Eikö koiran kouluttaminen tai uuden käskyn opettaminen meinaa onnistua? Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin. Toinen oppii nopeasti ja toinen hitaasti, kolmas on innoissaan kuuntelemassa ja neljäs kaveri pyörii haistelemassa maasta löytynyttä aarretta… Ei siis voi olettaa, että jokainen koulutustapa toimii kaikille. On olemassa kuitenkin muutama seikka, jotka aivan kaikki kouluttajat voivat ottaa huomioon, koska ne eivät ole riippuvaisia koulutustavasta. Ne voivat olla syy siihen, miksi koiran kouluttaminen epäonnistuu. Tässä artikkelissa listaan nämä asiat sinulle ja voit miettiä voisiko syy epäonnistumiseen olla jokin näistä ja korjata tilanne.
8 syytä miksi koiran kouluttaminen voi epäonnistua
1 Epäjohdonmukaisuus
Varmista, että koulutustavassasi on logiikka, eikä se ole liian sekavaa koiralle. Esimerkkejä epäjohdonmukaisuudesta:
- Palkan antaminen, vaikka koira ei tehnyt mitään: ”se yritti kyllä”.
- Palkan antaminen väärästä asiasta: ”oho, sanoin istu, mutta se menikin maahan, palkkaan siis maahan menosta”.
- Jokin asia on tänään sallittu, vaikka eilen ei ollut: ”Eilen pidin kiinni siitä, että hihnassa ei vedetä senttiäkään, tänään en jaksa nipottaa vetämisestä”
Tarkista oma johdonmukaisuutesi, että se on varmasti kohdallaan. Palkkaa koiraa vain silloin kun se tekee jotain oikein. Mikäli koira ei tee mitä pyydät, etsi siihen syy. Esimerkiksi jos koira ei pysty suoriutumaan pyydetystä tehtävästä, helpota tehtävää, jotta koira voi onnistua.
Mikäli kyse on vain esimerkiksi, istu -käskyn harjoittelusta, voi koira olla kyllästynyt, jos sitä on tehty paljon. Tee välillä jotain muuta ja pitäkää treeneistä tauko. Mikäli koira tarjoaa väärää käytöstä käskyyn, tee harjoitus uudelleen ja helpota jos tarpeen, palkkaa vasta oikeasta suorituksesta. Kun opetat jotain, vaadi sitä samalla lailla koko ajan, joka päivä, joka kerta, jotta ei jää sellaista vaihtoehtoa, että välillä toimittaisiin toisin.
2 Ajoitus
Käskyn jälkeen oikea-aikainen palkitseminen on todella tärkeää. Jos koira ehtii jo aloittaa tekemään jotain muuta tehtyään mitä pyysit, palkkaat sitä jo väärästä asiasta. Näin siitä sinun käskystäsi ei tapahdu sitä, mitä haluaisit tapahtuvan. Esimerkiksi kun pyydät koiraa menemään maahan ja palkkaat, kun se nousee sieltä istumaan, ei voida olettaa, että koira osaisi maahan käskyllä mennä maahan ja varsinkaan pysyä siellä. Tai kun opetat ensimmäistä kertaa koiralle kontaktia ja se katsahtaa sinua, mutta palkkaat vasta kun se kääntyy jo haistelemaan muuta, ei se ymmärrä mistä palkka oikein tuli. Pidä palkka koko ajan käsillä, jotta ehdit antaa sen heti.
3 Perheenjäsenten yhtenäinen opetusmetodi
Varmista, että jokainen perheenjäsen tietää mitä ollaan kouluttamassa ja miten, jotta koulutuksessa voidaan olla johdonmukainen. Jonkun verran koira oppii siihen, että miten kenenkäkin ihmisen kanssa ollaan ja toimitaan (ja että esimerkiksi mummolassa on kuulemma sallittua sellaiset asiat, jotka eivät ole kotona sallittuja! 😀 ), mutta varsinkin silloin, kun yritetään opettaa jotain uutta asiaa, oppii koira nopeammin ja paremmin, mikäli jokainen hänen kanssaan toimiva toimii saman periaatteen mukaan ja palkkaa samalla tavalla juuri samasta käytöksestä. Aina se ei ole mahdollista, se täytyy silloin hyväksyä ja ottaa huomioon opetusprosessissa.
4 Vaatimustaso
Mikäli vaatimustasosi on koiralle liian korkealla, ei kouluttamisessa tule onnistumista. Silloin koirakin turhautuu, eikä halua enää opetella. Sama pätee myös siihen, että nostetaan vaatimustasoa liian nopeasti ennen kuin koira on siihen valmis. Kannattaa kokeilla helpottaa koulutusta hiukan, mikäli muutoin kaikki on kunnossa, ja katsoa olisiko tästä apua. Saatat joutua siirtämään esimerkiksi kontaktin tai hihnakäytöksen opettelun takaisin kotipihaan tai rauhalliseen paikkaan ehkä jopa takaisin sisätiloihin, tai kiertää vielä vastaantulevat koirat kauempaa. Muista, että uuden asian opettelussa lähdetään todella alhaalta ja lopullinen suoritus tulee pilkkoa osiin. Kun koira alkaa saada paljon onnistumisia (8/10 kerrasta), voidaan harjoittelua vaikeuttaa.
Lue lisää: Koiran koulutus: Näin nostat vaatimustasoa oikein
5 Selkeät pyynnöt
Sanothan selkeästi koiralle mitä haluat sen tekevän? Näin juuri kadulla tilanteen, jossa koira yritettiin saada aisoihin näillä sanoilla: ”Ethän sä nyt noin voi toisille räyhätä ja siihen jäädä”. Ja itse syyllistyin juuri samaan, kun sanoin koiralleni eilen ”heeeei, voisitko yrittää siirtyä vähän ja mennä alas” sen sijaan, että olisin sanonut selkeästi ”alas”. Eli, pidä koiralle opetettavat käskyt lyhyinä ja ytimekkäinä ja myös käytä niitä juuri siten kuin olet ne opettanut. Mikäli lähdetään lisäämään sanoja ja pukemaan käsky pitkäksi lauseeksi, ei koira välttämättä enää ymmärrä mikä se käsky tai pyyntö oikein oli. Varmista siis, että käyttämäsi sanat ovat selkeät, eikä niitä voi sekoittaa keskenään.
_
6 Löydä koiran motivaatio
Koiralla täytyy olla oikea motivaatio suorittaa siltä vaadittava tehtävä. Sinun tehtäväsi on löytää se koiraasi motivoiva asia. Joillekin se on nami, toiselle lelu, kolmas on onnellinen rapsutuksista. Lisäksi vielä voi olla väliä millainen nami tai juuri se tietty lelu on kaikista motivoivin. Jos koira ei meinaa kuunnella tai uskoa sinua, kokeile vaihtaa palkkio johonkin toiseen, josko se motivoisi koiraa paremmin. Oikean palkan löytämiseen voi mennä aikaa, älä turhaudu, vaan jatka kokeilua kunnes löydät sen.
7 Kehu – Älä rankaise
Nykyaikaisiin koulutusmetodeihin ei kuulu rankaiseminen. Eli käytetään positiivista vahvistusta. Rankaiseminen saattaa saada koiran käyttäytymään arvaamattomasti, joka hankaloittaa kouluttamista. Palkitse ja kehu siis oikeanlaisesta käytöksestä (ruhtinaallisesti, että se tuntuu) ja opeta näin koiralle, miten haluat sen käyttäytyvän.
8 Sairaus tai stressi
Mikäli sinulla on kaikki palaset kohdallaan ja silti on ongelmia saada koira koulutettua, kannattaa varmistaa, ettei se ole jollain tavalla sairas. Myös stressi voi vaikuttaa oppimiseen. Tarkista, että koirasi on terve ja tasapainoinen, sillä sairaana ei ole halua eikä jaksamista oppia ja stressi vaikeuttaa myös keskittymistä. Mikäli koirasi on jollain tapaa kipeä, älkää silloin opetelko uusia asioita, mikäli se on mahdollista, vaan hoida koiran terveys ensin kuntoon.
Mikäli kaikki nämä yllä olevat 8 asiaa on ihan täydellisyyteen asti hiottuna, muista kuitenkin vielä, että jokainen koira on yksilö ja oppii omaan tahtiinsa. Muista siis pitää taukoja treenaamisesta ja opettelusta. Koiran historia vaikuttaa myös omalta osaltaan siihen, miten helppoa tai vaikeaa uuden opettelu on.
Muista myös omien tunteidesi heijastuminen. Koiran kouluttaminen voi olla stressaavaa myös ihmiselle. Ei ehkä kannata treenauttaa koiraa, kun sinulla on huono päivä tai olet surullinen. Jos turhaudut kesken treenin, pidä paussi ja rauhoitu, juo kuppi lämmintä teetä tai käyskentele hetken pihalla. Ja vaikka silti tuntuu, ettei vieläkään onnistu, lue vielä uudelleen ihan ajatuksella kaikki 8 kohtaa ja mieti niitä oikein syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti, onko ihan varmasti ihan joka ikinen palikka kohdillaan?
Onnea treeneihin!
Piditkö artikkelia hyödyllisenä? Mikäli kyllä, auta myös muita jakamalla sitä eteenpäin, olen siitä super kiitollinen 🙂
Lue lisää:
Toisten koirien ohittaminen – 4 vinkkiä joiden avulla onnistut
8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista
Parhaat lelut energiselle ja vahvalle koirarodulle