staffin-pentuaika
Staffin hankinta ja pentuaika

Sisäsiisteys – Staffin pentuaika

Sisäsiisteys – miten se onnistuu?

Staffin pentuaika on täynnä energiaa, kuten varmasti monen muunkin rodun. Oi sitä menoa ja melskettä, sekä pissaa ja kakkaa 😀

Miten sitten siinä menossa saa opeteltua sisäsiistiksi? Mitkä ovat ne tärkeimmät asiat ja keinot jotka tulisi tietää? Aika kultaa selkeästi muistot… 😀

Nyt voin jo naureskella Nitan pentuajalle, joka oli kyllä melkoisen raskasta. Me saimme vielä pennun tosiaan joulun pyhinä ja tietenkin silloin alkoi juuri kovat pakkaset. Staffithan ovat muutenkin lyhytkarvaisia ja niillä ei ole aluskarvaa, joten eivät pärjää todella kylmässä kovinkaan hyvin, saati sitten pentukarvalla!

Oli melko hankalaa siis -30 asteen pakkasilla opettaa pikkuneitiä sisäsiistiksi….! Jollain toisella rodulla ei välttämättä ole niin hankalaa jos enemmän turkkia suojana.

 

Toistoa, toistoa ja johdonmukaisuutta.

Pitkäjänteisyys palkitaan.. Aina kun korista nousi pää ylös, eli pentu heräsi päivänokosilta, samantien pentu kainaloon ja ulos.

Aina kun pentu leikki hetkenkin vauhdikkaasti jonkin aikaa, pentu kainaloon ja ulos.

Jos pentu söi tai joi, samantien heti perään ulos.

Yöllä kuului rapinaa kun pentu heräsi, kaveri kainaloon ja ulos 😀

Sinne ulos juostiin ihan kokoajan. Siellä sitten katsella kun raukka ei ymmärtänyt miksi pitää tulla aina ulos kylmään. Mutta joka kerta kun se pissa tuli sinne ulos, niin meillä oli bileet! Eli täytyi vähän tehdä itsestään pelle, jotta koira tajuaa että se oli tehnyt jotain oikein. Eli eihän se vielä tiennyt, mitä ”hyvä” tarkoittaa.

Innostuneen äänensävyn ja elekielen se kyllä ymmärsi, eli kuten sanoin whuhuu hyvä tyttö-bileet oli joka kerta kun pissa tai kakka tuli ulos 🙂 Mikäli pissa joskus pääsi lattialle yhtäkkiä, ei siitä tehty numeroa vaan siivottiin nopeasti pois ja yritettiin olla enemmän hereillä seuraavalla kerralla.

 

Sanomalehtien käyttö

Sanomalehdet meillä oli käytössä silloin kun jouduimme molemmat olemaan yhtäaikaa poissa kotoa. Silloin havaitsimme hyväksi sulkea pennun omaan tilaansa kodinhoitohuoneeseen, jossa lattia kestää märkää ja levitimme sanomalehtiä sinne lattialle.

Myös öisin oli sanomalehdet käytössä, sillä joka yö muutaman kerran yössä nouseminen, talvivaatteiden pukeminen ja kylmään pimeään tuiskuun seisomaan meneminen, kävi liian rankaksi kun yöunet jäivät niin vähäisiksi. Onneksi tätä ei kestänyt kovin kauaa (siis se tuntui toki silloin ikuisuudelta) ja neiti kyllä nopeasti oppi mihin ne tarpeet tulee tehdä 🙂

 

Meillä ei siis tehty tätä välivaihetta, että olisi ensin virallisesti opetettu pentu tekemään tarpeensa sanomalehdelle. Näinkin voi tehdä, mutta täytyy huomata, että seuraava vaihe on sitten opettaa se pois sanomalehdeltä ja tekemään tarpeensa ulos. Siksi itse päätin jättää tämän välivaiheen kokonaan pois ja opettaa suoraan tekemään tarpeet ulos.

Tämä on varmasti helpompaa kun asuu omakotitalossa kuten minä. Kerrostaloasunnossa voi siis ehkä ollakin järkevää opettaa ensin sanomalehdelle.. Mutta tosiaan, kun ne tarpeet tehtiin alun alkaenkin heti ulos, alkoi se aika nopeasti ”pyytää” ulos menemällä ulko-ovelle kun hätä oli.

Jos vielä pentu tulee, mielellään kyllä itse ottaisin tällä kertaa kesäpennun ihan vaan, kun tuo sisäsiistiksi oppiminen on silloin helpompaa. Pentu haluaa silloin enemmän olla ulkona kun siellä on lämmin, jolloin tarpeiden tekeminen ulos on luonnollisempaa.

Lue lisää: Staffin pentuaika – laumoittuminen

Mites teidän sisäsiisteyteen oppiminen on sujunut?

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading