rutiinit-tarkeana-osana-koiran-koulutusta
Energisen koiran koulutus

Rutiinit tärkeänä osana koiran koulutusta

Kuten mainitsin artikkelissani viisi vinkkiä energisen koiran arkeen, rutiinit ovat tärkeä osa koiran koulutusta. ”Rutiinit” sanana saattaa kuulostaa tylsältä elämältä. Siltä että tehdään iän kaikkisesti samoja asioita päivästä toiseen. Mutta ne helpottavat ja parantavat huomattavasti sekä koiran että sinun elämääsi ja teidän yhdessä toimimistanne.

Kun opetamme koiralle jotakin temppua, teemme suuren määrän toistoja. Näinhän se menee: toistoa toistoa toistoa ja toistamisen johdonmukaisuutta, että jokainen toisto tehdään samalla tavalla. Näin koira alkaa oppimaan mitä siltä halutaan ja miten jokin asia tulee suorittaa. Sama ajatus kannattaa säilyttää ja muistaa arjessa muutenkin, niin saadaan luotua automaatioita.

Rutiinit tärkeänä osana koiran koulutusta

Koulutustilanteessa toistojen jälkeen onnistumisista annetaan aina tietenkin palkkaa, jotta koira ymmärtää, että nyt meni oikein ja se haluaa tehdä sen uudelleen. Rutiinien luomisessa ei painopiste ole palkkaamisessa. Ne luodaan ihan vain tekemällä aina sama asia samalla tavalla. Voidaan kuitenkin puhua rutiinien muodostamisesta myös yhtenä koulutustapana, koska silläkin muokataan koiran käyttäytymistä haluttuun suuntaan, mutta hienovaraisemmin ja vähäeleisemmin.

Oletko koskaan miettinyt rutiinien merkitystä arjessanne ja kouluttamisessa? Esimerkiksi kun tullaan ulkoa sisälle, koira voisi haluta rynnätä suoraan sohvalle kiehnäämään, mutta kun joka kerta pyyhitään tassut ja riisutaan valjaat, ei rynnistäminen käy enää jonkun ajan päästä mielessä, koska se tietää jo rutiinin, että nyt pyyhitään tassuja ja sitten riisutaan valjaita jne…

 

Rutiinit auttavat ja helpottavat arkea sekä luovat turvallisuuden tunnetta.

Sinulla itselläkin on varmasti paljon rutiineja. Kun tietyt asiat tehdään automaatiolla, on vähemmän stressattavaa. Uusia rutiineja voi myös luoda helpottaakseen elämää ja jostain turhista kannattaa luopua. Koiralla ne toimivat samalla tavalla stressiä vähentävänä toimintana, kun ne tietävät mitä seuraavaksi tapahtuu. Heidän ei tarvitse jännittää tai yrittää tulkita tilannetta. He tietävät, että tietyissä tilanteissa toimitaan aina samalla tavalla ja se luo turvallisuuden tunnetta. Laskee se myös sinun stressitasoasi, kun sinäkin alat huomata, että koira toimii tietyissä tilanteissa automaattisesti aina samalla halutulla tavalla.

 

Rutiinin muodostuminen vie aikaa

Kun ihminen alkaa tehdä omiin toimintoihinsa muutosta, sanotaan että hänen täytyy tehdä asia uudella tavalla 21-28 kertaa tai päivää putkeen, sitten vasta siitä alkaa kehkeytyä uusi rutiini. Täytyy siis ymmärtää, että rutiineja ei luoda hetkessä ja jos teet välillä eri tavalla, niiden muodostumisen aika pitenee.

Kannattaa alkaa luomaan haluttuja rutiineja koiran kanssa jo pennusta. Esimerkiksi lenkillä voit joka kerta pysähtyä suojatien eteen. Voit joko vain pysähtyä, jolloin hihna pysäyttää myös koiran tai pyytää koiraa istumaan. Kun toimit näin joka kerta, alkaa koira pysähtyä tai istua aina suojatien eteen. Se helpottaa sinua, kun saat rauhassa katsoa tuleeko autoja ja koiralle se on turvallinen tapa. Ei siis tarvitse palkata, pysähdy vain jokainen kerta, niin siitä tulee tapa, jonka koira vain aina tekee miettimättä.

Meidän rutiinimme

Listaan muutaman esimerkin, millaisia rutiineja meillä on ja miten niihin päästiin:

 

Rauhalliset aamut

Aamuisin meillä ollaan rauhallisia. Herätään, tehdään aamutoimet ja sen jälkeen koira menee takaisin nukkumaan. Tähän on pyritty, jotta koira ei aktivoituisi aamulla liian vireään tilaan, joka johtaisi tuhojen puuhasteluun päivän aikana. Tähän päästiin ihan vain tekemällä jokainen aamu rutiinin samalla tavalla erittäin rauhallisesti ja kun koira halusi leikkiä tuoden leluja jalkoihin, ei leikkiin ryhdytty.

Helposti hihnaan

Kun olemme metsässä ja koira saa olla vapaana, sieltä pois lähtiessä koira pysähtyy automaattisesti metsän laidalle odottamaan hihnan kiinnittämistä. Saan kiinnittää hihnan koiraan hyvin rauhallisesti ennen kuin menemme ulos metsästä takaisin tielle. (voihan toki olla, että koira luulee, että minut täytyy aina kytkeä hänen mukaansa, että hän voi johdattaa minut kotiin 😀 ).

Rutiinit tärkeänä osana koiran koulutusta

Tähän on päästy siten, että pysähdyin aina metsän reunalla ja sanoin ”hihna”, joka meillä tarkoittaa sitä, että hihna kytketään. Seisoin aina ja odotin, että koira tuli kytkettäväksi. Vaikka kaverit olisivat menneet jo edeltä, käskin Nitan aina takaisin, enkä taistellut koiran kanssa tai jahdannut sitä. Odotin aina, että se tuli tarpeeksi lähelle, että sain hihnan rauhallisesti kiinni, jonka jälkeen vasta jatkettiin matkaa. Siitä kehkeytyi rutiini, jossa koira aina odottaa minua metsän laidalla, eikä poistu metsästä tielle ennen kuin hihna on kytketty. Tämä tietenkin vaatii sen, että koira on muutenkin hallinnassa, ettei se lähde omille teilleen.

Vaivaton uloslähtö

Ulos lähtiessä koira odottaa rappusilla ja tulee viereen, kun otan valjaat käteen. On kätevää, että se on pois jaloista sen aikaa, kun minä puen päälle ja kun otan valjaat käteen, se tietää, että nyt on sen vuoro. Tämäkin rutiini on muodostunut vain tekemällä aina samalla tavalla. Minä puen ensin ja lopetan pukemisen, jos koira häslää jaloissa. Kun se on poistunut odottamaan sivummalle, olen jatkanut pukemista ja kutsunut sen paikalle samalla kun otan valjaat. Nyt kaikki tämä sujuu ilman mitään sanoja.

Mutkaton sisääntulo

Sisään tultaessa koira pysähtyy odottamaan, että varusteet riisutaan, mahdollisesti tassut pyyhitään ja siiten vasta kaikkien näiden toimenpiteiden jälkeen mennään eteisestä sisälle asti. Tähänkin on päästy siten, että ei vain ole päästetty koiraa sisälle asti, ennen kuin tassuja on kuivattu ja valjaat tai muut varusteet on riisuttu. Olen ohjannut koiraa paikka ja vapautuskäskyllä, jonka jälkeen se on muodostunut rutiiniksi. Välillä toki täytyy vähän muistuttaa.

Stressitön kohtaaminen

Jos olemme metsässä tai muualla siten, että koira on irti, nähdessään toisen koiran, se odottaa, että hihna kytketään kiinni ja sitten hihnassa ohitetaan tuo koira tai mahdollisesti haistellaan kuka sieltä tuli vastaan. Tästäkin on muodostunut automaatio, koska joka kerta, kun koira on ilmestynyt näköpiiriin, olen kutsunut Nitan luokseni ja kytkenyt hihnaan. Hienosta ohituksesta olen sitten palkannut ja päästänyt uudelleen sen irti. Näin se on alkanut itse hakeutua hihnaan kytkettäväksi, kun joku toinen koira näkyy. Tämä ei tietenkään toimi, jos toinen vapaana oleva koira juoksee haukkuen kohti ja muita erikoistilanteita. Olen kuitenkin pyrkinyt siihen, että toisen koiran lähestyessä toimimme ihan rauhallisesti ja katsomme yhdessä, kuka sieltä oikein tulee.

Vaarattomat tien ylitykset

Liikennevaloihin tulessa ja suojatietä ylittäessä koira hidastaa ja tulee viereen odottamaan, milloin matka jatkuu. Olen joka kerta, vaikka näkisinkin hyvin, että tuleeko autoja, pysähtynyt suojatien eteen, jotta Nita ei rynnisi teiden yli. Nykyään siitä on muodostunut rutiini, jossa Nita hidastaa jo itse ja tsekkailee minua, että pysähdytäänkö pitkäksi aikaa (jos valo on punainen) ja milloin matka jatkuu.

Mieti tänään teidän rutiinejanne. Ovatko ne kaikki hyviä, vai olisiko joissakin tilanteissa hyvä muuttaa tapaa tai poistaa joku kokonaan? Mieti, millaisia rutiineja haluaisit koirasi kanssa tai mitkä asiat toivoisit menevän sujuvammin automaattisesti ja lähde sitten työstämään kyseisen rutiinin muodostumista.

Mikäli pidit tätä artikkelia hyödyllisenä, olen kiitollinen, jos jaat sitä eteenpäin 🙂

Lue myös: 8 syytä miksi koiran kouluttaminen voi epäonnistua

1 Comments

1 Comments

  1. Sara
    8.11.2022 at 10:22 am

    Hyvä postaus – jälleen kerran! Haluaisin kysyä tuosta stressittömästä kohtaamisesta, kun koira on vapaana metsässä. Minua jännittää pitää koiraa vapaana, koska välillä se menee jonnekin kukkulan taakse tuhatta ja sataa enkä näe häntä hetkeen. Kuitenkin aina on palannut luokse ennemmin tai myöhemmin, ei välttämättä ensimmäisellä tai toisellakaan huudolla, mutta ikää on vasta reilu 1 vuotta ja luoksetulo-kutsua on pyritty vahvistamaan. Minua kuitenkin jännittää eniten juurikin tuo että vastaan tulisi koira ja hän menisi tekemään lähempää tuttavuutta mikäli itse en ole näköpiirissä. Näin ei ole koskaan käynyt koska olen ehtinyt kytkeä koirani (onneksi se on ollut näissä tilanteissa aina lähistölläni), mutta haluaisin saada yhteisistä metsäretkistämme stressittömämpiä ja olla luottavaisempi, koska koirani voi aistia että minua tilanne jännittää ja mahdollisesti siitä syystä joku kerta mennäkin toisen koiran luokse ennemmin, kuin että kuuntelisi luoksetulo-kutsua. Rotuna on myös staffi, eikä tule kaikkien koirien kanssa toimeen, joten ihan siitäkin syystä jännittää jos aistii minussa ”pelon” ja kokee että hänen tulisi puolustaa vaaralta. Osaatko antaa vinkkejä tai neuvoa, miten pääsisimme samankaltaiseen tilanteeseen mihin te olette päässeet?

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading