koiran-koulutus-nain-nostat-vaatimustasoa-oikein
Energisen koiran koulutus

Koiran koulutus: Näin nostat vaatimustasoa oikein

 

Edellisessä artikkelissani kerroin 8 asiaa, jotka voivat mennä pieleen koiraa kouluttaessa. Halusin syventyä näistä yhteen vielä tarkemmin, nimittäin vaatimustasoon, sen asettamiseen ja nostamiseen. Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät paremmin seuraavat asiat koiran kouluttamisesta:

  • Miten vaatimustaso asetetaan
  • Miten suorituksen harjoittelu pilkotaan osiin
  • Milloin vaatimustasoa voi ja täytyy nostaa
  • Miten vaatimustasoa nostetaan
  • Milloin vaatimustasoa täytyy laskea

 

Lue edellinen artikkeli: 8 syytä miksi koiran kouluttaminen voi epäonnistua

 

Miten vaatimustaso asetetaan ja suoritukset pilkotaan osiin

Koirat oppivat samalla tavalla kuin ihmiset. Koira ei osaa puhua, eikä tiedä vielä mitä mikäkin tarkoittaa. Jos sinulla on lapsia, voit verrata siihen, että lapsen tavoite on peruskouluun mentäessä oppia mm. laskemaan. Ensin on kuitenkin opeteltava numerot, merkit ja niiden merkitys ennen kuin voidaan edes aloittaa laskemisen opettelu. Lopullinen tavoite koostuu siis erilaisista osatavoitteista.

Samalla tavalla koiran lopullinen tavoiteltu suoritus on pilkottava ensin osiin ja asetettava osatavoitteet. Mieti millaisia osia opeteltavassa asiassa on eli mistä kaikesta toiminnasta uusi asia koostuu. Jos esimerkiksi haluat koiran menevän johonkin omalle paikalleen, koostuu toiminta seuraavista osista: sen on tiedettävä mikä se paikka on, jätettävä mitä on tekemässä, mentävä sinne kyseiselle paikalle ja pysyttävä siellä. Tässä tehtävässä on jo ainakin 4 osaa.

Tässä esimerkkitapauksessa lähdetään liikkeelle siitä, että ensin opetetaan mikä se oma paikka on (häkki, viltti, alusta, peti…). Vaatimustaso asetetaan aluksi todella matalalle ja pilkotaan myös tämä oman paikan tunnistaminen osatavoitteisiin, joista palkataan. Ensimmäinen tavoite on saada koira katsomaan tätä kyseistä paikkaa. Sen jälkeen liikkumaan sitä kohti, sitten koskettamaan paikkaa ja lopulta menemään sinne/sen päälle.

Eli ensimmäinen vaatimustaso asetetaan niin matalalle, että kun koira katsoo sitä paikkaa, se saa palkan. Vaatimustason on oltava niin helppo, että koira pystyy siihen helposti. Vasta sitten, kun koira tietää mikä on ”oma paikka”, voidaan siirtyä seuraavaan osatavoitteeseen, jossa on taas uusi vaatimustaso. (esimerkiksi koira menee omalle paikalleen etäisyyden päästä.)

 

Koiran koulutus vaatimustason asettaminen

 

Mieti etukäteen, mitä haluat koiran tekevän. Mikä on kyseisen osatavoitteen vaatimustaso, josta palkataan. Vaatimustason on pysyttävä jonkun aikaa täysin samana ja alussa todella matalalla, jolloin toistetaan ja palkataan koko ajan samasta asiasta ja VAIN tästä kyseisetä asiasta. Voit kirjoittaa muistiin aina uuden tavoitteen, että muistat mikä se on, jotta pysyt johdonmukaisena.

 

Milloin vaatimustasoa voi ja täytyy nostaa

Vaatimustasoa kannattaa nostaa vasta sitten, kun koiralla on selkeästi enemmän onnistumisia kuin epäonnistumisia. Eli kun noin 80% kerroista onnistuu, voi vaatimustasoa alkaa nostamaan. Vaikka vaatimustasoa ei kannata nostaa liian nopeastikaan (koska muutoin koira ei pysy mukana) kannattaa sitä kuitenkin oikeassa vaiheessa nostaa. Sillä mikäli vaatimustaso nousee liian hitaasti, voi koira alkaa turhautumaan ja siten oppiminen hidastua tai sitä ei enää kiinnosta ollenkaan.

Jos koira tekee heti kerralla oikein, toista silti sitä muutamia kertoja, jotta voit varmistua, ettei kyse ollut vain vahingosta, ennen kuin nostat vaatimustasoa.

 

Miten vaatimustasoa nostetaan

Nosta vaatimustasoa aina niin vähän, että koiralla on mahdollisuus onnistua. Mieti uusi osatavoite, mitä haluta koiran tekevän. Mieti mikä on seuraavan tason kriteeri ja palkkaa taas vain siitä. Muista vaikeuttaa vain ihan vähän.

Esimerkiksi ylempänä oleva oman paikan opettelu: Ensimmäinen vaatimustaso on se, että kun koira katsoo paikkaansa, se saa palkan. Kun se onnistuu, nostetaan vaatimustasoa esimerkiksi siten, että palkka tulee siitä, jos se liikkuu kohti paikkaa, sitten nostetaan taas tasoa siten, että palkka tulee vasta kun koira koskettaa kyseistä paikkaa jne.

Huomaa, että vaatimustason nostoa on myös suorituspaikan vaihtaminen tai häiriön lisääminen. Eli esimerkiksi, jos koira osaa sisällä käskyn ”istu”, se ei tarkoita, että se osaa sen ulkona tai jos ympärillä on muita ihmisiä tai koiria. Istu -käskyn kohdalla esimerkiksi vaatimustason nosto voisi olla ensin lisätä kestoa, kuinka kauan koira istuu. Seuraavaksi voidaan vaikeuttaa istumista niin, että sinä liikut, mutta koiran on pysyttävä istumassa, sitten siirrytään ulos rauhalliseen paikkaan harjoittelemaan ja lisätään häiriötä tilanteeseen pikkuhiljaa.

 

 

Omapaikka esimerkissä, kun koira tietää mikä on ”oma paikka”, seuraava osatavoite voisi olla, että paikalle osataan mennä kauempaa ja siinä vaatimustaso on ensin ihan läheltä omaa paikkaa ja sitten lisätään vaatimustasoa siirtymällä koiran kanssa kauemmaksi paikasta, ehkä lopulta eri huoneeseen.

Toinen osatavoite voisi olla siellä omalla paikalla pysyminen, jossa vaatimustasoa nostetaan keston lisäämisellä ja vapautussanan opettelulla sekä häiriön lisäämisellä (liikutaan koiran ympärillä tai lapset juoksentelevat tms). Lopulta lähdetään availemaan ovea tai soittamaan ovikelloa ja lisätään lopuksi vieraita ja hälinää. Muista, että lisää vain aina yksi asia kerrallaan, eli ei kannata yhtä aikaa esimerkiksi lisätä etäisyyttä, josta mennään paikalle ja samalla kertaa lisätä kestoa, kuinka kauan koiran on sielä pysyttävä. Yksi uusi opeteltava asia kerrallaan ja vain yhden asian vaatimustason nosto, muuten se voi olla liian hankalaa koiralle.

Milloin vaatimustasoa täytyy laskea

Vaatimustaso on liian korkea, mikäli koira ei saa onnistumisia. Ihan jokainen kerta ei täydy onnistua, onhan niitä huonojakin päiviä välillä, mutta suurin osa kerroista tulisi onnistua, muutoin vaatimus on liian korkealla ja sitä täytyy laskea.

Kuten totesin ylempänä, on hyvä muistaa, että myös se paikan vaihtaminen ja häiriön lisääminen on vaatimustason nostoa. Silloin kun vaikeutat tehtävää tällä tavalla, on varsinaisen tehtävän vaatimustasoa hetkellisesti laskettava.

Otetaan vielä se sama oma paikka esimerkki. Kun lähdetään vaikeuttamaan tehtävää siten, että mukaan tulee muita ihmisiä ja ehkä se ovikello, kannattaa laskea itse tehtävän (eli omalle paikalle menon) vaatimustasoa hetkellisesti. Eli kun vaikka soitat ovikelloa ja koira innostuu, sanot ”oma paikka” ja se katsahtaa edes sinne omalle paikalle, niin palkataan.

Nostetaan sitten taas vaatimustasoa, että jos koira lähtee kohti omaa paikkaansa, se saa heti palkan. Sitten kun se menee sinne asti (vaikka se ei pysyisi siellä) palkataan, kunnes päästään tilanteeseen, että koira osaa ovikellon soidessa mennä omalle paikalle käskystä ja pysyy siellä. Sitten voidaan taas lisätä seuraava pala, jossa esimerkiksi ihmisiä tulee ovesta ja taas on luultavasti laskettava itse toiminnan vaatimustasoa.

Joka tapauksessa nyrkkisääntö on se, että jos koira ei onnistu, laske vaatimustasoa, jotta se saa onnistumisia, jolloin se mielenkiinto tekemiseen säilyy ja sillä on mahdollisuus oppia. Muista laskea vaatimustasoa itse tehtävästä aina kun lisäät jonkun ympäristöllisen uuden seikan vaikeuttamaan tehtävää. Aina vaatimustasoa ei tarvitse laskea ihan noin alas kuin mitä esimerkissäni mainitsin, mutta sen huomaa aika nopeasti mihin koira pystyy. Eli toki jos koira käskyn kuullessaan menee sinne omalle paikalle asti, palkataan siitä, eli siitä mihin se pystyy. Mutta ei vaadita heti kun vaikeutetaan, että se onnistuu yhtä hyvin kuin esimerkiksi ilman häiriötä.

 

 

Onnea harjoituksiin! Muista pilkkoa tehtävät pienempiin paloihin ja asettaa oikeat vaatimustasot SINUN koirallesi (jokainen oppii omalla tahdilla, toiselle on pilkottava pienempiin osiin kuin toiselle), niin onnistut varmasti! (toki onnistuminen vaatii myös sinulta itseltäsi sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä)

Koitko tämän artikkelin hyödylliseksi? Olisin todella kiitollinen, mikäli jakaisit sitä eteenpäin 🙂

Lisää lukemista:

Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

8 seikkaa, joilla parannat koiran koulutusta ja oppimista


 

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading