Terveiset Kreikan maalta! Blogin julkaisu hiukan myöhästyi reissuni takia, mutta täältä kotimatkalta käsin haluaisin kertoa sinulle, tuoreelle koirankouluttajalle, 3 tärkeää vinkkiä.
Tuore koiran kouluttaja on jokainen, joka opettaa koiralleen jotain ensimmäistä kertaa
Oletko kouluttamassa tähän maailmaan uutta mahtavaa koirayksilöä? 🙂 Lue nämä 3 tärkeää vinkkiä tuoreelle koiran kouluttajalle, niin pääset taas yhden askeleen eteenpäin.
Pienen pirpanan tai vähän vanhemman kaverin kouluttaminen on sekä hauskaa, haastavaa, raastavaa että palkitsevaa. Nämä vinkit toimivat mihinkä tahansa koulutustilanteeseen ja oli tavoite millainen hyvänsä 🙂
3 tärkeää vinkkiä tuoreelle koiran kouluttajalle
Vinkki 1: Jokainen tilanne on koulutustilanne
Onhan taskut täynnä palkintoja ihan kokoajan? 🙂 Voit ostaa myös koulutustilanteeseen tarkoitetun namivyön. Pidä sitä ihan kokoajan päällä (no ei nyt töissä…paitsi jos sinulla on karvakorva sielläkin mukana 😀 ), sillä jokainen tilanne on koulutustilanne.
Kun koulutat koiraasi, tavoitteen nopean saavuttamisen kannalta on tärkeää, että ei ole olemassa tilanteita missä opetettava asia ei pätisikään ja että toistoja on suuri määrä tiheästi.
Itse menin kerran aamu-unisena viemään koiran vain takapihalle aamupissalle ja tiellä kävelikin jokin aamuvirkkukuntoilija. Olin yrittänyt opettaa koiralle, ettei tällaisissa tilanteissa aleta juoksemaan kohti kohdetta, poistuta pihasta tms. Annoin äkkiä koiralle vihjesanan ja se palasi viereeni… annoin yöpaidan helmasta sille mielikuvitusnamin… Eli en voinut tässä kohtaa yhtäkkiä sallia mitään muuta käytöstä kuin mitä olin yrittänyt opettaa, en vain ollut itse aivan koulutustilannemoodissa, mutta siitä lähtien namit ja palkkiot ovat kulkeneet mukana ihan kokoajan. Vaikka veisin vain roskat, jos koira tulee myös mukana iltapissalle tms.
Kun koulutat, älä ole vapaalla koulutuksesta hetkeäkään 🙂
Käytä hyödyksi jokainen pienikin hetki, milloin on mahdollista vahvistaa jotain koulutettavaa asiaa ja kanna palkkioita varmuuden vuoksi mukana.
Kun palkkaat toivottua käytöstä ihan kokoajan, saavutat nopeammin ja paremmin halutun käytöksen. Yritä myös kääntää jokainen tilanne koulutustilanteeksi. Kun koira on väsähtänyt ja rauhallinen, älä huokaise ja ole koulutukselta ”valmis”, vaan treenaa nyt rauhoittumista 🙂
Älä näe koiran ärsyttävää käyttäytymistä huonona asiana tai pelkää vastaantulevaa ärjyn näköistä koiraa, vaan ajattele että jes, nyt tuli taas hyvä koulutustilanne.
Vinkki 2: Anna päivän ruoka palkintoina
Kun koulutetaan, niin nameja saattaa kulua yllättävän suuri määrä ja jotkut koulutustilanteet vaativat vielä ekstra herkullisia palkintoja onnistuakseen.
Tämä voi altistaa koiran lihomiselle, ellei liikuntaa sitten ole tarpeeksi kattamaan ylimääräiset herkut. Varsinkin pennun koulutuksessa on niin paljon koulutettavaa, että herkkuja kyllä kuluu.
Voit aivan hyvin antaa koko päivän ruuan pitkin päivää erilaisten koulutustilanteiden kautta palkintoina 🙂 Meillä tällä hetkellä on eräs koulutustilanne menossa ja Nita kun syö sekä lihaa, että nappulaa, niin nyt saa ruoka-aikoina pelkän lihan ja nappulat tulevat pitkin päivää eri koulutustilanteiden palkkioina.
Jos ruokaa on päivän lopuksi vielä jäljellä koultuksista huolimatta, voit sillon antaa loput ruuat sille kiposta. Muutenkin kouluttaessa kannattaa tarjota kiposta ruoka vasta kulutuksen jälkeen, koska koira tekee tyhjällä vatsalla usein aktiivisemmin töitä (nälkä lisää toimintakykyä ja -halua).
Vinkki 3: Hyödynnä ympäristön tarjoama palkkio
Palkan ei tarvitse aina olla nami tai ruoka. Ei sen ole pakko olla lelukaan. Hyödynnä ympäristön tarjoama palkkio sen mukaan, mistä koirasi tykkää todella kovasti.
Tätä voit käyttää myös silloin, jos koirallesi ei maistu namipalkka ulkona, herkut jäi kotiin tai loppuivat kesken. Jos koirasi palaa halusta päästä haistelemaan jotakin (turvallista) ulkona, treenaa ensin joku asia ja päästä se palkkioksi haistelemaan sitä kiinnostavaa asiaa.
Esimerkiksi koira onnistuu hienosti ohituksessa – se saa mennä haistelemaan ohitetun koiran hajuja. Jos koirasi rakastaa pellolla juoksemista, treenaa matka pellolle hihnakäytöstä: kun pääsette lähelle peltoa nätisti ja koira ei pyristele, vedä tms, kehu ja päästä se irti juoksemaan niin kovaa kuin se pääsee 🙂
Tai ihan vain ulko-ovella: rauhallinen hieno käytös – palkkio on ulospääsy eikä esimerkiksi nami. Ympäristön tarjoamia palkkoja on vaikka kuinka.. muut koirat, ihmiset, hajut, tietyt paikat yms.. Yritä miettiä mistä oma koirasi palkaantuu, niin saat käytettyä hyödyksi myös ympäristön tarjoamaa palkkausta.
Muista myös, että yksi loistava palkka olet aina sinä itse. Koirasi haluaa huomioitasi ja yrittää jatkuvasti saada sitä, voit siis tosi hyvin käyttää itseäsi myös palkkana 🙂 Esimerkiksi koira toimii oikein – otatte riehakkaan leikkipainimatsin! Tai koira osaa tervehtiä sinua oikein kun tulet kotiin (esim nätisti istuen), niin menet maahan ja se saa suukotella sinua ja voitte vähän leikkiä tai painia.
Mitä uusia oivalluksia sait tästä artikkelista?
Lue myös nämä:
3 tärkeintä asiaa jotka opettaa koiralle