opeta-koiralle-rauhallinen-kaytos-hairiotilanteessa
Energisen koiran koulutus

Opeta koiralle rauhallinen käytös häiriötilanteessa

 

Tämä on kolmas osa neljäosaisesta artikkelisarjasta, jossa käsitellään rauhoittumisen opettamista energiselle koiralle. Suosittelen lukemaan ensin nuo kaksi edellistä artikkelia:

Osa 1 – Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

Osa 2 – Energisen koiran opettaminen rauhoittumaan ulos lähtiessä

Tässä postauksessa käydään läpi, miten opetetaan koiralle rauhallista käytöstä ulkona ja häiriötilanteessa.

Mikäli sinulla on pentu, suosittelen aloittamaan lukemisen tästä artikkelista: 3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle, jossa lähetään liikkeelle perusteista, jotka tulee olla ensin kunnossa. Tuo kyseinen artikkelisarja jatkuu vielä rauhallisen käytöksen perusteiden opetteluun, jotka kannattaa myös käydä ensin pennun kanssa läpi, ennen siirtymistä tämän postaussarjan treeneihin.

Opeta koiralle rauhallinen käytös ulkona

Edellisissä postauksissa olemme harjoitelleet rauhoittumista sisällä kotona ja uloslähdön tilanteessa. Kun koira on oppinut rauhallisissa ja häiriöttömissä tilanteissa rauhoittumaan suhteellisen hyvin, voidaan rauhoittumisen treenaaminen siirtää ulos.

Ulkonakin kannattaa rauhoittumista treenata ensin mahdollisimman häiriöttömässä tilanteessa. Koska ulkona ne kierrokset on jo muutenkin yleensä energisellä koiralla enemmän tapissa.

Hyvä idea on mennä, vaikka metsään. Kävelkää, juoskaa tai leikkikää ensin koiralta ylimääräinen energia pois ja käy sitten istumaan, vaikka kannon nokkaan. Anna koiran ensin itsekseen vähän rauhoittua, pyydä se sitten vierellesi. Ole aivan rento ja hengittele syvään.

Välihuomio: Tällä hetkellä ulkona on loskaista ja kuraista, mutta olemme jo niin kevään korvalla, että aivan pian metsässä voi jo istuskella. Mikäli teillä on vielä talviset kelit, niin oikealla pukeutumisella tai jopa istuinalustalla voi selvitä hyvin. Kesällä ei oikein ongelmana ole kuin hyttyset 😀 Noh, jatketaan:

Jos koira istahtaa viereesi, anna sille namia ja toista rauhassa-sanaa. Mikäli koira juoksentelee vain ympäriinsä, ota se kiinni vierellesi. Silittele sitä pitkin vedoin, puhu hiljaa ja hitaasti. Kaikki koirat eivät kuitenkaan pidä varsinkaan ulkona siitä, että niitä silitellään. Mikäli koirasi menee silityksesi alta pois, älä silloin silittele, pidä vain koiraa lähellä.

Jos se näyttää mitään rauhoittumisen merkkejä (istuu alas, lopettaa läähättämisen, riehumisen tms) sano taas ”rauhassa” (eli merkitse käytös), kehu ja anna namia. Kun koira on istunut hetken rauhassa vieressäsi voit kehua ja nousta ylös. Matka jatkuu, kun on osattu rauhoittua.

Jonkin ajan päästä ala tekemään siten, että mene siihen kannon nokkaan tai mihinkä nyt istahdatkin, pyydä koiraa luoksesi ja sano ”rauhassa”. Mikäli se silloin istahtaa alas ja on rauhallinen, palkkaa ja jatkakaa matkaa. Pidennä sitten vielä aikaa, että jatkatte istumista ja palkkaamista pidempään.

Parasta on, jos koira laittaa ihan makuulteen. Mikäli olette paljon treenanneet kotona illalla sitä rauhoittumista maaten, niin se saattaa sen tehdä nytkin. Merkitse teko sanomalla ”rauhassa”, kehu, anna nami ja lähtekää liikkeelle. Aluksi pelkästään se, että saat koiran tulemaan vierellesi istumaan voi riittää, mutta yritä syventää rauhoittumista mahdollisimman pitkälle.

 

Opeta koiralle rauhallinen käytös häiriötilanteessa

Seuraavaksi voitte mennä paikkaan, jossa on enemmän häiriötä, kuten puistoon. Puistot ovat myös erittäin hyviä hihnakäytöstreenipaikkoja, joten yhdistä tähän treeniin ihmeessä myös hihnakäytöksen opettelua, kuluttamaan pahimmat energiat pois. Siellä on niin paljon nähtävää ja haisteltavaa. Se on mainio tilanne opetella hallitsemaan koiraa hihnassa.

Lue lisää: Koira vetää – 3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa

Puistossa itse rauhoittumisen treenaaminen onnistuu esimerkiksi siten, että käveltyänne ensin pahimmat energiat pois ja ehkä hihnatreenien suorittamisen jälkeen, istahda puiston penkille. Katsele maisemia, hengittele taas rauhassa ja yritä olla välittämättä, jos koira vinkuu tms.

Mikäli koira istahtaa taas itsestään, merkitse oikea käytös. Voit ensimmäisillä kerroilla sanoa sen rauhassa, kehua, antaa namin ja jatkaa matkaa, vaikka seuraavalle puiston penkille. Eli matka jatkuu aina kun koira lopettaa ”häsläämisen”. Matka jatkuu aina, mutta saadaan toistoa, kun siirrytään vain seuraavalle penkille ja rauhoitutaan uudelleen.

Mikäli koira ei itse istu tai rauhoitu pitkänkään ajan päästä, ota se taas vierellesi ja kokeile silitellä sitä rauhallisesti pitkillä vedoilla. Jos ei meinaa onnistua vieläkään, voit käskeä sitä istumaan ja katsoa jos se sitten osaisi itse siihen rauhoittua. Muista palkata kun se istuu käskystä.

Voit sitten tässäkin tilanteessa syventää ja pidentää aikaa. Eli koira istuu ja luultavasti katsoo sinua saadakseen namin. Kehu ja anna nami, mutta nyt ei nousta mihinkään, treeni jatkuu. Yritetään päästä tilanteeseen, että kun istut puiston penkille, koirakin istahtaa ja istuu aivan rauhassa siinä katselemassa maailman menoa. Mikäli koira tässäkin laittaa ihan makuulteen niin se olisi loistavaa. Muista kuitenkin palkata näissä harjoituksissa todella rauhallisesti innostamatta koiraa. Sinä sanot sitten kun jatketaan matkaa, esimerkiksi sanomalla ”mennään”.

Mikäli ohi kulkee ihmisiä ja koira ei reagoi siihen, palkkaa heti. Tai jos saat vastaavassa tilanteessa koiralta katseen, palkkaa heti! 🙂 Näin saat samalla kontaktitreeniä siten, että koira muita nähdessään (koiria tai ihmisiä) ottaa sinuun sitä kontaktia. Se auttaa sitten myös lenkillä ohitustilanteissa.

 

Häiriön lisääminen

Seuraavaksi voit harjoitella menemällä koiran kanssa kaupunkisi keskustaan. Katselkaa siellä rauhallisesti ihmisten menoa ja muuta liikennettä. Pysykää aluksi sen verran kaukana kaikesta, että koira pystyy oikeasti rauhoittumaan. Syötä koiralle nameja, koska syöminen rauhoittaa koiraa ja pystyt havaitsemaan, että onko koiralle tilanne liian haastava vai sopiva: jos koira ei syö nameja, sylkee niitä suustaan tai ei muutoin pysty keskittymään niiden saatavilla olemiseen, on etäisyys kaikkeen hulinaan koiralle vielä liian vaikea. Siirry silloin kauemmaksi, kunnes koira pystyy reagoimaan nameihin tai poistukaa kokonaan ja jatka vielä harjoituksia puistossa.

Hyviä paikkoja, jossa treenata häiriön alla

Muita paikkoja ulkona, joissa harjoitella rauhoittumista ja itsehillintää on esimerkiksi kahvilat, joihin saa ottaa koiran. Treenaa tällaisessa kahvilassa samalla tavalla, eli istukaa alas ja odota, että koira rauhoittuu, josta sitten kehutaan ja merkitään rauhassa sanalla se hetki.

Musti ja Mirri on hyvä paikka myös tällaiselle treenille. Siellä voidaan treenata sitä, että kuljetaan rauhallisesti hihnassa ja kun halutaan vaikka haistelemaan jotain lelua, se on tehtävä vetämättä ja rauhoittumalla.

Mikäli sinulla on mahdollisuus, ota koira myös töihin mukaan. Se saattaa ensimmäisen viikon haitata työntekoa, joten työssä pitäisi olla sen kestävä tilanne ja sinulla tulisi mielellään tietenkin olla oma rauhallinen työhuone. Mukaan koiralle oma peti ja sitten vain treenaamaan, että koira oikeasti pystyy kaikkien erilaisten äänten ja muiden häiriöiden alla olemaan rauhallisena ja jopa nukahtamaan lopulta omaan petiin 🙂

Lisäksi kaikki koiratoiminta, joita paikkakunnallasi on, ovat hyviä tilanteita, johon mennä harjoittelemaan. Voit siis osallistua näihin ihan vain katseluoppilaana ja harjoitella sitä, että koirasi oppisi rauhallista käytöstä katselemalla kauempaa muiden toimintaa. Voit sitten siirtyä aina lähemmäksi ja lopulta mennä itse mukaan treeneihin. Tämä viimeinen vinkki meni jo vähän myös toisten koirien tapaamisen/sietämisen ja ohituksen harjoittelun puolelle, mutta sepäs ei haittaa ollenkaan! Siinäkin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: opetellaan rauhallista käytöstä ja itsehillintää muiden koirien läsnä ollessa.

Koko ajan koira oppii paremmin ymmärtämään, mitä siltä haetaan ”rauhassa” sanalla, joka on vaikea, koska se voi tarkoittaa fyysisesti niin monta asiaa, mutta kyse on mielen tilasta ja kierrosten laskemisesta, se on hyvä muistaa. Eli ei riitä, että koira istuu tai makaa, sen on oltava rauhassa.

Muistutan, että näissä treeneissä siis todella haetaan rauhoittumista. Joillekin voi riittää, että koira laitetaan istumaan ja sanotaan vaikka ”paikka”, mutta se saattaa olla koiralle stressaavaa ja se saattaa vinkua ja turhautua, ellei se osaa laskea kierroksiaan ja nauttia itsekin rauhallisesta tilanteesta ja olosta 🙂

Seuraavaksi käydäänkin läpi sitä, miten koiran saa rauhoittumaan, kun kotiin saapuu vieraita. Pysy siis kuulolla! Seuraavaan artikkeliin: Miten koiran saa rauhoittumaan, kun saapuu vieraita

Mikäli pidit tätä artikkelia hyödyllisenä, olisin todella kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading