erittain-hyva-treeni-koiralle-yksi-treeni-8-hyotya
Energisen koiran koulutus

Erittäin hyvä treeni koiralle: Yksi treeni – 8 hyötyä!

Tässä artikkelissa kerron sinulle harjoituksesta, joka on mielestäni erittäin hyvä treeni koiralle. Tällä treenillä aktivoit ja väsytät varsinkin energisen koiran todella hyvin ja pystyt treenaamaan jopa kahdeksaa asiaa vain tällä yhdellä treenillä! Tämän suorittamiseen löytyy todella monta mahdollisuutta ja vaikeustasoa pystyy lisäämään sekä treeniä muuttamaan niin monella tavalla, ettei tähän heti kyllästy. Lisäksi treeni ei vaadi minkäänlaista ylimääräistä rahallista panostusta ja se on todella helppo toteuttaa.

Monen asian hoitaminen yhtäaikaisesti tai yhdellä tavalla on meidän kiireisten ihmisten lempipuuhaa nykyään. Siksi haluan jakaa sinulle meidän ”8 in 1” treenin, joka sai alkunsa rally-tokotreeneistä.

Tällä yhdellä harjoituksella pystyt treenaamaan ainakin nämä kaikki kahdeksan asiaa:

  • luopuminen
  • itsehillintä
  • kontakti
  • hihnakäytös
  • koiran ja ihmisen välinen kommunikaatio sekä luottamuksen kasvattaminen
  • rauhallinen käytös
  • seuraa-käsky
  • mikäli harrastat tai aiot harrastaa rally-tokoa, on tämä loistava ratatreeni

Näiden lisäksi treeni toimii loistavana keinona energian purkamiseen ja väsyttämiseen.

 

Idea treenin taustalla

 

Idean tämän treenin omatoimiseen toteuttamiseen sain tosiaan rally-tokotreeneistä, vetäjältä Tiinalta. Rally-tokossa meillä oli yhtenä treeninä rata täynnä häiriötekijöitä ja vaikka Nita oli jo oppinut paljon ja toimi radalla suhteellisen hyvin, oli häiriöt sille aivan liikaa. En meinannut saada minkäänlaista kontaktia siihen ja vaikka sainkin välillä sen huomion, se teki aivan mitä sattui, koska sen keskittyminen oli niin herpaantunut. Pahimpia häiriöitä oli ruokakippo ja pallo.

Mietin silloin, että tätä tulisi ehdottomasti harjoitella lisää myös itsenäisesti ja Tiina siihen kannustikin. Harjoitellessa kotona, aloin huomata myös, miten paljon tällä kyseisellä treenillä pystyi saavuttamaan myös asioita, jotka eivät liittyneet itse rally-tokoon suoranaisesti. Siksi haluan nyt suositella tätä treeniä myös sinulle, vaikka et ikinä aloittaisi rally-toko harrastusta, sillä tästä kyseisestä treenistä on niin paljon hyötyä muutenkin.

 

Treenin toteuttaminen

Idea on yksinkertainen: levitä kotipihaan tai sisälle huoneen lattialle paljon erilaisia tavaroita ja kulje rojujen seassa ns. suunnittelemaasi ”rataa” pitkin.

hyvä treeni koiralle - rataesimerkki
Ympäri pihaa on sijoiteltu erilaisia tavaroita

Koiran tulee suoriutua radasta pyydetysti siten, ettei se herpaannu rojuista eli häiriöistä ja pystyy keskittymään, hillitsemään itsensä sekä luopumaan niistä.

 

Monia vaihtoehtoja treenin suorittamiseen

 

Voit tehdä radan siten, että kuljet suoraan, niin että radan kummallakin tai vain toisella puolella on häiriöitä. Voit myös tehdä pujottelua häiriöiden välistä, joko suoralla monta häiriötä peräkkäin pujotellen tai tekemällä vaikka kahdeksikkoa niin, että häiriöt (2-4 kpl) jäävät kahdeksikon silmukan sisälle. Mielikuvitus on rajana ja rataa pystyy vaikeuttamaan vaikka kuinka pitkälle. Voit rakentaa vaikka millaisen radan, jossa mennään välillä häiriöiden välistä, välillä kierretään häiriö tai pysähdytään häiriön viereen suorittamaan jokin käsky (esimerkiksi istu) jne.

 

Sinulle tämä saattaa olla haastava – oikea mielentila on tärkeä

Mitä energisempi häslääjäkoira sinulla on, sitä vaikeampaa se on tietenkin myös sinulle. Mikäli sinä itsekin olet hiukan häslääjätyyppiä, on se tietenkin kaksinkertaisesti haastavampaa. Kokemuksesta tiedän, miten turhauttavaa on, kun ei saa koiraan kontaktia. Kun koira kiskoo vain kohti jotain todella kiinnostavaa, eikä kuuntele sinun käskyjäsi ollenkaan.

Tässä treenissä sinunkin hermosi laitetaan koetukselle, joten ei ehkä kannata tehdä tätä treeniä väsyneenä tai valmiiksi huonolla tuulella, ainakaan ensimmäisiä kertoja. Mutta lupaan sinulle, että koiran edistyessä, tästä treenistä on todella paljon hyötyä myös muualla elämässä!

Keskity, tee harjoitus ihan omassa rauhassa, jossa kukaan ei katso teitä tai odota vuoroaan. Tee rauhallisia hengitysharjoituksia ja ole päättäväinen! Lopeta heti ja leiki vaikka hetki koiran kanssa, mikäli pinnaa alkaa kiristämään. Tehkää tästä mukava tuokio ulkona tai sisällä, jossa ei ole kiirettä. Yritä päästä oikeanlaiseen rauhalliseen mielentilaan, niin koirasikin on rauhallisempi. Se kuuntelee sinua paremmin, kun puhut jämäkästi, mutta rauhallisesti ja selkeästi sekä olet johdonmukainen.

 

Aloita helpolla, ole järjestelmällinen ja vaikeuta rataa pikkuhiljaa

 

Aloita ihan helposta (sekä sinulle että koiralle), vain muutama häiriö ja jokin helppo tehtävä. Esimerkiksi kahden häiriön välistä tai vierestä kulkeminen seuraa-käskyn alla. Voit sitten vaikeuttaa siten, että häiriö tulee kiertää huomioimatta sitä, tai tehdä sen läheisyydessä jokin temppu, kuten esimerkiksi istu tai maahan. Lisää sitten häiriötekijöitä ja pidennä rataa ja lisää temppuja, joita radalla tehdään. Mikäli treenaat rally-tokoa, tee radalla siihen liittyviä tehtäviä. Kaikista vaikein tehtävä on lopuksi edetä rataa ilman hihnaa!

Päätä etukäteen mitä vaadit koiralta ja tee ensin vain yhtä asiaa kerrallaan. Voit esimerkiksi pyytää koiraa seuraamaan (suosittelen joka tapauksessa alussa pyytämään koiraa seuraamaan, jotta se ymmärtää, että on nyt tehtävä muuta, kuin mennä katsomaan niitä rojuja. Muuten se ei ehkä ymmärrä, jos vain hiljaa kävelet, etkä päästä koiraa mihinkään mihin se haluaa). Mikäli koira kiinnostuu jostain esineestä, voit joko yrittää pitää koiran huomion kaikella mahdollisella tavalla samalla kun liikutte eteenpäin, palkata runsaasti luopumisesta sekä kontaktista sinuun ja jatkaa eteenpäin.

Toinen vaihtoehto on, että pysähdyt kyseisen esteen kohdalle, josta koira kiinnostuu ja odotat, että koira luopuu siitä. Et päästä koiraa esineelle ja kun se luovuttaa ja luopuu siitä, palkkaat suuresti ja vasta myöhemmin yrität ohittaa esteen pysähtymättä.

Palkkio tulee tietenkin olla kohdallaan eli jotain oikein herkullista (mielellään ruokaa, koska lelu voi nostaa liikaa kierroksia) ja oikein ajoitettu (tässä treenissä palkkio tulee koko treenin ajan sinulta). Minulla oli radalla ruokakippo yhtenä häiriönä ja vasta kun koira oli onnistunut hyvin ja rata tehty monta kertaa ja lopettelimme treenit, heitin loput namit ruokakippoon ja annoin luvan mennä syömään ne. Leikimme myös rajusti lelulla sen jälkeen.

Erittäin hyvä treeni koiralle: 8 asiaa yhdellä harjoituksella

 

Päätarkoitus kuitenkin on, että koira pystyy tekemään mitä sinä pyydät siellä rojujen keskellä, huomioimatta niitä tavaroita. Vaikka koira vain seuraisi sinua hyvässä kontaktissa koko radan läpi, se on jo samalla treenannut seuraamista, kontaktia sinun kanssasi, luopumista niistä rojuista, itsehillintää halusta mennä tutkimaan niitä, rauhallista käytöstä sekä mahdollisesti rally-toko rataa varten.

erittäin hyvä treeni koiralle - 8 hyötyä

Mikäli teet tätä hihnalla, tulee tässä samalla myös hihnakäytöstreeni. Pyri treenissä pitämään hihna löysällä ja estä sen avulla vain koiran pääsy esineelle, jos ei ole muuta keinoa, mutta yritä saman tien saada koira pois esteeltä muulla tavoin, kuin vetämällä hihnasta! Pyri lopuksi siihen, että voit ottaa hihnan kokonaan pois. Tällaisessa treenissä, jossa koira joutuu pinnistelemään ja samalla käyttämään päätään, kun pyydät sitä tekemään asioita, purkaantuu energiaa myös tehokkaasti ja koira väsyy.

 

Esimerkki radasta

 

Kerron sinulle esimerkin meidän radastamme, josta voit saada ideoita, mitä sijoittaa häiriöksi ja millaisen radan voi tehdä.

Minulla oli nyt radalla 9 tavaraa: Kenkä, muovipullo, heijastinliivi, kuminen leluluu, koiran pallo, ämpäri, harjaushanska, kong ja ruokakippo.

hyvä treeni koiralle - rataesimerkki

Tässä meidän radallamme alussa oli vain toisella puolella häiriöitä, sitten niitä oli molemmin puolin kulkemisrataa ja teimme päässä kaarikäännöksen, jonka ulkokaaressa oli häiriö ja tulimme vielä takaisin muutaman häiriön läpi.

 

Yksi treeni koiralle – kahdeksan hyötyä

 

Käyn vielä läpi, mitä kaikkea tällä harjoituksella saat treenattua ja mitä hyötyä niistä on:

1. Luopuminen: radalla on paljon häiriöitä, joista koiran täytyy luopua ja pystyä jatkamaan matkaansa tai tehtäväänsä. Tästä on apua moneen arkiseen tilanteeseen, jossa koira on kiinnostunut jostain, mitä se ei missään nimessä saa päästä ottamaan/maistamaan. Tällä treenillä saat hyvin opetettua sanan, jolla pyydät koiraa luopumaan asioista ja se alkaa ymmärtää sitä, kun se sanotaan joka kerta ja tulee monta toistoa yhdellä treenillä.

 

2. Itsehillintä: Koiralta vaatii paljon pystyä hillitsemään itsensä ja suorittamaan rauhallisesti tehtäviä häiriöistä huolimatta. Kun koira oppii itsehillintää, on sen kanssa toimiminen missä tahansa tilanteessa paljon mukavampaa, kun se ei vauhkoa ja piippaa kaikesta mikä sitä kiinnostaa. Lisäksi itsehillintä laskee myös meuhkaavan koiran stressitasoa.

3. Kontakti: Tällä treenillä pystyt todella hyvin treenaamaan kontaktia koiran kanssa. Koira huomaa, että kun sinuun ottaa kontaktin, saa namin ja hihna pysyy löysänä sekä päästään eteenpäin. Oikein hienosta kontaktista voi lopuksi jopa päästä kunnolla leikkimään tai tutkimaan radan tavaroita…

4. Hihnakäytös: Aluksi joudut luultavasti pitämään hihnasta tiukasti kiinni ja keskittymään lähinnä saamaan koiran huomion, mutta ajan kanssa tästä voi saada myös hyvän hihnatreenin. Pyri pitämään hihna löysällä ja yritä estää koiraa kiristämästä hihnaa, pitämällä se lähelläsi, siten että se itse haluaa olla lähelläsi, koska se on kannattavaa. Kannattaa siksi myös palkata ihan vain hienosti vierellä kulkemisesta, eikä vain häiriöiden ohittamisesta.

5. Koiran ja ihmisen välinen kommunikaatio sekä luottamuksen kasvattaminen: Kun työskentelette yhdessä ja koiran on kuunneltava sinua, jotta pääsette radan läpi, kasvaa teidän välisenne yhteistyö. Alatte ymmärtämään paremmin toisianne eli teidän kommunikaationne alkaa olla parempaa ja tämä kaikki kasvattaa teidän kahden välistä luottamusta. Nämä asiat ovat sanomattakin selvästi tärkeitä asioita elämässänne missä tahansa tilanteessa.

6. Rauhallinen käytös: Kun koira oppii itsehillintää ja esineistä luopumista, alkaa se oppia myös rauhallista käytöstä. Tämä seuraa myös treeneistä muualle elämään. Kun olette lähdössä johonkin tai tekemässä jotain, koira osaa suhtautua niihin tilanteisiin rauhallisesti, eikä enää vauhkoa.

7. Seuraa-käsky: Tällaisilla radoilla on hyvä treenata seuraa-käskyä tai vierellä kulkemista. Kun se onnistuu näiden häiriöiden keskellä, se onnistuu takulla lenkkipolullakin.

8. Rally-Tokotreeeni: Rally-Tokoa varten tämä treeni on aivan omiaan ja sieltähän tämä treeni tulikin. Saat erittäin varman suorittajan, kun treenat asioita häiriöillä.

Näiden lisäksi saat kehitettyä omaa keskittymistäsi ja treenattua siten oman pinnan venymistä ja rauhallista, varmaa koiran ohjaamista 🙂 Huomaat mikä ei toimi, mikä toimii ja saat Ahaa-elämyksiä. Lisäksi se on hauskaa yhdessä tekemistä koiran kanssa, jonka jälkeen koira takuulla on väsynyt 🙂 Näiden asioiden takia, tämä on mielestäni melkeinpä paras treeni koiralle.

Mikäli pidit tätä artikkelia hyödyllisenä, olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä eteenpäin 🙂

Lue myös:

Koiran koulutus: Näin nostat vaatimustasoa oikein

Koiran palkkaaminen – 5 eri toimivaa tapaa

P.S Facebookissa on tällä viikolla menossa Nitan synttäreiden kunniaksi arvonta, joten klikkaa itsesi Staffilifen facebooksivuille ja osallistu arvontaan 🙂

0 Comments

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

%d bloggaajaa tykkää tästä: