Kävin edellisessä artikkelissa läpi kolme tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle. Noiden asioiden opettamisella saadaan kontaktia ottava, sinua kuunteleva, miellyttävä kaveri hihnassa/hallinnassa nätisti kulkemaan.
Lue edellinen artikkeli: 3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle
Mainitsin, että mikäli et halua koirallesi mitään muita käskyjä tai temppuja opettaa, edes nuo kolme asiaa kannattaa kuitenkin harjoitella ja opetella kunnolla. Niillä pärjää jo pitkälle ja elämä koiran kanssa on jo varsin mukavaa.
Nostaisin kuitenkin vielä esiin seuraavat asiat: koiran rauhallinen käytös, itsehillintä sekä luopuminen, jotka ovat mielestäni myös siellä tärkeimpien asioiden kärjessä 🙂
Nämä opettamalla arki on aina vain miellyttävämpää sekä sinulle, että koiralle. Ja nämä kannattaa nimenomaan opettaa jo heti pentuna. Tein näistä kolmesta asiasta kolmen postauksen sarjan ja tässä ensimmäisessä käsittelen rauhallisen käytöksen opettamista pennulle. Nämä neuvot toimivat kuitenkin myös vanhemmallekin koiralle ihan samalla tavalla. Luultavasti onnistuminen vie vain vähän kauemman aikaa.
Missä tilanteissa on hyvä osata rauhallinen käytös, itsehillintä sekä luopuminen
Tilanteita, joissa koiran on hyvä hallita rauhallinen käytös, ovat esimerkiksi lääkärissä käynti, kynsien leikkuu ja muu koiran hoito.
Itsehillintää taas tarvitaan, kun esimerkiksi kotiin saapuu vieraita, annetaan ruokaa tai muuta tosi kivaa on saatavilla.
Luopuminen taas on tärkeä taito esimerkiksi, kun koira on tekemässä jotain, mitä sen ei haluta tekevän tai ottamassa suuhun jotain vaarallista.
Tuloksena on se, että koira osaa tietyissä tilanteissa käyttäytyä miellyttävästi ja rauhallisesti, hillitä itseään oma-aloitteisesti, kun kierrokset meinaavat nousta ja luopua kokonaan joistakin asioista.
Koira ei siis rimpuile kynsiä leikatessa eikä muussakaan toimenpiteessä, ihmisten on helppo tulla teidän kotiin kun tykinkuula ei riko kenenkään polvilumpioita, eikä hypi kumoon ihmisiä tai varasta ruokaa lapsen kädestä tms..
Miten opettaa koiralle rauhallinen käytös
Nämä kolme asiaa (rauhoittuminen, itsehillintä ja luopuminen) nivoutuvat aika lailla yhteen ja ne tukevat toinen toistaan (kannattaa lukea siis tämän postauksen jälkeen myös seuraavat osat).
Muista edetä pienin askelin, älä hoppuile vaikeuttamisessa ja anna koiralle oppimisen ilo, eli palkitse aina ruhtinaallisesti ja anna sen ymmärtää, että se on toiminut oikein 🙂
Mieti etukäteen, miten haluat minkäkin tilanteen menevän tulevaisuudessa. Mikä on se tavoite, jota saavuttelet näiden asioiden opettamisella.
Tavoitteena koiran turvallinen hoito
Tavoitellaan sitä, että koira osaa tietyissä tilanteissa käyttäytyä rauhallisesti, jossa sitä vaaditaan.
Esimerkiksi kynsien leikkuu tai turkin hoito voi olla jopa vaarallista koiran rimpuillessa. Opeta pentu syliin ja siinä rauhoittumiseen. Älä satuta pentua, mutta opeta heti, että sylissä ei rimpuilla.
Mikäli koira rimpuilee, ”purista” sitä hellästi ja heti jos rimpuilu loppuu, höllää otetta, jotta koira ymmärtää, että rauhallisuus palkitaan. Näin on saatu hyvä alku siihen, että saat koirasi rauhallisesti käsittelyyn sylissäsi.
Opeta tämän mukaan kaikissa tapauksissa, esimerkiksi se kynsien leikkuu : ota tassu käteen ja anna palkka vain jos pentu antaa tassun rimpuilematta. Eli heti kun saat rauhallisen käytöksen ottaessasi tassun käteen, anna namia ja päästä tassu (ensin voi yhtäaikaa syöttää namia ja ottaa tassu). Pidä sitten pidempiä aikoja tassua kädessäsi ja palkkaa sitten jos koira ei rimpuillut. Aloita sitten aluksi vain koskettamalla kynsiä saksilla josta saa myös palkkaa.. Lopuksi vapautetaan koira jos on saatu yksi kynsi leikattua, palkka syötyä ja koira on yhä rauhallisesti paikallaan.
Rauhoittuminen – Intiaaniharjoitus
Tietenkin haluat koiran myös olevan rauhallinen muuallakin, kuin vain tehtäessä sille toimenpiteitä. Tavoitteena siis, että koira osaa rentoutua ja rauhoittua myös vieraissa paikoissa. Sitä treenaat juurikin menemällä vieraisiin paikkoihin rauhoittumaan.
Varaa tähän harjoitukseen paljon aikaa. Eli valitse jokin rauhallinen paikka, kuten puisto, metsäpolku tai rauhallinen kahvila ja mene sinne pennun kanssa.
Ota itse mukava asento, mieluiten istu alas ja oleile rennosti. Hengitä syvään, ole rauhallinen ja rento, vältä höpöttelyä. Voit ottaa pennun syliin tai vain lähellesi ja silittele sitä lempeästi, mutta varmasti (voimakas, pitkä ja rauhallinen silitys rentouttaa koiraa). Kaikki koirat eivät pidä silittelystä, pidä silloin vain pentua lähellä.
Kun pentu selkeästi rauhoittuu (tähän voi kulua aikaa kauankin), voit sanoa sille vihjesanan, esim ”rauhassa”, jonka se alkaa sitten yhdistämään tähän tunnetilaan. Jonkun ajan päästä, sanan kuullessaan, se alkaa tajuta, että nyt on oltava rauhassa ja rauhallinen mielentila alkaa tulla sanasta automaattisesti. Istuskele vielä hetki rauhassa ennen kuin nouset ja voitte jatkaa matkaa.
Mikäli sinulla on super energinen vilkas tapaus (kuten meillä), joka ei meinaa rauhoittua millään, aloittakaa tämä harjoitus ihan vain kotisohvalla ennen muualle ulos siirtymistä. Ota siis koira vaikka kainaloon sohvalla ja odota että se rentoutuu, jolloin voit vapauttaa sen muihin puuhiin.
Rauhoittumisesta löytyy vielä oma artikkelinsa, jossa käydään läpi mm energisen koiran rauhoittumista.
Lue lisää: Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle
Seuraavassa artikkelissa käyn läpi jatkoa tähän postaukseen ja aihe jatkuu siis itsehillinnän opettelulla.
Siirry seuraavaan artikkeliin: Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää.
Nähdään siis pian seuraavassa osassa 🙂 (Tilaa blogi sähköpostiisi oikealta palkista, niin et missaa mitään)
Saitko jotain uusia ideoita tästä artikkelista? 🙂