koiran-elekieli-osana-koulutusta
Energisen koiran koulutus

Koiran elekieli osana koulutusta

Edellisessä artikkelissani raapaisin hieman pintaa aiheesta ”koiran elekieli”. Olet nyt ehkä tarkkaillut koiraasi ja löytänyt paljon eleitä ja ilmeitä, joilla se kommunikoi. Tässä artikkelissa käyn läpi tilanteita, joissa pystyt hyödyntämään koiran omaa kieltä ja mitä hyötyä yleisestikin on koiran kielen oppimisesta. Kerron myös esimerkkejä, miten itse tulkitsen oman koirani eleitä. Mikäli sinulta jäi edellinen artikkeli lukematta, voit siirtyä lukemaan sen ensin täältä: Koiran eleet – opettele puhumaan koiraa

 

Koiran elekielen ymmärtämisen hyödyt

 

Kun alat ymmärtämään oman koirasi kieltä ja pystyt jopa vastaamaan siihen ikään kuin keskustelemalla koiran kanssa, syntyy siitä paljon positiivisia asioita, joista on paljon apua arjessa:

  • Kun koira huomaa, että sitä ymmärretään, se tuo koiralle turvallisuuden tunnetta ja näin ollen se myös rauhoittaa koiraa. Tämä parantaa jo heti koiran elämänlaatua ja sen kanssa toimiminen on helpompaa.
  • Kun ymmärrät koiraasi, on siitä hyötyä erilaisissa koulutustilanteissa – pystyt näkemään mikä koiraan toimii, mikä sille on vaikeaa ja mihin se reagoi positiivisesti sekä pystyt ennakoimaan miten tilanne tulee etenemään ja keskeyttämään koulutustilanteen, mikäli koirasi sitä vaatii.
  • Monessa arjen tilanteissa on apua siitä, että ymmärrät koiraasi – voit estää ikäviä tilanteita esimerkiksi lenkillä (toisen koiran ohittaminen) tai vieraiden saapuessa (vieras ihminen tai lapsi haluaa koskettaa koiraa).
  • Teidän yhteinen kommunikaationne yhdistää tietenkin myös teidän välistänne suhdetta. Alatte luottamaan enemmän toisiinne ja toimimaan paremmin yhdessä.

 

Koiran elekieli – rauhoittelevat ja varoittavat signaalit

 

Koirilla on valtava määrä erilaisia ilmeitä ja eleitä, joita yhdistelemällä ne saavat kerrottua meille paljon, jos vain osaamme kuunnella niitä. Kertaan tähän vielä ne koiran yleisimmät signaalit, jotka tulivat jo listattua edelliseenkin artikkeliin:

Rauhoittavat signaalit:

  • maan nuuhkiminen
  • haukottelu
  • pään ja katseen kääntäminen poispäin
  • silmien siristely ja räpytteleminen
  • huulien nuoleskelu ja kirsun lipominen
  • hidasteleva liikkuminen
  • ravistelu
  • etutassun pitäminen ylhäällä
  • istuminen tai maahanmeno
  • hännän ”vispaaminen” alhaalla
  • kyljen kääntäminen toista koiraa tai ihmistä kohti
  • poispäin kääntyminen
  • liehittely
  • lähestyminen kaartaen

Varoittavat signaalit:

  • korvien luimistaminen päätä myöten
  • muriseminen tai terävä kimakka haukahdus
  • huulten nostaminen ja hampaiden näyttäminen
  • eteenpäin nojaaminen, uhkaavat asennot
  • tuijottaminen
  • näykkiminen, pureminen
  • jäykistelevä kehonkieli
  • paikalleen jähmettyminen
  • kyyristyminen alaspäin
  • hännän painaminen jalkojen väliin
  • poispäin vetäytyminen.

Näitä signaaleja muun muassa yhdistelemällä koira pystyy viestimään aika paljon. Näiden lisäksi niillä on vielä paljon omia ”murteita” joilla viestiä ja jotkut näistä taas eivät sovi oman koiran kohdalle ollenkaan. Eli painotan edelleen sitä, että jokainen koira on yksilö ja sinun tulee opetella juuri se oman koirasi kieli ymmärtääksesi sitä. Lisäksi yhdelle eleellä voi olla monta tarkoitusta tilanteesta riipuen. On oikeasti todella mahtava tunne, kun pystyy ymmärtämään ja viestimään koiransa kanssa.

Kokeile keskustella koirasi kanssa. Jos se käyttää sinuun rauhoittavia elkeitä, kuten haukottele tai nuolaisee kirsuaan, voit kokeilla vaikka räpytellä silmiä takaisin koiralle, nuolaista huulia tai mennä kyykkyyn. Jos se jonkun hurjan tilanteen jälkeen luo sinuun katseen, käytä samoja rauhoittavia eleitä kuin edellä ja katso, miten se vaikuttaa koiraasi. Kun haluat leikkiä koiran kanssa, kokeile leikkiinkutsuasentoa eli mene nelinkontin ja paina etupää alas.

 

Esimerkkejä koiran elekielestä

 

Kerron sinulle nyt miten meidän Nita kommunikoi ja miten minä häntä tulkitsen. Nita on erittäin hiljainen ja vähäeleinen tyyppi, joten hänen kohdallaan on ollutkin hieman hanakala välillä ymmärtää mistä on kyse.

 

Pyytäessään jotain / tarvitessaan apua

 

Nita on todella hiljainen, esimerkiksi ulos halutessaan kun on hätä, se menee vain hiljaa ovelle istumaan. Huomaan vain aina yhtäkkiä, että koira on kadonnut, jolloin täytyy kurkata, ettei se ole oven edessä istumassa ja mikäli se on siellä, on päästettävä se ulos tarpeilleen.

Koiran elekieli nami on jumissa
Lelu on jumissa laatikon ja takan välissä

Samoin, mikäli jokin lelu on mennyt sohvan alle, jäänyt jumiin jonkin tms, se saattaa pitkänkin aikaa vain hiljaa tuijottaa sohvan alle tai mualle, mihin lelu on jäänyt jumiin. Se luo sieltä sitten katseita minuun ja saattaa käydä minun luonani, josta nyt yleensä jo ymmärrän, että apua tarvitaan. Mikäli en ymmärtänyt sen katseita tai tuijottamista, se saattaa alkaa vinkumaan tuijottaessaan lelua (nostaa volyymiä, kuten edellisessä artikkelissa kävin läpi), mutta siihen menee kyllä todella kauan, että se alkaa ääntää päästämään.

 

Lenkillä / toisen koiran tapaaminen

 

Kun olemme lenkillä ja Nita kokee tilanteen uhkaavaksi tai on epävarma, se nostaa niskakarvansa, takapään karvansa ja hännänpään karvat pystyyn.

Nita käyttää lenkillä rauhoittavia eleitä, myös muihinkin kuin koiriin. Esimerkiksi pyörän, tai mopon tullessa vastaan, se alkaa ”muka” nuuhkimaan maata rauhoitellakseen tilannetta ja saattaa kaartaa melkein ojan pohjalta.

 

Mikäli Nita tapaa koiran, jonka kanssa se ei tule toimeen tai ei pidä tästä toisesta koirasta, se käyttäytyy kuin toinen koira olisi ilmaa. Minulle se näyttää siltä, kuin se ei olisi huomannutkaan toisen koiran lähestyvän. Se kuitenkin on sen huomannut. Se käyttää rauhoittavia signaaleja kuten nuuskii maata ja kääntää katseensa/itsensä poispäin toisesta koirasta. Mikäli toinen koira tulee silti lähelle, se varoittaa kumauttamalla kiljumiselta kuulostavan erittäin kimakan kiljaisun ja näyttää lopulta hampaita, mikäli toinen ei vieläkään ymmärrä. Tämä käytös on yleistä silloin, kun koirat ovat vapaana, hihnassa toisen koiran kohtaaminen on erilaista, koska tilannekin on hieman erilainen. Koira on siinä kiinni hihnassa ja joutuu kulkemaan toista koiraa kohti. On siis ymmärrettävää, että tässä tilanteessa ei voi niin rennosti ottaa.

Nita myös vastaa usein vastaantulevan koiran tunteisiin. Mikäli vastaan tulee koira, joka on välinpitämätön, on myös Nita sellainen. Mikäli vastaan tulee rähisijä/tuijottelija/vaanija, niin silloin Nitakin ärähtää tai reagoi muutoin varoittavasti.

Lue täältä lisää verkossa suoritettavasta Onnistu ohituksissa -kurssista, jossa käsitellään tätä aihetta ja opetellaan myös lukemaan koiran elekieltä : Koiran kanssa ohittaminen rennosti on mahdollista!

 

Rauhoittelu ja leikki

 

Kun olemme menossa ulos ja minulla kestää pukea vaatteita päälle, Nita haukottelee aina kovin äänekkäästi, yrittäen rauhoitella itseään innostumisesta sekä kertoakseen minulle, että pitäisit jo kiirettä. Sama tapahtuu autovaljaita laittaessa tai kun en meinaa jaksaa nousta sängystä aamulla.

Koiran elekieli ravistaminen
Nita ravistelee hurjan metsässä peuhaamisen lopuksi

Silloin kun Nita haluaa leikkiä, se tulee aivan lähelle ja napsauttaa sitten hampaitaan kuuluvasti yhteen 😀 Tämä on tullut ihan omistajalta, eli tämän typerä ja hauska tapa on kopioitu ihmiseltä. Mutta me ymmärrämme toisiamme, kun jompikumpi kalauttaa hampaitaan, joko alkaa leikki, tai sitten minä annan rauhoittavan singlaajin ja kerron, että nyt ei sovi leikkiä. Kun on oikein rajusti leikitty, ja kierrokset ovat turhan korkealla, Nita ravistelee itseään. Se ikään kuin keskeyttää vouhottamisen ja kierrokset laskevat.

 

Koiran elekieli osana koulutusta

Kun koulutat koiraasi, on todella suuri hyöty, mikäli ymmärrät sitä. Jos osaat lukea sen eleitä ja tiedät mitä ne tarkoittavat, tiedät ensinnäkin mihin asiaan pureutua, miten auttaa koiraa ja milloin keskeyttää koulutus kokonaan. Näet, esimerkiksi, että mikäli koira pelkää, on keskeytettävä treeni ja autettava sitä pelon kanssa. Pystyt kuitenkin myös hyödyntämään koiran elekieltä itse koulutustilanteissa. Tässä muutama esimerkki:

Rauhallisen käytöksen opettamisessa (tai kun yleisesti haluat koirasi rauhoittuvan) kokeile seuraavia koirien rauhoittavia eleitä: haukottele tai räpyttele silmiä koiralle, kokeile nuolaista huulia tai mene kyykkyyn. Näin koira saattaa ymmärtää paremmin mitä siltä halutaan ja pysyt sitten liittämään rauhoittumiseen myös käskyn.

Lenkillä tilanne on koiralle aina hiukan epäreilu: Kuten aiemmin mainitsin, se on kytketty lyhyeen hihnaan ja kapealla jalkakäytävällä koirat joutuvat lähestymään tosiaan kohtisuoraan. Tämä on aivan eri tilanne, kuin miten ne lähestyisivät toisiaan irrallaan. Koiramaailmassa kohteliasta olisi kaartaa toisen ohi. Voit auttaa tässä koiraasi tekemällä laajan kaaren koiran kohdalla ja ohittakaa koira reilun etäisyyden päästä. Näin käytät ohitustreeneissä koiran omaa rauhoittavaa signaalia hyödyksi onnistumiseen. Koirille tulee näin myös paremmin mahdollisuus näyttää rauhoittavia signaaleja toisilleen.

Koiran elekieli haistemelinen

Voit myös kokeilla pudotella maahan nameja ohitustilanteessa. Mikäli koirasi alkaa etsimään niitä maasta, se näyttää vastaantulevalle kuin koirasi haistelisi maata, joka rauhoittaa tilannetta. Voit myös pyytää koiraasi istumaan, joka rauhoittaa sekä vastaantulevaa että omaa koiraasi (huomoi tilanne, eli aina ei kannata jäädä istumaan, joillekin rähjääjille toimii paremmin mennä vain nopeaa ohi).

Tilanteessa, jossa kotiinne tulee vieraita ihmisiä tai ohikulkija haluaa tutustua koiraasi, voit pyytää vieraita käyttämään koirien elekieltä, eli olemaan huomioimatta koiraa ensin ollenkaan ja esimerkiksi haukottelemaan ja kyykistymään kylki kohti koiraa. Silloin tästäkin koulutustilanteesta tulee huomattavasti helpompaa. Tällainen käytös rentouttaa koiraa hyvin ja lievittää stressiä tilanteessa, joka taas puolestaan helpottaa koko opetustilannetta.

 

Koiran tunnetila

 

Yksi tärkeä tekijä koiran elekielen tulkitsemisessa on vielä ymmärtää koiran tunnetila. Tunnetiloja on esimerkiksi iloinen, kiihtynyt, pelokas, aggressiivinen, ahdistunut, innostunut tai pelokas.

Ilo on melko helppo tunnistaa. Yleisimmät iloisen koiran merkit ovat: koira heiluttaa joko rennosti ja luonnollisesti häntäänsä, tai jopa niin että koko takapuoli heiluu, suu on usein hieman avoinna, tai kuten staffien tapauksessa iso kita ammollaan, hymy korvasta korvaan ja kieli roikkuu rennosti ulkona suusta. Koira on rento, eikä jäykistele tai liiku hidastetusti ja ilme on iloinen, avoin, lempeä ja katse on kirkas.

Pelosta taas useimmiten kielii se, että koira kyyristyy mahdollisimman pieneksi, ja häntä saattaa mennä koipien väliin. Pelko saattaa alkaa edetä, siten, että koira lähettää ensin rauhoittavia signaaleja, kuten välttelee ja lipoo huuliaan, joka saattaa muuttua varoittavien signaalien lähettämiseksi, mikäli koira ei pääse pakenemaan pelottavaa tilannetta, kuten murinaan, hampaiden näyttämiseen tai jäykistelevään kehonkieleen. Pelätessään kovin, se saattaa hyökätä tai sitten vain haukkua pitäen kovaa meteliä. Pelätessään koira voi myös vapista.

 

Tunnetilat koulutuksessa

Tunnetilan huomioiminen on myös erittäin tärkeää ja auttaa koulutuksessa. Nimittäin pelokkaassa mielentilassa koira ei pysty oppimaan ja pelko saattaa pahentaa jotain jo ennestään pahaa tilannetta, jos sitä ei osata käsitellä tai ymmärretä, että käytös johtuu pelosta.

Erittäin kiihtyneessäkin mielentilassa kouluttaminen on hankalaa. Kiihtymyskin saattaa alkaa olla seuraus kyseisestä koulutettava asiasta – mikäli koira treenaa kiihtyneessä tilassa, se alkaa aina kiihtyä kyseistä asiaa tehdessä. Siksi kannattaa panostaa rauhallisen käytöksen opetteluun mahdollisimman alussa.

Jokainen uusi koulutus tai treeni on toki aina pieni stressitilanne, kun opetellaan uutta ja pieni stressi nostaa vireystilaa, mutta pidempi tai suurempi stressi heikentää oppimista ja tekee tilanteesta epämukavaa, vaikka se olisikin jotain miellyttävää. Koira alkaa sitten aina yhdistämään ikävän olon kyseiseen toimenpiteeseen, joka edelleen vaikeuttaa sen toteuttamista.

Joten tarkkaile koiran signaaleja ja tutki, missä mielentilassa koira on. Mikäli huomaat, että koira jossain hoitotilanteessa (esim kynsien leikkaaminen) tai muussa koulutustilanteessa käyttää rauhoittavia tai jopa varottavia signaaleja taikka tuntuu olevan peloissaan, suosittelen muuttamaan tapaa, jolla toteutat tätä asiaa (helpota, lyhennä aikaa, tee siitä miellyttävämpää). Kuuntele siis koiraasi, keskity siihen, ota huomioon sen signaalit ja tunnetilat, vastaa niihin ja hyödynnä niitä sen hyväksi 🙂

 

Lopuksi – ihmisen signaalit

Muista myös, että koira lukee myös sinua! Se lukee itse asiassa sinua varmasti vielä paremmin kuin sinä sitä. Koira tietää luultavasti mitä sinä meinaat seuraavaksi tuntea jopa ennen kuin edes itse tiedät. Lisäksi on myös tutkittu, että koira saattaa todennäköisesti pystyä myös haistamaan ihmisen kehosta sen kemikaalien muutokset, kuten stressin aiheuttaman hormonaalisen muutoksen. Koirankin täytyy kuitenkin ensin opetella sinun elekieli. Jotkut meidän eleistämme tarkoittavat koiramaailmassa ihan päinvastaista asiaa, mutta koira kyllä oppii ne meistä. Kannattaa kuitenkin alussa ottaa huomioon myös se, että meidän elekieli voi mm. näyttää uhkaavalta koiralle, vaikka emme tarkoita sitä.

Joten huomioi vielä myös nämä kaksi asiaa:

  • Koiran signaalit ja käytös saattavat myös olla reaktio sinun tiedostamatta lähettämääsi viesteihin
  • Sinun lähettämilläsi signaaleilla todella on väliä koiralle.

Eli mieti vielä koiran elekielestä/reaktiosta, aiheutitko itse sen, vai jokin ulkoinen asia ja miten sinun tulisi jatkossa viestiä koiralle. Olitko johdonmukainen viestinnässäsi (esimerkiksi äänensävy ja ilme ajaa samaa asiaa) ja vastasitko koirasi signaaliin, niin että se ymmärsi sinua/se tunti että sinä ymmärsit sitä?

Pohdi, kannattaako treeniä tai uuden asian kouluttamista lähteä suorittamaan, mikäli olet itse stressaantunut, pahalla tuulella tai esimerkiksi surullinen. Koiralle on todella vaikea valehdella, ne näkevät sanojesi ohi mikroilmeitä ja aistivat tilannetta. Tunteesi saattavat heijastua koiraan ja vaikeuttaa koulutustilannetta. Mikäli jännität esimerkiksi ohitustilanteessa, koira saattaa tuntea jännityksesi reagoida niin, että se luulee että tilanteessa todella on jotain uhkaava, joka saattaa johtaa rähinään/puollustamiseen.

Kannattaa siksi myös harjoittaa omaa mieltään. Mikäli esimerkiksi jännität toisten koirien kohtaamistilanteita, kokeile mielenhallintaa rentoutumisharjoitteilla, meditaatiolla tai muilla keinoilla. Vähintään yritä hymyillä ja puhua koiralle iloisesti näissä vaikeissa tilanteissa.

Lue lisää: Oman mielentilan vaikutus koiraan – luo oikea tunne treeneihin

 

Mukavaa lisäluettavaa

Lopuksi listasin sinulle taas vähän mukavaa luettavaa:

Mtv:n sivuilta artikkeli: ”Haluatko kertoa koirallesi, että rakastat sitä? 5 tapaa te se lemmikin ymmärtämällä kielellä”:https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/haluatko-kertoa-koirallesi-etta-rakastat-sita-5-tapaa-tehda-se-lemmikin-ymmartamalla-kielella/6743166#gs.cct4qb

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n lähinnä nuorille suunnattu, mutta hyvä opas ”koira-ihminen-koira sanakirja: https://www.sey.fi/images/koira_ihminen_koira_sanakirja_print.pdf

Muista kuitenkin aina, että näissä käyttäytymisissä rotukohtaisia ero löytyy ja se koira on edelleen yksilö. Esimerkiksi oman koiran korvien ja hännän asentoa voi olla hankala tulkita, mutta ne kyllä oppii.

Häntä heilumaan blogin kaksi hyvää artiikkelia liittyen koirien elekieleen ja käyttäytymiseen:

Sukella syvemmälle koiran elekielen maailmaan”: https://hantaheilumaan.wordpress.com/2019/08/20/sukella-syvemmalle-koiran-elekielen-maailmaan/

ja

10 myyttiä koirien käyttäytymisestä”: https://hantaheilumaan.wordpress.com/2018/01/01/10-myyttia-koirien-kayttaytymisesta/

Mikäli pidit tätä artikkelia hyödyllisenä, olisin todella kiitollinen, mikäli jakaisit sen eteenpäin 🙂

0 Comments

Discover more from Staffilife

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading