oman-mielentilan-vaikutus-koiraan
Energisen koiran koulutus

Oman mielentilan vaikutus koiraan – luo oikea tunne treeneihin


Koiran kouluttaminen oikeassa mielentilassa (eli hyvässä ja positiivisessa mielentilassa) on todella tärkeää. Olen sen kyllä itse todennut monen monta kertaa. Olen kokenut tuskaisia hetkiä melkein itku kurkussa, kun koulutustilanne harraa ja tuntenut, miten lihakseni jännittyvät ja äänensävyni kiristyy. Ei varmaan tule yllätyksenä, kun kerron että noista tilanteista jäi vielä paha maku suuhun, koska koulutustilanteella ei saavutettu mitään onnistumista. Onhan se usealle itsestään selvää ja tämä asia tiedetään, mutta silti se välillä unohtuu.

Olemme käyneet läpi koiran elekielen ja tunnetilan hyödyntämistä treeneissä. Listasin sinulle nyt tähän postaukseen asioita, joita pohtia omasta mielentilastasi ja sen vaikutuksesta ennen kuin lähdet kouluttamaan koiraasi.

Koira vaistoaa, näkee ja tuntee sinun mielentilasi

Kuten edellisessä artikkelissani kerroin, myös koirat oppivat lukemaan meidän ihmisten elekieltä. Koirat tarkkailevat sinua, laumansa johtajaa, pitkin päivää ja oppivat sinun elekieltäsi. Ne alkavat yhdistää juuri sinun ilmeitäsi, asentojasi, tapaasi liikkua, puhua jne. erilaisiin tilanteisiin. Näin ne alkavat tietää, milloin olet iloinen, innoissasi, surullinen, vihainen tai jännittynyt.

Toisin sanoen, ne opettelevat analysoimaan meitä aivan samalla tavalla kuin miten minä kehotin edellisessä artikkelissani sinua tekemään koirallesi. Nyt kun osaat jo lukea oman koirasi elekieltä ja käyttää sitä osana koulutusta, käännetäämpä tilanne sitten toisinpäin.

Lue edellinen artikkeli: Koiran elekieli osana koulutusta

Koirat havaitsevat sinusta ihan sinun pieniä mikroilmeitäsi ja -eleitä. Vaikka yrittäisit hymyillä koiralle, se saattaa silti haistaa ja tuntea sinun jännittyneisyytesi, kuulla hermostuneisuuden äänensävystäsi ja huomata muutoksen hengityksessäsi tai asennossasi.

Vaikka tiedostat nyt tämän, kannattaa silti joissain tilanteissa yrittää valehdella koirallesi, kun et saa tunnetta pois kytkettyä, mutta koiran vuoksi tulisi esittää muuta, kuin mitä tuntee. On se kuitenkin parempi kuin ei yrittäisi ollenkaan, jolloin koira ehkä pelkää kovemmin tai huolestuu vahvasti.

 

Oman mielentilan vaikutus koulutustilanteeseen

 

Varsinkin esimerkiksi ohitustilanteissa oma jännittäminen huonontaa tilannetta. Koira vaistoaa jännityksen ja luulee, että on jokin vaaratilanne. Nähdessään toisen koiran se olettaa, että sitä koiraa täytyy pelätä, koska sinä jännität. Sinä tiedät, että jännität luultavasti vain sitä, miten oma koirasi tulee reagoimaan, mutta koira ei ymmärrä sitä. Se näkee ja tuntee vain sinun jännityksesi itse tilanteessa ja yrittää toimia sen mukaisesti, kuten esimerkiksi yrittämällä puolustaa sinua pelottelemalla tai hyökkäämällä kohti toista koiraa.

Omalla mielentilalla on vaikutusta ihan jokaiseen koulutustilanteeseen. Kun koulutat koiraa iloisella ja positiivisella mielellä, koirakin on iloinen ja halukas touhuamaan sinun kanssasi sekä on avoin oppimaan uutta.

mielentilan vaikutus koiraan

Jos lähdet kouluttamaan koiraa huonolla tuulella, surullisena tai jo valmiiksi ajatellen, ettei tästä taas mitään tule, tunnetila saattaa siirtyä koiraan tai ainakin se tietty tunnetila vallitsee treeneissä. Missään nimessä ei tietenkään haluta treenien yhdistyvän koiralle epämiellyttävään tunteeseen tai mielentilaan, koska silloinhan koira ei enää halua treenata innokkaasti, eikä opi.

Siksi ei ehkä kannata ottaa riskiä ja kouluttaa koiraa esimerkiksi pahalla tuulella, koska muuten koira tosiaan saattaa alkaa yhdistämään sitä sinun huonoa tuultasi siihen opetettavaan asiaan, jolloin siitä tulee negatiivinen asia koiralle ja jatkossakin kyseinen asia tuottaa koiralle negatiivisia tunteita, joka voi taas johtaa moneen epämiellyttävään käytökseen.

 

Mutta miten sitten saan sen oikean mielentilan?

No mitä sitten voisi tehdä, että saisi sen oikeanlaisen mielentilan, jossa kouluttaa koiraa? Nämä myöhempänä listaamani asiat ovat melko itsestään selviä, mutta mieti oletko koskaan oikeasti testannut näitä ihan tosissaan? Tarkoitan sitä, että monet tietävät, että koulutustilanteessa tulisi pitää yllä positiivista mielentilaa ja että ohitustilanteissa tulisi yrittää pysyä rauhallisena, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Monet myös tietävät, että onhan niitä keinoja rauhoittaa itseään jne, mutta oletko tehnyt ja kokeillut kaikki asiat, mitä tiedät olevan olemassa, jotta onnistuisit tässä? Tai oletatko ehkä, että olet kyllä jo niin rauhallinen, rento ja iloinen kuin mahdollista treeneissä, vai voisitko kokeilla vielä näitä keinoja ja katsoa, mikäli tilanne oikeasti lähtisi helpottumaan?

Keinoja luoda positiivinen ja rento mielentila koulutukseen

Seuraavaksi listaan muutamia asioita, joista voi olla apua sinulle, löytääksesi oikean mielentilan koulutukseen. Painotan, että se oikea mielentila kannattaa etsiä jo ennen treenejä tai ennen lenkille lähtemistä, koska jos yrität vain olla rauhallinen esimerkiksi ohitustilanteessa, et luultavasti ole lähellekään yhtä rauhallinen, kuin olisit, mikäli olisit keskittynyt jo ennen lenkille lähtöä. Myös koira saattaa olla jo huonossa mielentilassa, mikäli olet tullut kotiin huonolla tuulella ja olette lähteneet lenkille negatiivisessa mielentilassa. Silloin ei välttämättä enää auta olla rauhallinen siinä itse tilanteessa, koska koiran stressitaso on noussut jo korkealle sinun pahasta olostasi ja se reagoi silloin herkemmin.

Suosittelen kokeilemaan kaikkia alla olevia asioita, mutta kokeile ainakin yhtä sellaista, mitä et ole vielä kokeillut ja tee se ihan avoimin mielin, vaikka et uskoisi sen keinon toimivan. Vain kokeilemalla jonkin aikaa, pysytyt toteamaan, että toimiko kyseinen toiminta sinulle. Tässä muutama hyvä vinkki mitä kokeilla:

 

Meditaatio

Ilmaisia meditaatioharjoituksia voi etsiä netistä, mikäli se ei ole sinulle tuttua. Kirjoita Youtubeen ”meditaatioharjoitus” ja valitse sieltä video, joka kiinnostaa sinua eniten. Voit myös ladata puhelimeen meditaatioaplikaation (näitäkin löytyy ilmaisia) ja kuunnella sitä ennen treeniä tai sitten tehdä omanlainen meditaatio, jossa vain keskityt hetken ja päästät irti päivän negatiivisista asioista. Voit meditoida jo aamulla ja valjastaa koko päivän fiiliksen valmistamaan illan treenejä tai ”ladata akut” hetki ennen treeniä.

 

Laske sinne kymmeneen

Tämäkin vanha ja yksinkertainen neuvo saattaa toimia. Rauhoitu, laske hitaasti kymmeneen hengitellen rauhallisesti, jonka jälkeen jätät kaiken negatiivisen ja lähdet uudella innolla kohti treenejä. Rauhallinen hengittäminen kertoo keholle, että on aika rentoutua.

 

Älä odota, yritä tai vaadi itseltäsi liikoja

Hyväksy se, että välillä on huonoja päiviä sekä sinulla että koiralla. Lakkaa arvostelemasta itseäsi tai odottamasta itseltäsi liikoja. Puhu itsellesi hyväksyvään sävyyn ja lempeästi. Sinä olet päättänyt yrittää parhaasi ja se riittää. Huonot päivät kuuluvat elämään ja niitä on myös koiralla. Mikäli huomaat koiralla olevan huono päivä, hyväksy myös se ja pohdi tulisiko treeniä helpottaa tai ehkä jättää tänään väliin kokonaan. Joinakin päivinä kaikki menee syystä tai toisesta pieleen koulutuksessa, älä lannistu ja ala syyttämään itseäsi tai koiraasi, vaan hyväksy asia, että nyt oli tällainen päivä, leiki hetki koiran kanssa, jotta ikävä tunnetila ei jää päälle ja kokeilkaa uudelleen huomenna.

 

Kuvittele tilanne etukäteen

Voit myös miettiä valmiiksi, miten haluat tilanteen menevän. Näe se täydellinen suoritus mielessäsi. Mieti sitten mikä voisi mennä pieleen, näe myös tämä tilanne mielessäsi ja pohdi, millä keinoilla voisit estää sen. Näin sinulla on mahdollinen ratkaisu jo tilanteeseen valmiina. Pohdi myös miten vakavaa se on, mikäli tulee epäonnistuminen. Kun näet tilanteen mielessäsi, jossa epäonnistutte ja mietit miten vakavaa se on, saatat huomata, ettei se kyllä ole todellakaan mikään maailman loppukaan ja et stressaa siitä enää niin paljon.

 

Negatiivisten ajatusten hyväksyminen ja niistä oppiminen

Joillekin toimii se, ettei yritä väkisin työntää negatiivisia ajatuksia pois, vaan hyväksyy ne. Eli voit hetken rypeä negatiivisessa ajatuksessa ja vaikka kiroilla ääneen, sen jälkeen hyväksyt AJATUKSEN, että nyt on kaikki päin mäntyä. Kun huomaat ja hyväksyt sen ajatuksen, sinun on helpompi muuttaa se. Kun olet hyväksynyt negatiivisen tunteen, mieti, onko sille oikeasti perusteluja? Ymmärrä, että ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät todellisuutta. Muutaman ajatuksen ei tarvitse pilata koko päivääsi. Voisiko asian antaa olla ja katsoa miten käy ja elää nyt vain hetkessä?

 

Leiki koiran kanssa tai tee muuta mukavaa

Mikäli sinulla on ollut esimerkiksi huono päivä töissä, leiki hetki koiran kanssa kun tulet kotiin. Usein koiran kanssa leikkiminen nostaa omaa mielentilaa ja hymy alkaa taas löytyä, kun puuhaat jotain mukavaa yhdessä koirasi kanssa. Sitten voi lähteä lenkille treenaamaan esimerkiksi hihnakäytöstä tai toisten koirien ohittamista, kun on ensin molemmat iloisella mielellä. Joskus sinun on ehkä käytettävä koira pikaisesti ensin tarpeillaan ennen kuin haet sen iloisen mielentilan ja lähdette sitten viralliselle lenkille. Mikäli tulet suoraan kiukkuisena töistä ja nappaat koiran saman tien hihnaan ja lähdette ulos, saattaa ohitukset ja muut mennä todella huonosti.

 

Huomaa mielentilan vaikutus

Jos kuitenkin lähdet treenaamaan huonolla tuulella ja koira ei toimi yhteistyössä kanssasi, huomaa se! Näe se positiivisena asiana, tilaisuutena oppia. Eli paina mieleesi sinun tunne ja miten koira käyttäytyi, sen jälkeen mieti, miten voisit estää tämän tapahtumasta uudelleen. Ehkä tulisi kokeilla jotain ylläolevia keinoja 🙂

mielentilan vaikutus koiraan

 

Tapoja rentoutua ja luoda hyvää mieltä on vielä vaikka kuinka paljon. Mieti, mikä saa juuri sinut iloiseksi ja rentouttaa juuri sinua. Tee sitten niitä asioita ennen koiran kanssa treenaamista ja huomaa miten paljon helpompi koiran kanssa on toimia. Kirjoita vaikka post-it lappu itsellesi missä lukee ”Sinä pysyt! tai Sinä onnistut!” Sitten vain menet ja onnistut 🙂 koska sinä kyllä pystyt!

Tiedän, että aina nämäkään keinot eivät auta, mikäli sinulla on käsissäsi jokin ongelmatapaus. Mutta ne syyt ongelmakäytökseen on silloin ylensä syvemmällä ja niihin kannattaa hakea apua ammattilaiselta koirakouluttajalta. Kokeile kuitenkin näitä, se saattaa silti helpottaa edes jonkun verran.

Positiivisia ja onnistuneita treenejä sinulle! Muista myös, että tämä on taas vain yksi asia, joka vaikuttaa treeneihin eli muista kokonaisuus! <3

Lue myös:

Koiran eleet – opettele puhumaan koiraa

Koiran palkkaaminen – 5 eri toimivaa tapaa

Miksi koiran tulisi osata rauhoittua?

8 syytä miksi koiran kouluttaminen voi epäonnistua

Mikäli tämä artikkeli oli sinun mielestäsi hyödyllinen, olen kiitollinen, mikäli jaat sitä eteenpäin 🙂

P.S Nyt voit liittyä myös Staffilifen kuukausikirjeen saajaksi, saat samalla liittymislahjaksi oppaan energisen koiran elämään. Lue lisää: Maksuton miniopas energisen koiran elämään

1 Comments

1 Comments

  1. Kari
    11.11.2019 at 5:07 pm

    Nuo mielentilan hallinnan harjoitukset ovat toimivia myös muissa elämäntilanteissa!

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading