ei kuitenkaan ole vielä hihnakäytöksen opettelua, tämä on luopumistreeni, jota vahvistetaan ja vaikeutetaan ulkona.
Voit aluksi palkata koiraa siitä, että se luopuu kiposta, eli peruuttaa kiposta poispäin, istuu tms. Palkkion voit antaa kädestä tai antamalla luvan ottaa ruoka kiposta.
Kun rynniminen loppuu, vaikeuta sitten siten, että katsekontakti eli luvan kysyminen vaaditaan. Kun koira ottaa sinuun katsekontaktin, se pääsee syömään kiposta. Sitten voidaan vaikeuttaa edelleen siten, että kävellään ruokakupin ohi. Silloin palkkio tulee kädestä, kun kippo on ohitettu ja siitä luovuttu.
Mikäli koira rynnii edelleen, lisää lähelläolo- ja kontaktitreeniä. Tee erikseen lisää treenejä, jossa kävelet ja palkkaat koiraa muutaman sekunnin välein sen pitäessä koko ajan kontaktia sinuun.
3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa
Voit sitten alkaa jäsentämään edellisen artikkelini asioita tähän. Eli ne olivat ne 3 sääntöä: vetämällä ei edetä senttiäkään, hihnan paineen päästää ohjaaja, ei koira ja pyritään toimimaan kuin hihnaa ei olisi.
Vie kippo kauemmas, jotta on tilaa kävellä kunnolla. Hihnan kiristyessä pysähdy ja pidä hihna tiukalla. Mikäli koira esimerkiksi peruuttaa löysätäkseen hihnaa, ”kerää” hihnaa siten, että se ei löysty, vaan paine pysyy. Jos koira pääsee itse löysäämään hihnaa, se hallitsee tuon vahvisteen ja sinä menetät sen. (Tämä on sellainen sääntö, jota ei ehkä kannata käyttää tilanteessa, jossa ohitellaan toisia koiria ja se saa vetämään. Silloin kannattaa pyrkiä esimerkiksi saamaan koiran huomio tavalla tai toisella, jotta tilanteesta päästään, tai jopa vain kulkea lujaa ohi, tästä aiheesta lisää muissa artikkeleissa).
Kun saat koiralta kontaktin (katseen), palkkaa se herkulla (koira joutuu tulla poispäin sieltä minne oli vetämässä) ja päästä yhtäaikaa paine, eli löysää hihnaa ja koira pääsee taas eteenpäin. Yritä saada tämä toimimaan mahdollisimman yhtäaikaisesti. Näin saat myös tuosta hihnan kiristymisestä positiivisen asian: hihna kiristyy – nyt kannatti palata ohjaajan luokse, koska sieltä oli namia tiedossa.
Voit pitää namia siinä kädessä jolla pidät hihnan painetta, niin saat samanaikaisesti kun päästät paineen, annettua namin koiralle. Mikäli koira juoksee/rynnii eteenpäin tämän jälkeen, seuraavalla kierroksella palkkaa koiraa siten, että kehut, ojennat namia samalla kun löysäät hihnaa ja kävelet sitten hetken aikaa koira vierellä rauhallisesti palkaten monella namilla. Eli vahvista hetki lähellä oloa. Näin saadaan tilanne rauhoitettua.
Hihna löysällä ja ilman hihnaa
Yritä sitten päästä tilanteeseen, jossa pääsette etenemään hihna läysällä kohti kuppia. Kun se alkaa onnistua, opeta koiraa kulkemaan tietyllä halutulla etäisyydellä sinusta. Olet alussa päättänyt, mitä on vetämättä kävely ja millaisella etäisyydellä haluat koiran kävelevän. Koira oppii toistolla sinun kävelyvauhdin ja missä kohtaa sen on oltava.
Minä harjoittelin tätä metsässä. Kun koira on vapaana ja menee liian kauas, päästin äänimerkin ja kun koira pysähtyi ja/tai palasi luokseni, palkitsin ruhtinaallisesti. Opetin myös käskyn ”odota”, jolloin koira himmaa vauhtiaan ja odottaa minua, että ollaan taas tarpeeksi lähekkäin. Kun opetat koiralle ilman hihnaa, millä etäisyydellä haluat sen kävelevän, se pysyy paremmin lähellä myös hihnassa. Eli palkkaa ilman hihnaa lähellä pysymisestä ja päätä missä se sinun rajasi on, jota ei saa ylittää, niin koira oppii sen pikkuhiljaa. Kun treenasimme metsässä ja nita huiteli liian kauas, mein puun taakse piiloon tai lähdin juoksemaan pois päin. Tällöin nita palasi aina luokseni ja sen jälkeen vilkuili säännöllisesti minua, josta palkkasin/kehuin joka kerta. Näin se oppi pikkuhiljaa kuinka kaukana on lupa kävellä.
Vie sitten nämä treenit nyt myös lenkkipolulle. Mitä lähempänä koiraa olet kun pidät hihnaa tiukalla, sen helpompi painetta on pitää, eli kun hihna kiristyy ja jos koira ei luo heti kontaktia, voit ”hilata” itseäsi lähemmäs koiraa pitäen hihnaa tiukalla. Jos koira peruuttaa vierellesi, voit pitää painetta ”ylöspäin” ns nostamalla (mutta ei toki niin, että koiran tassut nousee maasta). Saatuasi kontaktin, päästät taas paineen ja palkkaat. Voit ottaa hiukan pidemmän hihnan ja ennen hihnan kiristymistä päästellä sitä sinun äänimerkkiäsi, joka kertoo, että on menty liian kauas. Mikäli koira pysähtyy, katsoo sinua, himmaa vauhtia tai muutoin pysyy siinä sinun haluamallasi etäisyydellä, palkkaa.
Jojoilijalta vaaditaan enemmän
Jojoilija-koiralta kannattaa vaatia pidempää kontaktia. Eli esimerkkisi meillä Nita alkoi tehdä niin, että otti hyvin kontaktin hihnan kiristyessä, mutta välillä se saattoi vain vilkaista minua ja luulee pääsevänsä sataa taas eteenpäin (näin toimi usein kun olemme menossa metsään). Tällöin vaadin pidempää kontaktia, eli Nita vilkaisee ja meinaa ampaista jo eteenpäin, en päästä vielä painetta, Nita katsoo minuun uudelleen ja vasta kun se on tarpeeksi kauan pitänyt minuun kontaktia, palkkaan ja löysään hihnaa.
Kuljen vielä jonkun matkaa pitäen koiraa lähellä niin, että palkkaan koko ajan ja kehun lähellä pysymisestä. Tämä rauhoittaa usein tilanteen, joka on kehkeytymässä jojoksi. Tarkoituksena on siis kuitenkin päästä sinne ruokakipolle hihna löysänä.
Koira pääsee etenemään kohti kuppia vain, kun se on tarpeeksi lähellä sinua, ettei hihna kiristy, (sinä päätät hihnan pituuden) tai ottaa kontaktia. Pian se hoksaa että eteneminen kestää vetämällä aivan liian kauan ja on parempi kulkea hihna löysällä 🙂
Mitäs kun väsyttää, kiukuttaa, ei vain jaksa…
Mitäs sitten kun tulee niitä päiviä, ettet vain yksinkertaisesti jaksa kouluttaa? Ja niitähän tulee… Muista, että jokainen asia mitä koira tekee, vahvistaa sitä tekemistä. Eli sellaista tilannetta ei saisi tulla, jossa koira saakin yhtäkkiä vetää. Koira oppii koko ajan, ei vain silloin kun on koulutustilanne.
Mikäli yrität kitkeä vetämistä pois ja tulee päivä, kun et jaksa, yritä keksiä jokin vaihtoehto: Voisiko mennä ennemmin autolla johonkin esim. metsään missä koiran voi päästää vapaaksi juoksemaan ja temmeltämään energia pois? Tai valita sellainen lenkkireitti, jossa tietää, ettei ole mitään koiraa tosi paljon kiinnostavaa, johon se yleensä vetää. Taikka yrittää antaa koiran päättää suunta ja kulkea itse niin lujaa, ettei hihna pääse kiristymään… (tällaisesta satunnaisesta kerrasta se ei vielä opi siihen, että hänen tulisi aina saada päättää).
Lopuksi vielä muutama asia, joita kannattaa miettiä ja ottaa huomioon:
Anna koiran ravata
Älä matele koirasi kanssa lenkillä. Ihminen kävelee usein koiralle liian hitaasti, joten sen saattaa olla vaikea kävellä kanssasi, joka saattaa johtaa vetämiseen. Siispä kävelethän reippaasti 🙂 Jos pystyt kävelemään niin kovaa, että koira ravaa, se parantaa koiran fyysistä hyvinvointia ja sinäkin saat hikilenkin, josta tuskin on haittaa 🙂 (tämä ei tietenkään onnistu isojen koirarotujen kanssa. Niiden kanssa tähän samaan päästään juoksemalla tai pyöräilemällä).
Kun kuljet koiralle sen luonnollista tahtia, niin se voi auttaa vetämisongelmaan. Kun he saavat ravata heille luonnolliseen tahtiin edes välillä, niin ne jaksavat sitten joskus madellakin.
Muista palkka hienosta käytöksestä
Muista, että ei ole tarkoitus odottaa koiran tekevän väärin ja palkita kun se korjaa käytöstään, vaan palkitaan siitä, kun koira ei vedä muutenkin! Eli jo ennen kuin hihna kiristyy, kun se on löysällä, palkka palkkaa palkkaa 🙂
Oikeanlaiset varusteet
Varmista lopuksi, että sinulla oikeanlaiset varusteet. Meillä on näissä kuvissa nyt valjaat, mutta valjailla on kuitenkin vaikeampi hallita sitä painetta, jota tässä minun esittelemässäni treenitavassa tulisi pitää, joten siinä mielessä panta on parempi vaihtoehto vetämisen poiskytkemis- koulutukseen alussa. Myöhemmässä vaiheessa kannustan kuitenkin valjaiden käyttämiseen.
Katso itse ja kokeile oman koirasi kanssa, mikä tuntuu teistä molemmista hyvälle ja millä alkaa onnistua. Joskus panta voi aiheuttaa kipua, kun koira vetää ja se saa koiran vetämään vielä enemmän, koska se haluaisi pois kivusta. Joskus taas saman voi tehdä valjaat, mikäli ne eivät ole juuri oikeanlaiset. Siksi kannattaa kokeilla, mikä omalle kohdalle sopii.
Suosittelen hihnan käyttöä. Flexissä on pieni paine kokoajan, vaikka se on kevyt. Ja lisäksi sillä on hiukan hankala mielestäni kouluttaa. Oikein vaikeisiin tapauksiinhan löytyy sitten vielä näitä vedonestopantoja ja muita välineitä. Niistä minulla itselläni ei ole kokemusta.
Tulethan kertomaan minulle tänne onnistuitko näillä ohjeilla, saitko jotain oivalluksia, tai onko vielä jokin muu neuvo jonka sinä voisit kertoa muille? Ja muistathan, ettei tämä ole kuoleman vakavaa 🙂 Muista nauttia koirastasi <3 Tee treeneistä mukavaa, älä treenaa pinna kireällä.
Tässä vielä linkki erääseen lyhyeen ja halpaan hihnakäytöskurssiin, jossa mielestäni on myös oikein hyviä keinoja joita kokeilla sekä pohdintaa syistä vetämisen taustalla: *Hihnassa vetäminen – Häntä Heilumaan.
*Tähdellä merkityt linkit ovat afffiliatelinkkejä. Jos ostat kurssin näiden linkkien kautta, saan siitä pienen komission, jolla rahoitan blogini ylläpitoa. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja eikä tuota minulle mitään tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivuihin ja harkita tarvettasi kurssille. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja todennut hyviksi. Mielipide tästä kurssista on 100% minun omani.