10-vinkkia-miten-auttaa-pelokasta-koiraa-uutenavuotena
Vinkkejä koiran omistajalle

10 vinkkiä miten auttaa pelokasta koiraa uutenavuotena

 

Listaan sinulle tässä artikkelissa 10 vinkkiä, joilla voidaan lievittää paukkuherkän koiran oloa ja estää ehkä oireet kokonaan 🙂

 

Pelokas koira

Koirille on luontaista reagoida koviin ääniin. Kuitenkin pelokas reagoiminen on opittua käytöstä tai selviytymisreaktio. 

Pelko saattaa pahentua iän myötä ja levitä muihinkin ääniin. Siksi siihen kannattaa puuttua ja opettaa pois pelokasta käytöstä tai yrittää kaikin keinoin lievittää oireita (kerron tähän keinoja tässä artikkelissa). 

Parhaiten onnistuu, kun toimitaan oikein heti alusta alkaen koiran ollessa vielä pentu. 

 

Ääniin totuttaminen

Tiettyihin ääniin voidaan opettaa ja siedättää koiraa vähitellen, kuten monet tekevätkin. Raketit ovat asia, johon on vaikea totuttaa tai opettaa, koska ne paukkuvat niin harvoin. Toisto jää sen vuoksi vähäiselle ja koirahan ei opi mitään pelätessään, joten itse tilanne, jossa jo paukkuu ja koira pelkää, ei ole oikea hetki siedättää. 

Eli kun koira pelkää, älä yritä opettaa sille silloin mitään, koska se ei siinä tilassa opi. Yritä silloin vain helpottaa sen oloa.

Kun ei ole mahdollista totutella siihen johonkin oikeaan ääneen, voidaan käyttää erilaisia äänitteitä apuna.


Testaa koirasi äänipelko

 

Tällä sivulla esimerkiksi on hyvä äänitesti, jossa on erilaisia ääniä, joilla voit testata kärsiikö koirasi äänipelosta. Sivuilla on myös muuta hyödyllistä tietoa äänipelosta: http://koiranaanipelko.fi

Pelon oireet ovat: vapina, läähätys, vaeltaminen, kuolaaminen, pyrkiminen ihmisen lähelle turvaan, saattaa mennä piiloon, pakenee äänen lähdettä sekä saattaa päästää pissan. 

 

Tässä 10 vinkkiä miten auttaa pelokasta koiraa

 

1 Ole itse rauhallinen ja käyttäydy aivan normaalisti

Sinulla on suuri vaikutus koiraasi. Kun koira näkee sinun olevan täysin normaali ja touhuavan ihan tavanomaisia asioita, niin koira ymmärtää paremmin, ettei mitään pelättävää ole.

Puhu aivan tavallisella äänellä sekä koiralle, että kanssa olijoille ja tee jotain normaalia… tiskaa vaikka. Älä kuitenkaan jätä pelkäävää koiraa yksin.

 

2 Älä säälittele koiraasi

Älä käsitä tätä väärin, koiraa saa ja täytyy ehdottomasti lohduttaa ja tukea tilanteessa, jossa se pelkää, mutta se on tehtävä oikein.

Mikäli säälittelet ja silittelet koiraa, se luulee, että sinäkin pelkäät ja että hänen pelolleen on aihetta, joka pahentaa tilannetta.

Voit lohduttaa ja tukea olemalla lähellä ja läsnä ja jopa silittää, jos se on normaali tilanne (esim. katsotaan kaikki tvtä, kuten joka ilta ja koira makaa sylissä rapsutettavana)

 

3 Peitä ilotulitteen äänet muilla äänillä

Laita radio tai tv päälle. Voit laittaa ne päälle jo alkuillasta ja nostaa äänen voimakkuutta pikkuhiljaa illan lähetessä, ettet yhtäkkiä vedä poppia täysille.

Uusivuosihan on muuten juuri sopiva aika myös pistää pyykkikone ja tiskikone päälle… ;D

 

4 Tarjoa koiralle pureskeltavaa

Järsiminen rauhoittaa koiraa ja purkaa stressiä, joten on hyvä idea tarjota sille luu tai puruluelu järsittäväksi (esimerkiksi Nylabone, katso täältä artikkelistani lisää Nylabonesta ).

 

5 Leluja ja leikkiä

Tarjoa koiralle sen mieleisiä leluja ja yritä saada se leikkimään kanssani. Mikäli se ei halua leikkiä, älä sitten pakota 🙂

 

6 Feromoneja sisältävät tuotteet

Markkinoilla löytyy tuotteita, jotka sisältävät koiraa rauhoittavia feromoneja.

Feromoni on aine jota, imettävä emo erittää nisistään rauhoittaakseen ja rohkaistakseen pentuja. Feromoni rentouttaa myös aikuista koiraa. Katso täältä esimerkiksi: Adaptil-feromoni tuotteita.

 

7 Ole läsnä

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin. Vaikka haluaisit itse mennä katsomaan raketteja, älä jätä koiraa yksin, jos se pelkää rakettien pauketta. 

 

8 Sulje verhot

Silloin rakettien välähtely ei pahenna tilannetta.

 

9 Oma lepopaikka

Voit pedata koiralle jonkun ihanan ja turvallisen oman rauhallisen sekä hämärä paikan tai pesän, jonne se voi mennä.

Mikäli koira etsii lepopaikkaa itse, voit antaa sen valita haluamansa paikan, oli se mikä tahansa.

 

10 Kapaloi koira tai pue painevaate

Markkinoilla myydään esimerkiksi koirien painepaitoja, jotka ovat rauhoittavia vaatteita. Niihin voi lisätä myös rauhoittavaa vaikutusta lisäävää laventelia.

Vaatteiden toimivuus perustuu jatkuvaan hellään paineeseen, joka luo turvallisuuden tunnetta ja rauhoittaa koiraa kuten halaus.

Voit myös tehdä itse vaatteen, vaikka huivista. Katso painetuotteet esim. täältä: Rauhoittava mantteli tai Kong painepaita.

 

Muista vielä nämä asiat uutena vuotena:

Ulkoiluta koirasi hyvin ennen ilotulistusten alkamista, ettei ole tarvetta mennä pahimman tulituksen aikana.

Vaikka koirasi ei pelkäisi raketteja, ei ehkä kannata silti ottaa sitä mukaan, kun menet niitä katsomaan. Koira voi yhtäkkiä pelästyä ja vahinko voi sattua.

 

Muita apukeinoja

Äänipelkoon käytetään myös ravintolisiä kuten Serene-Um (kts esim. täältä vetstoren sivuilta) ja eläinlääkäristä saa myös jotain lääkkeitä reseptillä.

Minulla ei kuitenkaan itsellä ole näistä ”lääkkeistä” mitään kokemusta, joten en oikein ole näistä mitään mieltä… Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ensin ylläolevia vinkkejä ennen kuin suoraan mitään lääkettä.

 

 

 

Äänipelon pois opettaminen

Koira voidaan myös tosiaan opettaa pois ääniarkuudesta. Koira poisherkistetään aste asteelta pelosta ja vastaehdollistestaan pelon sijasta muulle hauskalle tekemiselle.

Täältä muunmuassa löytyy lisää tietoa äänipelosta ja sen hoidosta: https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-kayttaytyminen/koiran-pelko

 

 

Hyvää ja rauhallista Uutta Vuotta kaikille karvatassuille palvelijoineen <3

 

P.S Tammikuussa on luvassa teille lukijoille jotain erittäin mielenkiintoista ja hyödyllistä hyvän tarjouksen kera 😉 Tarkkaile siis postauksia tammikuulla, joko seuraamalla facebookissa meitä, tilaamalla uutiskirjeen täältä, tai tilaamalla blogipostaukset suoraan sähköpostiin (sivun oikea laita tietokoneella ja alempana puhelimella). Nähdään ensi vuonna!

 

0 Comments
Avainsanat:

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading