Pentu on nyt tuotu kotiin. Mitäs sitten? 🙂 Tärkeä askel ennen kuin aletaan opettamaan mitään muuta, on saada pentu tuntemaan itsensä osaksi laumaa. Miten se sitten tehdään? Minä kerron sinulle miten meillä hoidettiin ”laumoittuminen”.
Mitä tarkoittaa laumoittuminen?
Laumoittuminen ei kai taida olla mikään oikea sana, mutta käytän silti sitä kun kuvailen tätä tilannetta. Eli staffit, kuten muutkin koirat ovat laumaeläimiä ja kun ne ovat pieniä, lauma koostuu emosta ja sisaruksista. 8 viikon ikäisinä he saavat ”uuden lauman” eli ne luovutetaan ihmisille ja silloin ihmisestä tulee pennun uusi laumanjohtaja. Kutsun tätä uuden lauman luomista siis laumoittumiseksi.
Kun meidän Nita tuli meille, niin koira sai nukkua meidän kanssa sängyssä samalla tavalla kuin koiranpennut nukkuvat emonsa kanssa kaikki yhdessä sykkyrässä.
Tästä asiasta ollaan monta mieltä. Toisten mielestä koiralla ei ole ikinä asiaa sänkyyn ja jos sen kerran sinne päästää niin sitä on vaikea sieltä opettaa pois. Staffit ovat ihmisrakkaita ja mukavuuden haluisia, joten voihan se ollakkin ihan totta, että se ei mielellään enää sängystä poistu 😀 Meillä ei kuitenkaan mennyt niin.
Kokeilimme aluksi sitä, että koira ei nukkunut sängyssä, eikä sohvalla mutta yöt olivat levottomia. Koira vaelteli ja teki tarpeitaan lattialle. Päädyimme sitten ottamaan hänet yöksi sänkyyn ja tilanne rauhoittui ja yölliset tarpeetkin vähenivät.
Meillä oli koiralle oma peti johon se sai päivisin tutustua ja yöt se nukkui meidän sängyssä. Tämän tarkoituksena oli siis ”laumoittua”, eli saada koira ymmärtämään, että me olemme nyt hänen uusi laumansa. Kun sitten pentu kasvoi ja oli tutustunut omaan petiinsä ja nukkuikin jo päiväunensa siellä säännöllisesti, peti tuotiin sängyn viereen ja koira alkoi nukkua yönsä siellä, edelleen kuitenkin lähellä meitä. Koiran kanssa voi toki ottaa vaikka päiväunia yhdessä sohvalla jossei halua sitä sänkyyn 🙂
Toiset taas eivät halua päästää koiraa ikinä sohvallekaan. On silti tärkeä antaa jollain tavalla koiran olla lähellä uutta laumaansa, varsinkin staffin, joka on todella ihmisrakas ja haluaa olla ihmisten lähellä. On se myös itselle ihana tunne kun staffero käpertyy kainaloon ja piilottaa kylmän nokkansa kainaloon <3
Kuinka tärkeää tällainen laumoittuminen sitten on?
Noh, olen ihan varma, että myös heistä, jotka eivät ole nukkuneet koiransa kanssa, on muodostunut lauma ihan yhtälailla. Mutta tämä on tosiaan yksi keino jolla saa koiralle sen lauman tunteen ihmisestä nopeasti.
Toiset koirat jäävät lopun elämäksi ihmisen kanssa nukkumaan sänkyyn ja toiset joutavat kasvaessaan muualle nukkumaan 🙂 kukin tyylillään!
Joillakin koira nukkuu heti alusta alkaen ihan eri huoneessakin. Se ei varmasti tee koirasta yhtään huonompaa eikä omistajistakaan. Meillä koira tulee kutsusta mielellään sänkyyn jos kaipaan jokin yö läheisyyttä tai haluan koiran kanssa köllötellä. Ja staffithan köllöttelee! 😀 Nämä ihmismäiset ja ihmisrakkaan pirpanat viettävät oikein mielellään aikansa puhisten ihmisen kyljessä…peitto päällä, pää tyynyllä 😀
Laumoittumiseen kuuluu kuitenkin kaikki muukin toiminta, jolla vahvistetaan laumaan kuulumista, kuten yhdessä leikkiminen ja muutoin ajan viettäminen uuden lauman kanssa.
Kun pentu saapuu uuteen kotiin, on se ”leimautumisiässä” joka kestää n. 12 viikkoon asti, jolloin se parhaiten leimautuu uuteen laumaan ja ihmisiin, sekä imee informaatiota kuin sieni. Tuo aika kannattaa siis todella käyttää hyödyksi.
Itse rauhotimme kotimme myös vierailta viikon ajaksi pennun tultua kotiin, jotta pentu sai rauhassa tutustua ja leimautua uuteen ympäristöönsä sekä laumoittua meidän kanssa. Tämä kannattaa tehdä, jotta pentu ymmärtää heti ketkä kuuluvat uuteen laumaan ja ketkä ovat vieraita.
Täytyy kuitenkin myös muistaa, että ihminen on tämän uuden lauman johtaja, joten se on tehtävä myös pennulle heti selväksi. Pentu tulee toivottaa tervetulleeksi uuteen kotiin lempeästi, jotta se tuntee olonsa turvalliseksi. Samalla on kuitenkin pysyttävä tiukkana siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Ja se tulee kyllä kokeilemaan johtajuuden paikkaa… muista silloin olla valppaana!
Lue lisää:
Staffin pentuaika – sisäsiisteys
Miten teillä muilla on staffin laumoittuminen hoidettu ja nukkuvatko/nukkuivatko koirat sängyssä? 🙂