koiran-opettaminen-rauhoittumaan
Energisen koiran koulutus

Energisen koiran opettaminen rauhoittumaan ulos lähtiessä

 

Edellisessä postauksessa aloitimme rauhoittumisen taidon opettamisen energiselle koiralle. Tämä artikkelisarja on neljäosainen ja suosittelen aloittamaan lukemisen ensimmäisestä postauksesta:

Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle.

Tämä on artikkelisarjan toinen postaus, jonka aiheena on koiran opettaminen rauhoittumaan ulos lähtiessä. Kerron sinulle, miten lähdetään tekemään tuosta tilanteesta mahdollisimman rauhallinen ja mukava. Mutta varoituksen sanana, mikäli koirasi tällä hetkellä nostaa niitä kierroksia ulos lähtiessä. Saattaa tämä harjoitus olla melko raskasta, mutta lopulta todella palkitsevaa!

Ulos lähteminen on usein se asia, jota koirat odottavat koko päivän (ruuan lisäksi ja tietenkin pois lukien sadepäivinä staffia ei oikein huvita…) ja kun se hetki koittaa, saattaa se aiheuttaa energisissä koirissa hieman yli-innokkuutta… 🙂

Jos koira osaa laskea kierroksia jo ennen kuin lähdetään ulos, on sen kanssa ulkona käveleminenkin heti paljon rauhallisempaa. Tämäkin harjoitus vaatii aikaa, joten älä tee tätä harjoitusta, jos sinulla on kiire.

Se ei myöskään välttämättä onnistu yhdessä päivässä, joten asennoiduthan siihen, että etenette pienin askelin päivä päivältä enemmän vaatien, niin että koira saa onnistumisentunnetta. Muista myös sinun oma rauhallisuutesi treeneissä. Tämä on samalla sekä rauhoittumisen, että itsehillinnän harjoitus (kuten olen maininnut, nuo asiat kulkevat melko lailla käsikädessä).

 

Ennen harjoittelun alkua

 

Jos sinulla on pentu, kannattaa lukea ensin tämä postaus: Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää. Kerron siinä, miten itsehillinnän opettelu aloitetaan pennun kanssa. Tuo kannattaa lukaista myös, jos itsehillintä muutenkaan ei ole vielä koiralla millään lailla hanskassa.

Tämän artikkelin mukainen ulko-ovella tehtävä harjoitus ei ole hyvä idea ottaa käyttöön vielä pennulla, joka ei osaa pidätellä hätäänsä. Kun opetellaan sisäsiistiksi, on tärkeämpää, että pentu ilmoittaa milloin on päästävä ulos ja sinne mennään saman tien ennen kuin vahinko ehtii sattua.

Olemme nyt jo harjoitelleet edellisen postauksen mukaisesti iltaisin sitä rauhoittumista, joten koira ymmärtää jo jonkun verran, millainen se rauhallinen mielentila oikein on. Mikäli olette vasta hetken treenanneet sitä ”rauhassa” sanaa, ei sitä kannata tässä kohtaa vielä alkaa hokemaan silloin kun koira ravaa edestakaisin ja olettaa, että se menisi rauhoittumaan. Odotetaan tässäkin tilanteessa vielä sitä, että koira oivaltaisi itse, miten kannattaa käyttäytyä ja merkitään käytös.

 

Koiran opettaminen rauhoittumaan ulos lähtiessä

 

Ensinnäkin, ei kannata tehdä missään vaiheessa uloslähtemisestä mitään isoa juttua. Tarkoitan tällä sitä, että innostetaan tahallaan koiraa nostamaan kierroksia. Esimerkiksi innostavilla ”mennäänkö ulos” kysymyksillä, jotka hihkaistaan oikein terävästi, jotta saataisiin aikaan koirassa ”hassu ilme/reaktio”, kun koira nostaa korvat ja on aivan tikkana että ”ai mitä??? Ulos??”. Juu… jälleen kerran, olen itse syyllistynyt tähänkin. Mitä energisempi koira noin muutoin, sitä suurempi virhe tuo on 😀 Lähdetään siis aina ulos hyvin vähin elkein.

 

Koiran opettaminen rauhoittumaan uloslahtiessa

 

Kun menette ovelle ja kun alat pukemaan takkia, mikäli koira nostaa kierroksia: vinkuu, ravaa edestakaisin tms., niin ota takki pois ja mene istumaan, vaikka sohvalle. Jos koira osoittaa jotain itsehillinnän merkkejä kuten istuu alas, voit kokeilla taas nousta ylös. Jos vinkuminen tai muu toiminta alkaa taas, palaa istumaan. Tässä saattaa kulua aikaa. Koira saattaa ravata sinun ja eteisen väliä, läähättää ja vinkua. Älä huomioi mitenkään tätä käytöstä. Vasta jos se edes hetkeksi lopettaa/pysähtyy/istuu, niin nouse ylös, kehu oikeasta käytöksestä ja mene jatkamaan pukemista.

 

Osoita oikea käytös

 

Kun puet, lopeta aina kun koira vinkuu tai alkaa ravaamaan jaloissa. Mikäli koira jossain kohtaa lopettaa tuon käytöksen (istuu alas, lopettaa vinkumisen taikka odottaa muutoin sinulle sopivalla tavalla) voit sanoa sanan ”rauhassa”, kehua ja palkata sitä sekä jatkaa pukemista.

Rauhassa-sana ei kuitenkaan ole pakollista. Tässä kohtaa voit vain myös palkata oikeanlaisesta käytöksestä, mutta jos haluat vahvistaa ”rauhassa” sanaa, niin merkitse milloin koira sen tekee. Jatkossa tuosta sanasta on hyötyä, kun koira jo osaa sen tunnetilan.

 

Mikäli rauhoittuminen ei vain onnistu

 

Jos koira ei millään meinaa rauhoittua oma-aloitteisesti ja se osaa sanan ”istu”, niin pyydä sitä istumaan. Palkkaa sitä, kun se tekee työtä käskettyä. Jos se sitten vielä lopettaa vinkumisen edes hetkeksi, palkkaa heti. Voit myös sanoa vielä sen rauhassa sanan ja palkata mikäli koirasi edelleen pysyy istumassa rauhallisesti.

Voit myös ohjata koiran pois ovelta/jaloistasi ja pyytää sitä odottamaan (esim. paikka käsky/odota). Jos se istuu/odottaa nätisti, kehu ja voit käydä antamassa vähän rauhallisesti nameja, mutta varmista, että se ei siinä kohtaa lähde sinua kohti ovelle takaisin. Huomioi myös, että kun annat sille sitten luvan tulla ovelle, se saattaa nostaa taas kierroksia, eli vaikka ohjaisit koiran johonkin muualle odottamaan, varmista, että se rauhoittuu vielä ovelle.

Riippuen koirasi käytöksestä, vaadi tosiaan ensin vain vähän muutosta. Esimerkiksi, jos koirasi ravaa pitkin kotia ja vinkuu, niin mikäli se pystyy istumaan, se riittää aluksi palkkaamiseen ja ulospääsyyn. Ajan kanssa voidaan lisätä, että on istuttava hiljaa, palkkaa heti kun se hiljenee edes hetkeksi äläkä reagoi muutoin vinkumiseen mitenkään. Pidennä sitten aikaa ennen kuin palkkaat, jotta päästään siihen, että lopulta koira odottaa hiljaa ja rauhallisesti kun puet päälle, vaikka sinulla kestäisi kuinka kauan, eikä nosta kierroksia sen jälkeenkään, kun on lähdön aika.

 

 

Toistolla käytöksen ketjuttamiseen

 

Kun teet näitä harjoituksia joka kerta samalla tavalla, syntyy siitä käytösketju. Eli voidaan päästä siihen tilanteeseen, että remmin esille ottaminen tai lause ”mennään ulos” (rauhallisesti sanottuna) aiheuttaa ketjun, jolloin koira menee automaattisesti johonkin mihin olet sen aina harjoiteltaessa laittanut odottamaan ja on siellä niin kauan, kunnes pyydät sen ovelle, jolloin se tulee rauhallisesti istumaan, kun laitat hihnan kiinni ja lähdette ulos.

Huomioi kuitenkin, että koira voi oppia tämän ketjun olematta silti rauhallinen. Eli se saattaa mennä odottamaan, mutta on aivan jäykkänä innosta, vingahdella hieman tms. Tuo jännitys saattaa sitten purkautua, kun pääsette ovesta ulos, joten suosittelen pyrkimään siihen, että koira oppisi sen rauhoittumisen. Ajan kanssa, kun koira oppii sen rauhallisen olotilan ja siitä palkitaan, se kyllä oppii laskemaan kierroksiaan.

 

Sitten pitäisi päästä ovesta ulos

 

Kun saat koiran istumaan ja odottamaan rauhallisesti, seuraavaksi sen on pysyttävä rauhallisena myös, kun ovi avautuu. Tämä vaatii itsehillintää koiralta. Pyydä koiraa istumaan oven eteen. Avaa ovea. Jos peppu nousee, ovi suljetaan ja odotetaan, että koira istuu taas alas ja on rauhassa. Toki voit itse päättää, että koiran ei ole pakko istua, mutta se on helpoin keino nähdä milloin koira meinaa toimia, eli kun se nousee ylös, siihen ehditään reagoida. Mikäli koira saa seistä, tarkkaile, että kun avaat oven, jäykistyykö häntä/muu kroppa, jota voisi verrata istumasta ylösnousemiseen. (myöhemmin kun koira tietää mitä rauhallinen käytös on, se voi hyvin seistä aivan rauhallisesti)

Lue myös: Miten ja miksi opettaa koiralle itsehillintää

Kun saat oven kokonaan auki ja koira edelleen odottaa rauhallisesti, on seuraava askel päästä rauhallisesti myös ovesta ulos. Eli kun sanot jonkun käskyn, joka osoittaa sen, että nyt saa mennä ovesta (saa mennä, ole hyvä…) koira saattaa sännätä täysillä ovesta. Jos ehdit, laita ovi kiinni tai estä sitä jalalla, ennen kuin se ehtii sieltä ulos. Jos se ehtii ulos, pidä hihnasta kiinni ja tulkaa takaisin sisälle, sulje ovi ja aloita alusta. Kehota rauhallisella äänen sävyllä ja liikehdinnällä koira hitaasti ovesta ulos (liiku itse todella hitaasti myös, näytä koiralle, miten mennään), anna sen jälkeen namia ja lähtekää matkaan.

Noniin, nyt olemme päässeet jo rauhallisesti ulos. Ulkona sitten on tietenkin kaikkea ihanaa ja häiriöitä. Käydään seuraavassa artikkelissa läpi millaisia rauhoittumistreenejä voit tehdä ulkona. Seuraavaan artikkeliin: Opeta koiralle rauhallinen käytös häiriötilanteessa

Mukavia treenejä! Sinä onnistut kyllä <3

Jos pidit artikkelia hyödyllisenä, olisin todella kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

4 Comments

4 Comments

  1. Eltsu
    8.4.2019 at 12:10 pm

    Vitsi miten onnellinen olen, että oon löytänyt sun blogin! ? meille on kesällä kotiutumassa staffipentu, ja näitä on mukava lukea jo etukäteen ja suunnitella kouluttamista. Todella hyödyllisiä ja selkeitä postauksia, joista on maallikonkin helppo ymmärtää mitä ajetaan takaa. Ja oon ehdottomasti sitä mieltä, että jokaisen koiranomistajan tulisi näitä lukea ? kiitos!

    • admin
      8.4.2019 at 12:20 pm

      Voi kiitos Eltsu! 🙂

      Ihana kommentti! <3 Juuri tällaiset kommentit saa minut jaksamaan näiden kirjoittamista 🙂 Onnea kohta koittavasta staffi-äitiydestä! Täältä vaan sitten kertaamaan asioita 😉

  2. E
    4.7.2019 at 12:19 pm

    Haluan myös kiittää tästä blogista! Meille todennäköisesti tulossa myös staffi elokuussa ja oikein ahmin näitä postauksia täältä, todella hyviä ja selkeitä ohjeita! Kiitos! <3

    • admin
      4.7.2019 at 12:36 pm

      Kiitos itsellesi sanoistasi ja siitä, että seuraat blogia <3

      Onnea myös sinulle kohta koittavasta Staffivanhemmuudesta! Pysy mukana ahmimassa uusia vinkkejä 🙂

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading