
Edellisessä artikkelissani kävin läpi koirien eri ruokintavaihtoehtoja. Pääset edelliseen artikkeliin tästä: Koiran ruokinta Kuten todettiin, vaihtoehtoja löytyy ja niiden väliltä voi olla vaikea valita.
Koiran ruokinta – ruokinnan haastellisuus
Kerron tässä artikkelissa, miten me olemme päätyneet ruokkimaan Nitaa siten kuin nyt ruokimme. Edelleenkään en voi kertoa sinulle, miten sinun tulisi tai kannattaisi omaa koiraasi ruokkia, sillä jokainen koira on yksilö. Autan sinua kuitenkin kertomalla oman tarinani, josta voit saada oivalluksia tai tukea 🙂
Pennun ruokinta
Saimme kasvattajalta mukaan ruokaa, jolla pentua oli ruokittu sekä ruokinta ohjeet (kannattaa aina noudattaa ensin kasvattajan ohjeita ja kysy tarkennuksia kasvattajalta mikäli hän ei neuvo mielestäsi kunnolla). Näitä noudatettiin samalla kun tutkiskelimme, mitä kaikkia vaihtoehtoja oikein on olemassa.
Päädyimme aika kalliiseen pentunappulaan, joka ostettiin eläinruokakaupasta myyjän opastuksella. Meillä oli koira mukana näytillä. Tätä nappulaa päätettiin syöttää kasvuajan. Eli tässä kohtaa kuuntelimme kaupan tädin neuvoa, jolla oli ollut samanlainen koira.
Päädyimme tähän kyseiseen pentunappulaan, koska tiesimme, että pentuna on tärkeä saada kaikki ravintoaineet ja oikeassa suhteessa. Siihen helpoin vaihtoehto oli omasta mielestäni valita kuivanappulaa iso säkki, joka oli tarkoitettu pennulle ja jossa oli hyvä ravintoarvoseloste staffipentua ajatellen…
Mistäkö tiesimme sen että se oli hyvä? No emme mistään, jostain on vain aloitettava ja luotettava siihen mitä joku muu sanoo ennen kuin on itsellä tietoa tarpeeksi.
Keltanokkiahan me olimme, mutta en usko, että mikään meni siinä pieleen, nappula maistui ja koira kasvoi sekä oli terve. Nappulat turvotettiin vedessä vieläkin, sillä meidän hotkija ahmaisi ne pureskelematta ja ne turvottivat vatsaa. Nykyään ei enää ole hotkija.
Ruokinta teininä
Ennen kuin jatkan, niin huomautan: kun vaihdat pennun ruokaa, on suositeltavaa sekoitella ensin vanhaa ja uutta että koiran vatsa tottuu uuteen ruokaan.
Syötettyämme kallista pentunappulaa Nitan pentuajan päätimme vaihtaa ruokaa. Oli ihan pakko kokeilla, josko ihan selviäisi sellaisella suht halvalla ruualla, jota saisi marketeista…
Noooo, ei siinä hyvin valitettavasti käynyt. Kakkamäärä oli valtava ja suolistokaasut kävivät haitallisiksi 😀 Lisäksi koira ei oikein itsekään tykännyt tuotteista. Kokeilimme muutamaa eri tuotetta marketista ja sitten kokeilimme tilata ison erän netistä suht halpaa nappulaa, jonka sai vielä havemmalla kun tilasi paljon kerralla.
Sanon heti jo tässä kohtaa, että en siis ole sitä mieltä, että markettiruoka on huonoa. Tiedän, että niitä on oikein hyviäkin, mutta omissa kokeiluissa en löytänyt koiralleni sopivaa. Enkä todellakaan arvostele niitä jotka käyttävät näitä tuotteita, ihan varmasti on koiria joille ne sopivat 🙂
Ja lisään vielä, että en suoraan tarkoita, että halvin on automaattisesti huonoa, onhan siitä tehty jokin tutkimuskin.. en nyt löytänyt sitä enää, mutta muistan lukeneeni jonkun lehdessä julkaistun jutun, jossa testattiin koiran kuivaruokia. Ensimmäiseksi tuli jokin todella kallis tuote, mutta heti toisena oli markkinoiden halvin tuote.
Itse kuitenkin ostan kalliimpaa, sillä saan siitä itselleni omien kokeilujeni perusteella tunteen, että se on parempaa ja sitä saa mistä maksaa. Mutta sekin, mikä on jonkun mielestä hyvää/laadukasta voi vaihdella.. joillekin laatu tarkoittaa lihan määrää, joillekin lihan laatua mitä osia eläimestä on ruokaan käytetty, joillekin sitä kuinka se koiran vatsassa sulaa..
Minun kokemukseni on, että hieman kalliimpi tuote on parempaa, koska en löytänyt halvoista koiralleni sopivaa tai sellaista, jossa kerrottaisiin tarpeksi hyvin mitä tuote sisältää.
Liha mukaan ruokavalioon
Myöhemmin päädyimme siihen, että syötämme Nitalle osan lihaa ja osan nappulaa (tapa 50/50, taikka meidän kohdalla lopulta lähinnä 70/30), joka oli sellaista keskivertohintaista eläinkaupasta ostettavaa nappulaa.
Ajatuksena tässä oli, että syötämme hänelle raakaa lihaa ja nappula on sitten kuituna ja Nita saisi osan vitamiineistaan jne niistä. Lisäksi ruokaan lisättiin lohiöljyä ja joskus Nita sai myös kananmunaa ja mitä nyt milloinkin…
Ajattelimme, että säästämme näin rahaa. Eli nappulaa menee vähemmän kun sitä ei tarvitse ostaa niin usein ja voisi käyttää vielä halvempaa nappulaa, koska kaikissa nappuloissa nyt oletettavasti on koirien minimitarpeen mukaisesti ravintoaineita.
Kun se halvin nyt ei kuitenkaan onnistunut, eikä sellainen suht halpakaan, niin päädyimme nyt kuitenkin tällaiseen välimalliin, jossa nappula ei ollut eritysen halpaa, mutta ei erityisen kallistakaan ja lihat tilattiin isommissa erissä pakkaseen.
Ruoka-aine allergia
Sitten alkoi tulla hiivaa ja tassuun furua (katso furunkoloosi). Koska syksy oli ollut todella märkä, niin sitä epäiltiin syyksi, mutta koska lääkekuuri ei auttanut aivan toivotulla tavalla (näytteessä ei enää ollut bakteereja tai hiivaa kontrollissa, mutta tassut punoittivat edelleen) lääkäri epäili syyksi ruoka-aine allergiaa.
Voi hemmetti ja koira syö sika-nautalihaa, nappulaa jossa on kanaa + kaikkea muuta mahdollista (riisiä yms). Lääkäri suositteli eliminaatiodiettiä, eli ruokintakokeilua, jonka tavoitteena on selvittää, onko lemmikin iho- tai vatsaoireiden takana ruoka-aineallergia.
Dieetin aikana rajoitettuun ruokavalioon lisätään yksitellen uusia raaka-aineita, jotta saataisiin selville, mikä niistä on oireiden takana. (tämän suorittamiseen löytyy muutama eri tapa, kuten tätä varten suunnitellut valmisruuat tai sitten kotiruokinta/raakaruokinta, jossa valitaan yksi proteiinin lähde ja yksi hiilihydraatin lähde, joita koira ei ole ennen syönyt ja aletaan ruokkia niillä. Mikäli oireet helpottavat lisätään ruokavalioon sitten kerrallaan jokin tuote, jolla selvitetään mille koira on allerginen. Dietillä ei saa antaa yhtään mitään muuta koiralle.)
Ruoka-ainekokeilu (melkein kuin eliminaatiodietti)
Ennen kuin alkaisimme viralliselle eliminaatiodietille päätimme kokeilla, josko syy löytyisi ihan sillä, että jätimme kerralla ruokavaliosta pois kaikki viljat, perunan sekä sika-nautajauhelihan.
Tähän päädyimme aivan sillä perustella, että niitä se nyt tällä hetkellä syö ja ne on helpoin jättää pois. Vaihdoimme sitten lihan lampaaseen. Toivottua paranemista ei kuitenkaan aivan täysin tapahtunut, joten vaihdoimme vielä kanaa sisältävän nappulan lammasta sisältävään nappulaan, joka oli tarkoitettu allergisille. Se ei siis sisältänyt myöskään niitä viljoja, perunaa eikä soijaa…
Meni hetki ennen kuin tajusimme, että kun teimme itse munakasta tyylillä pari munaa ja loput valkuaista, niin keltuaiset meni yleensä koiralle. Eh, kanaahan se… älyhoi.. sekin kun jätettiin pois, tulosta alkoi tulla! Nyt oli niin kauniit tassut ja korvat neidillä 🙂

Nykytilanne
Olemme nyt siis selvästi selvittäneet, että Nita on ainakin allerginen kanalle 🙂 Tähän meni aikaa siis monta kuukautta. Tällä hetkellä Nita syö siis lihaksi lammasta ja saa lisäksi nappulaa, joka sisältää myös lammasta: Lammas 50 % (30 % tuoretta luutonta lammasta, 18 % kuivattua lammasta ja 2 % lampaanlientä). Hiilarina tässä nykyisessä nappulassa on bataattia ja perunaa, joten ne eivät siis olleet allergisoivia 🙂 Tuloksena on siis tällä hetkellä se, että Nita syö melko kallista lihaa ja kallista nappulaa 😀
Seuraavana operaationa on kokeilla ottaa vuorotellen sika ja nauta takaisin ruokavalioon, jotta selvitetään onko jompikumpi/kumpikin allergisoivia vaiko eikö 🙂 Mikäli ei, niin elämä olisi helpompaa, koska varsinkin porsaan ja naudan osia myydään niin paljon herkuiksi, luina ja ne ovat yleensä aina saatavilla kaupasta (eivätkä loppu niin kuin lammas ja hevonen joita allergikot yleensä syövät).
Ravintolisät
Lisään vielä, että kun siis syötämme Nitalle osittain lihaa ja osittain nappulaa, niin lisäämme vitamiineja ruokaan vielä lisäksi. Siinä määrässä nappulaa jota hänelle annamme, ei tule päivän vitamiinit täyteen kun sitä annetaan vain lisukkeena (yleensä jos ruokkii 50/50 ollaan suhteellisen lähellä sitä, ettei ruokaan tarvitse lisätä enää mitään, mutta me ruokimme nyt noin 70/30 koska nappula on tällä hetkellä todella kallista). Pelkässä lampaan lihassakaan ole kaikkia tarvittavia vitamiineja. (nämä on laskettu sellaisella taulukolla josta puhuin edellisessä artikkelissa)
Lisään Multidogia (monivitamiinivalmiste) ja koska laskin, ettei siinä tule D-vitamiinia tarpeeksi (vaikka väittävät että siinä pitäisi olla kaikki) niin laitan vielä pari kertaa viikossa ihmisten D-vitamiinitabletin ruokaan. Lisään myös öljyä, joko lohiöljyä tai ihan meidän ruokakaapista löytyvää öljyä ja piimää… piimää ihan vaan siksi koska nita rakastaa piimää ja rahkaa 🙂
Nita saa siis osan vitamiineista nappulasta, osan lihasta ja osan ravinnelisästä ja nappulat toimivat kuituna vatsalle, että kakka kulkee mukavammin 🙂 Nita söi ennen paljon porkkanaa ja muuta, mutta ne ovat vielä pois ruokavaliosta, kun mietimme allergian lähdettä. Porkkana on kuitenkin nitan herkkua, joten sitä kokeillaan kyllä lisätä varmaan takaisin jossain vaiheessa silloin tällöin 🙂 En nyt sitten tiedä oliko tämä helpompaa vai vaikeampaa kuin eliminaatio 😀 ja onko tämä nyt sitten kallista vai halpaa, kun kaikki tuotteet on aika kalliita, mutta niitä käytetään kerralla vähän 😀 rahaa ruokaan menee nyt kuukaudessa kuitenkin noin 50€

Toivottavasti kirjoitukseni auttoi sinua edes vähän omassa ruokintakamppailussasi? Valitettavasti tiedän, että minä olen kuitenkin päässyt todella helpolla. Tiedän, että on paljon koiria jolla on esimerkiksi atooppista ihoa, joka vaatii ruokavaliota tai pahoja allergioita niin monelle asialle, että ruokinta on todella haastavaa ja niiden allergioiden selvittäminen vasta onkin ollut työmaa..
Muistutan kuitenkin, että vaikka kuinka haastavalta ruokinta saattaa tuntua tai allegisoivan tuotteen etsiminen ja ruokavaliossa pitäytyminen, se ei tule olemaan sellaista aina. Kaikkeen tottuu ja asioiden kanssa oppii elämään.
Lopuksi vielä lista koirille vaarallisista ruoka-aineista (lähde:kennelliitto)
Koiralle vaaralliset ruoka-aineet
- Suklaa
- Ksylitoli
- Sipuli
- Viinirypäleet ja rusinat
- Pullataikina
- Raa’at juurekset ja maissintähkä, hedelmien siemenet
- Macadamia-pähkinät
- Homeiset ruoat
Kerro ihmeessä omia kokemuksiasi 🙂