koiran-ruokinta
Staffin hankinta ja pentuaika

Koiran ruokinta

Kuivaruokaa, märkäruokaa, pakastetuotteita, kotiruokaa, kokonaan raakaruokaa ja ne ravintolisätkin pitää sitten muistaa… äääh miten siis oikeasti koiran ruokinta nyt kannattaa toteuttaa? 

Artikkelia on muutettu 2.7.2018. Asiavirheitä on korjattu ja muutamia lauseita muutettu väärinymmärrysten takia

Voin samantien kertoa sinulle, että kannattaa unohtaa netissä keskustelupalstoilta tiedon etsiminen sen suhteen, että miten juuri sinun tulisi ruokkia juuri sinun koiraasi. Tietenkin, jos olet esimerkiksi päättänyt kokeilla raakaruokintaa, kannattaa siitä aiheesta etsiä tietoa vaikka sieltä netistä. Varmista silloin kuitenkin, että tieto tulee luotettavasta lähteestä. Valmistaudu myös siihen, että vaikka kuinka itse päätät, että koirasi ruokitaan vaikka raakaruokinnalla, niin se ei aina mene niin. Minäkään en siis voi, enkä aio kertoa sinulle miten sinun tulee ruokkia koiraasi. Mutta aion avata sinulle tätä ruokkimisen viidakkoa, kertoa sinulle omia kokemuksiani joista käy ilmi ruokinnan monimutkaisuus ja antaa sinulle ohjenuoran jota pitkin voit edetä ruokintaa miettiessä. Lopusta löytyy lista vinkkejä, jolla pääset alkuun koiran ruokinnassa.

 

Vaihtoehtoja löytyy

Vaihtoehtoja siitä, miten ruokkia koiraasi löytyy todella paljon. Löytyy märkäruokaa, kuivaa nappulaa, raakaa lihaa tai valmiita seosannoksia. Lisäksi vielä näistä kaikista löytyy eri hintaista ja tyyppistä vaihtoehtoa. On viljatonta, soijatonta ja ties vaikka mitä. Voit valita syötätkö koirallesi kokonaan vain raakaruokaa vai sekotteletko joukkoon 50-50 tai vaikka 70-30 jotain muutakin (esimerkiksi kuivanappulaa).

Koirasi voi myös syödä ihan vain pelkkää kuivanappulaa tai kotiruokaa. Entäs sitten minkä tahansa valitsetkin, niin saako koirasi tarpeeksi myös vitamiineja ja hivenaineita sillä vaihtoehdolla jonka valitsit vai tulisiko niitä lisätä ruokaan erikseen. Sitä mikä ruokinta sinulle ja koirallesi sopii on turha kysellä siellä keskustelupalstoilla. Yksi sanoo tätä, toinen tuota, kolmas vannoo tämän nimeen ja neljäs on vastaan kaikkea mahdollista 😀 Ja tähän on syynä se, että jokainen koira on yksilönä erilainen 🙂 Aivan kuin ihmisilläkin, toinen pystyy syömään jotain mitä toisen vatsa ei kestä jne.

 

staffi

Miten päätät oman koirasi ruokintatavan

Noh, mistä nyt sitten kannattaa lähteä liikkeelle kun mietitään ruokintaa. Aloitetaan ihan alusta, eli sen mukaan onko koirasi pentu, aikuinen vai vanhus. Tämän jälkeen katse rodun tyyppiin: aktiivinen, hengailia, isokokoinen, pieni… Sitten vielä onko jokin sairaus, onko kantava narttu tai muita erikoistilanteita.

Mikäli koirasi on vielä pentu: Pentuna suosittelen lämpimästi ensin jatkamaan sillä ruualla, jota koirasi on syönyt kasvattajalla. Mikäli haluat sitten hetken päästä vaihtaa toiseen ruokaan, niin oma mielipiteeni on se, että penturuokaan kannattaa panostaa.

Penturuoka

Penturuuan kannattaa olla todella laadukasta kun kyseessä on kasvava pieni yksilö. Kaupassa myytävissä valmiissa penturuuissa on yleensä kaikki mitä kasvava pentu tarvitsee oikeassa suhteessa. Penturuuan ja juoniori tai aikuisen koiran ruuassa ero on eniten energian määrässä. Eli vauhdilla kasvava pentu tarvitsee enemmän energiaa. Ota kuitenkin huomioon tässäkin rotukohtaiset ruokintatavat ja noudata kasvattajalta saatuja ruokintaohjeita kasvuajan. Sanoisin kuitenkin, että pentujen ruokinnastakin löytyy varmasti netistä yhtä monta mielipidettä kuin omistajaakin. Joten muista ruokinassa maalaisjärki. Tarkkaile pentua, mikäli se alkaa lihota liikaa, pienennä annosta. Mikäli alkaa näyttää liian laihalta, lisää annoskokoa.

Jotkut ruokkivat heti pentunakin koiransa esimerkiksi ihmisten kotiruualla tai raakaruualla, silloin on vain otettava huomioon, että pentu ei luultavasti saa siitä kaikkea tarvitsemaansa, eli on huomioitava kasvavan pennun tarvitsemat lisäravinteet. Omasta mielestäni tosiaan erikseen pennuille tarkoitetulla ruualla on hyvä aloittaa. Pentu on aikuista koiraa paljon alttiimpi puutostiloille, jos sen ravitsemus on epätasapainossa. Tämä johtuu siitä, että kasvavan koiran ruuansulatus on vielä kehittymätön ja se tarvitsee ruuasta saatavia suojaravinteita, energiaa, hiven- ja kivennäisaineita paljon tiiviimmässä syklissä kuin aikuinen koira. Siksi ei mielestäni vielä pentuna kannata niin paljon kikkailla ruuan kanssa. Sitten kun koira alkaa olla teiniässä, voidaan alkaa miettimään ruuan vaihtoa.

Aikuisen koiran ruoka

Aikuiselle koiralle voit valita laajasta kirjosta vaihtoehtoja joita kokeilla. Näitä vaihtoehtoja käyn kohta läpi sinulle. Vanhan koiran ruokinnassa tärkeintä on muistaa, että energiaa ei enää tarvita niin paljon ja niillekkin löytyy omia kaupasta ostettavia ruokia, joissa tämä on otettu huomioon. Aktiivinen koira tarvitsee luonnollisesti enemmän energiaa kuin vähemmän aktiivinen ja pieni koira syö pienempää ruokaa kuin iso. Jos koiralla on jokin sairaus tai allergia, täytyy ruokintaa tietenkin säätää sen mukaan. Tiinellä nartulla ruuan määrää/energiaa lisätään ja siihenkin löytyy erikseen valmisruokaa.

 

Ruokintavaihtoehdot

Käydään seuraavaksi läpi millaisia erilaisia vaihtoehtoja ruokinnalle oikein olikaan. Tämä on nyt ihan pintaraapaisu näihin asioihin ja yritän tuoda tärkeimmät seikat esille kaikista. Kerron myös näihin liittyviä vinkkejä sinulle.

Kuivanappula ja märkäruoka

Mikäli valitset koiran ruuaksi ihan kaupasta ostettavaa koiranruokaa, kannattaa aina kurkata raaka-ainelista paketista. Huomioi että pakkauksessa ilmoitettu proteiinipitoisuus ei kerro proteiinin laadusta. (Proteiinina voidaan käyttää vaikka mitä ei niin laadukasta eläimen osaa josta koira ei juurikaan hyödy)

Listan alkupäässä tulisi olla yksi tai useampia eläinperäisen proteiinin lähteitä. Jos lista alkaa kasvikunnan tuotteilla, ruoka ei todennäköisesti ole kovin laadukasta. ( Tai siis tämä riippuu siitä, onko laadun kriteeri se, että onko tuotteessa enemmän lihaa kuin viljoja ja kasviksia) Tässä kylläkin on valmistajilla tapana kikkailla asian kanssa, eli mm jakavat kasvikunnan tuotteet osiin, jolloin niitä on kaikkia erikseen vähemmän kuin lihoja, eli ihan sokeasti ei voi tuijottaa vain pussin kyljen muutama ensimmäistä ainesosaa. Joten tarkkaile mitä itse haluat ruuan sisältävän ja kuinka paljon.

Jos tuote sisältää paljon viljoja ja kasvista, se kasvattaa lähinnä vain ulosteen määrää. Tässäkin asiassa useimmiten saat juuri sitä mistä maksat, eli halvemmassa ruuassa on yleensä halvempia raaka-aineita kuin kalliimmassa. Eli päätä, mitä haluat ruualta 🙂 Valmis ruoka taitaa olla ruokintavaihtoehdoista helpoin ja halvin. Valmisruoista löytyy kaikenlaisia vaihtoehtoja: pennulle, aikuiselle, vanhalle, sairaalle..

Pakasteruuat

Koirille löytyy myös erilaisia täysravintopakasteruokia. Toisissa pakasteissa on mukana kypsennettyjä kasviksia ja ovat sellaisia ns valmiita annoksia, eli ovat tarkoitettu siihen, että yksi annos annetaan koiralle, eikä sen tarvitse syödä muuta sen lisäksi . Pakastettuna löytyy myös ihan pelkkää joko raakaa tai kypsennettyä lihaa. Muista, että tarkastettu kotimainen liha on koiralle turvallista myös raakana, mutta saattaa vaatia totuttelua, jos koira ei ole aiemmin sitä syönyt. Eli raakaan lihaan siirtyessä kannattaa edetä ensin pienin määrin. Pelkkää raakaa lihaa ei kannata koiralle syöttää, siitä tulee puutostiloja.

Raakaruokinta

Raakaruokinnassa koiran ruokinta pyritään järjestämään mahdollisimman alkuperäisellä tavalla, jolloin sen ravinto koostuu lihasta, luista ja kypsennetyistä kaviksista/kasvissoseesta. Tämä jäljittelee sitä sisältöä, minkä villi koiraeläin saisi saaliistaan (saaliissa on lihaa, luuta ja vatsansisältönä yleensä kasviksia). Raakaruokinta voi olla haastavaa (minusta se ainakin on aika haastavaa), mutta monet kokevat, että se sopii heidän koiralleen paremmin kuin muun ruuan syöminen (yleensä allergiselle koiralle paras vaihtoehto). Pyydän anteeksi niiltä, jotka haluavat erotella raakaruokinnan ja Barffauksen. En nyt erottele niitä tähän, mutta voin lyhyesti todeta, että ajatus siinä on kutakuinkin sama, mutta erona lyhyesti: barffauksesta puhuttaessa koiran ravinnosta 60-70% on raakoja, lihaisia luita ja loppuosa lihakasvismössä. Raakaruokinta taas perustuu pääasiassa lihoihin.

Yleensä raakaruokinnassa saattaa joutua lihan, luun ja kasvisten lisäksi lisäämään vielä lisäravinteita, jotta kaikki koiralle tärkeät vitamiinit yms täyttyvät. Toki markkinoilta löytyy myös tuotteita annoksina (esimerkiksi niitä täysravintopakasteita), jossa kaikki nämä vitamiinitkin yms on otettu jo huomioon lisäämällä tiettyjä vitamineeja lihan, kasvisten ja luujauheen joukkoon. Näihin valmiisiin annoksiin ei siis tarvitse enää itse lisätä mitään lisäravinteita, joten ne voivat olla helppo tapa aloittaa raakaruokinta tai ainakin olla varalla kaapissa.

Raakaruokintaa voi myös olla ruokavaliossa osittain. Silloin puhutaan esimerkiksi 50/50 ruokintamallista, jolloin puolet ruuasta on raakaa lihaa ja puolet kuivanappuloita.

Raakaruokinta vaatii mielestäni aika paljon suunnittelua ja tietämystä. Lue lisää raakaruokinnasta ja sen toteuttamisesta tästä artikkelistani.

 

Tässä perusmuistilista ja ohjenuora koiran ruokintaan

Kun mietit mitä ruokaa koirallesi alat syöttämään, muista nämä ihan perusasiat:

  • Koira on lihansyöjä, sen elimistö käyttää eläinperäistä proteiinia hyödykseen tehokkaasti, ja sitä tulisi olla koiran ruuassa runsaasti
  • Niiden ruuansulatuskanava on lyhyt ja pieni, joten ne tarvitsevat helposti sulavaa ja erittäin energiapitoista ruokaa, jotta se saisi ruuasta kaiken tarvitsemansa. Lisäksi ruuassa tulee olla tarpeeksi energiaa ettei päiväannos kasva liian suureksi tilavuudeltaan pieneen ruuansulatuskanavaan.
  • Ravinnon ensisijainen energianlähde kannattaa olla rasva ja proteiini taas toimii kudosten rakennusaineena ja auttaa soluja uusiutumaan.
  • Koira ei varsinaisesti tarvitse hiilihydraatteja, mutta pystyy käyttämään ravinnokseen kohtuullisia määriä esimerkiksi kypsennettyä viljaa, mutta niillä on turha ”täyttää kuppia” muuten vaan – jonkun verran kasviksia on hyvä antaa, se auttaa suolen toimintaa, mutta kasvikset kannattaa kypsentää hiukan tai soseuttaa, jotta kasvisten soluseinämä rikkoontuu ja koira hyötyy kasviksista
  • Jos ihmisten tähteet muodostavat pääosan koiran ravinnosta, voidaan melko varmasti sanoa, että koiran ruokinnassa olisi parantamisen varaa.
  • Lähes kaikki markkinoilla olevat valmisruuat täyttävät vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset.
  • Tarkkaile koiraasi ja valitse juuri sille sopivin ravitsemus – muiden mielipiteistä piittaamatta. Huomaat kyllä sopiiko koirallesi valittu ruokintatapa ja ruoka jolla ruokitaan.
  • Pääperiaatteena koiran painosta voisi pitää sitä, että kylkiluiden tulee tuntua kevyesti koskettamalla, mutta kylkiluut eivät saisi olla silmin nähtäviä.

Mainitsin alussa, että minkä tahansa vaihtoehdot valitsetkin, se ei välttämättä olekaan kokonaan sinun päätettävissä. Mitähän minä sillä tarkoitin? No sitä, että sinun tulee tarkkailla koiraasi sopiiko valitsemasi ruokintavaihtoehto juuri hänelle 🙂 Ettei tästä kirjoituksesta tulisi aivan liian pitkä, saat jäädä pohtimaan näitä ruokintavaihtoehtoja ja minä kerron seuraavassa postauksessa oman kokemukseni aiheesta, jossa tosiaan on kyse siitä, että on taiteiltava näiden vaihtoehtojen välillä ja löydettävä se juuri omalle koiralle sopiva vaihtoehto 🙂 Oma esimerkkini on aika hyvä, sillä siinä on kokeiltu kutakuinkin kaikki vaihtoehdot 🙂 Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

Tätä artikkelia on muutettu 2.7. ja tähän on tulossa jatkoa aivan tuotapikaa.

0 Comments
Avainsanat:

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading