Koira vetää hihnassa. Hyvin moni taistelee tämän asian kanssa. Hihnakäytös on varmaan yksi haasteellisimmista asioista opettaa koiralle, koska hihnassa käveltäessä on vaikeaa ”selittää” koiralle milloin se on suoritettu oikein. Jos opetat koiraa istumaan, se on hyvin selkeää: pylly menee maahan, siitä saadaan palkkaa ja tadaa, se on opetettu. Hihnakäytöksessä puolestaan se, että ”kuljetaan nätisti hihnassa, eikä vedetä” on hiukan haasteellisempi.
Sinun täytyy ensin itsellesi selventää millainen se täydellinen suoritus on, jota koiralta haet. Eli päätä selvät rajat ja tapa miten kävelette lenkillä (Esimerkiksi onko koira sivulla? Vasemmalla vai oikealla? Edellä? Kuinka kaukana? Ja muita vastaavia yksityiskohtia) ja pyri saavuttamaan se.
Pennulle hihnakäytöksen opettaminen on helpompaa, kuin vanhemmalle koiralle, joka on jo oppinut vetämään. Lue täältä, miten opetat pennulle hihnakäytöstä: 3 tärkeintä asiaa, jotka opettaa koiralle
Kun vahinko on jo tapahtunut
Usein opetusta hankaloittaa se, että herätään opettamiseen liian myöhään, kun ”vääränlainen” ei haluttu käytös on jo opittu ja juurtunut tavaksi.
Lisäksi hihnakäytöksen opettelua hankaloittaa se, että yleensä juuri ne koirat, joiden tulisi päästä lenkille purkamaan energiaansa, ovat liian energisiä keskittyäkseen hihnakäytöksen treenaamiseen.
Sellaisen koiran kanssa tulisi hoksata purkaa ensin ylimääräinen energia pois muulla tavoin, jotta voidaan lähteä lenkille treenaamaan hihnassa kävelyä. Ja tässä taas on sitten se ongelma, että yleensä sinne johonkin purkamaan sitä energiaa olisi ensin käveltävä matka hihnassa. Tällaisessa tapauksessa energiatasoa pitäisi saada laskettua jo kotioloissa, tai mennä autolla johonkin missä se saa juosta ja purkaa enimmät energiat pois.
Hihnakäytöksen opettelu on siis melkoisen haastavaa siinä tilanteessa, kun on jo olemassa oleva ongelma. Puhuin edellisessä artikkelissani rutiineista. No tässä on tavallaan kyse myös siitä, että on opittu vääränlainen tapa eli rutiini ja sen muuttaminen vaatii tosiaan aika monta perättäistä onnistunutta kertaa, ennen kuin siitä tulee uusi rutiini. MUTTA HEI se on kuitenkin täysin mahdollista!
Hihnakäytöksen opetteluun löytyy monta eri tapaa
Hihnakäytöksen opetteluun löytyy montakin eri tapaa ja kokeilemalla löydät sen tavan, joka sopii sinulle ja sinun koirallesi.
Voit kokeilla tehdä täyskäännöksen, kun koira vetää ja mennä eri suuntaan. Kun koira tulee sivullesi tai katselee sinua, että mitäs nyt, niin palkataan oikealla kohdalla kulkemisesta. Sitten mennään taas oikeaan suuntaan ja palkataan edelleen siitä, jos se pysyy lähellä. Tätä toistetaan, kunnes koira oppii, ettei voi mennä niin kauas, että hihna kiristyy. Tässä ei voi antaa koiran lähteä edelle ja vetämään sinne toiseen suuntaan, jonne on käännytty, vaan se täytyy palkata, kun se tulee siihen sinun lähellesi ja yrittää pitää se siinä.
Voit myös kokeilla pysähtyä kokonaan. Kun koira lopettaa sinkoilun ja tulee katsomaan sinua, kun et liiku mihinkään, palkataan ja jatketaan matkaa.
Yksi vaihtoehto on hidastaa vauhtia radikaalisti ja kokeilla josko se saisi koiran vilkuilemaan sinua ja saisit sen siten kuulolle.
Kaikki tavat eivät sovi kaikille. Meille toimivin tapa hihnakäytöksen opetteluun, oli tekniikka, jossa ihminen löysää hihnaa, saadessaan kontaktin koiralta. Tässä tekniikassa koira ei pysty löysäämään itse hihnaa tulemalla ohjaajan luokse.
Lue lisää täältä: Koira vetää – 3 sääntöä hihnakäytöksen opettelussa.
Kun koira vetää hihnassa, älä tee näitä asioita
Haluaisin muistuttaa neljästä asiasta, joita ei kannata tehdä, kun koira vetää. Valitsit sitten minkä tahansa tavan opettaa koiralle hihnakäytöstä, muista nämä asiat, joista ei seuraa koulutuksen kannalta mitään hyvää.
Jos koira vetää, älä
- nykäise hihnasta. Koira ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Hihnasta nykiminen voi aiheuttaa fyysistä vammaa tai saada koiran pelokkaaksi ja sitä mukaan arvaamattomaksi. Voit kuitenkin, kun huomaat koiran lähtevän huitelemaan kauemmas, ottaa napakamman otteen hihnasta. Jos koira sitten vetää, se ei tunnu sille yhtä helpolta, kuin löysästi pidettävän, periksi antavan hihnan vetäminen, jossa sinä raahaudut mukana. Se saattaa tuntua myös hieman epämukavalta toisin kuin löysästi pidettävän hihnan vetäminen, joka antaa periksi.
- karjaise tai huuda. Koiralle huutaminen ei johda yleensä hyvään lopputulokseen. Tässä voi tapahtua kaksi asiaa: se sai sinun huomiosi vetämällä, kun aloit meuhkaamaan, joten se tulee vetämään jatkossakin saadakseen sinun huomiosi tai sitten se jopa alkaa pelkäämään sinua ja saattaa alkaa vetämään kahta kauheammin sinusta poispäin.
- löysää hihnaa. Silloin kun koira vetää, älä löysää hihnaa, ettei se pääsee sinne, minne se on vetämässä, ennen kuin se lopettaa vetämisen. Muuten se vain vahvistaa vetämistä. Älä myöskään päästä hihnaa löysälle, mikäli se peruuttelee sinua kohti löysemmän hihnan toivossa, koska muuten saat vain jojon ja koira on tilanteen herra. Eli löysää hihna vasta, kun koira oikeasti lopettaa vetämisen ja/tai ottaa sinuun kontaktin. Näin se oppii, että rauhallisesti olemalla sinun lähelläsi, pitäen sinuun kontaktia, saadaan löysä hihna ja päästään eteenpäin. Mikäli koira peruuttaa ja hihna siten löystyy, kerää hihnaa ja pidä sitä kireällä, ettei koira saa hihnaa itse löysättyä. Vain sinä löysäät hihnaa. Tämä siksi, että koira oppii nopeasti, että se saa sitä itse löysättyä, jolloin päästään tilanteeseen, että se rynnii eteenpäin, hihnan kiristyessä se palaa hieman takaisinpäin ja ryynnii jälleen uudelleen eteenpäin, eikä sinulla ole mitään kontaktia koiraan.
- rankaise koiraa, jos vetäminen johtuu pelosta. Mikäli koirasi vetää sen takia, että se on peloissaan, sinun tulee saada koira poistumaan tilanteesta ja auttaa sitä pääsemään pelosta yli. Tällaisessa tilanteessa ei kannata miettiä mitään hihnakäytöstekniikoita, vaan käsitellä ensin pelko ja sen syyt.
Yllä olevat neljä virhettä on allekirjoittaneenkin toimesta testattu ainakin jossain muodossa ja huonoksi todettu. Joskus menee hermot, silloin saattaa käyttäytyä itsekin nolosti, mutta se on huomattava ja siitä on opittava! 🙂
Lopuksi haluan jakaa sinulle löytämäni oivallisen artikkelin Koiruuksien Klubin blogista, joka käsittelee tätä hihnakäytösasiaa hieman huumorin kautta, mutta on silti erittäin totta: https://www.koiruuksienklubi.fi/2017/03/21/viisi-tavallista-neuvoa-vetavan-koiran-omistajalle-ja-miksi-seka-hihna-etta-hermot-voivat-silti-pysya-kireina/
Lue myös artikkelini: Miten saada energinen koira lopettamaan vetäminen