miksi-koiran-tulisi-osata-rauhoittua
Koiran energian purkaminen

Miksi koiran tulisi osata rauhoittua?

Kun koiralla on paljon energiaa, pyritään niin sanottua ylimääräistä energiaa saamaan pois. Näin tehdään yleensä silloin, kun kaikki energia ei tunnu purkautuvan kävelylenkeillä, lenkki on jouduttu jostain syystä jättämään väliin tai koira on muuten vain ylienerginen. Energian purkamisella pyritään saamaan tavallaan virta loppumaan koirasta, jolloin siitä saadaan rauhallinen.

Ylimääräisen energian purkaminen on tärkeää kaikille koirille ja on totta, että mikäli koira ei saa sitä purettua, se on rauhaton ja saattaa käydä hermoille. Siksi erilaiset energiaa purkavat aktiviteetit ovatkin ihan hyvä idea tämän kaltaisen koiran kohdalla. On kuitenkin muistettava, että tässä voidaan myös helposti mennä vahingossa liiallisuuksiin.

Kannattaa varoa, ettet yliaktivoi koiraa keksimällä sille koko ajan jotain aktiviteettiä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita itse aktiviteettiin, että se todella on energiaa purkavaa, eikä energiaa ylläpitävää tai jopa sitä lisäävää.

Lue lisää: Koiralla on liikaa energiaa – Mistä se johtuu ja miten siihen voi vaikuttaa?

Erittäin tärkeää energisen koiran kohdalla on myös rauhoittumisen taidon opettelu. Se kulkee käsikädessä energiaa purkavien toimintojen kanssa ja auttaa paljon sekä koiraa, että sinua.

Rauhaton koira

Olen törmännyt tilanteisiin, joissa rauhallisuuteen ei ole panostettu ja on hyväksytty koiran ylienerginen käytös. Sen kanssa on opittu elämään ja koiran käytöstä sietämään. On luovutettu ja todettu, että tällainen koira minulla nyt vain on. Yritetään vain minimoida vahingot esimerkiksi sulkemalla koiraa eri tiloihin poissa ollessa, nostamalla tavaroita korkeammalle ja nähdään ehkä hirveästi vaivaa yrittämällä aktivoida koiraa. Mutta se johtaa vain siihen, että koira on aina vain rauhattomampi, vaatii yhä enemmän aktiviteettiä ja on ylivireässä tilassa jatkuvasti.

Vaikka sinä itse pystyisit elämään jotenkin näin, on ymmärrettävä, mitä tuo tekee koiralle. Sen lisäksi, että sinunkin on erittäin paljon helpompi elää rauhallisen koiran kanssa, koira voi itse huomattavasti paremmin, kun se osaa rauhoittua ja oleilla rauhallisesti.

 

miksi koiran tulisi osata rauhoittua

 

Miksi koiran tulisi osata rauhoittua?

Tietenkin haluamme iloisen ja pirteän koiran, mutta haluamme myös, että koira osaa käyttäytyä tarvittaessa rauhallisesti. Ensinnäkin ihmisen on helpompi ja turvallisempi käsitellä rauhallista koiraa. Toiseksi, kaikki kohtaamiset ja muut vastaavat tilanteet ovat miellyttävämpiä, kun koira ei hypi sen ihmisen päälle, kenen kanssa yrität keskustella tai pyöri ja sählää muutoin rauhattomasti. Ymmärrämme myös, että mikäli koira ei saa energiaansa purettua ja on rauhaton, se voi purkaa oloansa vääriin asioihin ja esimerkiksi räjäyttää sohvan. Tässä oli muutama hyvä syy meidän näkökulmastamme, miksi koiran tulisi osata rauhoittua. Tärkeää on kuitenkin vielä se koiran näkökulma.

Rauhattomuus ja ylivireä tila nostaa koiran stressiä ja kuormittaa siten koiraa. Jos tällainen rauhattomuus on koiralle jatkuvaa, myös stressi pysyy koko ajan korkealla. Me ihmiset tiedämme, mitä jatkuva stressi voi tehdä: kun elämme tai työskentelemme liian kauan jatkuvan kovan stressin alla, uuvumme ja sairastumme joko henkisesti tai fyysisesti. Sama tapahtuu koiralle. Pahimmillaan koira voi joutua jopa lääkitykselle stressin takia. Kova stressi voi johtaa ripulointiin tai oksenteluun ja jopa allergiaan. Lisäksi stressi saattaa näyttää ylienergisyydeltä: koira saattaa haukkua paljon, tuhota paikkoja, eikä osaa keskittyä. Tällöin voidaan joutua siihen kierteeseen, että yritetään koko ajan keksiä ylienergiselle koiralle aktiviteettiä, joka vain pahentaa asiaa nostamalla stressiä. Koska jos ylienergisyys on jo muuttunut stressiksi, siihen auttaa vain rauhoittuminen eikä aktivoiminen.

Energian purkamisen ja rauhoittumisen tasapaino

On erittäin tärkeää, että energiselle koiralle tarjotaan paljon liikuntaa, jonka lisäksi koiran annetaan sekä purkaa energiaansa että päästellä höyryjä oikealla tavalla. Tämän lisäksi vielä, kun opetetaan koiralle rauhoittumisen taito, on elämä paljon miellyttävämpää ja koira voi hyvin. Kun koira on oppinut rauhoittumisen taidon ja osaa laskea kierroksiaan sekä oleilla aivan rauhallisesti, se ei tarvitse enää niin paljon ylimääräistä aktivointia, eikä sen kierrokset nouse niin korkealle, että täytyisi pelätä kotona tavaroiden puolesta. Muista siis, että energian purkaminen ja rauhoittuminen ovat kumpikin todella tärkeitä asioita energiselle koiralle. Ne täydentävät toisiaan ja lopputulos on kaiken opettelun väärtti.

Tässä artikkeli, joilla pääset alkuun: Rauhoittumisen opettaminen (energiselle) koiralle

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading