Edellisessä artikkelissa kerroin, miten tärkeää on, että koira osaisi rauhallisen käytöksen, itsehillinnän ja luopumisen.
Tavoitteena olisi siis, että koira osaa tietyissä tilanteissa käyttäytyä miellyttävästi ja rauhallisesti, hillitä itseään oma-aloitteisesti, kun kierrokset meinaavat nousta ja luopua kokonaan joistakin asioista.
Tämä postaus on kolme osainen. Kävin edellisessä artikkelissa läpi ensimmäisen osan, miten opettaa koiralle rauhallista käytöstä. Joten mikäli se jäi sinulta lukematta, suosittelen lukemaan sen ensin. Tässä artikkelissa käyn läpi itsehillinnän opettamista.
Lue edellinen artikkeli: Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös
Missä tilanteissa tarvitaan itsehillintää
Itsehillintää tarvitaan, kun esimerkiksi kotiin saapuu vieraita, koiralle annetaan ruokaa tai jotain muuta tosi kivaa on saatavilla, mutta kiihtyminen ei ole sallittavaa.
Itsehillintä auttaa myös hihnakäytöksessä, (jonka todettiin jo kuuluvan yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi saada toimimaan). Koira ei vedä ja kisko hihnassa, vaikka näkisi jotain mielenkiintoista, jos sillä on hyvä itsehillintä.
Lue myös:
Tällainen itsensä hillitseminen, kun nähdään/koetaan jotain super mielenkiintoista, ei ole koirille luontaista, joten se täytyy opettaa.
Kuitenkin sen opettaminen on koiralle parhaaksi. Tällä turvataan, ettei se satuta itseään ja sen stressitaso pysyy matalalla, jolla taas on koiran terveydelle paljon positiivisia vaikutuksia 🙂
Näiden asioiden opettaminen onnistuu myös vanhemmalle koiralle, mutta joudut luultavasti tekemään aika paljon enemmän töitä. Lisäksi kaikkia ei voi tehdä aivan samalla tavalla, kuin pennulle, jo sen takia, että aikuinen koira on vahvempi ja väärä käytös on jo ”opittu”. Pennulle opettaminen on helppoa, koska sillä ei ole vielä mitään opittua tapaa 🙂
Miten opettaa koiralle itsehillintää
Mieti taas etukäteen, miten haluat minkäkin tilanteen menevän tulevaisuudessa. Mikä on se tavoite, jota saavuttelet näiden asioiden opettamisella.
Muista edetä pienin askelin, älä hoppuile vaikeuttamisessa ja anna koiralle oppimisen ilo. Palkitse aina ruhtinaallisesti ja anna sen ymmärtää, että se on toiminut oikein. Huomioi, ettet villitse koiraa palkkauksessa siten, että itsehillintä herpaantuu.
Tavoitteena hillitty käytös, vaikka tarjolla on jotain mukavaa. Koira ei hypi päällesi, vingu yms., kun olet antamassa sille ruokaa, eikä hypi hulluna vieraiden päälle tai säntäile autojen perään.
Pennulle itsehillinnän opettelu voidaan aloittaa siten, että ruuan saa vasta kun istutaan aivan rauhallisesti (ehkä jopa luoden katsekontakti – palataan siis taas kontakin luomiseen, joka on kaiken A ja O).
Kun seisot pennun edessä kuppi kädessä, älä anna sitä, jos se hyppii sinua vasten tai pitää ääntä. Kun pentu istuu ja katsoo sinua rauhallisesti, laske kippo maahan. (Älä sano mitään, yleensä ne tarjoavat istumista aika äkkiä ilman vihjettäkin)
Kun se on oppinut tämän, vaikeuta siten, että kun lasket kipon maahan, niin jos sen pylly nousee maasta, ota kippo takaisin pois (tämän takia istuminen on hyvä, jotta näet milloin se meinaa toimia, nousemalla ylös). Toista kunnes pentu hoksaa itse, että ruuan saa, kun istuu nätisti ja odottaa. Muista kuitenkin, ettet vaikeuta liikaa, pennulle yksi sekunti itsehillintää on tässä kohtaa aivan loistava suoritus 🙂
Kun pentu on jo suhteellisen sisäsiisti, voidaan treenata itsehillintää ovella, eli ulos ei pääse ennen kuin istutaan rauhallisesti. Eli ovi aukeaa, kun istutaan, mutta jos pylly nousee lattiasta, ovi menee kiinni.
Lopulta kun voit avata oven ja pentu istuu edelleen rauhallisesti, voit palkata namuilla itsehillinnästä ja suurin palkkio on sitten se, että pääsee ovesta ulos temmeltämään 🙂 Varmista, että pentu istuu oikeasti rauhallisesti, eli ei häntä pystyssä lihakset jännittyneenä valmiina säntäämään, koska silloin se usein myös säntää ja lujaa, joka ei ole hyvä. Se voi olla vaarallista ja lisäksi palkkaat siitä, että koira kerää kierrokset tappiin..
Itsehillintää myös leikkien
Itsehillintää voidaan myös harjoitella leikkiessä. Eli ennen kuin alatte leikkimään, pidä lelua kädessä ja odota että pentu istuu ja on rauhassa, palkitse silloin leikkimällä sen kanssa lelulla 🙂
Joka tapauksessa ideana on siis se, että kun koira tarjoaa halutun käytöksen, se saa luvan syödä, mennä ovesta jne.
Omistaja ei käskytä koiraa istumaan tai odottamaan, vaan koira itse pyytää lupaa ruokaan, leluun tms. toimimalla tällä tavoin. Näin ei siis pakoteta eli hillitä koiraa, vaan koira oppii itse hillitsemään itsensä. (huom. meillä ei joka tilanteessa istuta, riittää, että koira on rento ja katsoo minuun)
Itsehillintä vanhemmalle koiralle ja tilanteiden vaikeuttaminen
Vanhemman koiran kanssa voidaan edetä sille tasolle, että pyritään saamaan koira hillitsemään itseään, kun saatavilla olisi liikkuvaa häiriötä. Eli että koira ei lähtisi juoksevien jänisten tai muiden koirien perään, ei nostaisi kierroksia harrastuksissa esim. agilityssa kun muut koirat suorittavat tai liikkuvat ihmiset, autot, pyörät yms. eivät aiheuttaisi ei-toivottua käytöstä koirassa.
Silloin tilanteeseen sopii rauhallisesti katsomisen treenaus, jossa häiriötä siis katsotaan rauhallisesti kauempaa (jos pennulla on ongelmia rauhallisuuden kanssa, esimerkiksi pentukoulussa voi käydä vain katselemassa muita aluksi kauempaa ja osallistua itse treeneihin myöhemmin). Etäisyys häiriöstä on hyvä, kun koira pysyy rauhallisena ja pystyy syömään nameja. Jos koira ei pysty syömään tai keskittymään sinuun, on etäisyys vielä liian lyhyt.
Ruoka on hyvä palkka, koska syöminen jo itsestään rauhoittaa koiraa. Kun ollaan aluksi tosi kaukana, voidaan namia syöttää koko ajan, jolloin koira ei pääse kiihtymään. Jos lähestyt kohdetta ja koira alkaa ottamaan namia sinulta rajummin tai sylkee niitä pois/ei ota namia enää ollenkaan, ollaan taas tultu liian lähelle ja tilanne on liian vaikea… Mutta palaan tähän aiheeseen vielä lisää myöhemmissä artikkeleissa 🙂
Kuten huomaat, itsehillintä liittyy olennaisesti edellisessä postauksessa puhuttuun rauhalliseen käytökseen 🙂 Itsehillintä onnistuu paremmin kun osataan rauhallinen käytös ja rauhallinen käytös saavutetaan helposti kun osataan itsehillintää. Käydään seuraavassa artikkelissa läpi luopuminen ja miten se nivoutuu vielä näiden kahden edellisen aiheen kanssa 🙂 Nähdään pian!
Siirry seuraavaan artikkeliin: Miten opettaa koiralle luopuminen.
Onko teillä itsehillintä hallussa? Saitko tästä artikkelista siihen uutta ajatusta?