muista-nama-7-asiaa-kun-opetat-koirallesi-rauhallista-kaytosta
Energisen koiran koulutus

Muista nämä 7 asiaa, kun opetat koirallesi rauhallista käytöstä

Olen kirjoittanut muutamia artikkeleita liittyen rauhallisen käytöksen opettamiseen koiralle ja siitä, miksi se on tärkeää. Tiedän, että kun asioita opettelee ja kouluttaa koiraa, saattaa sokeutua omalle tekemiselleen ja unohtaa jopa asioita, jos asiaa on paljon. Siksi tein sinulle tällaisen listan vielä avuksi, missä listaan 7 asiaa, jotka tulisi muistaa, kun opetat koirallesi rauhallista käytöstä. Mikäli et ole vielä lukenut muita artikkeleitani aiheesta, löydät ne tämän postauksen lopusta, josta voi siirtyä niitä lukemaan.

 

Muista nämä 7 asiaa, kun opetat koirallesi rauhallista käytöstä

 

1. Ole aina itse rauhallinen, kun vaadit koiralta rauhallisuutta

Jos toivot koiraltasi rauhallista käytöstä, auttaa paljon, kun puhut rauhallisesti ja liikut erittäin rauhallisin elkein. Samalla tavalla, kun saat koiran villiintymään puhumalla innokkaasti ja korkealla äänensävyllä nopeasti liikehtien, saat koirasi paremmin rauhoittumaan, kun itse teet erittäin rauhallisia liikkeitä ja puhut rauhallisella matalammalla äänellä. Vaikka koira kuinka riehuisi, älä menetä malttia, vaan yritä olla niin rauhallinen kuin vain pystyt.

 

2. Aloita rauhallisen käytöksen treenit vasta silloin, kun koira itse on jo rauhallinen

Ihan alussa, kun lähdetään opettamaan koiralle rauhallista käytöstä, ei voida olettaa, että se tietäisi mikä se rauhallinen käytös ja olotila oikein on. Palkata täytyy silloin kun koira tekee oikein, jotta se voisi ymmärtää mitä sen halutaan tekevän. Siksi aluksi kannattaa aina aloittaa harjoitukset silloin, kun koira on jo rauhallinen, jotta se saisi onnistumisia, joka edistää nopeasti sitä, että se ymmärtää mitä haetaan.

Kun koira illalla rauhoittuu, on hyvä hetki palkata rauhoittumisesta ensimmäisiä kertoja. Jos aloitat rauhallisen käytöksen treenaamisen, kun koira on hepulitilassa tai muuten erittäin vireä, on hyvin epätodennäköistä, että onnistut saamaan sen rauhalliseksi. Jotta tuollaisessa tilanteessa rauhallisuuteen päästäisiin, on täytynyt harjoitella jo aika kauan ja koiran täytyy jo tietää mitä rauhallisuus on ja yhdistää siihen jokin käsky.

 

3. Palkitse koiraa aina, kun se on rauhallinen

Jotta koira oppisi ymmärtämään rauhallisen käytöksen merkityksen ja sen hyödyt, palkitse sitä aina kun se on rauhallinen (vaikka ei olisi treenitilanne). Tämä onnistuu siten, että koira saavuttaa asioita vain rauhallisuudella: laitat koiralle ruokaa, se ravaa jaloissa levottomana – odota niin kauan, että se lopettaa, jopa istahtaa ja ottaa sinuun kontaktin, anna sitten vasta ruoka. Näin koira oppii, että rauhallinen käytös kannattaa joka tilanteessa, koska muuten ei saavuteta sitä mitä halutaan. Toinen esimerkki on ovella: koira ravaa edestakaisin, kun puet päälle ja vinkuu ovella valmiina ryntäämään ulos – odota niin kauan, että koira rauhoittuu, sitten vasta voidaan mennä ulos. Näin rauhallinen käytös alkaa tulla sille oletuskäytökseksi.

 

4. Puhu koiralle rauhallisesti

Jos haluat koirasi käyttäytyvän rauhallisesti, ei se taatusti rauhoitu, jos karjut ja kirjoilet sille kertoen, että nyt olisi hyvä olla rauhassa. Ymmärrän, että koiran riehuessa aivan väärässä paikassa, sitä turhaantuu ja pinna kiristyy, mutta se on pahinta, mitä voit siinä tilanteessa tehdä. Mitä rauhallisemmin puhut koirallesi, sitä todennäköisemmin se rauhoittuu.

 

5. Älä rohkaise rauhattomaan käytökseen

Mikäli toivot koirasi käyttäytyvän rauhallisesti ja yrität sitä sille opettaa, älä huomioi koiraa mitenkään, kun se käyttäytyy rauhattomasti (silloin kun se on mahdollista, esimerkiksi kotona). Palkinto rauhallisuudesta voi olla myös riehakas, eli mikäli koira hyppii sinua vasten tai haukkuu ja tökkii kun se haluaa leikkiä kanssasi ja sinulla olisi aikaa leikkiä, odota kuitenkin, että se lopettaa ja rauhoittuu, sitten voit ryhtyä, vaikka kuinka riehakkaaseen leikkiin sen kanssa. Näin et vahingossakaan rohkaise sitä käyttämään rauhatonta käytöstä saadakseen haluamaansa.

Muista nämä 7 asiaa, kun opetat koirallesi rauhallista käytöstä

Sinun huomiosi on yksi parhaimmista palkinnoista, joten älä anna koirallesi huomiotasi silloin kun se on rauhaton. Muista, että huonokin tai vihainen huomio koiralle on myös huomiota ja koira on siihenkin tyytyväinen, mikäli se sinun huomiotasi hakee. Tämä johtaa siihen, että se siis sai palkinnon, eli huomiosi, käyttäytyessään rauhattomasti ja tekee niin jatkossakin. Kehu kovasti, kun se lopettaa rauhattoman käytöksensä.

 

6. Ymmärrä koirasi käytös

Huomioi, että koirasi saattaa käyttäytyä rauhattomasti myös muusta syystä, kuin vain koulutuksen puutteesta. Se saattaa pelätä tai olla kipeä. Huomaa siis aina koirasi rauhaton käytös, vaikka et sitä heti huomioisikaan ja mieti sekä tarkastele, näetkö jotain yhteyttä mikä sen aiheuttaa. Varsinkin, mikäli et meinaa onnistua käytöksen muuttamisessa, vaikka kuinka seuraat ohjeita. Jos koirasi käyttäytyy rauhattomasti jonkun syyn takia, sinun täytyy tietenkin se ymmärtää ja huomioida sekä yrittää parhaasi mukaan auttaa sitä, kuten viemällä se pois ahdistavasta tilanteesta.

 

7. Ansaitse koirasi luottamus

Niin kauan, kun sinun ja koirasi välillä ei ole kunnollista syvää luottamusta, ei se välttämättä pysty olemaan rauhallinen. Jotta se pystyisi olemaan kaikenlaisissa tilanteissa rauhallinen, tulee koiran luottaa sinuun, ettei sen tarvitse ”hoitaa tilannetta” tai ”murehtia tilanteesta”. Sen täytyy pystyä luottamaan, että kun pyydät sitä olemaan rauhallinen, mitään pahaa ei tapahdu ja tilanne on sinulla hallinnassa ja se voi vain oleilla rauhassa.

Siksi suosittelen, että näet vaivaa teidän suhteenne lujittamiseksi. Tässä onnistut viettämällä aikaa koirasi kanssa ja opettelemalla ymmärtämään sen elekieltä.

Lue lisää: Koiran eleet – opettele puhumaan koiraa

Tee sen kanssa yhdessä jotain esimerkiksi aloittakaa jonkin lajin harrastaminen. Täytä koirasi tarpeet, eli huolehdi, että koirallasi on aina kaikki tarvittava ja kaikki hyvin. Puhu sille lempeästi ja ole positiivinen, hömpöttäkää yhdessä ja mikä tärkeintä: ole koiran luottamuksen arvoinen, älä petä sitä.

Mikäli koit tämän hyödyllisenä muistilistana, olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

Lue lisää aiheesta ja yksityiskohtaisempia ohjeita näistä artikkeleista:

Miksi koiran tulisi osata rauhoittua?

Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading